Διάσωση και περίθαλψη

Διάσωση & περίθαλψη τραυματισμένων/άρρωστων χελωνών

Από το 1991 ο ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών σε συνεργασία με τα λιμεναρχεία, αλιείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες και συλλόγους, το οποίο ενεργοποιείται σε περιπτώσεις αναφορών για τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες ή εκβρασμού νεκρών ζώων. Μέσω του Δικτύου Διάσωσης και σε συνεργασία με τις κατά τόπους λιμενικές αρχές, κάθε χρόνο αναφέρονται στον ΑΡΧΕΛΩΝ πάνω από 800 νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες σε όλη τη χώρα.

Από το 1994 ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει εγκαθιδρύσει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής, όπου μεταφέρονται τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα από όλη την Ελλάδα. Εκεί, το προσωπικό και οι εκπαιδευμένοι εθελοντές παρέχουν φροντίδα και περίθαλψη στα ζώα μέχρι την επιτυχή ανάρρωσή τους. Μετά την αποθεραπεία τους, οι θαλάσσιες χελώνες απελευθερώνονται πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό τους περιβάλλον. Από την ταπεινή του αρχή, όπου οι χελώνες παρέμεναν σε παιδικές πλαστικές πισίνες, το Κέντρο Διάσωσης έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη εγκατάσταση που διαθέτει 42 εξειδικευμένες δεξαμενές αποκατάστασης και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αποκατάστασης των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο.

Οι θαλάσσιες χελώνες που κολυμπούν στη θάλασσα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλούς ανθρωπογενείς κινδύνους όπως:

  • Τυχαίες συλλήψεις σε αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα, παραγάδια κτλ). Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 9.700 χελώνες πιάνονται τυχαία σε αλιευτικά εργαλεία στην Ελλάδα κάθε χρόνο.
  • Σκόπιμος τραυματισμός ή θανάτωση που προκαλείται από κάποιους ασυνείδητους μετά από τυχαία σύλληψη. Πάνω από το 50% των τραυματισμένων χελωνών που φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης φέρουν σκόπιμα τραύματα.
  • Θαλάσσια ρύπανση κυρίως από πλαστικά και παρατημένα αλιευτικά εργαλεία. Έχει υπολογιστεί ότι το 70% των χελωνών έχουν μικρά κομμάτια πλαστικού στο πεπτικό τους σύστημα, ενώ κομμάτια πλαστικού εντοπίστηκαν σε όλες τις νεκροψίες χελωνών που έγιναν το 2018 στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
  • Συγκρούσεις με ταχύπλοα σκάφη κοντά στις παραλίες.

Έτσι, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει να αντιμετωπίσει κάθε χρόνο περίπου 70 περιστατικά θαλάσσιων χελωνών, οι οποίες, μεταξύ άλλων, υποφέρουν από:

  • Τραυματισμούς στο κεφάλι και εγκεφαλικές κακώσεις
  • Κατάποση πετονιάς, αγκιστριού ή άλλων αντικειμένων
  • Τραυματισμούς στο καβούκι ή το πλάστρον
  • Τραυματισμούς στα πτερύγια ή ακρωτηριασμούς
  • Πνευμονικές λοιμώξεις ή άλλες ασθένειες

Δες τις χελώνες που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!