Η οικογένεια Κουλούρη με δυό γενιές «χελωνάδων» στη Ζάκυνθο
Ο Αντώνης, τακτικός «χελωνάς» από το 1982 μέχρι το 1990, μας έγραψε:
«Από μικρός αγαπούσα τα αυτοκίνητα. Το όνειρό μου ήταν να γίνω μηχανολόγος μηχανικός, να μάθω πως λειτουργούν και να τα βελτιώσω. Στα 17 μου ήξερα τα πάντα για τα μοντέλα της CITROEN, με αγαπημένο μου μοντέλο το 2CV. Μιάς και οι βαθμοί μου δεν με έφεραν στο Πολυτεχνείο, όπως θα ήθελα, βρέθηκα να σπουδάζω στο Βιολογικό Θεσσαλονίκης. Δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή αλλά η επιμονή μου να τελειώσω τη σχολή, με έφτασε στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και τα μεσογειακά οικοσυστήματα.
Κάπως έτσι, μπήκαν τα πρώτα ερεθίσματα για την αμφισβήτηση της εξέλιξης της τεχνολογίας. Στα 20 μου αγόρασα το πρώτο μου αντι-αυτοκίνητο 2CV και πήγα για πρώτη φορά εθελοντής στη Ζάκυνθο στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μαζί με τον Τέλη Κωτίτσα και το Νίκο Μεκέση ζήσαμε τα καλοκαίρια της δεκαετίας του ΄80 πρωτόγονα, ξέγνοιαστα, με αγάπη για τη φύση και τις χελώνες και με το όνειρο του θαλάσσιου πάρκου στο Λαγανά. Δουλέψαμε διαμένοντας στα Σεκάνια και τις υπόλοιπες παραλίες του κόλπου, καταγράφοντας τον πληθυσμό των θαλάσσιων χελωνών και προστατεύοντας φωλιές στις εργασίες πεδίου. Γνωριστήκαμε με πολλά παιδιά του προγράμματος, Έλληνες και ξένους εθελοντές ευαισθητοποιημένους διεθνώς στα περιβαλλοντικά. Θυμάμαι τον Μάκη Αράπη, τη Λίλη Κορναράκη, τον Άρη Λασκαράτο, το Γιώργο Μυλωνά, την Αλεξία Παπαγιάννη, το Γιώργο Χείρα, τη Στέλλα Δημητριάδου, την Πέτρα Γκαουσνάντερ, την Κάτια Στάχελ, την Άννα, τον Ράφ, την Καρολίν, τον Γιόχαν και πολλούς άλλους.
Οι περιπέτειές μας με τη βάρκα, τους ντόπιους, το 2CV, τις θαλάσσιες χελώνες, τους εθελοντές, ήταν τα παραμύθια που έλεγα στην κόρη μου Μαργαρίτα και το γιο μου Θεμιστοκλή για να κοιμηθούν το βράδυ σαν νανούρισμα. Κάθε βράδυ νανούρισμα, κάθε βράδυ νανούρισμα.»
Η Μαργαρίτα, η κόρη του μας έγραψε:
«Οι θαλάσσιες χελώνες ήταν κομμάτι της ζωή μας από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Από μικρή άκουγα από τον πατέρα μου ιστορίες για τη Ζάκυνθο και τις χελώνες που φάνταζαν συναρπαστικές και ξεχωριστές. Το πιο αγαπημένο μας παραμύθι ονομαζόταν «Η χελωνίτσα Caretta caretta και το παλιό Volkswagen», το οποίο περιγράφει με τον καλύτερο και πιο απλό τρόπο τι συμβαίνει στον κόλπο του Λαγανά. Η μητέρα μας, όντας δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, φρόντιζε και φροντίζει να ενημερώνει κάθε τάξη που αναλαμβάνει για τα υπέροχα αυτά ζώα και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το είδος τους.
Κανένα άλλο παιδάκι του κύκλου μας δεν είχε την ευκαιρία να αποκτήσει περιβαλλοντικές ανησυχίες και ευαισθησίες τόσο βιωματικά και άμεσα, ήμασταν πολύ τυχεροί. Μεγαλώνοντας μπορεί κανένας από τους δυο μας να μην ακολούθησε τη βιολογία ως σπουδή ή επάγγελμα, αλλά αυτό δεν αναιρεί απολύτως τίποτα.
Στα 21 μου αποφάσισα να κάνω ένα νέο βήμα προς την ανακάλυψη του κόσμου και του εαυτού μου. Το καλοκαίρι του 2018 ήμουν για πρώτη φορά εθελόντρια στο πρόγραμμα Ζακύνθου, εντελώς μόνη μου, χωρίς κάποιο γνωστό ή άλλη παρέα. Έζησα τρεις αξέχαστες βδομάδες, οι οποίες ήταν ίσως οι πιο γεμάτες της ζωής μου μέχρι τώρα, και συνειδητοποίησα πως ήταν πολύ λίγες για αυτή την εμπειρία. Ωστόσο, πήρα μια μικρή γεύση από κάθε δράση του προγράμματος, από την ενημέρωση του κοινού και την προστασία των παραλιών ωοτοκίας, μέχρι την γνωριμία με τις χελώνες στα μαγευτικά Σεκάνια.
Ό,τι και αν προσπαθήσω να περιγράψω με λέξεις για τα άτομα που γνώρισα και το τι κέρδισα σαν Μαργαρίτα θα είναι πολύ φτωχό και λίγο μπροστά σε αυτό που βίωσα. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως η δουλειά των εθελοντών είναι μείζονος σημασίας τόσο για την προστασία της αναπαραγωγής κάθε καλοκαίρι όσο και για τη διατήρηση του είδους συνολικά. Όσο για μένα? Η κούραση, η ζέστη, το κρύο νερό στο μπάνιο είναι μηδαμινά μπροστά στο συναίσθημα που αποκτάς όταν δεις χελώνα να γεννά ή χελωνάκι να φτάνει ως το νερό. Γίνεσαι κομμάτι μίας διαδικασίας δημιουργίας που δεν θα μπορούσες ποτέ πριν να φανταστείς. Κερδίζεις πραγματικούς φίλους που μένουν στην άλλη άκρη του κόσμου και ανυπομονείς να έρθει το επόμενο καλοκαίρι για να τους ξαναβρείς στο γνωστό μέρος.
Είχα την ευκαιρία να βιώσω στ’ αλήθεια τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου πριν κοιμηθώ, και αυτό είναι κάτι απερίγραπτο.»
Νίκη Γουλανδρή, η φίλη της Ελληνικής φύσης
Σας χαιρετούμε από τη Γκάνα της Δυτικής Αφρικής!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.