Ποιος είναι ο δρόμος για τη θάλασσα;
Σκεφτείτε τα μικρά χελωνάκια, μήκους 4,6 εκ και βάρους 20 γραμμαρίων, τα οποία μόλις βγήκαν από τη φωλιά τους και προσελκύστηκαν μοιραία από το τεχνητό φως. Έφτασαν στην επιφάνεια της φωλιάς τη νύχτα ή τα ξημερώματα, μετά από περίπου δύο μήνες επώασης. Η αντανάκλαση των άστρων και του φεγγαριού στο νερό ή η αντανάκλαση της αυγής θα έπρεπε να τα οδηγήσει στον προορισμό τους - τη θάλασσα.
Τα χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι τους τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, προκειμένου να διασχίσουν την παραλία όσο η άμμος βρίσκεται ακόμη σε άνετες για αυτά συνθήκες θερμοκρασίας. Στο σκοτάδι μπορούν επίσης να περάσουν απαρατήρητα από τα πουλιά και τους λοιπούς θηρευτές τους. Δυστυχώς, σε ορισμένες παραλίες, ένας σημαντικός αριθμός από τα χελωνάκια χάνουν την κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Οδηγούμενα από ισχυρότερο φως που προέρχεται από τους δρόμους, τα εστιατόρια, τα μπαρ ή τα ξενοδοχεία, πηγαίνουν κατευθείαν στον χαμό τους.
Αντί για τα κύματα της θάλασσας, συναντούν την άσφαλτο όπου πεθαίνουν κάτω από τους τροχούς των αυτοκινήτων ή πέφτουν μέσα σε σχάρες ή τα αναχώματα. Μπορεί επίσης να μπλεχτούν σε θάμνους πίσω από την παραλία. Καθώς προσπαθούν να βρουν μάταια το δρόμο τους προς τη θάλασσα, χάνουν ζωτικό χρόνο και ενέργεια. Εκτεθειμένα στον λαμπερό ήλιο, θα πεθάνουν σε μερικές ώρες από αφυδάτωση.
Τεχνητά φώτα που φέγγουν στις παραλίες ωοτοκίας οδηγούν στον αποπροσανατολισμό των νεοσσών.
Για να μετριάσουν αυτό το πρόβλημα, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ αναλαμβάνουν δράση λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η εκκόλαψη μιας φωλιάς. Δημιουργούν σκίαση με φυσικό υλικό, συνήθως παλιές και νέες ψάθες παραλίας, έτσι ώστε τα τεχνητά φώτα να φέγγουν λιγότερο κοντά στη φωλιά. Η σκίαση δημιουργεί ένα μονοπάτι που οδηγεί στη θάλασσα, έτσι ώστε τα νεογέννητα να φτάνουν με ασφάλεια στο νερό. Περισσότερες από τις μισές φωλιές στο Ρέθυμνο, τα Χανιά, τη Μεσσαρά, τον Λακωνικό και την Κορώνη προστατεύονται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με σκίαση από τεχνητά φώτα κατά την περίοδο εκκόλαψης κάθε χρόνο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προστασία των φωλιών και τα αποτελέσματά της το 2020 σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Γιατί το κάνουμε αυτό; Στην παραλία, τα χελωνάκια πρέπει να ξεφύγουν από τους φυσικούς θηρευτές τους, τα πουλιά και τις αλεπούδες, για να φτάσουν στη θάλασσα. Μόλις βρεθούν στο νερό, τα χελωνάκια θηρεύονται από θαλασσοπούλια και ψάρια. Λίγα επιβιώνουν μέχρι, την αναπαραγωγική ηλικία τους, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από ένα στα 1.000 έως ένα στα 10.000.
Είναι αποδεδειγμένο ότι ο τουρισμός και η ανάπτυξη, αν αφεθούν χωρίς διαχείριση/ νομοθετικές ρυθμίσεις, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών. Θα υπάρχουν λιγότερα χελωνάκια που θα φτάνουν στη θάλασσα κάθε χρόνο και οι πιθανότητες να υπάρχουν ενήλικες θαλάσσιες χελώνες σε 15-20 χρόνια θα μειωθούν.
Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι τα πλαστικά θαλάσσια απορρίμματα επηρεάζουν την υγεία των θαλάσσιων χελωνών και ότι οι ενήλικες χελώνες είναι συχνά θύματα τυχαίας σύλληψης και θανάτωσης από αλιευτικά εργαλεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα (Caretta caretta) θεωρούνται από την IUCN ως Ευάλωτες σε παγκόσμιο επίπεδο και ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο θεωρείται ως Εξαρτώμενος από μέτρα προστασίας.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, είναι μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που προστατεύει τις φωλιές θαλάσσιων χελωνών και ευαισθητοποιεί το κοινό για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας από το 1984.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται κοντά στις κύριες παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να βρείτε εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στις ακόλουθες περιοχές:
Ζάκυνθος
Σταθμός ενημέρωσης στην πλ. Σολωμού (δίπλα στο σινεμά «Φώσκολος», τραπεζάκι ενημέρωσης στο Crystal Beach και στα καραβάκια NEFIS & TUI
Κυπαρισσιακός Κόλπος
Σταθμός ενημέρωσης στο Καλό Νερό
Λακωνικός Κόλπος
Σταθμός ενημέρωσης στην παραλία Μαυροβουνίου μπροστά από τις επιχειρήσεις Ocean Pub & Camping Meltemi
Ρέθυμνο
Σταθμός ενημέρωσης στο Ενετικό λιμάνι
Χανιά
Σταθμός ενημέρωσης στο λιμάνι της Παλιάς πόλης (απέναντι από το ΚΑΜ)
Κόλπος Μεσσαράς
Σταθμός ενημέρωσης στα Μάταλα (είσοδος του χωριού)
Ιστοσελίδα www.archelon.gr
Ακολουθείστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Instagram, YouTube
Εθελοντές σώζουν θαλάσσιες χελώνες μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης
Το χρονικό μιας κοινής προσπάθειας για τη διαφύλαξη των τελευταίων καταφυγίων βιοποικιλότητας της Ευρώπης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/11/2023
Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»
Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/11/2023
Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!
Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/11/2023
Τα αποτελέσματα του Παιδικού Διαγωνισμού Παραλίας 2023: Δείτε τα χελωνάκια που μας έκλεψαν την καρδιά!
Οι μικροί φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ που συμμετείχαν στον Παιδικό Διαγωνισμό Παραλίας 2023 σχημάτισαν χελώνες από χαλίκια, άμμο, νερό, πετρούλες, ξυλαράκια, φύλλα και κοχύλια, διαδίδοντας το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις διάφορες παραλίες της Ελλάδας. Η χελωνίτσα της Αγγελικής (7 ετών) που αγναντεύει πάνω στον βράχο έκλεψε 694 καρδιές και αναδείχθηκε νικήτρια!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/11/2023
Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του φετινού καλοκαιριού και ο ρόλος τους
Ο Matthew από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Noha από την Γαλλία, ο David από την Ολλανδία, o Άρης από την Ελλάδα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι ως απλοί εθελοντές γνωρίζοντας λίγα πράγματα για τις χελώνες και την προστασία τους αλλά η εμπειρία τους τους έκανε να επιστρέψουν ως Υπεύθυνοι Πεδίου για να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες, εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας νέους εθελοντές.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2023
«Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα»
Ο κ. Μαργαριτούλης μας ταξίδεψε στο χρόνο με τις ιστορίες των ηρωικών πρώτων «χελωνάδων» κατά τη δεκαετία του 1980, που, χωρίς κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή, κατάφερνε να συντονίζει στον κόλπο του Λαγανά, τον Κυπαρισσιακό και τον Λακωνικό Κόλπο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/11/2023
Ευκαιρία εργασίας: Βοηθός Λογιστή
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη μερικής απασχόλησης για την υποστήριξη του Λογιστηρίου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/09/2023
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;
Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/09/2023
Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/09/2023
Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!
Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2023
Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)
Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/08/2023
Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.