Ποιος είναι ο δρόμος για τη θάλασσα;
Σκεφτείτε τα μικρά χελωνάκια, μήκους 4,6 εκ και βάρους 20 γραμμαρίων, τα οποία μόλις βγήκαν από τη φωλιά τους και προσελκύστηκαν μοιραία από το τεχνητό φως. Έφτασαν στην επιφάνεια της φωλιάς τη νύχτα ή τα ξημερώματα, μετά από περίπου δύο μήνες επώασης. Η αντανάκλαση των άστρων και του φεγγαριού στο νερό ή η αντανάκλαση της αυγής θα έπρεπε να τα οδηγήσει στον προορισμό τους - τη θάλασσα.
Τα χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι τους τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, προκειμένου να διασχίσουν την παραλία όσο η άμμος βρίσκεται ακόμη σε άνετες για αυτά συνθήκες θερμοκρασίας. Στο σκοτάδι μπορούν επίσης να περάσουν απαρατήρητα από τα πουλιά και τους λοιπούς θηρευτές τους. Δυστυχώς, σε ορισμένες παραλίες, ένας σημαντικός αριθμός από τα χελωνάκια χάνουν την κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Οδηγούμενα από ισχυρότερο φως που προέρχεται από τους δρόμους, τα εστιατόρια, τα μπαρ ή τα ξενοδοχεία, πηγαίνουν κατευθείαν στον χαμό τους.
Αντί για τα κύματα της θάλασσας, συναντούν την άσφαλτο όπου πεθαίνουν κάτω από τους τροχούς των αυτοκινήτων ή πέφτουν μέσα σε σχάρες ή τα αναχώματα. Μπορεί επίσης να μπλεχτούν σε θάμνους πίσω από την παραλία. Καθώς προσπαθούν να βρουν μάταια το δρόμο τους προς τη θάλασσα, χάνουν ζωτικό χρόνο και ενέργεια. Εκτεθειμένα στον λαμπερό ήλιο, θα πεθάνουν σε μερικές ώρες από αφυδάτωση.
Τεχνητά φώτα που φέγγουν στις παραλίες ωοτοκίας οδηγούν στον αποπροσανατολισμό των νεοσσών.
Για να μετριάσουν αυτό το πρόβλημα, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ αναλαμβάνουν δράση λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η εκκόλαψη μιας φωλιάς. Δημιουργούν σκίαση με φυσικό υλικό, συνήθως παλιές και νέες ψάθες παραλίας, έτσι ώστε τα τεχνητά φώτα να φέγγουν λιγότερο κοντά στη φωλιά. Η σκίαση δημιουργεί ένα μονοπάτι που οδηγεί στη θάλασσα, έτσι ώστε τα νεογέννητα να φτάνουν με ασφάλεια στο νερό. Περισσότερες από τις μισές φωλιές στο Ρέθυμνο, τα Χανιά, τη Μεσσαρά, τον Λακωνικό και την Κορώνη προστατεύονται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με σκίαση από τεχνητά φώτα κατά την περίοδο εκκόλαψης κάθε χρόνο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προστασία των φωλιών και τα αποτελέσματά της το 2020 σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Γιατί το κάνουμε αυτό; Στην παραλία, τα χελωνάκια πρέπει να ξεφύγουν από τους φυσικούς θηρευτές τους, τα πουλιά και τις αλεπούδες, για να φτάσουν στη θάλασσα. Μόλις βρεθούν στο νερό, τα χελωνάκια θηρεύονται από θαλασσοπούλια και ψάρια. Λίγα επιβιώνουν μέχρι, την αναπαραγωγική ηλικία τους, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από ένα στα 1.000 έως ένα στα 10.000.
Είναι αποδεδειγμένο ότι ο τουρισμός και η ανάπτυξη, αν αφεθούν χωρίς διαχείριση/ νομοθετικές ρυθμίσεις, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών. Θα υπάρχουν λιγότερα χελωνάκια που θα φτάνουν στη θάλασσα κάθε χρόνο και οι πιθανότητες να υπάρχουν ενήλικες θαλάσσιες χελώνες σε 15-20 χρόνια θα μειωθούν.
Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι τα πλαστικά θαλάσσια απορρίμματα επηρεάζουν την υγεία των θαλάσσιων χελωνών και ότι οι ενήλικες χελώνες είναι συχνά θύματα τυχαίας σύλληψης και θανάτωσης από αλιευτικά εργαλεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα (Caretta caretta) θεωρούνται από την IUCN ως Ευάλωτες σε παγκόσμιο επίπεδο και ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο θεωρείται ως Εξαρτώμενος από μέτρα προστασίας.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, είναι μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που προστατεύει τις φωλιές θαλάσσιων χελωνών και ευαισθητοποιεί το κοινό για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας από το 1984.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται κοντά στις κύριες παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να βρείτε εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στις ακόλουθες περιοχές:
Ζάκυνθος
Σταθμός ενημέρωσης στην πλ. Σολωμού (δίπλα στο σινεμά «Φώσκολος», τραπεζάκι ενημέρωσης στο Crystal Beach και στα καραβάκια NEFIS & TUI
Κυπαρισσιακός Κόλπος
Σταθμός ενημέρωσης στο Καλό Νερό
Λακωνικός Κόλπος
Σταθμός ενημέρωσης στην παραλία Μαυροβουνίου μπροστά από τις επιχειρήσεις Ocean Pub & Camping Meltemi
Ρέθυμνο
Σταθμός ενημέρωσης στο Ενετικό λιμάνι
Χανιά
Σταθμός ενημέρωσης στο λιμάνι της Παλιάς πόλης (απέναντι από το ΚΑΜ)
Κόλπος Μεσσαράς
Σταθμός ενημέρωσης στα Μάταλα (είσοδος του χωριού)
Ιστοσελίδα www.archelon.gr
Ακολουθείστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Instagram, YouTube
Εθελοντές σώζουν θαλάσσιες χελώνες μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης
Το χρονικό μιας κοινής προσπάθειας για τη διαφύλαξη των τελευταίων καταφυγίων βιοποικιλότητας της Ευρώπης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Θέσεις Υπεύθυνων & Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/10/2024
Προγράμματα Εθελοντισμού 2025: Σειρά σου να σώσεις τις θαλάσσιες χελώνες
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ανακοινώνει με χαρά τα Προγράμματα Εθελοντισμού για το 2025. Εάν είσαι παθιασμένος με τη προστασία του περιβάλλοντος και επιθυμείς να έχεις ένα θετικό αντίκτυπο, σε προσκαλούμε να γίνεις μέλος της αφοσιωμένης ομάδας εθελοντών μας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Γίνε η φωνή για τις θαλάσσιες χελώνες ως Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Έχεις πάθος για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και θέλεις να επηρεάσεις θετικά στην επιβίωσή τους? Γίνε μέλος στο πρόγραμμα Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλεις σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Κοινό ΔΤ: Η απόφαση της ΕΕ για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάζει στο «στόχαστρο» ένα προστατευόμενο είδος, στέλνοντας λάθος μηνύματα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/09/2024
Μεταμορφώνοντας το Ρέθυμνο: Ευκαιρίες αειφόρου τουρισμού με πρεσβευτή τη θαλάσσια χελώνα
Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή εσόδων. Μπορεί να είναι καταλύτης για την περιβαλλοντική διαχείριση και φάρος βιώσιμων πρακτικών με πρεσβευτές τις θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/09/2024
Συμμαχία για την Άγρια Ζωή
Έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα