Αποτελέσματα προγραμμάτων

  1. Αποτελέσματα 2024

    Για ακόμη μία χρονιά δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Όμως ήταν κοντά μας εκατοντάδες εθελοντές και άλλοι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι που δραστηριοποιήθηκαν κοντά μας. Μαζί τους, καθώς και με τη βοήθεια των αρμόδιων αρχών σε διάφορα σημεία της χώρας και την οικονομική υποστήριξη δεκάδων επιχειρήσεων/φορέων και χιλιάδων επισκεπτών στις παραλίες, καταφέραμε πολλά. Σας ευχαριστούμε. Δες την Αναφορά μας!

    Η Μεσόγειος είναι ευθύνη όλων μας: εθελοντές και συνεργάτες συνέβαλαν ενεργά στην διοίκηση, οργάνωση και εφαρμογή των δράσεων προστασίας.

    • 439 εθελοντές πλήρους απασχόλησης και 19 εθελοντές μερικής απασχόλησης συμμετείχαν στα 8 καλοκαιρινά προγράμματα στο πεδίο συμπεριλαμβάνοντας και τους 42 υπεύθυνους πεδίου. Οι περισσότεροι εθελοντές ήταν από την Γαλλία, τη Βρετανία, την Ελλάδα, την Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά υπήρξαν και μεμονωμένες συμμετοχές από Ν. Κορέα, την Αυστραλία και τον Καναδά.
    • 62 εθελοντές από το εξωτερικό και 39 τοπικοί εθελοντές (κάτοικοι Αττικής) υποστήριξαν τις δράσεις στο Κέντρο Διάσωσης, την περίθαλψη και την ενημέρωση του κοινού.
    • 27 συνεργάτες είχαν το κύριο βάρος της διοίκησης, διαχείρισης και συντονισμού υλοποίησης όλων των δράσεων. Επίσης, 15 Μέλη συμμετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο, την Επιστημονική Επιτροπή και τις λοιπές Επιτροπές και Ομάδες εργασίας, υποστηρίζοντας χωρίς αμοιβή τις δράσεις του Συλλόγου.
    • Οι δράσεις προσέλκυσης και εκπαίδευσης εθελοντών και υπευθύνων πεδίου συνεχίστηκαν όλο το χρόνο, όπως και οι προσπάθειες εξεύρεσης πόρων, οι δημόσιες σχέσεις/ επικοινωνία, η αξιολόγηση και η οργάνωση των προγραμμάτων. -156 φοιτητές από 52 εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού έκαναν την πρακτική τους άσκηση στα προγράμματα πεδίου και στο Κέντρο Διάσωσης.

    Επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που με τη συνεπή μακρόχρονη δράση προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ κατόρθωσε να ξεπεράσει προηγούμενα όρια! Η καταγραφή, η προστασία και η διάσωση των θαλάσσιων χελωνών συνεχίστηκαν με επιτυχία σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

    • Σε περίπου 97 χλμ. ακτής στην Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη που εποπτεύθηκαν συστηματικά, καταγράφηκαν περίπου 13.000 φωλιές Καρέττα, αριθμός που ξεπερνά κάθε προηγούμενο στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ! Στις περισσότερες από τις φωλιές εφαρμόστηκε προστασία με ειδικά πλέγματα και κλωβούς, καθώς και προστασία των νεοσσών από την φωτορύπανση με ειδικά σκίαστρα.
    • Συνεχίστηκε η ταυτοποίηση και το μαρκάρισμα θηλυκών θαλάσσιων χελωνών σε παραλίες ωοτοκίας κατά τις βραδινές βάρδιες. Με αυτόν τον τρόπο καταγράφηκαν και ταυτοποιήθηκαν 374 χελώνες.
    • Επίσης, το 2024 ξεκίνησε νέα δορυφορική παρακολούθηση θαλάσσιων χελωνών με τοποθέτηση 20 δορυφορικών πομπών σε χελώνες σε παραλίες της Πελοποννήσου και της Κρήτης, στα πλαίσια του έργου LIFE MareNatura. Επίσης, δορυφορικός πομπός τοποθετήθηκε και σε ακόμα μία Καρέττα, που αυτή τη φορά επέστρεψε στη θάλασσα από το Κέντρο Διάσωσης, με την υποστήριξη του TUI Care Foundation.
    • Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών φιλοξενήθηκαν συνολικά 69 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες, από τις οποίες 24 είχαν παραμείνει από προηγούμενες χρονιές, και 45 έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης το 2024. Οι 23 από αυτές επέστρεψαν αποθεραπευμένες στη θάλασσα, οι 18 χελώνες πέθαναν, ενώ οι υπόλοιπες 28 περιθάλπονται ακόμη.
    • Συνεχίστηκε η καταγραφή των εκθαλασσώσεων θαλάσσιων χελωνών σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα. Ο αριθμός των νεκρών χελωνών που αναφέρθηκαν με τη βοήθεια πολιτών και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα έφτασε τις 1044.
    • Το ερευνητικό πρόγραμμα στον Αμβρακικό Κόλπο ολοκληρώθηκε και φέτος με μετρήσεις σε 180 θαλάσσιες χελώνες από τις οποίες 47 καταγράφηκαν και σημάνθηκαν για πρώτη φορά. Σκοπός του προγράμματος είναι η μελέτη του πληθυσμού της περιοχής μέσω ταυτοποίησης και λήψης βιομετρικών στοιχείων.

    Το μήνυμά μας άγγιξε περίπου 104.000 ανθρώπους που συνομίλησαν μαζί μας και υποστήριξαν τις δράσεις μας.

    • Στα 7 προγράμματα πεδίου που έγιναν στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη οι εθελοντές ενημέρωσαν περίπου 74.000 άτομα για τη σημασία της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών. Στις περιοχές αυτές λειτούργησαν 8 Ενημερωτικοί Σταθμοί του ΑΡΧΕΛΩΝ και διοργανώθηκαν ενημερωτικοί περίπατοι στις παραλίες ωοτοκίας με Έλληνες και αλλοδαπούς επισκέπτες και κατοίκους. Παράλληλα, έγιναν ενημερωτικές δράσεις και παρουσιάσεις στα 94 συνεργαζόμενα τουριστικά καταλύματα και πλοιάρια που τηρούν τα μέτρα προστασίας για τις χελώνες.
    • Για το έργο μας στο Κέντρο Διάσωσης υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Υποδεχτήκαμε 12.250 επισκέπτες που ενημερώθηκαν από τους εθελοντές κατά τις ώρες υποδοχής κοινού και 713 υποστηρικτές που συμμετείχαν στο SEA TURTLE RESCUE TOUR, φτάνοντας συνολικά τους σχεδόν 13.000 επισκέπτες για το 2024.
    • Οι συμμετοχές στις εκπαιδευτικές δράσεις στο Κέντρο Διάσωσης ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023 – 2024, φθάνοντας τους 15.500 μαθητές και σχεδόν τους 1.400 εκπαιδευτικούς. Συμμετείχαν 261 τάξεις σχολείων από την Αττική που επισκέφθηκαν το Κέντρο δια ζώσης, ενώ 200 σχολεία από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα συμμετείχαν σε ζωντανή διαδικτυακή ξενάγηση.
    • Πάνω από 1.600 ευαισθητοποιημένοι πολίτες στήριξαν το έργο μας πραγματοποιώντας συμβολικές υιοθεσίες θαλάσσιων χελωνών και φωλιών, καλύπτοντας το κόστος προστασίας τους.

    Οι συνεργασίες μας για ερευνητικά και περιβαλλοντικά θέματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αυξήθηκαν σημαντικά.

    • Μαζί με τον Δήμο Ρεθύμνης, την GRECOTEL HOTEL AND RESORTS και την ECOCLUB SA, παρουσιάσαμε στο 9ο Διεθνές Συνέδριο «Our Ocean» (OOC-9) που έγινε στην Ελλάδα, το θέμα «Προστατεύοντας τις Θαλάσσιες Χελώνες στο Ρέθυμνο: Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης».
    • Συμμετείχαμε στο 42ο Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας που διοργανώθηκε στην Πατάγια της Ταϊλάνδης για να ανταλλάξουμε γνώσεις, να μοιραστούμε ευρήματα και να ενισχύσουμε τις διεθνείς συνεργασίες με όλα τα μέλη της Διεθνούς Κοινότητας για τις Θαλάσσιες Χελώνες
    • Ξεκινήσαμε μία νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της «Συμμαχίας για την Άγρια Ζωή», για την αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης των περιοχών φωλεοποίησης των θαλάσσιων χελωνών.
    • Συμμετείχαμε στο έργο LIFE MareNatura «Διατήρηση ειδών προτεραιότητας της θαλάσσιας μεγαπανίδας σε Ελλάδα και Ιταλία», το μεγαλύτερο έργο για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα. Οι δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ περιέλαβαν δορυφορική παρακολούθηση θαλάσσιων χελωνών, λήψη δειγμάτων ιστού από χελώνες με τη μέθοδο σταθερών ισοτόπων και εκπαίδευση προσωπικού του ΟΦΥΠΕΚΑ μέσω της Σχολής Θαλάσσιας Διατήρησης.
    • Σε συνεργασία με το TUI Care Foundation, συνεχίστηκε το πρόγραμμα «TUI Turtle Aid Greece» στη βόρεια Κρήτη (Ρέθυμνο και Χανιά) σε στενή συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.
    • Συνεχίστηκε η συμμετοχή μας στη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό κόλπο», σε συνεργασία με άλλους φορείς και την αντίστοιχη Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ, με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης του υγροτόπου.
    • 32 ιδρύματα, οργανισμοί και εταιρείες στήριξαν το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ μέσω δωρεών.
    • Το επιστημονικό έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ ανανεώθηκε με 6 νέες δημοσιεύσεις.
  2. Αποτελέσματα 2023

  3. Αποτελέσματα 2022

  4. Αποτελέσματα 2021

  5. Αποτελέσματα 2020

  6. Αποτελέσματα 2019

  7. Αποτελέσματα 2018

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!