Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!
Καθώς οι παραλίες του Κυπαρισσιακού Κόλπου αρχίζουν να υποδέχονται όλο και περισσότερους λουόμενους, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, είναι και φέτος εδώ, φροντίζοντας για την ασφαλή ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα. Με παρουσία και δράση στην περιοχή από το 1983, στόχος μας είναι η προστασία αυτού του προστατευόμενου είδους και των βιοτόπων του και η αρμονική συνύπαρξή του με τους παραθεριστές και τους κατοίκους.
Από το 1995 παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των φωλιών θαλάσσιων χελωνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, και οφείλεται στα επιλεγμένα μέτρα προστασίας από τη θήρευση που εφαρμόζει το πρόγραμμά του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή επί δεκαετίες. Στην περιοχή φιλοξενούνται οι περισσότερες φωλιές του είδους στη Μεσόγειο, που πέρυσι έφτασαν τις 6.700 στον πυρήνα του βιοτόπου (μήκους 9,5 χλμ. από τον ποταμό Αρκαδικό έως τη Νέδα) με επιπλέον 1.200 φωλιές βορείως της Νέδας έως το Θολό (μήκους 4,5 χλμ.). Αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο για το θαλάσσιο οικοσύστημα και μας ωθεί να γίνουμε ακόμα καλύτεροι στη διαχείριση των παράκτιων βιοτόπων της περιοχής.
Φέτος, στο Πρόγραμμα παρακολούθησης του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο συμμετέχουν συνολικά 100 περίπου Έλληνες και ξένοι εθελοντές, που κοπιάζουν για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής. Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου. Όπως πάντα, ο ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφει και παρακολουθεί όλες ανεξαιρέτως τις φωλιές που εντοπίζονται. Φέτος, η σήμανση και προστασία των φωλιών με πλέγμα επικεντρώνεται σε επιλεγμένα σημεία, ώστε να είμαστε πιο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί.
Τι θα Αντιλαμβάνονται οι Παραθεριστές στην Παραλία
Θέλουμε να γνωρίζετε τον τρόπο που εργαζόμαστε, ώστε να απολαύσετε την παραλία στη διάρκεια της ημέρας, χωρίς παρερμηνείες:
-
Σε τμήματα της παραλίας με έντονη ανθρώπινη παρουσία (πολυσύχναστα σημεία): Εδώ, θα συνεχιστεί η πλήρης σήμανση και προστασία με πλέγμα όλων των φωλιών, καθώς και η επιλεκτική τοποθέτηση σκίασης πριν την εκκόλαψη. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να προλάβουμε τυχόν όχληση ή καταστροφή των φωλιών από ομπρέλες, το ποδοπάτημα ή τον αποπροσανατολισμό των νεοσσών από τον τεχνητό φωτισμό. Επίσης, θα φροντίζουμε ώστε να μην είναι σε κοινή θέα ανοιγμένες φωλιές με υπολείμματα θήρευσης. Γι’ αυτό ενδεχομένως σε αυτές τις πολυσύχναστες περιοχές θα σας δίνεται η εντύπωση ύπαρξης περισσότερων φωλιών από ότι στα πιο ήσυχα σημεία.
-
Σε τμήματα της παραλίας με περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία (ήσυχα σημεία): Σε αυτές τις περιοχές, θα εφαρμόσουμε σήμανση και προστασία με πλέγμα σε περίπου το 20% των φωλιών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι πιο έντονο το φαινόμενο της φυσικής θήρευσης των φωλιών από ζώα, καθώς η φύση βρίσκει τον δικό της ρυθμό. Κάθε φωλιά χρειάζεται την προσοχή και το σεβασμό των παραθεριστών. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την κατανόηση και τη συμβολή σας στο έργο μας. Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας είναι υπόθεση όλων μας! Μαζί, μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα όμορφο και ασφαλές καλοκαίρι για όλους, ανθρώπους και χελώνες.
Για να μάθετε περισσότερα για τις θαλάσσιες χελώνες και το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή:
- Eνημερωθείτε από τους εθελοντές στον Σταθμό Ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Καλό Νερό
- Κλείστε ραντεβού στην ιστοσελίδα μας για να επισκεφθείτε τον Περιβαλλοντικό Σταθμό Αγιαννάκη και να κάνετε έναν ενημερωτικό περίπατο με τους εθελοντές μας στο www.archelon.gr/visit/agiannaki-kyparissiakos-kolpos
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!
Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/06/2025
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/06/2025
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2025
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2025
Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!
Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/04/2025
Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!
Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/04/2025
Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!