Οι δράσεις μας

Οι δράσεις μας

Συστηματική καταγραφή ωοτοκίας

Η προστασία των παραλιών ωοτοκίας συνεισφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διατήρηση των πληθυσμών των θαλασσίων χελωνών.

Η επιτυχία αναπαραγωγής κάθε έτους επηρεάζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, έντονη διάβρωση του εδάφους, θήρευση από άγρια ζώα αλλά και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες ωοτοκίας.

Με τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ εποπτεύονται από 75 έως 110 χιλιόμετρα ακτής κάθε καλοκαίρι στη Ζάκυνθο, την Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Μεσσαρά) και την Πελοπόννησο (Κοτύχι, Κυπαρισσιακός Κόλπος, Ρωμανός, Κορώνη, Λακωνικός Κόλπος, εκβολές Ευρώτα, ΝΑ Λακωνία).

Εκεί διασφαλίζεται:

  • Η φωλεοποίηση και ωοτοκία των ενηλίκων θηλυκών
  • Η προστασία των φωλιών
  • Η εκκόλαψη των νεοσσών μέχρι την είσοδό τους στη θάλασσα

Επίσης, στις παραλίες ωοτοκίας, οι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία ορισμένες φωλιές που κινδυνεύουν από πλημμυρισμό ή φωτορύπανση για να εκκολαφθούν με ασφάλεια και τοποθετούν προστατευτικό κάλυμμα για να αποφεύγεται η ποδοπάτηση των φωλιών από επισκέπτες και η θήρευσή τους από άγρια ζώα.

Αριθμός φωλιών της χελώνας Καρέττα που κατάγραφηκαν ανά χρονιά και ανά περιοχή

Στοιχεία πληθυσμών

Σημαντικές πληροφορίες για τη βιολογία και τη σύνθεση των πληθυσμών των θαλασσίων χελωνών και τις μετακινήσεις τους στη Μεσόγειο συλλέγονται από τα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ. Σήμανση (μαρκάρισμα) και ταυτοποίηση ήδη μαρκαρισμένων θαλασσίων χελωνών γίνεται στις παραλίες ωοτοκίας Ζακύνθου, Κρήτης και Πελοποννήσου και στο διατροφικό πεδίο του Αμβρακικού κόλπου. Η παρακολούθηση μετακινήσεων γίνεται με τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε επιλεγμένα άτομα.

Η τυχαία εμπλοκή θαλάσσιων χελωνών σε αλιευτικά εργαλεία συχνά καταλήγει σε τραυματισμό ή πνιγμό τους. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρείται επίσης σκόπιμος τραυματισμός ή θανάτωση των ζώων. Επιπλέον, συγκρούσεις χελωνών με ταχύπλοα σκάφη αναφέρονται κοντά στις παραλίες ωοτοκίας. Το Δίκτυο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ενεργοποιείται σε περιπτώσεις αναφορών για τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες ή εκβρασμού νεκρών ζώων σε συνεργασία με τα λιμεναρχεία, αλιείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες και συλλόγους.

Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής, μεταφέρονται τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα από όλη την Ελλάδα, όπου το προσωπικό και οι εκπαιδευμένοι εθελοντές παρέχουν περίθαλψη. Μετά την αποθεραπεία τους, οι θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν στη θάλασσα, στο φυσικό τους περιβάλλον.

Αριθμός ζώων που φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης ανά έτος

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!