06/08/2021

Εθελοντές σώζουν θαλάσσιες χελώνες μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, κοντά στην Αθήνα, δέχεται και περιθάλπει τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες όλο το χρόνο. Οι χελώνες επιστρέφουν στη θάλασσα όταν έχουν πλήρως συνέλθει. Το Κέντρο λειτουργεί με έμπειρο προσωπικό και τη βοήθεια εθελοντών από όλον τον κόσμο. Τρεις εθελοντές μέσω του ΕΣΑ μοιράζονται την εμπειρία τους και τις προσπάθειες να προστατευθεί η θάλασσα και η θαλάσσια ζωή.

Aurelie Schroeder, SERVICE NATIONALE DE LA JEUNESSE & ANIJ, Λουξεμβούργο

(Σεπτέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021)

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-Schroeder1.jpg

Η Aurelie ήταν πάντα σε ετοιμότητα και εξέπληξε τους πάντες στο Κέντρο Διάσωσης με τον επαγγελματισμό της. Της άρεσε πολύ ο χρόνος που πέρασε με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ΕΣΑ) στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και επανήλθε ξανά ως εθελόντρια λίγους μήνες αργότερα. Δείτε παρακάτω τις σκέψεις της για τον εθελοντισμό και τη φροντίδα και αποθεραπεία των θαλάσσιων χελωνών:

«Το όνομά μου είναι Aurélie, είμαι 20 ετών και είμαι από το Λουξεμβούργο. Έμεινα εδώ στην Ελλάδα για 6 μήνες και βοήθησα στην φροντίδα και περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών. Επέλεξα το πρόγραμμα ΕΣΑ γιατί με την οικονομική του υποστήριξη κατάφερα να μείνω τόσο καιρό εδώ. Επίσης, γιόρτασα τα γενέθλιά μου στο Κέντρο Διάσωσης, και ενώ βρισκόμουν μακριά από το σπίτι μου, ήμουν μαζί με τους νέους μου φίλους, από όλο τον κόσμο! Υπήρξα επίσης τυχερή που πέρασα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά παρέα με αυτούς τους καταπληκτικούς ανθρώπους.

Πάντα ήθελα να κάνω κάτι σχετικό με τα ζώα και δεν είχα ξαναδεί θαλάσσια χελώνα στη ζωή μου, οπότε αυτή ήταν η καλύτερη ευκαιρία να αλληλοεπιδράσω μαζί τους. Αυτή η δραστηριότητα με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο απίστευτα όμορφα και δυνατά πλάσματα είναι. Έμαθα τόσα πολλά από το έργο που κάνουμε εδώ καθημερινά στο Κέντρο Διάσωσης και πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις εθελοντικά, να βοηθάς όσο καλύτερα μπορείς και να δίνεις την υποστήριξή σου σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-Schroeder2.jpg

Πέρασα τέλεια στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους να το υποστηρίξουν και να το βοηθήσουν. Θα περάσουν καταπληκτικά με τις χελώνες, τους εθελοντές καθώς και τον Μιχάλη με την Ειρήνη».

Victor Boulanger, ADICE, Γαλλία

(Μάρτιος - Απρίλιος 2021)

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-Victor.jpg

Ο Βίκτωρ, ένας πολύ καλός νέος εθελοντής, πάντα πρόθυμος να μάθει κάτι καινούργιο, μας λέει την ιστορία από τη δίμηνη εμπειρία του στο Κέντρο Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ:

«Γεια σας είμαι ο Βίκτωρ, είμαι 20 χρονών και κατάγομαι από τη Γαλλία.

Αφού τελείωσα το πρώτο μέρος των σπουδών μου, ήθελα να ζήσω μια εμπειρία διαφορετική από τα συνηθισμένα. Έτσι, ανακάλυψα το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ΕΣΑ) που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη ανακαλύψεις και νέες συναντήσεις.

Ήθελα να συμμετέχω σε ένα περιβαλλοντικό έργο και τα θαλάσσια ζώα είναι το πάθος μου, οπότε όταν ο οργανισμός μου μου πρότεινε να πάω στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, δεν μπορούσα να αρνηθώ. Ανακάλυψα και έμαθα τόσα πολλά για τις θαλάσσιες χελώνες μέσω του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το να φροντίζεις καθημερινά τις θαλάσσιες χελώνες είναι μια απίστευτη ευκαιρία. Ανταποκρινόμασταν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χελώνας, πράγμα που έκανε το πρόγραμμα να αλλάζει κάθε μέρα. Επομένως, κάθε μέρα ήταν μια διαφορετική εμπειρία για όλους μας.

Η παραμονή μου εμπλουτίστηκε μέσω της συνεργασίας με άλλους παθιασμένους εθελοντές από διαφορετικές χώρες. Για μένα, αυτή η εμπειρία σημαδεύτηκε από πολύ όμορφες συναντήσεις.

Γύρισα από αυτούς τους δύο μήνες εθελοντισμού γοητευμένος από τις θαλάσσιες χελώνες και τον θαλάσσιο κόσμο και ήταν μια μεγάλη πηγή προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης. Εύχομαι να επιστρέψω ξανά ως εθελοντής σε αυτό το πρόγραμμα».

Fiona Muller, SERVICE NATIONALE DE LA JEUNESSE & ANIJ, Λουξεμβούργο

(Φεβρουάριος 2021 – Μάιος 2021)

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-FIONA1.jpg

Η Φιόνα, 20 ετών, έγινε η ίδια ένας αξιόπιστος άνθρωπος και σημαντικό μέρος της ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ για 4 μήνες. Αυτή είναι η ιστορία της για τον εθελοντισμό μέσω του ΕΣΑ:

«Μετά την αποφοίτησή μου από το λύκειο, αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα γιατί δεν ήθελα να πάω στο πανεπιστήμιο αμέσως. Ήθελα να επικεντρωθώ στον εαυτό μου, να κάνω πράγματα για τα οποία δεν είχα ποτέ χρόνο και να ταξιδέψω. Ένα άλλο πράγμα που ήθελα πολύ να κάνω ήταν ο εθελοντισμός κάπου στο εξωτερικό γιατί είχα νιώσει ότι ήρθε η ώρα να προσφέρω κάτι από τον εαυτό μου.

Ήθελα πολύ να προσφέρω εθελοντικά σε ένα πρόγραμμα που σχετίζεται με τη διάσωση του περιβάλλοντος και της φύσης, οπότε όταν έμαθα για τον ΑΡΧΕΛΩΝ χάρηκα απίστευτα!

Όχι μόνο θα ασχολούμουν με θαλάσσιες χελώνες που δεν είχα ξαναδεί στη ζωή μου, αλλά θα ταξίδευα και στην Αθήνα (Γλυφάδα), και δεν είχα πάει ποτέ στην Ελλάδα, οπότε ήμουν πολύ ενθουσιασμένη.

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-FIONA2.jpg

Σε καθημερινή βάση καθαρίζαμε τις χελώνες καθώς και τις δεξαμενές τους, περιποιούμασταν τις πληγές τους, τους κάναμε ενέσεις, δίναμε και άλλα φάρμακα, ετοιμάζαμε το φαγητό τους, τις ταΐζαμε και καταγράφαμε δεδομένα για την εξέλιξη της υγείας τους. Όσο σκληρό και αν ήταν, βλέποντας ότι οι περισσότερες χελώνες έκαναν πρόοδο, ήταν άξιο της προσπάθειας που κάναμε και συνολικά, πέρασα καταπληκτικά συμμετέχοντας στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Είμαι πολύ ευγνώμων που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία από το ΕΣΑ, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και για την οικονομική υποστήριξη που μου δόθηκε, η οποία μου επέτρεψε να μείνω στην Ελλάδα για 4 μήνες!

Θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα να κάνετε ένα διάλειμμα από ό, τι κάνετε στη ζωή σας αυτή τη στιγμή και να πάτε εθελοντικά κάπου με τη βοήθεια του ΕΣΑ, κατά προτίμηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ! ;-) ”

Διαβάστε για τα αποτελέσματα του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2020 εδώ

ethelontes-swzoun-thalassies-xelwnes-mesw-tou-eurwpaikou-swmatos-allhleggyhs-esc_logo_en.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!