Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura
Το ντοκιμαντέρ του ευρωπαϊκού έργου LIFE MareNatura ολοκληρώθηκε ύστερα από πολύμηνα γυρίσματα σε Ελλάδα και Ιταλία. Ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό ταξίδι που αποτυπώνει τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα και τις προκλήσεις στα εύθραυστα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Το πρώτο επίσημο trailer του ντοκιμαντέρ είναι πλέον διαθέσιμο για το κοινό, αποκαλύπτοντας στιγμιότυπα από τις αποστολές και τις αφηγήσεις των επιστημόνων. Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Γιορτή της Επιστήμης με θέμα «Η φωνή του ωκεανού», σε ειδική, περιορισμένης πρόσβασης εκδήλωση.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 47 λεπτών, σε σκηνοθεσία του Ιταλού σκηνοθέτη και θαλάσσιου βιολόγου Roberto Lo Monaco και παραγωγή του Μεσογειακού Συνδέσμου για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών (MEDASSET), αποτυπώνει με υψηλή κινηματογραφική αισθητική την επιστημονική έρευνα σε όλη της την ένταση και την ποικιλία. Από την παρακολούθηση θαλασσοπουλιών και τη γενετική δειγματοληψία, έως μοναδικές υποβρύχιες λήψεις θαλάσσιων θηλαστικών, οι μαρτυρίες των επιστημόνων ζωντανεύουν τις κρυφές ιστορίες της θάλασσας. Επείγον και καθηλωτικό, αποτυπώνει τη μάχη για την προστασία της κοινής μας γαλάζιας κληρονομιάς. Μετά την πρεμιέρα, το ντοκιμαντέρ θα ταξιδέψει σε διεθνή διαγωνιστικά φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο πριν από τη διάθεση του στο ευρύ κοινό.
Η επίσημη προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων όλων των εταίρων του έργου, θεσμικών φορέων και δημοσιογράφων, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές, την οποία θα προλογίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Καντέας Παπαδόπουλος.
Σχετικά με το πρόγραμμα LIFE MareNatura
Το πρόγραμμα LIFE MareNatura - Διατήρηση ειδών προτεραιότητας της θαλάσσιας μεγαπανίδας σε Ελλάδα και Ιταλία, στοχεύει στην αναχαίτιση των απειλών που αντιμετωπίζουν εννέα ευάλωτα θαλάσσια είδη εξαιρετικής σημασίας για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης: η Μεσογειακή φώκια, η χελώνα Καρέττα, η Πράσινη χελώνα, ο Φυσητήρας, η Φώκαινα, ο Ζιφιός, το Κοινό Δελφίνι, ο Μύχος της Μεσογείου και ο Αιγαιόγλαρος. Το έργο επιδιώκει να επιτύχει τους στόχους του μέσω του εντοπισμού θαλάσσιων περιοχών ειδικής σημασίας για τα είδη, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, οι οποίες θα προταθούν για ένταξη στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Με αυτόν τον τρόπο, το έργο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση από την Ελλάδα της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα 2030 που ορίζει μεταξύ άλλων ότι τουλάχιστον το 30% της θάλασσας και της ξηράς στην Ευρώπη πρέπει να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας έως το 2030. Το έργο με τη συνεισφορά κατά 75% του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, υλοποιείται σε Ελλάδα και Ιταλία από δώδεκα εταίρους: ΕΛΚΕΘΕ (Συντονιστής Προγράμματος), Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης & Πανεπιστήμιο Κρήτης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET, MOm, Nature Conservation Consultants - NCC Εταιρεία Περιβαλλοντικών Συμβούλων, ISPRA, Waterproof Marine Consultancy Services. Επίσης, ειδικός συνεργάτης του έργου για θέματα πολιτικής είναι το The Green Tank.
Δείτε το επίσημο trailer του ντοκιμαντέρ ΕΔΩ
Δείτε το επίσημο teaser του ντοκιμαντέρ ΕΔΩ

Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/12/2025
Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/12/2025
Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/12/2025
Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους
Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/11/2025
Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις
Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/11/2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2025
Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/11/2025
Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue
Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/11/2025
6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!
Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/10/2025
Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα
Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.


