ΓΝΩΡΙΣΕ ΜΑΣ

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό τη μελέτη και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα.

Οι δράσεις του συνδυάζουν το επιστημονικό έργο με την εθελοντική προσφορά και επιδιώκουν μέσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης να ενεργοποιηθεί η κοινωνία για ένα καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη. Από το 1983 καταγράφει συστηματικά την ωοτοκία της χελώνας Καρέττα και προστατεύει τις φωλιές στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας, και έτσι τα προγράμματα καταγραφής και προστασίας της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο συγκαταλέγονται ανάμεσα στα μακροβιότερα παγκοσμίως. Από το 1991 ο ΑΡΧΕΛΩΝ, με την βοήθεια λιμενικών αρχών και πολιτών, καταγράφει εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών και λειτουργεί το Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στις Ελληνικές θάλασσες. Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής υποδέχεται τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες, όπου, σε ειδικά εξοπλισμένους χώρους, γίνεται η περίθαλψη και η αποκατάσταση των ζώων, τα οποία ακολούθως επιστρέφουν στη θάλασσα. Επίσης, στο Κέντρο οργανώνονται εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις για χιλιάδες μαθητές και επισκέπτες κάθε χρόνο, αναδεικνύοντας έτσι τις θαλάσσιες χελώνες σε σύμβολο για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

  • Το πρόβλημα

    Υπάρχουν 7 διαφορετικά είδη θαλάσσιας χελώνας στους ωκεανούς του κόσμου. Δυστυχώς, τα τελευταία 200 χρόνια, οι άνθρωποι έχουν κάνει την επιβίωσή τους δύσκολη. Εδώ είναι οι λόγοι:

    • Λαθροθηρία και υπερ- εκμετάλλευση για τα αυγά τους, το κρέας, το δέρμα και τα καβούκια τους.
    • Συχνά πέφτουν θύματα τυχαίας σύλληψης και θανάτωσης στα αλιευτικά εργαλεία.
    • Τα πλαστικά θαλάσσια σκουπίδια επηρεάζουν την υγεία τους.
    • Ο τουρισμός επηρεάζει αρνητικά τις παραλίες ωοτοκίας τους.
    • Η κλιματική αλλαγή προκαλεί άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας. Στενές παραλίες ωοτοκίας ίσως χαθούν κάτω από το νερό. Επίσης θα αλλοιωθούν οι θερμοκρασίες της άμμου, επηρεάζοντας το φύλο των μικρών που εκκολάπτονται.

    Εξαιτίας των παραπάνω, και τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών θεωρείται ότι έχουν ανάγκη προστασίας. Δύο είδη έχουν κριθεί ως "κινδυνεύοντα σε κρίσιμο βαθμό" από τον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων ειδών της IUCN- Παγκόσμια ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, ένα κρίθηκε ως "κινδυνεύον", τρία έχουν χαρακτηριστεί ως "ευάλωτα" και για το τελευταίο δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα στοιχεία. Σημειώνουμε οτι αυτοί οι χαρακτηρισμοί μπορεί να αλλάξουν μέσα σε λίγα χρόνια, όπως έγινε στο παράδειγμα της δερματοχελώνας στο Βορειοδυτικό Ατλαντικό, της οποίας ο πληθυσμός άλλαξε σε "κινδυνεύων" από "μικρής ανησυχίας" μέσα σε 6 χρόνια.

  • Όραμα & αποστολή

    Το όραμα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ότι αυτές οι απειλές θα εξαλειφθούν και οι θαλάσσιες χελώνες θα συνεχίσουν να επιτελούν το ρόλο τους στη φύση ανεμπόδιστα.

    • Φύση: αδιατάρακτα οικοσυστήματα, ποιοτικό πολιτιστικό τοπίο
    • Ανεμπόδιστα: κοινωνία που κατανοεί, αποδέχεται και σέβεται

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα και δράσεις για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, συνδυάζοντας το επιστημονικό έργο με την εθελοντική προσφορά και επιδιώκοντας με την ενημέρωση και εκπαίδευση να ενεργοποιήσει την κοινωνία για ένα καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη.

    Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, αυτό είναι το σύνθημα του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983!

Ποιοί είμαστε

Οι άνθρωποι του συλλόγου

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Θωμάς Αράπης
Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Δημόπουλος
Ταμίας: Γιώργος Βαλαής
Γραμματέας: Λενιώ Μαργαριτούλη
Σύμβουλος: Ράνια Σπυροπούλου
Σύμβουλος: Αλέξης Σαχινίδης
Σύμβουλος: Γιώργος Χείρας

Τριμελής Επιτροπή: Μαριάννα Δημητρίου, Όλγα Δρετάκη, Αλέξανδρος Δρίτσουλας

  1. Διευθύντρια

    Δάφνη Μαυρογιώργου

    T: 2105231342
  2. Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων

    Αλίκη Παναγοπούλου

    T: 2105231342E: aliki@archelon.gr
  3. Συντονίστρια Νομικών & Θεσμικών Θεμάτων
  4. ARCHELON's Rescue Centre Officer
    Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης
  5. Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης & Περίθαλψης
  6. Βοηθός Περίθαλψης

    Μιχάλης Μωραϊτης

    T: 2108944444E: rehab.assistant@archelon.gr
  7. Συντονιστής Προγραμμάτων Πεδίου

    Μιχάλης Σουρουλίδης

    Κ: 6932600181E: fieldprojects@archelon.gr
  8. Photo of Pely Tsousi the Project Manager of West Peloponesse
    Υπεύθυνη Προγράμματος δυτικής Πελοποννήσου
  9. Υπεύθυνος Προγράμματος Ζακύνθου

    Θάνος Μιχαηλίδης

    Κ: 6940454976E: zakynth@archelon.gr
  10. Υπεύθυνος Προγραμμάτων Κρήτης

    Γιώργος Βράμπας

    Κ: 6937352379E: crete@archelon.gr
  11. Yπεύθυνη Εθελοντών & EΣΑ

    Φρύνη Παπανικολάου

    Κ: 6937352382E: volunteers@archelon.gr
  12. ARCHELON's education officer, Anna Kondoleon
    Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων

    Άννα Κοντολέων

    Κ: 6932640949E: education@archelon.gr
  13. Βοηθός Εκπαιδευτικών Δράσεων

    Ελισάβετ Μαχαίρα

    T: 2108982600
  14. Υπεύθυνη Επικοινωνίας

    Χριστιάνα Καμπρογιάννη

    Κ: 6936 175486E: web.officer@archelon.gr
  15. Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης Κοινού

    Άννα Καρατσώρη

    Κ: 6936638451E: awareness@archelon.gr
  16. Κτηνίατρος Κέντρου Διάσωσης

    Λητώ Κριτσέλη

    T: 2109755429E: lkritseli@gmail.com
  17. Υπεύθυνη Οικονομικής Παρακολούθησης

    Στεφανάτου Ρεγγίνα

    T: 210 5231342Κ: 6940470193E: projects@archelon.gr
  18. Υπεύθυνη Λογιστηρίου
Ιστορικό

Πως ξεκίνησε

Κάποτε...

Καλοκαίρι του 1977, ο Δημήτρης και η Άννα Μαργαριτούλη με τα παιδιά τους, κάνοντας διακοπές στη Ζάκυνθο παρατήρησαν για πρώτη φορά εκείνα τα περίεργα ίχνη στην άμμο. Μέχρι τότε δεν υπήρχε επιστημονική αναφορά για ωοτοκία θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Το 1984 οι αφοσιωμένοι εθελοντές του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας άρχισαν την ετήσια καταμέτρηση και την προστασία φωλιών στη Ζάκυνθο και στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο. Η μεθοδική δουλειά, η αγάπη και ο σεβασμός για το περιβάλλον των πρώτων «χελωνάδων», χάραξαν το δρόμο και ανέδειξαν την Καρέττα σε σύμβολο για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα.

  1. Δες την ιστορία μας
  2. Η ιστορία μας έχει αγγίξει πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους φανταζόμαστε. Χάρη στη θέληση, την επιμονή, την υπομονή, την επιρροή, τη συνεισφορά πολλών ανθρώπων και την καλή μας τύχη, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έφτασε ως εδώ και από ότι φαίνεται θα συνεχίσουμε το ταξίδι και πιο πέρα. Συνεχίζουμε με ευθύνη και σεβασμό ο ένας στον άλλο, βασισμένοι στη γνώση και την εμπειρία που αποκτήθηκε. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι η αφετηρία και η κατεύθυνσή μας και μέσα από αυτές αγγίζουμε τα πολλά κοινωνικά & περιβαλλοντικά προβλήματα του κόσμου.

    Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

    Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
    Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!