Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Νέα παγκόσμια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Endangered Species Research φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς όλων των ειδών θαλάσσιας χελώνας σε όλες τις θάλασσες του κόσμου δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.
Αυτή η ολοκληρωμένη έρευνα, η πρώτη σημαντική ενημέρωση για πάνω από μια δεκαετία, αξιολόγησε 48 πληθυσμούς θαλάσσιων χελωνών παγκοσμίως, με βάση απειλές όπως η θήρευση, η ρύπανση, η παράκτια ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή.
Τα αποτελέσματα 145 εμπειρογνωμόνων από 50 διαφορετικές χώρες υποδηλώνουν ότι η κατάσταση διατήρησης της θαλάσσιας χελώνας φαίνεται να βελτιώνεται, αν και παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Ενώ πολλοί πληθυσμοί, όπως οι πράσινες χελώνες (Chelonia mydas) στον Ατλαντικό, ανακάμπτουν, άλλοι όπως οι άκρως απειλούμενες δερματοχελώνες (Dermochelys coriacea) συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Τα εκτεταμένα μεταναστευτικά μοτίβα τους τις εκθέτουν σε υψηλότερους περιβαλλοντικούς κινδύνους, καθιστώντας τις προσπάθειες προστασίας πιο περίπλοκες.
Ανάμεσα στους συντελεστές της μελέτης είναι η Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι εκτεταμένες εργασίες πεδίου και η συλλογή δεδομένων σχετικά με τις χελώνες Καρέττα που ωοτοκούν στην Ελλάδα παρείχαν πολύτιμες γνώσεις για την κατάσταση των πληθυσμών του είδους στη Μεσόγειο. Το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ υπογραμμίζει τη σημασία της μακροπρόθεσμης παρακολούθησης και τη συμβολή των τοπικών προσπαθειών διατήρησης στις παγκόσμιες εκτιμήσεις.
Η μελέτη υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας για την προστασία του είδους, ωστόσο, η τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία παραμένει σημαντική απειλή. Νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται για τον μετριασμό αυτού του ζητήματος, αλλά η ευρεία υιοθέτησή τους από την παγκόσμια αλιευτική κοινότητα είναι απαραίτητη.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί την αναπαραγωγική δραστηριότητα της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα στην Ελλάδα για 40+ συναπτά έτη. Αυτή η έρευνα χρησιμεύει ως απόδειξη του θετικού αντίκτυπου των συνεχών προσπαθειών διατήρησης και του κρίσιμου ρόλου των αφοσιωμένων επιστημόνων και ερευνητών/ εθελοντών στη διαφύλαξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας εδω.
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε το ανεξάρτητο επιστημονικό και περιβαλλοντικό έργο μας κάνοντας μία δωρεά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.