Στοιχεία πληθυσμών
Σημαντικές πληροφορίες για τη βιολογία και τη σύνθεση των πληθυσμών των θαλασσίων χελωνών και τις μετακινήσεις τους στη Μεσόγειο συλλέγονται από τα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ. Σήμανση (μαρκάρισμα) και ταυτοποίηση ήδη μαρκαρισμένων θαλασσίων χελωνών γίνεται στις παραλίες ωοτοκίας Ζακύνθου, Κρήτης και Πελοποννήσου και στο διατροφικό πεδίο του Αμβρακικού κόλπου. Η παρακολούθηση μετακινήσεων γίνεται με τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε επιλεγμένα άτομα.
Προσπάθειες Διατήρησης
- Κατέβασε την αναφορά
Ζάκυνθος
Προσπάθειες διατήρησης εντός του 2022 στο βιότοπο ωοτοκίας της Caretta caretta στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
- Κατέβασε την αναφορά
Κρήτη
Δράσεις προστασίας των βιοτόπων ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στην Κρήτη
- Κατέβασε την αναφορά
Κυπαρισσιακός Κόλπος
Προσπάθειες διατήρησης εντός του 2022 στον βιότοπο ωοτοκίας της Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόπλο, Δυτική Πελοπόννησο (Natura 2000 - GR2550005 "ΘΙΝΕΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ")
Έργο LifeEUROTURTLES
Καθώς αυξάνεται σταθερά η επιστημονική γνώση στα θέματα των θαλάσσιων χελωνών, οι συνδέσεις ανάμεσα σε διάφορες χώρες και η σχετική τους σημασία για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Μάλτα είναι 6 από τις σημαντικότερες χώρες για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο. Το έργο Life EUROTURTLES είχε κύριο στόχο τη βελτίωση των συνδέσεων και των συνεργειών σε σημαντικά θέματα διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών ανάμεσα σε αυτές τις 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο LifeEUROTURTLES θα βρείτε εδώ.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε ως εταίρος στην υλοποίηση του έργου Life EUROTURTLES (2016-2022) που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις δράσεις που ανέλαβε να υλοποιήσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ περιλαμβάνονται:
- Η ενίσχυση του Δικτύου Εκβρασμών Θαλάσσιων Χελωνών σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα
- Η ενίσχυση των υποδομών περίθαλψης του Κέντρου Διάσωσης στη Γλυφάδα
- Η προστασία φωλιών της Καρέττα στις περιοχές Βόρειου Κυπαρισσιακού κόλπου, Κοτυχίου, Πρέβεζας και Δέλτα Ευρώτα
- Οι καινοτόμες δράσεις για την απελευθέρωση θαλάσσιων χελωνών από αλιευτικά εργαλεία σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, στην Κρήτη και τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
- Η πιλοτική χρήση συστημάτων μη επανδρωμένων σκαφών για την έρευνα θαλάσσιων χώρων που αποτελούν σημαντικά διατροφικά πεδία όπως ο Αμβρακικός κόλπος.
Το έργο Life EUROTURTLES ολοκληρώθηκε το 2022 και Το Πράσινο Ταμείο (ΥΠΕΝ) κάλυψε μέρος της απαιτούμενης ίδιας εισφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ στο για τα έτη 2017, 2018, 2019, 2020, 2021.
Το έργο “Συλλογικές Δράσεις για τη Βελτίωση των Μέτρων Διατήρησης των Ευρωπαϊκών Πληθυσμών Θαλάσσιων Χελωνών” ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Μάϊο του 2022. Δείτε ΕΔΩ την τελική Έκθεση του έργου.