Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
19/09/2025

Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό

Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε! Μετά από 57 ημέρες αφοσιωμένης δουλειάς, η ομάδα μας έφερε εις πέρας άλλη μια επιτυχημένη χρονιά ζωτικής σημασίας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Το πρόγραμμα συμπλήρωσε δύο δεκαετίες συνεχούς παρουσίας, προστατεύοντας αυτόν τον σημαντικό βιότοπο για τις θαλάσσιες χελώνες.

Ο Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί ένα παγκοσμίως σημαντικό οικοσύστημα, αναγνωρισμένο ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας βάσει της Σύμβασης Ραμσάρ. Είναι ένα καταφύγιο ζωτικής σημασίας για απειλούμενα είδη, όπως το ρινοδέλφινο και ο αργυροπελεκάνος, ενώ, όπως επιβεβαιώνουν οι έρευνές μας, αποτελεί έναν κρίσιμο χώρο διατροφής και διαχείμασης για τις χελώνες Καρέττα (Caretta caretta) και τις πράσινες χελώνες (Chelonia mydas).

Η προσπάθεια του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μέρος ενός ευρύτερου, συνεργατικού οράματος για την περιοχή. Από το 2023, είμαστε αφοσιωμένο μέλος της “Συμμαχίας για τον Αμβρακικό”, ενός δικτύου περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων που μοιράζονται έναν κοινό στόχο: την αποτελεσματική διαχείριση και προστασία του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού. Η Συμμαχία εργάζεται για την ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας του Κόλπου μέσω της επιστημονικής έρευνας, της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και της προώθησης βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης.

Καταγραφές-Ρεκόρ και Αξιοσημείωτες Επανασυλλήψεις

Οι φετινές προσπάθειες είχαν ως αποτέλεσμα 385 συνολικές συλλήψεις, ανάμεσα στις οποίες 384 χελώνες Καρέττα Καρέττα και μία σπάνια πράσινη χελώνα. Η ομάδα ταυτοποίησε με επιτυχία 242 άτομα. Από αυτά, οι 143 επανασυλλήψεις κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου έδωσαν πολύτιμα στοιχεία για τις μετακινήσεις των χελωνών και την προσήλωσή τους στην περιοχή.

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της φετινής χρονιάς ήταν η καταγραφή πέντε εντυπωσιακών, μακροπρόθεσμων επανασυλλήψεων. Τέσσερις από αυτές τις χελώνες είχαν μαρκαριστεί για πρώτη φορά το 2013, και αυτή είναι η 12η χρονιά που παρατηρούνται στην περιοχή. Ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι ότι παρατηρήθηκε ξανά ένα ζώο που είχε καταγραφεί τελευταία φορά πριν από 14 χρόνια, το 2011. “Αυτό αποτελεί μια δυνατή υπενθύμιση για το πόσο κρίσιμη είναι η μακροχρόνια παρακολούθηση για την κατανόηση αυτών των απίστευτων ζώων” λέει η Αλίκη Παναγοπούλου, Υπεύθυνη Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ .

4.png

Μια Σπάνια Συνάντηση και μια Ζωή που Σώθηκε

Η φετινή περίοδος είχε επίσης και μερικές ιδιαίτερα αξιομνημόνευτες στιγμές. Στις 28 Αυγούστου, η ομάδα ενθουσιάστηκε με την καταγραφή της τέταρτης μόλις πράσινης χελώνας που έχει συλληφθεί ποτέ στον Αμβρακικό. Η χελώνα ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, χωρίς φύκια ή άλλα προσκολλημένα αντικείμενα, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την περιστασιακή παρουσία αυτού του απειλούμενου είδους στον κόλπο.

Ωστόσο, δεν ήταν όλες οι συναντήσεις συνηθισμένες. Την 1η Αυγούστου, η ομάδα βρήκε μια χελώνα Καρέττα ακίνητη στον βυθό. Χάρη στην άμεση αντίδρασή τους, η χελώνα, που ονομάστηκε «Μπριός», διασώθηκε και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Κόπραινας και στη συνέχεια στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα. Η ακτινογραφία αποκάλυψε ότι είχε καταπιεί ένα μεγάλο αγκίστρι. Η διάσωσή της αναδεικνύει τις διαρκείς απειλές που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες και την κρίσιμη σημασία ενός δικτύου διάσωσης.

Sea turtle found rescued in Amvrakikos

Κοιτώντας Μπροστά

Παρότι φέτος δεν βρέθηκαν χελώνες με δορυφορικό πομπό, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν είναι τεράστιας σημασίας. Ο πλούτος των πληροφοριών, από τις νέες ταυτοποιήσεις μέχρι τις μακροπρόθεσμες επανασυλλήψεις, αυξάνει τη γνώση και την κατανόησή μας για τον πληθυσμό των χελωνών στον Αμβρακικό και τις ανάγκες διατήρησής του.

“Η έρευνα πεδίου για το 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία, υπό την καθοδήγηση των Jimenez Arias Santiago και Lopez Lozano Luisa Fernanda, οι οποίοι, μαζί με την εκπληκτική ομάδα των εθελοντών εξασφάλισαν άλλη μια παραγωγική περίοδο έρευνας και προστασίας για τις θαλάσσιες χελώνες” δηλώνει ο Θάνος Μιχαηλίδης, Υπεύθυνος του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ. “Εκφράζουμε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας σε όλους όσοι συμμετείχαν και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτό το σημαντικό έργο τα επόμενα χρόνια!”.

Volunteers from the Amvrakikos project

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/05/2026

    Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!

    Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/05/2026

    Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό

    Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/05/2026

    Γιορτή Χελώνας για Παιδιά 2026 «Σε Βαθιά Νερά»

    Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη φετινή Γιορτή Χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/04/2026

    Sea Turtle Beach Walk στην Κρήτη: Μια μοναδική οικο-τουριστική εμπειρία

    Οι ξεναγήσεις προσφέρουν μια αυθεντική και εκπαιδευτική εμπειρία επαφής με το παράκτιο οικοσύστημα της Κρήτης. Κάνε κράτηση τώρα!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/04/2026

    Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!

    Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/04/2026

    Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου

    Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2026

    Επιβιώνει όντως 1 στα 1.000 χελωνάκια; Νέα επιστημονική έρευνα επανεξετάζει το εμβληματικό νούμερο

    Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/04/2026

    Διαδικτυακή Ημερίδα για Φοιτητές 2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από όλα τα επιστημονικά πεδία να γνωρίσουν από κοντά τον σύγχρονο κόσμο της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/04/2026

    Ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ρυθμίσεις σε περιοχές Natura 2000 στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ΥΠΕΝ

    Κοινό σχόλιο περιβαλλοντικών οργανώσεων στη διαβούλευση του ν/σ ΥΠΕΝ σχετικά με την προτεινόμενη πολεοδόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην πρωτοβουλία “Move It Now” του Δήμου Χανίων

    Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια και συζητήσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι κάθε "πράσινη" επιλογή στηn καθημερινότητά μας είναι μια άμεση βοήθεια προς το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/04/2026

    Χανιά: Μια μεγάλη «συστράτευση» για τις παραλίες ωοτοκίας

    Με το βλέμμα στην επερχόμενη περίοδο ωοτοκίας, ο τουριστικός κόσμος των Χανίων έδωσε δυναμικό «παρών» την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Δημαρχείο της πόλης.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/04/2026

    Η επιστροφή του «Γίγαντα»: Ο Έβερεστ ταξιδεύει ξανά στις ελληνικές θάλασσες μετά από δύο χρόνια περίθαλψης

    Με μια ιδιαίτερα συγκινητική απελευθέρωση ξεκίνησε το 2026 για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο "Έβερεστ", μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που έχουν φιλοξενηθεί ποτέ στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στις 30 Μαρτίου, έπειτα από μια πολύμηνη και απαιτητική μάχη για τη ζωή του.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/04/2026

    Πάνω από τη σκόνη: Το Ρέθυμνο «βλέπει» βιώσιμο μέλλον με τις θαλάσσιες χελώνες

    Ούτε η αφρικανική σκόνη ούτε η αμμοθύελλα της περασμένης Τετάρτης στάθηκαν εμπόδιο για τους φορείς του Ρεθύμνου, που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο για την εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/04/2026

    Ο Εθελοντισμός Γίνεται Συναρπαστικός: Ειδικές Προσφορές για το 2026

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε προσκαλεί να συμμετάσχεις στα προγράμματα πεδίου και να προστατεύσεις ενεργά τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/03/2026

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!