Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
23/06/2025

Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!

Καθώς οι παραλίες του Κυπαρισσιακού Κόλπου αρχίζουν να υποδέχονται όλο και περισσότερους λουόμενους, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, είναι και φέτος εδώ, φροντίζοντας για την ασφαλή ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα. Με παρουσία και δράση στην περιοχή από το 1983, στόχος μας είναι η προστασία αυτού του προστατευόμενου είδους και των βιοτόπων του και η αρμονική συνύπαρξή του με τους παραθεριστές και τους κατοίκους.

kyparissia bay.png

Από το 1995 παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των φωλιών θαλάσσιων χελωνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, και οφείλεται στα επιλεγμένα μέτρα προστασίας από τη θήρευση που εφαρμόζει το πρόγραμμά του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή επί δεκαετίες. Στην περιοχή φιλοξενούνται οι περισσότερες φωλιές του είδους στη Μεσόγειο, που πέρυσι έφτασαν τις 6.700 στον πυρήνα του βιοτόπου (μήκους 9,5 χλμ. από τον ποταμό Αρκαδικό έως τη Νέδα) με επιπλέον 1.200 φωλιές βορείως της Νέδας έως το Θολό (μήκους 4,5 χλμ.). Αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο για το θαλάσσιο οικοσύστημα και μας ωθεί να γίνουμε ακόμα καλύτεροι στη διαχείριση των παράκτιων βιοτόπων της περιοχής.

Φέτος, στο Πρόγραμμα παρακολούθησης του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο συμμετέχουν συνολικά 100 περίπου Έλληνες και ξένοι εθελοντές, που κοπιάζουν για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής. Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου. Όπως πάντα, ο ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφει και παρακολουθεί όλες ανεξαιρέτως τις φωλιές που εντοπίζονται. Φέτος, η σήμανση και προστασία των φωλιών με πλέγμα επικεντρώνεται σε επιλεγμένα σημεία, ώστε να είμαστε πιο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί.

monitoring in kyparissia.png

Τι θα Αντιλαμβάνονται οι Παραθεριστές στην Παραλία

Θέλουμε να γνωρίζετε τον τρόπο που εργαζόμαστε, ώστε να απολαύσετε την παραλία στη διάρκεια της ημέρας, χωρίς παρερμηνείες:

  • Σε τμήματα της παραλίας με έντονη ανθρώπινη παρουσία (πολυσύχναστα σημεία): Εδώ, θα συνεχιστεί η πλήρης σήμανση και προστασία με πλέγμα όλων των φωλιών, καθώς και η επιλεκτική τοποθέτηση σκίασης πριν την εκκόλαψη. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να προλάβουμε τυχόν όχληση ή καταστροφή των φωλιών από ομπρέλες, το ποδοπάτημα ή τον αποπροσανατολισμό των νεοσσών από τον τεχνητό φωτισμό. Επίσης, θα φροντίζουμε ώστε να μην είναι σε κοινή θέα ανοιγμένες φωλιές με υπολείμματα θήρευσης. Γι’ αυτό ενδεχομένως σε αυτές τις πολυσύχναστες περιοχές θα σας δίνεται η εντύπωση ύπαρξης περισσότερων φωλιών από ότι στα πιο ήσυχα σημεία.

  • Σε τμήματα της παραλίας με περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία (ήσυχα σημεία): Σε αυτές τις περιοχές, θα εφαρμόσουμε σήμανση και προστασία με πλέγμα σε περίπου το 20% των φωλιών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι πιο έντονο το φαινόμενο της φυσικής θήρευσης των φωλιών από ζώα, καθώς η φύση βρίσκει τον δικό της ρυθμό.

Κάθε φωλιά χρειάζεται την προσοχή και το σεβασμό των παραθεριστών. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την κατανόηση και τη συμβολή σας στο έργο μας.

Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας είναι υπόθεση όλων μας! Μαζί, μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα όμορφο και ασφαλές καλοκαίρι για όλους, ανθρώπους και χελώνες.

nest in kyparissia.png

Για να μάθετε περισσότερα για τις θαλάσσιες χελώνες και το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή:

  • Eνημερωθείτε από τους εθελοντές στον Σταθμό Ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Καλό Νερό
  • Κλείστε ραντεβού στην ιστοσελίδα μας για να επισκεφθείτε τον Περιβαλλοντικό Σταθμό Αγιαννάκη και να κάνετε έναν ενημερωτικό περίπατο με τους εθελοντές μας στο www.archelon.gr/visit/agiannaki-kyparissiakos-kolpos

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/11/2025

    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/11/2025

    Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/11/2025

    Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue

    Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/11/2025

    6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!

    Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/10/2025

    Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!

    Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/10/2025

    Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura

    Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»

    Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/10/2025

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα

    Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/10/2025

    Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/10/2025

    Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

    Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/10/2025

    “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα

    11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/10/2025

    Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας

    Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/09/2025

    Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/09/2025

    Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/09/2025

    Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο

    Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!