Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
22/10/2025

Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα

Η παράκτια ζώνη του Κυπαρισσιακού Κόλπου αναδεικνύεται σταθερά ως η πρώτη σε αριθμό φωλιών θαλάσσιας χελώνας Καρέττα στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο. Μάλιστα, ο Κυπαρισσιακός Κόλπος μαζί με τον Κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου φιλοξενούν πάνω από το 57% των φωλιών της χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σύμφωνα με στοιχεία των Casale et al., 2018).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο για το 2025, στην περιοχή σημειώθηκε μια από τις πιο παραγωγικές χρονιές των τελευταίων δεκαετιών. Συγκεκριμένα, το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών. Η επιτυχία αυτή, αποτέλεσμα της συστηματικής προστασίας φωλιών και νεοσσών που εφαρμόζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1992, καθιστά επιτακτική την άμεση θεσμική στήριξη της Περιοχής Προστασίας της Φύσης και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα ώστε να θωρακιστεί αυτό το εύθραυστο επίτευγμα.

first nests 2025.png

Αναλυτικότερα, τα βασικά αποτελέσματα του Προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ του 2025 είναι:

  • Μεγάλος Αριθμός Φωλιών: Καταγράφηκαν περίπου 6.100 φωλιές (5.200 στον πυρήνα των 9,5 χλμ. και 900 βορείως της Νέδας) και εφαρμόστηκε παρακολούθηση και προστασία φωλιών και νεοσσών.
  • Σημαντική Ανάκαμψη του Πληθυσμού: Σημειώθηκε αύξηση 74% σε σχέση με τον μέσο όρο φωλιών των προηγούμενων 12 ετών στην ίδια περιοχή. Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα της πολυετούς και συστηματικής προστασίας φωλιών και νεοσσών που εφαρμόζεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1992 και έχει οδηγήσει στην ανάκαμψη του πληθυσμού αναπαραγωγής.
  • Σταθερή Εθελοντική/ Εκπαιδευτική Δράση: 90 εθελοντές και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν στο πρόγραμμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Από αυτούς, 11 ανέλαβαν καθήκοντα υπεύθυνου πεδίου και 27 φοιτητές έκαναν την πρακτική τους άσκηση.
  • Σταθερή Επίδραση στην Κοινωνία: 5.800 επισκέπτες και κάτοικοι συμμετείχαν σε ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις και ενημερώθηκαν για τον βιολογικό κύκλο και τους κινδύνους της χελώνας. Οι δράσεις περιλάμβαναν εκπαιδευτικούς περιπάτους στην παραλία και ξενάγηση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό Αγιαννάκη από τους εθελοντές, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε σχολεία και συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, διοργάνωση καθαρισμών παραλίας και ενημέρωση των επισκεπτών στους εποχικούς Σταθμούς Ενημέρωσης που λειτούργησαν στο Καλό Νερό και στην Κυπαρισσία.
  • Δορυφορική Παρακολούθηση: Στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας για το Ευρωπαϊκό Έργο LIFE MareNatura, τοποθετήθηκαν δύο νέοι δορυφορικοί πομποί παρακολούθησης σε ενήλικες χελώνες, ενισχύοντας το δίκτυο δεδομένων για τη μελέτη των περιοχών τροφοληψίας και των μεταναστευτικών διαδρομών τους.

public awareness in kyp

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ωοτοκίας, οι ανθρωπογενείς πιέσεις (παραβιάσεις της νομοθεσίας, υποβάθμιση οικοτόπων) συνεχίζονται τόσο στην ακτή όσο και στη θάλασσα. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί την Πολιτεία για άμεσα βήματα:

  • Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης: Το Σχέδιο Δράσης για τη Θαλάσσια Χελώνα Καρέττα, που υιοθετήθηκε το 2021, πρέπει να εφαρμοστεί και να υπάρξει η αναγκαία και απαραίτητη οικονομική ενίσχυση προς τον ΑΡΧΕΛΩΝ για τη συνέχιση των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών και των νεοσσών. Μέχρι σήμερα, όλες οι δράσεις καταγραφής και προστασίας φωλιών και νεοσσών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο καλύπτονται αποκλειστικά με ίδιους πόρους του ΑΡΧΕΛΩΝ, ενώ απουσιάζουν παντελώς δράσεις διαχείρισης και επιτήρησης της προστατευόμενης περιοχής από τις αρμόδιες αρχές.

  • Θεσμική Κατοχύρωση: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης της Περιοχής Προστασίας της Φύσης. Να διασφαλιστεί μία χωρικά ενιαία διαχείριση της σημερινής προστατευόμενης περιοχής εξασφαλίζοντας τη μακροχρόνια επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών και τη διατήρηση των προστατευόμενων παράκτιων οικοτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτήν, σε σχέση με το υπό δημιουργία Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου Πελάγους, που αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη.

Kalo Nero 2025

«Η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα είναι ένα εθνικό επίτευγμα που οφείλεται στη μακροχρόνια δράση προστασίας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ωστόσο, πρόκειται για ένα εύθραυστο αποτέλεσμα που απαιτεί τη συνεχή δράση επί του πεδίου και την αντίστοιχη θεσμική υποστήριξη και χρηματοδότηση. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η καλή οικολογική κατάσταση των βιοτόπων στην προστατευόμενη περιοχή. Καλούμε την Πολιτεία να εφαρμόσει άμεσα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης» δήλωσε η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Θεσμικών και Νομικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.

«Ευχαριστούμε θερμά τους πολίτες, τις Λιμενικές αρχές και τις Δημοτικές αρχές για τη συνεργασία τους στο Δίκτυο Διάσωσης και Καταγραφής Εκβρασμών. Η συνεργασία πολιτών και αρχών είναι κρίσιμη, αλλά η διατήρηση των βιοτόπων σε καλή κατάσταση απαιτεί πλέον την αποφασιστική παρέμβαση της Πολιτείας» αναφέρει η Πέλη Τσούση, Υπεύθυνη του Προγράμματος Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ευχαριστεί όλους τους εθελοντές, τους κατοίκους και τους φορείς που στηρίζουν το έργο του, και συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας και των πολύτιμων οικοτόπων της.

Διαβάστε την Ετήσια Έκθεση Δράσεων του Προγράμματος Κυπαρισσιακού Κόλπου για το 2025 εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/04/2026

    Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!

    Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/04/2026

    Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου

    Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2026

    Επιβιώνει όντως 1 στα 1.000 χελωνάκια; Νέα επιστημονική έρευνα επανεξετάζει το εμβληματικό νούμερο

    Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/04/2026

    Διαδικτυακή Ημερίδα για Φοιτητές 2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από όλα τα επιστημονικά πεδία να γνωρίσουν από κοντά τον σύγχρονο κόσμο της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/04/2026

    Ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ρυθμίσεις σε περιοχές Natura 2000 στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ΥΠΕΝ

    Κοινό σχόλιο περιβαλλοντικών οργανώσεων στη διαβούλευση του ν/σ ΥΠΕΝ σχετικά με την προτεινόμενη πολεοδόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην πρωτοβουλία “Move It Now” του Δήμου Χανίων

    Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια και συζητήσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι κάθε "πράσινη" επιλογή στηn καθημερινότητά μας είναι μια άμεση βοήθεια προς το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/04/2026

    Χανιά: Μια μεγάλη «συστράτευση» για τις παραλίες ωοτοκίας

    Με το βλέμμα στην επερχόμενη περίοδο ωοτοκίας, ο τουριστικός κόσμος των Χανίων έδωσε δυναμικό «παρών» την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Δημαρχείο της πόλης.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/04/2026

    Η επιστροφή του «Γίγαντα»: Ο Έβερεστ ταξιδεύει ξανά στις ελληνικές θάλασσες μετά από δύο χρόνια περίθαλψης

    Με μια ιδιαίτερα συγκινητική απελευθέρωση ξεκίνησε το 2026 για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο "Έβερεστ", μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που έχουν φιλοξενηθεί ποτέ στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στις 30 Μαρτίου, έπειτα από μια πολύμηνη και απαιτητική μάχη για τη ζωή του.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/04/2026

    Πάνω από τη σκόνη: Το Ρέθυμνο «βλέπει» βιώσιμο μέλλον με τις θαλάσσιες χελώνες

    Ούτε η αφρικανική σκόνη ούτε η αμμοθύελλα της περασμένης Τετάρτης στάθηκαν εμπόδιο για τους φορείς του Ρεθύμνου, που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο για την εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/04/2026

    Ο Εθελοντισμός Γίνεται Συναρπαστικός: Ειδικές Προσφορές για το 2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε προσκαλεί να συμμετάσχεις στα προγράμματα πεδίου και να προστατεύσεις ενεργά τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/03/2026

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/03/2026

    Ψηφιακή περιπέτεια για την τάξη σας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Μέσα από ζωντανή σύνδεση με το Κέντρο, οι μαθητές μαθαίνουν για τις ιστορίες διάσωσης των χελωνών και ενημερώνονται για το πώς οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/03/2026

    Σας περιμένουμε στην Διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του 2025! 

    Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (19:00 – 20:30) είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά διαδικτυακά και να μοιραστούμε όσα καταφέραμε μαζί τον περασμένο χρόνο.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2026

    32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

    Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/02/2026

    Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!