Αποτελέσματα έτους 2023
Με έντονους και απαιτητικούς ρυθμούς πέρασε το 2023 στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Μεγάλη ενέργεια δόθηκε και φέτος στα προγράμματα εθελοντισμού στις παραλίες ωοτοκίας της Πελοποννήσου, της Ζακύνθου και της Κρήτης και στον Αμβρακικό. Ιδιαίτερα θετικό ήταν και το αποτύπωμα του Κέντρου Διάσωσης στη Γλυφάδα, που πλέον έχει επίσημα αδειοδοτηθεί ως Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Πανίδας.
Η Μεσόγειος είναι ευθύνη όλων μας: εθελοντές και συνεργάτες συνέβαλαν ενεργά στην διοίκηση, οργάνωση και εφαρμογή των δράσεων.
- 465 εθελοντές συμμετείχαν στα 8 καλοκαιρινά προγράμματα στο πεδίο συμπεριλαμβάνοντας και τους 38 υπεύθυνους πεδίου. Οι περισσότεροι εθελοντές ήταν από την Γαλλία, τη Βρετανία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ αλλά και τη Ν. Αφρική, την Κίνα και την Ινδονησία.
- 75 εθελοντές από το εξωτερικό και 28 τοπικοί εθελοντές - κάτοικοι Αττικής υποστήριξαν τις δράσεις στο Κέντρο Διάσωσης, την περίθαλψη και την ενημέρωση του κοινού.
- 20 συνεργάτες είχαν το κύριο βάρος της διοίκησης, διαχείρισης και συντονισμού υλοποίησης όλων των δράσεων. Επίσης 15 μέλη υποστήριξαν χωρίς αμοιβή τις δράσεις του Συλλόγου, συμμετέχοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο, την Επιστημονική Επιτροπή και τις λοιπές Επιτροπές και Ομάδες εργασίας.
- Οι δράσεις προσέλκυσης και εκπαίδευσης εθελοντών και υπευθύνων πεδίου, αξιολόγησης και οργάνωσης των προγραμμάτων, εξεύρεσης πόρων και επικοινωνίας συνεχίστηκαν όλο το χρόνο. Φοιτητές πρακτικής 135 από 72 εκπαιδευτικά Ιδρύματα έγιναν δεκτοί σαν εθελοντές στα προγράμματα πεδίου και στο Κέντρο Διάσωσης.
Ξεπεράσαμε τον εαυτό μας σε πολλούς τομείς! Η καταγραφή, η προστασία και η διάσωση των θαλάσσιων χελωνών σε όλη τη χώρα συνεχίστηκαν με επιτυχία.
- Σε περίπου 100 χλμ. ακτής στην Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη που εποπτεύθηκαν συστηματικά, καταγράφηκαν περίπου 10.500 φωλιές Καρέττα, ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί 5.750 φωλιές στις ίδιες περιοχές! Στις περισσότερες από αυτές εφαρμόστηκε προστασία με κλωβούς κατα τη διάρκεια της επώασης και σε αρκετές χρειάστηκε να γίνει προστασία των νεοσσών από τη φωτορύπανση κατα την εκκόλαψη.
- Συνεχίστηκε το μαρκάρισμα των θηλυκών σε συγκεκριμένες παραλίες. Μάλιστα, μία Καρέττα που είχε πρωτο-παρατηρηθεί στη Ζάκυνθο το 1986 καταγράφηκε ακόμη μία φορά να κάνει τη φωλιά της το 2023, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά παγκοσμίως 37 ολόκληρα χρόνια αναπαραγωγικής ζωής του είδους.
- Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών φιλοξενήθηκαν συνολικά 61 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες, από τις οποίες 16 είχαν παραμείνει από προηγούμενες χρονιές, και 45 έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης το 2023. Επέστρεψαν 22 αποθεραπευμένες χελώνες στη θάλασσα, 15 χελώνες πέθαναν, ενώ οι υπόλοιπες 24 περιθάλπονται ακόμη.
- Συνεχίστηκε η καταγραφή των εκθαλασσώσεων θαλάσσιων χελωνών σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα. Ο αριθμός των νεκρών χελωνών που αναφέρθηκαν με τη βοήθεια πολιτών και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα έφτασε τις 983.
- Η προσπάθεια για την συμπλήρωση και αναβάθμιση των υποδομών του Κέντρου Διάσωσης συνεχίστηκε! Έγινε ανακατασκευή και πλήρης εξοπλισμός του ενός βαγονιού, το οποίο πλέον έχει τρεις νέους σταθμούς εργασίας και έναν νέο χώρο συναντήσεων, δημιουργήθηκε νέα μονάδα εντατικής θεραπείας με 8 δεξαμενές, δημιουργήθηκε ειδικό παρασκευαστήριο τροφής/ χώρος πλυντηρίων και εγκαταστάθηκε νέο σύστημα θέρμανσης του θαλασσινού νερού των δεξαμενών με ηλιακούς συλλέκτες.
Το μήνυμά μας άγγιξε 95.000 ανθρώπους που συνομίλησαν μαζί μας και υποστήριξαν τις δράσεις μας και οι συνεργασίες σε ερευνητικά και περιβαλλοντικά θέματα αυξήθηκαν σημαντικά.
- Στα 7 προγράμματα πεδίου που έγιναν στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη οι εθελοντές ενημέρωσαν 70.740 άτομα για τη σημασία της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών. Λειτουργησαν 8 Ενημερωτικοί Σταθμοί του ΑΡΧΕΛΩΝ και παράλληλα έγιναν 590 παρουσιάσεις σε τουριστικά καταλύματα και πλοιάρια που τηρουν τα μέτρα προστασίας για τις χελώνες.
- Για το έργο μας στο Κέντρο Διάσωσης υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Υποδεχτήκαμε 12.858 επισκέπτες που ενημερώθηκαν από τους εθελοντές κατα τις ώρες υποδοχής κοινού και 534 υποστηρικτές που συμμετείχαν στο SEA TURTLE RESCUE TOUR, φτάνοντας τους συνολικά 13.392 επισκέπτες για το 2023.
- Οι συμμετοχές στις εκπαιδευτικές δράσεις στο Κέντρο Διάσωσης ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022 – 2023, φθάνοντας τους 12.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς. Συμμετείχαν 245 τάξεις σχολείων από την Αττική που επισκέφθηκαν το Κέντρο δια ζώσης και 97 σχολεία από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα που συμμετείχαν σε ζωντανή διαδικτυακή ξενάγηση.
- Σε συνεργασία με το TUI CARE Foundation άρχισε η εφαρμογή διεθνών κριτηρίων για την Πιστοποίηση Ξενοδοχείων Φιλικών προς τις χελώνες σε παραλίες ωοτοκίας, τα οποία άρχισαν να εφαρμόζονται πιλοτικά στη Βόρεια Κρήτη (Ρέθυμνο και Χανιά).
- Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε στην πρωτοβουλία «Συμμαχία για τον Αμβρακικό κόλπο» σε συνεργασία με άλλους φορείς και την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Αμβρακικού του ΟΦΥΠΕΚΑ με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης του υγροτόπου.
- Συμμετείχαμε στο 42ο Διεθνές Συμπόσιο για τις Θαλάσσιες Χελώνες που διεξήχθη στην Καρταχένα της Κολομβίας. Επίσης, συμμετείχαμε σε Εργαστήρι της ΙCCAT (Διεθνής Σύμβαση για την Προστασία του Ατλαντικού Τόνου) στη Μάλαγα της Ισπανίας, που είχε στόχο την έκδοση αναφοράς για τον αντίκτυπο της αλιείας τόνου στους πληθυσμούς των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο.
- Το επιστημονικό έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ εμπλουτίστηκε με 12 νέες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.
Αποτελέσματα έτους 2022
Αποτελέσματα έτους 2021
Αποτελέσματα έτους 2020
Αποτελέσματα έτους 2019
Αποτελέσματα έτους 2018