Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών στις 8 Ιουνίου, ο ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα. Ενώ στις παραλίες ωοτοκίας, που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, διατηρείται σταθερός αριθμός φωλιών με ελαφρώς ανοδική τάση τα τελευταία δύο χρόνια, η αισθητική και οικολογική υποβάθμιση του παράκτιου περιβάλλοντος και η κλιματική κρίση απειλούν το μέλλον του νησιωτικού αυτού οικοσυστήματος.
Καθώς σε πολλά σημεία η φυσικότητα της περιοχής έχει αλλοιωθεί από την τουριστική ανάπτυξη, είναι βέβαιο ότι η βιωματική εμπειρία που αποκομίζουν οι πολυάριθμοι θερινοί επισκέπτες δεν συνάδει με την οικολογική σημασία της. Οι κύριοι ανεπηρέαστοι παράκτιοι θύλακες που παραμένουν είναι οι αμμόλοφοι στον ανατολικό Λαγανά, το Μαραθωνήσι, και κυρίως τα απομονωμένα Σεκάνια – μια Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης, όπου απαγορεύεται η ανθρώπινη παρουσία.
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων, αποτελούν παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Από τότε που “ανακαλύφθηκαν” ως βασικός τόπος ωοτοκίας το 1977, ο ΑΡΧΕΛΩΝ εργάστηκε αδιάκοπα —με έρευνα στο πεδίο, πίεση προς την πολιτεία και διαπραγματεύσεις— για να διασφαλιστεί αυτό το πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα. Σήμερα, τα Σεκάνια παραμένουν το στολίδι της προστασίας της χελώνας Καρέττα στην Ελλάδα, έχοντας συνεισφέρει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο χελωνάκια στη θάλασσα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Ωστόσο, η επιβίωση αυτών των μικροσκοπικών πλασμάτων είναι μια διαρκής μάχη, καθώς ελάχιστα από αυτά θα φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία λόγω φυσικών θηρευτών και τυχαίων συλλήψεων σε αλιευτικά εργαλεία.
Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, ιδρυτής του ΑΡΧΕΛΩΝ, “μετά από χρόνια εντατικής προσπάθειας και στενής συνεργασίας με το WWF Ελλάς, τη MEDASSET και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, τα Σεκάνια έχουν λάβει την προστασία που τους αναλογεί. Η «μάχη» όμως συνεχίζεται στις άλλες παραλίες και στο θαλάσσιο χώρο που δέχονται όλο και μεγαλύτερες τουριστικές πιέσεις».
Κλιματική Κρίση: άνοδος της στάθμης της θάλασσας και της θερμοκρασίας στις φωλιές
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί να κατακλύσει σταδιακά τις στενές παραλίες ωοτοκίας, μειώνοντας τους διαθέσιμους χώρους για την αναπαραγωγή των χελωνών. Μία τέτοια άνοδος της στάθμης μπορεί να περιορίσει τη διαθέσιμη παραλία κατά 70%, με τα απότομα πρανή πίσω από τα Σεκάνια και άλλες παραλίες να εμποδίζουν την υποχώρηση της γραμμής αιγιαλού.
Παράλληλα, η αύξηση της θερμοκρασίας στις φωλιές των χελωνών επηρεάζει το φύλο των νεοσσών. Αν και οι θερμοκρασίες δεν είναι ακόμα σε επίπεδα που προκαλούν θνησιμότητα, το μέλλον των χελωνών είναι αβέβαιο καθώς όλο και περισσότερα χελωνάκια γίνονται θηλυκά.
Το Μαραθωνήσι, μια νησίδα στον Κόλπο του Λαγανά, αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς εκεί παρατηρείται συγκριτικά μεγαλύτερος αριθμός αρσενικών ατόμων – ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο για τη διατήρηση του πληθυσμού. Παρά τις απαγορεύσεις δόμησης και αγκυροβολίας, τα καλοκαίρια παραβάτες συνεχίζουν να επισκέπτονται τη παραλία του, θέτοντας σε κίνδυνο αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα.
Καινοτομίες και πρότυπος οικολογικός προορισμός
Παρά την παγκόσμια φήμη της Ζακύνθου ως νησί της Kαρέττα, η βιωσιμότητα απουσιάζει από την καθημερινή διαχείριση. Μια έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023 έδειξε ότι το 60% των εθελοντών δεν θεωρούν τη Ζάκυνθο βιώσιμο τουριστικό προορισμό, ενώ το 80% δηλώνει ότι ο τουρισμός έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στη φύση του νησιού.
«Αντί να αναζητούμε νέες “παρθένες” παραλίες για τουριστική αξιοποίηση, ας επενδύσουμε στην αποκατάσταση εκείνων που ήδη δέχονται πίεση, μετατρέποντάς τες σε πρότυπους οικολογικούς προορισμούς», προτείνει ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία καινοτόμων τουριστικών προϊόντων, τοπικές πρωτοβουλίες με σχέδιο, θέληση, επιμονή και συνεργασία για την εφαρμογή πρακτικών μέτρων». Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από υφιστάμενα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που επενδύουν στην προστασία των μοναδικών οικολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, με 42 χρόνια αδιάλειπτης δράσης στη Ζάκυνθο και χιλιάδες εθελοντές από όλο τον κόσμο, συνεχίζει το έργο της καταγραφής και προστασίας της ωοτοκίας των χελωνών στα Σεκάνια και στις υπόλοιπες παραλίες ωοτοκίας του κόλπου Λαγανά σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (σημερινή Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ).
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/07/2025
Νέος Σταθμός Ενημέρωσης στην Κυπαρισσία για το έργο LIFE MareNatura
Ο νέος Σταθμός βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και λειτουργεί καθημερινά από τις 18:30 έως τις 21:00
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2025
Δημόσιες Εκσκαφές Φωλιών Θαλάσσιας Χελώνας στην Κρήτη
Οι εκσκαφές είναι ανοικτές για μεγάλους και παιδιά και γίνονται κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στις παραλίες ωοτοκίας του Ρεθύμνου, των Χανίων και του Κόλπου της Μεσσαράς.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2025
Δημόσιες Εκσκαφές Φωλιών Θαλάσσιας Χελώνας στην Πελοπόννησο
Οι εκσκαφές είναι ανοικτές για μεγάλους και παιδιά και γίνονται κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στις παραλίες ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου, του Ρωμανού, της Κορώνης και του Λακωνικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/07/2025
Πιο νωρίς από ποτέ ξεκίνησε η περίοδος εκκόλαψης του 2025 – Τα πρώτα χελωνάκια στη θάλασσα!
Η πρώτη εκκόλαψη φωλιάς έγινε στη δυτική Πελοπόννησο και ήταν η πιο πρώιμη στα 42 χρόνια καταγραφών και προστασίας που έχει συμπληρώσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2025
Σημαντικές ανακοινώσεις στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Ζωογεωγραφίας και Οικολογίας της Ελλάδας και των γειτονικών Περιοχών (ICZEGAR)
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε δυναμικά στο συνέδριο με τρεις προφορικές παρουσιάσεις, οι οποίες ανέδειξαν σημαντικές πτυχές του ερευνητικού και διαχειριστικού έργου του στον τομέα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/07/2025
Έλεγχοι στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία από εκπροσώπους της Σύμβασης της Βέρνης
Οι εμπειρογνώμονες βρέθηκαν στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της εφαρμογής των Συστάσεων που έχει υιοθετήσει η Διαρκής Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης προς την χώρα μας σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/07/2025
Επιστήμη των Πολιτών: Πώς έγινε πραγματικότητα η καταγραφή της Σποραδικής Ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο
Για πάνω από 40 χρόνια, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν θεάσεις και ίχνη χελωνών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Χάρη στο ενδιαφέρον σας, έχουμε επιβεβαιώσει 577 μοναδικά γεγονότα ωοτοκίας εκτός των περιοχών που παρακολουθούμε συστηματικά!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/07/2025
Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών και τα γυρίσματα στην Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που βρέθηκαν να ωοτοκούν στην Κρήτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE MareNatura. Μάλιστα φέτος η ομάδα του Ντοκιμαντέρ του LIFE MareNatura μας συνόδευσε στο πεδίο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/06/2025
Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!
Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!
Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/06/2025
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/06/2025
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2025
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!