Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Πόσο συχνά η θεωρία γίνεται πράξη μπροστά στα μάτια σου; Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου οι μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας έζησαν μια τέτοια απίστευτη στιγμή κατά την επίσκεψή τους στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα!
Η επίσκεψη ξεκίνησε όπως κάθε εκπαιδευτική εκδρομή. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου και έμαθαν τα πάντα για το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ, τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες και τον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές και οι διασώστες εργάζονται καθημερινά για τη φροντίδα τους. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία, γεμάτη γνώσεις. Λίγα λεπτά μετά το τέλος της ξενάγησης, τα παιδιά βγήκαν στο προαύλιο και άρχισαν να παρατηρούν τη θάλασσα. Και τότε, ακριβώς έξω από τον φράκτη του Κέντρου, οι μαθητές παρατήρησαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει!

Με πρωτοφανή ψυχραιμία αλλά και ενθουσιασμό, ειδοποίησαν αμέσως την ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μέσα σε δευτερόλεπτα, μια αληθινή επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε μπροστά στα μάτια τους. Οι διασώστες έδρασαν με ταχύτητα και επαγγελματισμό. Οι μαθητές παρακολούθησαν βήμα προς βήμα τη διαδικασία. Όλα όσα είχαν μόλις μάθει: η θεωρία, η προσοχή, η διάσωση, όλα έγιναν πράξη με τον πιο συναρπαστικό και εκπαιδευτικό τρόπο! Η χελώνα βρισκόταν στα χέρια της ομάδας περίθαλψης λίγα μόλις λεπτά αργότερα.

Το Κέντρο Διάσωσης και όλη η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ ευχαριστεί θερμά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας. Εκείνη την ημέρα, οι μικροί μας φίλοι απέδειξαν πως με εγρήγορση, παρατηρητικότητα και γνώση, όλοι μπορούμε να γίνουμε οι ήρωες που σώζουν τη θαλάσσια ζωή.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNaturaΗ επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura» 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ΚαρέτταΤο 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών! 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μαςΕυχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των ΕπιστημόνωνΤην Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο ΡέθυμνοΗ γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον ΑμβρακικόΗ φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε! 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2025Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2025Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιάΟ μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2025Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, ΜεσσηνίαΑπό τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/08/2025Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνεςΟι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου. 

