06/08/2021

Εθελοντές σώζουν θαλάσσιες χελώνες μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, κοντά στην Αθήνα, δέχεται και περιθάλπει τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες όλο το χρόνο. Οι χελώνες επιστρέφουν στη θάλασσα όταν έχουν πλήρως συνέλθει. Το Κέντρο λειτουργεί με έμπειρο προσωπικό και τη βοήθεια εθελοντών από όλον τον κόσμο. Τρεις εθελοντές μέσω του ΕΣΑ μοιράζονται την εμπειρία τους και τις προσπάθειες να προστατευθεί η θάλασσα και η θαλάσσια ζωή.

Aurelie Schroeder, SERVICE NATIONALE DE LA JEUNESSE & ANIJ, Λουξεμβούργο

(Σεπτέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021)

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-Schroeder1.jpg

Η Aurelie ήταν πάντα σε ετοιμότητα και εξέπληξε τους πάντες στο Κέντρο Διάσωσης με τον επαγγελματισμό της. Της άρεσε πολύ ο χρόνος που πέρασε με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ΕΣΑ) στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και επανήλθε ξανά ως εθελόντρια λίγους μήνες αργότερα. Δείτε παρακάτω τις σκέψεις της για τον εθελοντισμό και τη φροντίδα και αποθεραπεία των θαλάσσιων χελωνών:

«Το όνομά μου είναι Aurélie, είμαι 20 ετών και είμαι από το Λουξεμβούργο. Έμεινα εδώ στην Ελλάδα για 6 μήνες και βοήθησα στην φροντίδα και περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών. Επέλεξα το πρόγραμμα ΕΣΑ γιατί με την οικονομική του υποστήριξη κατάφερα να μείνω τόσο καιρό εδώ. Επίσης, γιόρτασα τα γενέθλιά μου στο Κέντρο Διάσωσης, και ενώ βρισκόμουν μακριά από το σπίτι μου, ήμουν μαζί με τους νέους μου φίλους, από όλο τον κόσμο! Υπήρξα επίσης τυχερή που πέρασα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά παρέα με αυτούς τους καταπληκτικούς ανθρώπους.

Πάντα ήθελα να κάνω κάτι σχετικό με τα ζώα και δεν είχα ξαναδεί θαλάσσια χελώνα στη ζωή μου, οπότε αυτή ήταν η καλύτερη ευκαιρία να αλληλοεπιδράσω μαζί τους. Αυτή η δραστηριότητα με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο απίστευτα όμορφα και δυνατά πλάσματα είναι. Έμαθα τόσα πολλά από το έργο που κάνουμε εδώ καθημερινά στο Κέντρο Διάσωσης και πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις εθελοντικά, να βοηθάς όσο καλύτερα μπορείς και να δίνεις την υποστήριξή σου σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-Schroeder2.jpg

Πέρασα τέλεια στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους να το υποστηρίξουν και να το βοηθήσουν. Θα περάσουν καταπληκτικά με τις χελώνες, τους εθελοντές καθώς και τον Μιχάλη με την Ειρήνη».

Victor Boulanger, ADICE, Γαλλία

(Μάρτιος - Απρίλιος 2021)

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-Victor.jpg

Ο Βίκτωρ, ένας πολύ καλός νέος εθελοντής, πάντα πρόθυμος να μάθει κάτι καινούργιο, μας λέει την ιστορία από τη δίμηνη εμπειρία του στο Κέντρο Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ:

«Γεια σας είμαι ο Βίκτωρ, είμαι 20 χρονών και κατάγομαι από τη Γαλλία.

Αφού τελείωσα το πρώτο μέρος των σπουδών μου, ήθελα να ζήσω μια εμπειρία διαφορετική από τα συνηθισμένα. Έτσι, ανακάλυψα το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ΕΣΑ) που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη ανακαλύψεις και νέες συναντήσεις.

Ήθελα να συμμετέχω σε ένα περιβαλλοντικό έργο και τα θαλάσσια ζώα είναι το πάθος μου, οπότε όταν ο οργανισμός μου μου πρότεινε να πάω στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, δεν μπορούσα να αρνηθώ. Ανακάλυψα και έμαθα τόσα πολλά για τις θαλάσσιες χελώνες μέσω του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το να φροντίζεις καθημερινά τις θαλάσσιες χελώνες είναι μια απίστευτη ευκαιρία. Ανταποκρινόμασταν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χελώνας, πράγμα που έκανε το πρόγραμμα να αλλάζει κάθε μέρα. Επομένως, κάθε μέρα ήταν μια διαφορετική εμπειρία για όλους μας.

Η παραμονή μου εμπλουτίστηκε μέσω της συνεργασίας με άλλους παθιασμένους εθελοντές από διαφορετικές χώρες. Για μένα, αυτή η εμπειρία σημαδεύτηκε από πολύ όμορφες συναντήσεις.

Γύρισα από αυτούς τους δύο μήνες εθελοντισμού γοητευμένος από τις θαλάσσιες χελώνες και τον θαλάσσιο κόσμο και ήταν μια μεγάλη πηγή προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης. Εύχομαι να επιστρέψω ξανά ως εθελοντής σε αυτό το πρόγραμμα».

Fiona Muller, SERVICE NATIONALE DE LA JEUNESSE & ANIJ, Λουξεμβούργο

(Φεβρουάριος 2021 – Μάιος 2021)

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-FIONA1.jpg

Η Φιόνα, 20 ετών, έγινε η ίδια ένας αξιόπιστος άνθρωπος και σημαντικό μέρος της ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ για 4 μήνες. Αυτή είναι η ιστορία της για τον εθελοντισμό μέσω του ΕΣΑ:

«Μετά την αποφοίτησή μου από το λύκειο, αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα γιατί δεν ήθελα να πάω στο πανεπιστήμιο αμέσως. Ήθελα να επικεντρωθώ στον εαυτό μου, να κάνω πράγματα για τα οποία δεν είχα ποτέ χρόνο και να ταξιδέψω. Ένα άλλο πράγμα που ήθελα πολύ να κάνω ήταν ο εθελοντισμός κάπου στο εξωτερικό γιατί είχα νιώσει ότι ήρθε η ώρα να προσφέρω κάτι από τον εαυτό μου.

Ήθελα πολύ να προσφέρω εθελοντικά σε ένα πρόγραμμα που σχετίζεται με τη διάσωση του περιβάλλοντος και της φύσης, οπότε όταν έμαθα για τον ΑΡΧΕΛΩΝ χάρηκα απίστευτα!

Όχι μόνο θα ασχολούμουν με θαλάσσιες χελώνες που δεν είχα ξαναδεί στη ζωή μου, αλλά θα ταξίδευα και στην Αθήνα (Γλυφάδα), και δεν είχα πάει ποτέ στην Ελλάδα, οπότε ήμουν πολύ ενθουσιασμένη.

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-FIONA2.jpg

Σε καθημερινή βάση καθαρίζαμε τις χελώνες καθώς και τις δεξαμενές τους, περιποιούμασταν τις πληγές τους, τους κάναμε ενέσεις, δίναμε και άλλα φάρμακα, ετοιμάζαμε το φαγητό τους, τις ταΐζαμε και καταγράφαμε δεδομένα για την εξέλιξη της υγείας τους. Όσο σκληρό και αν ήταν, βλέποντας ότι οι περισσότερες χελώνες έκαναν πρόοδο, ήταν άξιο της προσπάθειας που κάναμε και συνολικά, πέρασα καταπληκτικά συμμετέχοντας στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Είμαι πολύ ευγνώμων που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία από το ΕΣΑ, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και για την οικονομική υποστήριξη που μου δόθηκε, η οποία μου επέτρεψε να μείνω στην Ελλάδα για 4 μήνες!

Θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να κάνετε ένα διάλειμμα από ό, τι κάνετε στη ζωή σας αυτή τη στιγμή και να πάτε εθελοντικά κάπου με τη βοήθεια του ΕΣΑ, κατά προτίμηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ! ;-) ”

Διαβάστε για τα αποτελέσματα του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2020 εδώ

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-esc_logo_en.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!