02/06/2025

Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό

Η περίοδος ωοτοκίας της Καρέττα έχει «επίσημα» ξεκινήσει στην Κρήτη, γνωστή για τη βιοποικιλότητά της, με την εμφάνιση φωλιών θαλάσσιας χελώνας να έχει επιβεβαιωθεί και στις τρεις περιοχές δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Ρέθυμνο, Κόλπος Μεσαράς και Χανιά. Αυτές οι πρώτες φωλιές σηματοδοτούν την έναρξη μιας απαιτητικής περιόδου, κατά την οποία η δέσμευση των λουόμενων και των ξενοδόχων στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα θα δοκιμαστεί.

The first sea turtle nests protected by ARCHELON in Rethymno, Chania and Messara

Η επιστροφή των ενήλικων θηλυκών χελωνών για να γεννήσουν τα αυγά τους σε αυτές τις μοναδικές παραλίες της Κρήτης αποτελεί υπενθύμιση της οικολογικής σημασίας του νησιού και της ευαίσθητης ισορροπίας ανάμεσα στη φυσική διατήρηση και τον τουρισμό. Μέσω ενός συνεχώς διευρυνόμενου δικτύου εθελοντών, ερευνητών, τοπικών επιχειρήσεων και διεθνών συνεργατών, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, όχι μόνο προστατεύει τις περιοχές φωλεοποίησης, αλλά και ενισχύει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ρόλο που όλοι μπορούμε να διαδραματίσουμε στη διατήρησή τους.

Η περίοδος ωοτοκίας της Καρέττα έχει «επίσημα» ξεκινήσει στη γνωστή για τη βιοποικιλότητά της Κρήτη, με την εμφάνιση φωλιών θαλάσσιας χελώνας να έχει επιβεβαιωθεί και στις τρεις περιοχές δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Ρέθυμνο, Μεσαρά και Χανιά. Αυτές οι πρώτες φωλιές σηματοδοτούν την έναρξη μιας απαιτητικής περιόδου, κατά την οποία η δέσμευση των λουόμενων και των ξενοδόχων στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών Καρέτα θα δοκιμαστεί.

Μία από τις κύριες πρωτοβουλίες που στηρίζουν το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες της βόρειας Κρήτης για το 2025 είναι το έργο TUI Turtle Aid Greece, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον όμιλο TUI Care Foundation. Αυτή η συνεργασία αντανακλά μια συντονισμένη προσέγγιση στη διαχείριση προορισμών, φέρνοντας κοντά ομάδες προστασίας, προσωπικό ξενοδοχείων, τοπικές κοινότητες και τουρίστες για να συμβάλουν στην προστασία των παραλιών όπου φωλιάζουν οι θαλάσσιες χελώνες. Μέσα από τη συμμετοχή όλων, το πρόγραμμα προάγει τη συλλογική ευθύνη και δείχνει πώς διαφορετικές ομάδες μπορούν να συνεργαστούν επιτυχώς για τη φροντίδα ενός προορισμού.

Photos of ARCHELON and TUI care foundation

Με τις φωλιές να έχουν ήδη καταγραφεί και προστατευτεί, το έργο συνεχίζεται στις παραλίες παρακολούθησης, με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και βοήθεια στα χελωνάκια να φτάσουν με ασφάλεια στη θάλασσα τους επόμενους μήνες. Κάθε προστατευμένη φωλιά αποτελεί μια μικρή νίκη, και όλες μαζί αντιπροσωπεύουν μια ευρύτερη επιτυχία: ένα πρότυπο τουρισμού που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα TUI Turtle Aid: https://archelon.gr/what-we-do/projects-and-collaborations

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/10/2025

    Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!

    Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/10/2025

    Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura

    Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»

    Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/10/2025

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα

    Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/10/2025

    Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/10/2025

    Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

    Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/10/2025

    “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα

    11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/10/2025

    Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας

    Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/09/2025

    Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/09/2025

    Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/09/2025

    Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο

    Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/09/2025

    Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό

    Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2025

    Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!

    Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2025

    Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά

    Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2025

    Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία

    Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!