Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!
Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας, μία ημέρα αφιερωμένη σε αυτά τα αρχαία και υπέροχα πλάσματα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των θαλασσών μας. Με την ευκαιρία αυτή, ο ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες του προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Η συμβολή του κοινού στην προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών είναι τεράστια και καθοριστική.

Ειδική μνεία οφείλουμε σε όλους τους ενεργούς πολίτες που αναφέρουν νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες στην 24ωρη Γραμμή Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε τη προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992, ιδρύοντας το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών. Κάθε χρόνο φτάνουν στον ΑΡΧΕΛΩΝ τηλεφωνήματα, μηνύματα πολιτών καθώς και τα «Δελτία Εκθαλάσσωσης» από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές όλης της χώρας, μαζί με φωτογραφίες και άλλα στοιχεία σχετικά με εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών. Το 2024 καταγράψαμε με αυτόν τον τρόπο 1.044 νεκρές χελώνες στις ελληνικές ακτές, ενώ ήδη στα μισά της χρονιάς του 2025 έχουμε καταγράψει 481 περιστατικά εκβρασμών.
Οι άνθρωποι του ΑΡΧΕΛΩΝ εξετάζουν συστηματικά κάθε περίπτωση εκβρασμού, με σκοπό την αξιολόγηση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες ανά περιοχή. Τα αποτελέσματα των πολύχρονων καταγραφών αποκαλύπτουν ότι οι αιτίες θανάτου των χελωνών σχετίζονται κυρίως με τις τυχαίες συλλήψεις σε αλιευτικά εργαλεία, την κατάποση πλαστικών και την σύγκρουση με ταχύπλοα σκάφη αναψυχής.

Ταυτόχρονα, το Δίκτυο Διάσωσης ενεργοποιείται και σε περιπτώσεις αναφορών για τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες. Σε συνεργασία με τους πολίτες και τις κατά τόπους λιμενικές αρχές, τα ζώα που χρειάζονται περίθαλψη μεταφέρονται στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών που έχει στήσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής από το 1994. Εκεί, το προσωπικό και οι εκπαιδευμένοι εθελοντές παρέχουν φροντίδα και περίθαλψη στα ζώα μέχρι την επιτυχή ανάρρωσή τους και την επιστροφή τους στη θάλασσα. Η έγκαιρη ενημέρωσή μας μέσω των αναφορών πολιτών έχει σώσει δεκάδες ζωές.
Είμαστε μόλις στα μισά της χρονιάς του 2025 και ήδη το Κέντρο Διάσωσης έχει δεχθεί:
- 15 τραυματισμένες/άρρωστες χελώνες
- 39 εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό
- 140 συμβολικές υιοθεσίες θαλάσσιων χελωνών από ευαισθητοποιημένους επισκέπτες
«Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας, αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη για την ανιδιοτελή προσφορά και την αφοσίωση όλων όσων στέκονται στο πλευρό μας», δηλώνει η διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δάφνη Μαυρογιώργου. «Η δική τους αγάπη για τη φύση και η έμπρακτη υποστήριξή τους μάς δίνουν τη δύναμη να συνεχίζουμε το έργο μας με την ίδια αφοσίωση. Η προστασία των θαλάσσιων χελωνών είναι μία συλλογική προσπάθεια, και κάθε μία ενέργεια, μικρή ή μεγάλη, κάνει τη διαφορά».
Μπορούμε να ζήσουμε μαζί, αυτό είναι το σύνθημα του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983!
- Εάν συναντήσεις τραυματισμένη ή νεκρή θαλάσσια χελώνα κάλεσε άμεσα τον Αριθμό Διάσωσης (+30)6941511511.
- Εάν βρεις φωλιά ή χελωνάκια συμπλήρωσε τη Φόρμα.
Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/10/2025
Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura
Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα
Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025
Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025
Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025
Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο
Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025
Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό
Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2025
Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!
Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2025
Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά
Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2025
Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία
Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

