Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Εδώ και καιρό, οι ερευνητές των θαλασσίων χελωνών εκμεταλλεύονται τα μοναδικά γεωμετρικά μοτίβα των προσώπων τους για να τις ταυτοποιήσουν και να μελετήσουν την οικολογία και βιολογία τους. Αυτά τα μοτίβα είναι μοναδικά για κάθε θαλάσσια χελώνα και παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους - ακριβώς όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα στους ανθρώπους! Αυτή η διαδικασία, η οποία είναι γνωστή ως φωτο-ταυτοποίηση, χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλά προγράμματα παγκοσμίως και παραδείγματα μελετών που ωφελούνται από αυτή, συμπεριλαμβάνουν μελέτες συμπεριφορών, καταγραφή και εξέλιξη τραυματισμών και ασθενειών, πληθυσμιακές μελέτες και ποσοτικοποίηση της τουριστικής πίεσης σε συγκεκριμένες χελώνες.
Ο τρόπος με τον οποίο η φωτο-ταυτοποίηση θαλασσίων χελωνών γίνεται παραδοσιακά είναι συγκρίνοντας τα γεωμετρικά μοτίβα των ίδιων πλευρών των προσώπων των χελωνών. Ο λόγος είναι επειδή αυτά τα μοτίβα είναι διαφορετικά από πλευρά σε πλευρά σε κάθε χελώνα. Έτσι, κάθε νέα φωτογραφία η οποία απεικονίζει μία συγκεκριμένη πλευρά μίας χελώνας (αριστερή ή δεξιά), συγκρίνεται μόνο με φωτογραφίες χελωνών που απεικονίζουν την ίδια πλευρά (αριστερή ή δεξιά).
Μία πρόσφατη επιστημονική μελέτη χρησιμοποίησε μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης για να διευρύνει της δυνατότητες της μεθόδου φωτο-ταυτοποίησης. Η μελέτη ηγήθηκε από τον Κώστα Παπαφιτσώρο, μακροχρόνιο μέλος και ερευνητή του ΑΡΧΕΛΩΝ και τον Lukáš Adam, ερευνητή από την Τσεχία ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει εθελοντής στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο. Επίσης στη μελέτη συμμετείχε και o ALan F. Rees, μέλος της επιστημονικής ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ένα από τα βασικά ευρήματα της μελέτης ήταν ότι η ομοιότητα της αριστερών και δεξιών πλευρών των κεφαλιών των ίδιων χελωνών, είναι μεγαλύτερη από την ομοιότητα των πλευρών διαφορετικών χελωνών.
Δοκίμασε να το πιστοποιήσεις! Μπορείς να αντιστοιχήσεις την αριστερή πλευρά της «Βικτώριας» με την δεξιά της;
Η ίδια μελέτη έδειξε ότι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου ενός που αναπτύχθηκε από την ομάδα, μπορoύν να ανιχνεύσουν αυτή την αριστερή-δεξία ομοιότητα σε τρία είδη θαλασσίων χελωνών. Οι αλγόριθμοι μπορούν να αντιστοιχήσουν τις αριστερές και δεξιές πλευρές των ίδιων χελωνών σε φωτογραφίες που κατά τα άλλα δεν απεικονίζουν κάποια κοινή περιοχή του κεφαλιού. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ακρίβεια φωτο-ταυτοποίησης και στο μέλλον, είναι πιθανό να είναι αρκετό να φωτογραφίζεται μόνο μία πλευρά του κεφαλιού κάτι που θα οδηγήσει σε πιο ευέλικτα πρωτόκολλα συλλογής δεδομένων.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2025
Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!
Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/04/2025
Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!
Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/04/2025
Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!