Ενημέρωση & ευαισθητοποίηση

Οι δράσεις μας

Ενημέρωση & ευαισθητοποίηση

Οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες είναι μέρος των περιβαλλοντικών προβλημάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι απαραίτητες για να βρεθούν και να εφαρμοστούν κατάλληλες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο στις ακτές όσο και στη θάλασσα.

Στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής γίνεται ενημέρωση του κοινού για τη διάσωση, περίθαλψη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών με ξενάγηση από εκπαιδευμένο προσωπικό και εθελοντές ακολουθώντας ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή εντός των εγκαταστάσεων. Κατά το 2022, ενημερώθηκαν στο Κέντρο Διάσωσης πάνω από 11.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο και περίπου 10.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί. Μάθετε περισσότερα και κλείστε ραντεβού ΕΔΩ.

Υπαίθριοι σταθμοί ενημέρωσης λειτουργούν κάθε καλοκαίρι στη Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο όπου αναπαράγονται οι θαλάσσιες χελώνες. Στους σταθμούς ενημέρωσης αλλά και σε παρουσιάσεις που διοργανώνονται συστηματικά σε ξενοδοχεία, παρέχονται πληροφορίες για την βιολογία του είδους και ενημέρωση για τη κατάλληλη συμπεριφορά των επισκεπτών στις παραλίες ωοτοκίας. Από τους Σταθμούς και τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία ανακοινώνονται ο τόπος και ο χρόνος άλλων εκδηλώσεων για το κοινό, όπου μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος δημόσια εκσκαφή φωλιάς ή επιστροφή αποθεραπευμένης χελώνας στη θάλασσα. Το 2022 ενημερώθηκαν περίπου 20.000 επισκέπτες στις περιοχές της Κρήτης, 27.000 στη Ζάκυνθο και 11.000 στην Πελοπόννησο.

Ενημερωτικοί περίπατοι στις παραλίες ωοτοκίας του Ρεθύμνου και του Κυπαρισσιακού κόλπου (σταθμός Αγιαννάκη) πραγματοποιούνται για οργανωμένες ομάδες που μπορούν να παρακολουθήσουν τις δράσεις προστασίας των φωλιών από εκπαιδευμένους εθελοντές. Μάθετε περισσότερα και κλείστε ραντεβού ΕΔΩ.

Αριθμός μαθητών και εκαπιδευτικών που πήραν μέρος στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Κέντρος Διάσωσης ανά σχολική χρονιά
Οι δράσεις μας

Περιβαλλοντική αγωγή

Από το 1985 ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό έργο σε όλη την Ελλάδα με παρουσιάσεις σε μαθητές και διακίνηση φορητών εκπαιδευτικών πακέτων στα σχολεία. Έτσι η Καρέττα έγινε το γνωστότερο από τα άγρια ζώα της πατρίδας μας και το σύμβολο της ζωής που απειλείται με εξαφάνιση.

Στόχος των εκπαιδευτικών δράσεων είναι, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της χελώνας, να γίνουν κατανοητές οι βασικές λειτουργίες της φύσης και η θέση του ανθρώπου μέσα σ’ αυτή, θεωρώντας κοινή παραδοχή ότι «όλοι μοιραζόμαστε την ίδια γη».

Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής παρακολουθούν δια ζώσης, ή και διαδικτυακά, περίπου 10.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο. Το πρόγραμμα διεξάγεται από εκπαιδευμένο προσωπικό και εθελοντές του Συλλόγου. Απαραίτητη η κράτηση θέσης ΕΔΩ.

Οι ερευνητές πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ διοργανώνουν παρουσιάσεις σε μαθητές στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου (Περιβαλλοντικός Σταθμός Αγιαννάκη). Για να προγραμματίσεις σχολική επίσκεψη (Μάιος, Ιούνιος και Σεπτέμβριος) επικοινώνησε τηλεφωνικά στο 6932 285 817 ή μέσω email στο westpelop@archelon.gr.

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!