05/09/2025

Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία

Ο Κώστας Τενεκέτζης, ερευνητής περιβάλλοντος και μακροχρόνιος συνεργάτης του ΑΡΧΕΛΩΝ, αναφέρει ότι η αναπαραγωγική περίοδος της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στην παραλία Ρωμανός της Μεσσηνίας πλησιάζει στο τέλος της.

Η παραλία Ρωμανός βρίσκεται στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, περίπου 50 χλμ δυτικά της Καλαμάτας και παρακολουθείται συστηματικά από το 2010 σε συνεργασία με την COSTA NAVARINO, με στόχο την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και την προστασία των φωλιών κυρίως από θηρευτές και από τον κίνδυνο πλημμύρας από τη θάλασσα.

Nests at Romanos beach

Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός. Χάρη στην καθημερινή παρακολούθηση, οι περισσότερες φωλιές προστατεύτηκαν με ειδικά προστατευτικά πλέγματα και πινακίδες, ενώ λίγες μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερα σημεία της παραλίας για να αποφευχθεί η πλημμύρα. Παρ’ όλα αυτά, η θήρευση από αδέσποτα σκυλιά, αλεπούδες και τσακάλια επηρέασε περίπου το ένα τρίτο των φωλιών.

Καταγράφηκε το ποσοστό εκκόλαψης των φωλιών και, ανάμεσά τους, ξεχώρισε μια φωλιά από την οποία εκκολάφθηκαν 118 μικρά χελωνάκια, που μέσα στις επόμενες μέρες κατάφεραν να φτάσουν με ασφάλεια στη θάλασσα.

Η ομάδα παρακολούθησης κατέγραψε επίσης αναπαραγωγική δραστηριότητα στις γειτονικές παραλίες, όπου βρέθηκαν επιπλέον φωλιές, πολλές από τις οποίες δυστυχώς θηρεύτηκαν από τσακάλια. Αυτές οι παρατηρήσεις βοηθούν να σχηματιστεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη δυναμική του πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή.

Hatchlings at the Romanos beach

«Η προστασία των φωλιών θαλάσσιων χελωνών στην παραλία Ρωμανός δεν αφορά μόνο την ασφάλεια των νεοσσών που φτάνουν στη θάλασσα κάθε καλοκαίρι», λέει ο Κώστας. «Αφορά τη διασφάλιση του μέλλοντος ενός είδους που η μακροπρόθεσμη επιβίωση του εξαρτάται από τη συλλογική προσπάθεια των ανθρώπων».

Μία από τις πιο περιβαλλοντικά δεσμευμένες τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η COSTA NAVARINO, στηρίζει ενεργά το Πρόγραμμα Ρωμανού του ΑΡΧΕΛΩΝ. Καθώς η αναπαραγωγική περίοδος του 2025 ολοκληρώνεται, η δέσμευσή μας για την προστασία του περιβάλλοντος παραμένει ισχυρή όσο ποτέ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/10/2025

    Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura

    Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»

    Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/10/2025

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα

    Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/10/2025

    Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/10/2025

    Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

    Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/10/2025

    “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα

    11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/10/2025

    Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας

    Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/09/2025

    Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/09/2025

    Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/09/2025

    Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο

    Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/09/2025

    Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό

    Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2025

    Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!

    Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2025

    Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά

    Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/08/2025

    Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνες

    Οι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    27/08/2025

    Οι πολίτες μας βοηθούν να χαρτογραφήσουμε την σποραδική ωοτοκία των χελωνών στο Ιόνιο

    Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπογραμμίζει τη δύναμη της επιστήμης των πολιτών. Τα μάτια του κοινού στις παραλίες, η επαφή μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και τα νέα εργαλεία αναφοράς διευρύνουν την κατανόησή μας για την ωοτοκία των χελωνών πέρα από τις παραλίες που παρακολουθούμε.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!