31/01/2019

Σας χαιρετούμε από τη Γκάνα της Δυτικής Αφρικής!

Bahari Karuna σημαίνει «Συμπόνια για τον Ωκεανό» και είναι το όνομα μιας προσπάθειας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των καρχαριών στη Γκάνα (κόλπος της Γουινέας, νότιος Ατλαντικός). Η προσπάθεια γίνεται με τις τοπικές κοινότητες με σκοπό τη διασφάλιση της επιβίωσης των ειδών αυτών για τις επόμενες γενιές. Ο Neil Davis, παλιός υπεύθυνος πεδίου, ΑΡΧΕΛΩΝΟσαυρος ( της ύστερης Κρητιδικής περιόδου) και διευθυντής προγραμμάτων της οργάνωσης WILDSEAS, μας έστειλε την παρακάτω σύντομη αναφορά και τις σχετικές φωτογραφίες.

sas-xairetoume-apo-th-gkana-ths-dytikhs-afrikhs-Ghana_Turtle_1.jpg

Τα πράγματα είναι ήρεμα αυτή την περίοδο αλλά το πρόσφατο ταξίδι μου στο πρόγραμμα Bahari Karuna για τις θαλάσσιες χελώνες ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Θα πω περισσότερα γι’ αυτό αργότερα, αλλά θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι η ύπαρξη της προσπάθειας αυτής οφείλεται εν τέλει στον ΑΡΧΕΛΩΝ!

Πίσω στο 2010, στο τέλος μιας ακόμα περιόδου ωοτοκίας στο πρόγραμμα του Λακωνικού κόλπου του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρήκα δουλειά στη δυτική Γκάνα. Έζησα στην παραλία για 9 μήνες σαν συντονιστής προστασίας των χελωνών για το Hen Mpoano/USAID. Ο John Flynn με επισκέφθηκε εκεί και τότε οι δύο μας ιδρύσαμε το WILDSEAS, ένα σχέδιό μας που είχε εκκολαφθεί πριν λίγους μήνες στη διάρκεια του προγράμματος του Λακωνικού.

sas-xairetoume-apo-th-gkana-ths-dytikhs-afrikhs-Ghana_Turtle_2.jpg

Στην αρχή (2011) εργαστήκαμε για την προστασία των φωλιών σε μία παραλία ωοτοκίας μήκους 10 χλμ., αλλά σύντομα έγινε φανερό ότι τα προβλήματα ήταν πολύ περισσότερα από την απώλεια κάποιων φωλιών. Γίναμε μάρτυρες παράνομων συλλήψεων και θανατώσεων των χελωνών όχι μόνο στις παραλίες αλλά και στη θάλασσα. Ήρθαμε σε επαφή με τους τοπικούς αρχηγούς και φτιάχτηκε μία ομάδα από αφοσιωμένους κατοίκους. Παρόλο ότι πολλές χελώνες πιάνονταν κατά τύχη στα δίχτυα, κατέληγαν να πωλούνται στην αγορά σαν κρέας. Το 2012 στο χωριό Axim συμφώνησαν οι ψαράδες να απελευθερώνουν με ασφάλεια τις χελώνες που πιάνονται στα δίχτυα τους.

Το 2015, το πρόγραμμά μας για Ασφαλή Απελευθέρωση επεκτάθηκε και στα χωριά Essiama και Ampenyi. Περισσότερες από 800 ενήλικες χελώνες σώθηκαν από το 2012 μέχρι σήμερα και πάνω από 500 έχουν μαρκαριστεί από το WILDSEAS ώστε να συλλεχθούν στοιχεία για τις μετακινήσεις τους.

sas-xairetoume-apo-th-gkana-ths-dytikhs-afrikhs-Ghana_Turtle_3.jpg

Φέτος, αν κρίνουμε από τον προηγούμενο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, οι απελευθερώσεις μας φαίνεται ότι θα κάνουν ρεκόρ. Σε κάθε τόπο που επισκεφθήκαμε με τον Eric Quayson (το συντονιστή μας στο χωριό Axim) δουλέψαμε εξαντλητικά. Νεαρές πράσινες χελώνες είχαν παγιδευτεί σε δίχτυα της ακτής και μία άτυχη πρασινοχελώνα βρέθηκε περιορισμένη σε λιμνούλα με ψάρια στο Busua. Πολλές δερματοχελώνες βρήκαμε φέτος παντού και δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να διασώσουμε αρκετές απ’ αυτές. Παρόλα αυτά, οι αριθμοί απελευθερώσεων από μας αλλά και άλλα προγράμματα στη Γκάνα είναι ανεβασμένοι.

Μια μέρα βγήκαμε να γευματίσουμε στο Dixcove αλλά καταλήξαμε να γυρίσουμε στο Busua σε ένα ταξί μαζί με οκτώ χελώνες του είδους Lepidochelys olivacea. Ο Eric τις είχε βρει δεμένες σε μία ψαρόβαρκα κοντά στην ακτή!

sas-xairetoume-apo-th-gkana-ths-dytikhs-afrikhs-Ghana_Turtle_4.jpg

Τον Δεκέμβρη 2018 το WILDSEAS και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις στη Δυτική Αφρική συναντήθηκαν για να συστήσουν μία νέα ομάδα εργασίας, που θα επιτρέψει την άμεση συνεργασία μεταξύ τους, την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών και την αμοιβαία υποστήριξή τους σε όποιες δυσκολίες συναντούν. Το WASTCON (West Africa Sea Turtle Conservation Network) βρίσκεται τώρα στα τελικά στάδια επώασης και σύντομα θα είναι έτοιμο να εκκολαφθεί!

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ακόλουθες σελίδες στο Facebook:

Bahari Karuna: https://www.facebook.com/BahariKaruna/

WASTCON: https://www.facebook.com/Sea-Turtles-Network-Initiative-in-West-Africa-377214772841682/?ref=br_rs

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!