06/08/2021

Εθελοντές σώζουν θαλάσσιες χελώνες μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, κοντά στην Αθήνα, δέχεται και περιθάλπει τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες όλο το χρόνο. Οι χελώνες επιστρέφουν στη θάλασσα όταν έχουν πλήρως συνέλθει. Το Κέντρο λειτουργεί με έμπειρο προσωπικό και τη βοήθεια εθελοντών από όλον τον κόσμο. Τρεις εθελοντές μέσω του ΕΣΑ μοιράζονται την εμπειρία τους και τις προσπάθειες να προστατευθεί η θάλασσα και η θαλάσσια ζωή.

Aurelie Schroeder, SERVICE NATIONALE DE LA JEUNESSE & ANIJ, Λουξεμβούργο

(Σεπτέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021)

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-Schroeder1.jpg

Η Aurelie ήταν πάντα σε ετοιμότητα και εξέπληξε τους πάντες στο Κέντρο Διάσωσης με τον επαγγελματισμό της. Της άρεσε πολύ ο χρόνος που πέρασε με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ΕΣΑ) στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και επανήλθε ξανά ως εθελόντρια λίγους μήνες αργότερα. Δείτε παρακάτω τις σκέψεις της για τον εθελοντισμό και τη φροντίδα και αποθεραπεία των θαλάσσιων χελωνών:

«Το όνομά μου είναι Aurélie, είμαι 20 ετών και είμαι από το Λουξεμβούργο. Έμεινα εδώ στην Ελλάδα για 6 μήνες και βοήθησα στην φροντίδα και περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών. Επέλεξα το πρόγραμμα ΕΣΑ γιατί με την οικονομική του υποστήριξη κατάφερα να μείνω τόσο καιρό εδώ. Επίσης, γιόρτασα τα γενέθλιά μου στο Κέντρο Διάσωσης, και ενώ βρισκόμουν μακριά από το σπίτι μου, ήμουν μαζί με τους νέους μου φίλους, από όλο τον κόσμο! Υπήρξα επίσης τυχερή που πέρασα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά παρέα με αυτούς τους καταπληκτικούς ανθρώπους.

Πάντα ήθελα να κάνω κάτι σχετικό με τα ζώα και δεν είχα ξαναδεί θαλάσσια χελώνα στη ζωή μου, οπότε αυτή ήταν η καλύτερη ευκαιρία να αλληλοεπιδράσω μαζί τους. Αυτή η δραστηριότητα με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο απίστευτα όμορφα και δυνατά πλάσματα είναι. Έμαθα τόσα πολλά από το έργο που κάνουμε εδώ καθημερινά στο Κέντρο Διάσωσης και πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις εθελοντικά, να βοηθάς όσο καλύτερα μπορείς και να δίνεις την υποστήριξή σου σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-Schroeder2.jpg

Πέρασα τέλεια στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους να το υποστηρίξουν και να το βοηθήσουν. Θα περάσουν καταπληκτικά με τις χελώνες, τους εθελοντές καθώς και τον Μιχάλη με την Ειρήνη».

Victor Boulanger, ADICE, Γαλλία

(Μάρτιος - Απρίλιος 2021)

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-Victor.jpg

Ο Βίκτωρ, ένας πολύ καλός νέος εθελοντής, πάντα πρόθυμος να μάθει κάτι καινούργιο, μας λέει την ιστορία από τη δίμηνη εμπειρία του στο Κέντρο Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ:

«Γεια σας είμαι ο Βίκτωρ, είμαι 20 χρονών και κατάγομαι από τη Γαλλία.

Αφού τελείωσα το πρώτο μέρος των σπουδών μου, ήθελα να ζήσω μια εμπειρία διαφορετική από τα συνηθισμένα. Έτσι, ανακάλυψα το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ΕΣΑ) που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη ανακαλύψεις και νέες συναντήσεις.

Ήθελα να συμμετέχω σε ένα περιβαλλοντικό έργο και τα θαλάσσια ζώα είναι το πάθος μου, οπότε όταν ο οργανισμός μου μου πρότεινε να πάω στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, δεν μπορούσα να αρνηθώ. Ανακάλυψα και έμαθα τόσα πολλά για τις θαλάσσιες χελώνες μέσω του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το να φροντίζεις καθημερινά τις θαλάσσιες χελώνες είναι μια απίστευτη ευκαιρία. Ανταποκρινόμασταν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χελώνας, πράγμα που έκανε το πρόγραμμα να αλλάζει κάθε μέρα. Επομένως, κάθε μέρα ήταν μια διαφορετική εμπειρία για όλους μας.

Η παραμονή μου εμπλουτίστηκε μέσω της συνεργασίας με άλλους παθιασμένους εθελοντές από διαφορετικές χώρες. Για μένα, αυτή η εμπειρία σημαδεύτηκε από πολύ όμορφες συναντήσεις.

Γύρισα από αυτούς τους δύο μήνες εθελοντισμού γοητευμένος από τις θαλάσσιες χελώνες και τον θαλάσσιο κόσμο και ήταν μια μεγάλη πηγή προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης. Εύχομαι να επιστρέψω ξανά ως εθελοντής σε αυτό το πρόγραμμα».

Fiona Muller, SERVICE NATIONALE DE LA JEUNESSE & ANIJ, Λουξεμβούργο

(Φεβρουάριος 2021 – Μάιος 2021)

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-FIONA1.jpg

Η Φιόνα, 20 ετών, έγινε η ίδια ένας αξιόπιστος άνθρωπος και σημαντικό μέρος της ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ για 4 μήνες. Αυτή είναι η ιστορία της για τον εθελοντισμό μέσω του ΕΣΑ:

«Μετά την αποφοίτησή μου από το λύκειο, αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα γιατί δεν ήθελα να πάω στο πανεπιστήμιο αμέσως. Ήθελα να επικεντρωθώ στον εαυτό μου, να κάνω πράγματα για τα οποία δεν είχα ποτέ χρόνο και να ταξιδέψω. Ένα άλλο πράγμα που ήθελα πολύ να κάνω ήταν ο εθελοντισμός κάπου στο εξωτερικό γιατί είχα νιώσει ότι ήρθε η ώρα να προσφέρω κάτι από τον εαυτό μου.

Ήθελα πολύ να προσφέρω εθελοντικά σε ένα πρόγραμμα που σχετίζεται με τη διάσωση του περιβάλλοντος και της φύσης, οπότε όταν έμαθα για τον ΑΡΧΕΛΩΝ χάρηκα απίστευτα!

Όχι μόνο θα ασχολούμουν με θαλάσσιες χελώνες που δεν είχα ξαναδεί στη ζωή μου, αλλά θα ταξίδευα και στην Αθήνα (Γλυφάδα), και δεν είχα πάει ποτέ στην Ελλάδα, οπότε ήμουν πολύ ενθουσιασμένη.

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-FIONA2.jpg

Σε καθημερινή βάση καθαρίζαμε τις χελώνες καθώς και τις δεξαμενές τους, περιποιούμασταν τις πληγές τους, τους κάναμε ενέσεις, δίναμε και άλλα φάρμακα, ετοιμάζαμε το φαγητό τους, τις ταΐζαμε και καταγράφαμε δεδομένα για την εξέλιξη της υγείας τους. Όσο σκληρό και αν ήταν, βλέποντας ότι οι περισσότερες χελώνες έκαναν πρόοδο, ήταν άξιο της προσπάθειας που κάναμε και συνολικά, πέρασα καταπληκτικά συμμετέχοντας στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Είμαι πολύ ευγνώμων που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία από το ΕΣΑ, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και για την οικονομική υποστήριξη που μου δόθηκε, η οποία μου επέτρεψε να μείνω στην Ελλάδα για 4 μήνες!

Θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να κάνετε ένα διάλειμμα από ό, τι κάνετε στη ζωή σας αυτή τη στιγμή και να πάτε εθελοντικά κάπου με τη βοήθεια του ΕΣΑ, κατά προτίμηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ! ;-) ”

Διαβάστε για τα αποτελέσματα του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2020 εδώ

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-esc_logo_en.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!