04/02/2019

Η οικογένεια Κουλούρη με δυό γενιές «χελωνάδων» στη Ζάκυνθο

Ο Αντώνης, τακτικός «χελωνάς» από το 1982 μέχρι το 1990, μας έγραψε:

«Από μικρός αγαπούσα τα αυτοκίνητα. Το όνειρό μου ήταν να γίνω μηχανολόγος μηχανικός, να μάθω πως λειτουργούν και να τα βελτιώσω. Στα 17 μου ήξερα τα πάντα για τα μοντέλα της CITROEN, με αγαπημένο μου μοντέλο το 2CV. Μιάς και οι βαθμοί μου δεν με έφεραν στο Πολυτεχνείο, όπως θα ήθελα, βρέθηκα να σπουδάζω στο Βιολογικό Θεσσαλονίκης. Δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή αλλά η επιμονή μου να τελειώσω τη σχολή, με έφτασε στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και τα μεσογειακά οικοσυστήματα.

h-oikogeneia-koulourh-me-dyo-genies-xelwnadwn-sth-zakyntho-Koulouri_family_3.jpg

Κάπως έτσι, μπήκαν τα πρώτα ερεθίσματα για την αμφισβήτηση της εξέλιξης της τεχνολογίας. Στα 20 μου αγόρασα το πρώτο μου αντι-αυτοκίνητο 2CV και πήγα για πρώτη φορά εθελοντής στη Ζάκυνθο στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μαζί με τον Τέλη Κωτίτσα και το Νίκο Μεκέση ζήσαμε τα καλοκαίρια της δεκαετίας του ΄80 πρωτόγονα, ξέγνοιαστα, με αγάπη για τη φύση και τις χελώνες και με το όνειρο του θαλάσσιου πάρκου στο Λαγανά. Δουλέψαμε διαμένοντας στα Σεκάνια και τις υπόλοιπες παραλίες του κόλπου, καταγράφοντας τον πληθυσμό των θαλάσσιων χελωνών και προστατεύοντας φωλιές στις εργασίες πεδίου. Γνωριστήκαμε με πολλά παιδιά του προγράμματος, Έλληνες και ξένους εθελοντές ευαισθητοποιημένους διεθνώς στα περιβαλλοντικά. Θυμάμαι τον Μάκη Αράπη, τη Λίλη Κορναράκη, τον Άρη Λασκαράτο, το Γιώργο Μυλωνά, την Αλεξία Παπαγιάννη, το Γιώργο Χείρα, τη Στέλλα Δημητριάδου, την Πέτρα Γκαουσνάντερ, την Κάτια Στάχελ, την Άννα, τον Ράφ, την Καρολίν, τον Γιόχαν και πολλούς άλλους.

Οι περιπέτειές μας με τη βάρκα, τους ντόπιους, το 2CV, τις θαλάσσιες χελώνες, τους εθελοντές, ήταν τα παραμύθια που έλεγα στην κόρη μου Μαργαρίτα και το γιο μου Θεμιστοκλή για να κοιμηθούν το βράδυ σαν νανούρισμα. Κάθε βράδυ νανούρισμα, κάθε βράδυ νανούρισμα.»

Η Μαργαρίτα, η κόρη του μας έγραψε:

«Οι θαλάσσιες χελώνες ήταν κομμάτι της ζωή μας από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Από μικρή άκουγα από τον πατέρα μου ιστορίες για τη Ζάκυνθο και τις χελώνες που φάνταζαν συναρπαστικές και ξεχωριστές. Το πιο αγαπημένο μας παραμύθι ονομαζόταν «Η χελωνίτσα Caretta caretta και το παλιό Volkswagen», το οποίο περιγράφει με τον καλύτερο και πιο απλό τρόπο τι συμβαίνει στον κόλπο του Λαγανά. Η μητέρα μας, όντας δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, φρόντιζε και φροντίζει να ενημερώνει κάθε τάξη που αναλαμβάνει για τα υπέροχα αυτά ζώα και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το είδος τους.

h-oikogeneia-koulourh-me-dyo-genies-xelwnadwn-sth-zakyntho-Koulouri_family_1.jpg

Κανένα άλλο παιδάκι του κύκλου μας δεν είχε την ευκαιρία να αποκτήσει περιβαλλοντικές ανησυχίες και ευαισθησίες τόσο βιωματικά και άμεσα, ήμασταν πολύ τυχεροί. Μεγαλώνοντας μπορεί κανένας από τους δυο μας να μην ακολούθησε τη βιολογία ως σπουδή ή επάγγελμα, αλλά αυτό δεν αναιρεί απολύτως τίποτα.

Στα 21 μου αποφάσισα να κάνω ένα νέο βήμα προς την ανακάλυψη του κόσμου και του εαυτού μου. Το καλοκαίρι του 2018 ήμουν για πρώτη φορά εθελόντρια στο πρόγραμμα Ζακύνθου, εντελώς μόνη μου, χωρίς κάποιο γνωστό ή άλλη παρέα. Έζησα τρεις αξέχαστες βδομάδες, οι οποίες ήταν ίσως οι πιο γεμάτες της ζωής μου μέχρι τώρα, και συνειδητοποίησα πως ήταν πολύ λίγες για αυτή την εμπειρία. Ωστόσο, πήρα μια μικρή γεύση από κάθε δράση του προγράμματος, από την ενημέρωση του κοινού και την προστασία των παραλιών ωοτοκίας, μέχρι την γνωριμία με τις χελώνες στα μαγευτικά Σεκάνια.

h-oikogeneia-koulourh-me-dyo-genies-xelwnadwn-sth-zakyntho-Koulouri_family_4.jpg

Ό,τι και αν προσπαθήσω να περιγράψω με λέξεις για τα άτομα που γνώρισα και το τι κέρδισα σαν Μαργαρίτα θα είναι πολύ φτωχό και λίγο μπροστά σε αυτό που βίωσα. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως η δουλειά των εθελοντών είναι μείζονος σημασίας τόσο για την προστασία της αναπαραγωγής κάθε καλοκαίρι όσο και για τη διατήρηση του είδους συνολικά. Όσο για μένα? Η κούραση, η ζέστη, το κρύο νερό στο μπάνιο είναι μηδαμινά μπροστά στο συναίσθημα που αποκτάς όταν δεις χελώνα να γεννά ή χελωνάκι να φτάνει ως το νερό. Γίνεσαι κομμάτι μίας διαδικασίας δημιουργίας που δεν θα μπορούσες ποτέ πριν να φανταστείς. Κερδίζεις πραγματικούς φίλους που μένουν στην άλλη άκρη του κόσμου και ανυπομονείς να έρθει το επόμενο καλοκαίρι για να τους ξαναβρείς στο γνωστό μέρος.

Είχα την ευκαιρία να βιώσω στ’ αλήθεια τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου πριν κοιμηθώ, και αυτό είναι κάτι απερίγραπτο.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!