Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών. Παγκόσμια έρευνα, στην οποία συμμετείχε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, αποκαλύπτει ανησυχητικά επίπεδα ρύπανσης από μικροπλαστικά, ενώ παράλληλα, η χρήση βαρέων οχημάτων σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις φωλιές και τους νεοσσούς.
Μικροπλαστικά: Μια παγκόσμια μάστιγα που έχει επιπτώσεις και στις θαλάσσιες χελώνες
Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως από τις 209 περιοχές ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών που ερευνήθηκαν παγκοσμίως, σχεδόν το 45% έδειξε σημαντική ρύπανση από μικροπλαστικά. Η Μεσόγειος αναδεικνύεται ως η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, με ένα συγκλονιστικό 80% των παραλιών ωοτοκίας να έχουν ρύπανση. Ακόμα και απομακρυσμένες, φαινομενικά ανέγγιχτες παραλίες, δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστες, υπογραμμίζοντας την παγκόσμια έκταση του προβλήματος.

«Μπουλντόζες» στις παραλίες ωοτοκίας: Απειλή για την αναπαραγωγή
Πέρα από την ρύπανση από πλαστικά, μια νέα ανησυχία προκύπτει: η χρήση βαρέων οχημάτων καθαρισμού στις παραλίες ωοτοκίας. Πρόσφατο περιστατικό στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου παρατηρήθηκε χρήση μπουλντόζας στην παραλία του Καλού Νερού, δίπλα σε καταγεγραμμένες φωλιές, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις καθαρισμού. Δεδομένου ότι ο Κυπαρισσιακός Κόλπος αποτελεί Περιοχή Προστασίας της Φύσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ προτείνει τη χρήση ήπιων μεθόδων που δεν θα διακινδυνεύσουν την επιτυχή εκκόλαψη των νεοσσών.

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τις παραλίες ωοτοκίας;
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ υπενθυμίζει τα βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας:
- Χειρωνακτικός καθαρισμός: Από Μάιο έως Οκτώβριο, να γίνεται χωρίς μηχανήματα.
- Απαγόρευση οχημάτων: Καμία κίνηση ή στάθμευση στην παραλία.
- Σωστή τοποθέτηση επίπλων θαλάσσης: Κάθετα προς τη θάλασσα, με απόσταση >3μ. και απομάκρυνση με τη δύση του ηλίου.
- Προστασία της άμμου: Όχι ξύλινοι διάδρομοι ανάμεσα στα έπιπλα.
- Πλύσιμο επίπλων θαλάσσης εκτός παραλίας.
- Αποφυγή φώτων, θορύβου και ανθρώπινης παρουσίας τις βραδινές ώρες.
- Μηδενική επαφή με τις χελώνες: Παρατήρηση από απόσταση.
- Διατήρηση ιχνών: Απαραβίαστα μέχρι την καταγραφή από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ελάτε να βοηθήσετε στον καθαρισμό!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο ΑΡΧΕΛΩΝ σας προσκαλεί να συμμετάσχετε σε έναν χειρωνακτικό καθαρισμό της παραλίας στο Καλό Νερό Μεσσηνίας, την Παρασκευή 6 Ιουνίου, στις 18:30, μπροστά από τον Ενημερωτικό Σταθμό. Ενώστε τις δυνάμεις σας μαζί μας για να διασφαλίσουμε ένα μέλλον χωρίς πλαστικά και με σεβασμό στις θαλάσσιες χελώνες.

Οι ερευνητές και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ βρίσκονται καθημερινά στις κύριες περιοχές ωοτοκίας (Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, Κυπαρισσιακός Κόλπος, Λακωνικός Κόλπος, Κορώνη, Ρέθυμνο, Χανιά και Κόλπος Μεσσαράς). Μπορείτε να τους βρείτε στους Εποχικούς Σταθμούς Ενημέρωσης που λειτουργούν κάθε καλοκαίρι στην πόλη της Ζακύνθου, το Ενετικό Λιμάνι Χανίων, το Ενετικό Λιμάνι Ρεθύμνου, στα Μάταλα, στο Καλό Νερό και την Κορώνη Μεσσηνίας.
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNaturaΗ επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura» 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ΚαρέτταΤο 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών! 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μαςΕυχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των ΕπιστημόνωνΤην Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο ΡέθυμνοΗ γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον ΑμβρακικόΗ φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε! 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2025Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2025Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιάΟ μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2025Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, ΜεσσηνίαΑπό τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός. 
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/08/2025Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνεςΟι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου. 

