Αποτελέσματα προγραμμάτων

 1. Αποτελέσματα έτους 2022

  Παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα της πανδημίας, καταφέραμε να συνεχίσουμε τις δράσεις προστασίας της θαλάσσιας χελώνας. Οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους 421 εθελοντές από μακρινά και κοντινά μέρη, που έφτασαν στην Πελοπόννησο, στη Ζάκυνθο, Κρήτη και στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα για να βοηθήσουν φέτος το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  • Συγκεκριμένα, στη διάσωση, την περίθαλψη και την ενημέρωση των επισκεπτών στο Κέντρο Διάσωσης βοήθησαν 65 εθελοντές από το εξωτερικό και 26 τοπικοί εθελοντές κάτοικοι Αττικής.
  • Στην καταγραφή και προστασία φωλιών και στην ευαισθητοποίηση του κοινού στις παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα, συνέδραμαν 356 εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, τοπικοί εθελοντές βοήθησαν τις καταγραφές στο Ρέθυμνο, τα Χανιά, τον κόλπο της Μεσσαράς και τη Λακωνία.

  Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα συνέχισε να υποδέχεται και να περιθάλπει θαλάσσιες χελώνες όλο το χρόνο.

  • Φιλοξενήθηκαν 62 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες από τις οποίες 29 προέρχονταν από προηγούμενες χρονιές και 33 έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης το 2022.
  • 32 χελώνες επέστρεψαν αποθεραπευμένες στη θάλασσα.
  • Δυστυχώς πέθαναν 14 χελώνες ενώ οι υπόλοιπες 16 παρέμειναν σε περίθαλψη για την επόμενη χρονιά.

  Οι δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τους επισκέπτες και τους υποστηρικτές στο Κέντρο Διάσωσης συνεχίστηκαν.

  • Τα εκπαιδευτικά προγράμματα με τις ζωντανές Διαδικτυακές Επισκέψεις σχολικών μονάδων από όλη την Ελλάδα συνεχίστηκαν και είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε ξανά σχολεία από την Αττική στο Κέντρο Διάσωσης την άνοιξη και το φθινόπωρο. Κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022 9544 μαθητές και 765 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα.
  • Οι επισκέπτες που ενημερώθηκαν για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους στο Κέντρο Διάσωσης υπολογίζονται σε 11.464 άτομα. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν 135 ξεναγήσεις Sea Turtle Rescue Tour, που απευθύνονται σε μικρές ομάδες που υιοθετούν μία τραυματισμένη χελώνα.

  Οι εθελοντές στις παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα κατέγραψαν και προστάτεψαν περίπου 5.800 φωλιές σε σύνολο 110 χλμ. παραλιών ωοτοκίας.

  • Ολοκληρώθηκε για 39η συνεχόμενη χρονιά η συστηματική καταγραφή και προστασία της ωοτοκίας της Καρέττα με τη συνδρομή εθελοντών/ερευνητών στις περιοχές: Ζάκυνθος (Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο), Κυπαρισσιακός Κόλπος (Περιοχή Προστασίας της Φύσης), νότια Πελοπόννησος (Ρωμανός, Κορώνη, Λακωνικός κόλπος, νότια και ανατολική Λακωνία) και Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Μεσσαρά).
  • Οι επισκέπτες που ενημερώθηκαν στα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ έφθασαν τα 59.000 άτομα. Η λειτουργία των σταθμών ενημέρωσης και οι παρουσιάσεις σε τουριστικά καταλύματα έγιναν από τους εθελοντές.

  Όλοι είμασταν περισσότερο απασχολημένοι το 2022. Ήταν περισσότεροι οι τουρίστες και οι ξαπλώστρες στις παραλίες και περισσότερες οι αναφορές τραυματισμένων και νεκρών χελωνών. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που λάβαμε από φίλους, δωρητές, χορηγούς, συνεργαζόμενους οργανισμούς και για τη σκληρή δουλειά των συνεργατών μας, που μας επέτρεψαν να συνεχίσουμε. Υπάρχει πάντα κάτι παραπάνω που χρειάζεται να γίνει για τη φύση και το θαλάσσιο περιβάλλον και προσβλέπουμε στο να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις του 2023.

 2. Αποτελέσματα έτους 2021

 3. Αποτελέσματα έτους 2020

 4. Αποτελέσματα έτους 2019

 5. Αποτελέσματα έτους 2018

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!