31/01/2019

Σας χαιρετούμε από τη Γκάνα της Δυτικής Αφρικής!

Bahari Karuna σημαίνει «Συμπόνια για τον Ωκεανό» και είναι το όνομα μιας προσπάθειας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των καρχαριών στη Γκάνα (κόλπος της Γουινέας, νότιος Ατλαντικός). Η προσπάθεια γίνεται με τις τοπικές κοινότητες με σκοπό τη διασφάλιση της επιβίωσης των ειδών αυτών για τις επόμενες γενιές. Ο Neil Davis, παλιός υπεύθυνος πεδίου, ΑΡΧΕΛΩΝΟσαυρος ( της ύστερης Κρητιδικής περιόδου) και διευθυντής προγραμμάτων της οργάνωσης WILDSEAS, μας έστειλε την παρακάτω σύντομη αναφορά και τις σχετικές φωτογραφίες.

sas-xairetoume-apo-th-gkana-ths-dytikhs-afrikhs-Ghana_Turtle_1.jpg

Τα πράγματα είναι ήρεμα αυτή την περίοδο αλλά το πρόσφατο ταξίδι μου στο πρόγραμμα Bahari Karuna για τις θαλάσσιες χελώνες ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Θα πω περισσότερα γι’ αυτό αργότερα, αλλά θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι η ύπαρξη της προσπάθειας αυτής οφείλεται εν τέλει στον ΑΡΧΕΛΩΝ!

Πίσω στο 2010, στο τέλος μιας ακόμα περιόδου ωοτοκίας στο πρόγραμμα του Λακωνικού κόλπου του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρήκα δουλειά στη δυτική Γκάνα. Έζησα στην παραλία για 9 μήνες σαν συντονιστής προστασίας των χελωνών για το Hen Mpoano/USAID. Ο John Flynn με επισκέφθηκε εκεί και τότε οι δύο μας ιδρύσαμε το WILDSEAS, ένα σχέδιό μας που είχε εκκολαφθεί πριν λίγους μήνες στη διάρκεια του προγράμματος του Λακωνικού.

sas-xairetoume-apo-th-gkana-ths-dytikhs-afrikhs-Ghana_Turtle_2.jpg

Στην αρχή (2011) εργαστήκαμε για την προστασία των φωλιών σε μία παραλία ωοτοκίας μήκους 10 χλμ., αλλά σύντομα έγινε φανερό ότι τα προβλήματα ήταν πολύ περισσότερα από την απώλεια κάποιων φωλιών. Γίναμε μάρτυρες παράνομων συλλήψεων και θανατώσεων των χελωνών όχι μόνο στις παραλίες αλλά και στη θάλασσα. Ήρθαμε σε επαφή με τους τοπικούς αρχηγούς και φτιάχτηκε μία ομάδα από αφοσιωμένους κατοίκους. Παρόλο ότι πολλές χελώνες πιάνονταν κατά τύχη στα δίχτυα, κατέληγαν να πωλούνται στην αγορά σαν κρέας. Το 2012 στο χωριό Axim συμφώνησαν οι ψαράδες να απελευθερώνουν με ασφάλεια τις χελώνες που πιάνονται στα δίχτυα τους.

Το 2015, το πρόγραμμά μας για Ασφαλή Απελευθέρωση επεκτάθηκε και στα χωριά Essiama και Ampenyi. Περισσότερες από 800 ενήλικες χελώνες σώθηκαν από το 2012 μέχρι σήμερα και πάνω από 500 έχουν μαρκαριστεί από το WILDSEAS ώστε να συλλεχθούν στοιχεία για τις μετακινήσεις τους.

sas-xairetoume-apo-th-gkana-ths-dytikhs-afrikhs-Ghana_Turtle_3.jpg

Φέτος, αν κρίνουμε από τον προηγούμενο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, οι απελευθερώσεις μας φαίνεται ότι θα κάνουν ρεκόρ. Σε κάθε τόπο που επισκεφθήκαμε με τον Eric Quayson (το συντονιστή μας στο χωριό Axim) δουλέψαμε εξαντλητικά. Νεαρές πράσινες χελώνες είχαν παγιδευτεί σε δίχτυα της ακτής και μία άτυχη πρασινοχελώνα βρέθηκε περιορισμένη σε λιμνούλα με ψάρια στο Busua. Πολλές δερματοχελώνες βρήκαμε φέτος παντού και δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να διασώσουμε αρκετές απ’ αυτές. Παρόλα αυτά, οι αριθμοί απελευθερώσεων από μας αλλά και άλλα προγράμματα στη Γκάνα είναι ανεβασμένοι.

Μια μέρα βγήκαμε να γευματίσουμε στο Dixcove αλλά καταλήξαμε να γυρίσουμε στο Busua σε ένα ταξί μαζί με οκτώ χελώνες του είδους Lepidochelys olivacea. Ο Eric τις είχε βρει δεμένες σε μία ψαρόβαρκα κοντά στην ακτή!

sas-xairetoume-apo-th-gkana-ths-dytikhs-afrikhs-Ghana_Turtle_4.jpg

Τον Δεκέμβρη 2018 το WILDSEAS και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Δυτική Αφρική συναντήθηκαν για να συστήσουν μία νέα ομάδα εργασίας, που θα επιτρέψει την άμεση συνεργασία μεταξύ τους, την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών και την αμοιβαία υποστήριξή τους σε όποιες δυσκολίες συναντούν. Το WASTCON (West Africa Sea Turtle Conservation Network) βρίσκεται τώρα στα τελικά στάδια επώασης και σύντομα θα είναι έτοιμο να εκκολαφθεί!

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ακόλουθες σελίδες στο Facebook:

Bahari Karuna: https://www.facebook.com/BahariKaruna/

WASTCON: https://www.facebook.com/Sea-Turtles-Network-Initiative-in-West-Africa-377214772841682/?ref=br_rs

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/06/2023

  Η ωοτοκία έχει αρχίσει! Μάθε τι μπορείς να κάνεις αν βρεις ίχνη ή φωλιά θαλάσσιας χελώνας στην παραλία

  Η περίοδος ωοτοκίας των χελωνών Καρέττα έχει ξεκινήσει. Οι φωλιές που γίνονται στις περιοχές που παρακολουθούνται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλες συνεργαζόμενες ομάδες ήδη καταγράφονται. Αν όμως βρεις ίχνη ή φωλιά σε άλλες παραλίες, μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ στην προσπάθεια καταγραφής και προστασίας των σποραδικών φωλιών. Μάθε γιατί είναι σημαντικό…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!