26/02/2019

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2018 με λίγα λόγια

Στις 14 Φεβρουαρίου μέλη και συνεργάτες του ΑΡΧΕΛΩΝ μαζεύτηκαν στο φιλόξενο χώρο εκδηλώσεων των εκδόσεων Πατάκη για την παρουσίαση των προγραμμάτων του 2018.

Μαζί τους ήταν και φίλοι από άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και συνεργαζόμενους φορείς καθώς και εθελοντές που υποστηρίζουν τις δράσεις της διάσωσης, της περίθαλψης και της περιβαλλοντικής αγωγής αυτήν την χρονική περίοδο.

h-parousiash-twn-apotelesmatwn-tou-2018-me-liga-logia-pita2019_1.jpg

Παρουσιάστηκαν στοιχεία για την πορεία της αναπαραγωγικής περιόδου του 2018 στις παραλίες ωοτοκίας, που συλλέχθηκαν από 510 εθελοντές. Μάθαμε λοιπόν ότι περίπου 6000 φωλιές Καρέττα καταγράφηκαν στα 134 χλμ. παραλίας που παρακολούθησαν οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ. Σημαντικές παρέμειναν οι οχλήσεις στις περιοχές των προγραμμάτων, παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε στην απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης την νύχτα. Η κίνηση οχημάτων πάνω στις παραλίες ωοτοκίας δεν έχει σταματήσει να αποτελεί πρόβλημα και ο «πρωταθλητής» των προβλημάτων παραμένει η φωτορύπανση, δηλαδή η παρουσία τεχνητού φωτισμού στις παραλίες.

Στο Κέντρο Διάσωσης έγιναν 329 παρουσιάσεις του προγράμματος περιβαλλοντικής αγωγής για σχολεία. Τριάντα (30) χελώνες επέστρεψαν στη θάλασσα αποθεραπευμένες και 26 παραμένουν σε περίθαλψη. Το δίκτυο διάσωσης, την περίθαλψη και την περιβαλλοντική αγωγή στο Κέντρο Διάσωσης όλο το χρόνο υποστήριξαν 114 εθελοντές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε 5 ανθρώπους που είναι κάτοικοι Αττικής και μπόρεσαν να διαθέσουν πολύτιμο χρόνο, πέρα από τα καθήκοντα part time εθελοντών που ανέλαβαν.

h-parousiash-twn-apotelesmatwn-tou-2018-me-liga-logia-pita2019_2.jpg

Η κεντρική συζήτηση μεταξύ του Δημήτρη Μαργαριτούλη και του Θωμά Αράπη με θέμα τη σημασία του υψηλού αριθμού φωλιών Καρέττα το 2018 στη Μεσόγειο, κέντρισε το ενδιαφέρον των παριστάμενων. Μας είπαν ότι οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται στους αριθμούς των φωλιών της Καρέτα κάθε χρόνο αποδίδονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιδρούν στις θαλάσσιες περιοχές διαχείμασης και διατροφής. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία και άλλων χωρών, η Ελλάδα φιλοξενεί σχεδόν το 50% των φωλιών της Καρέττα στην Μεσόγειο κάθε χρόνο, που όμως κυρίως ξεχειμωνιάζουν στην Τυνησία ή στη Βόρεια Αδριατική. Η σύγκριση του αριθμού των φωλιών από το 1983 μέχρι σήμερα έδειξε ότι το 2018 δεν αποτελεί χρονιά ρεκόρ για τη Ζάκυνθο ή τον Κυπαρισσιακό κόλπο και δυστυχώς δεν δείχνει κάποια μεταβολή της πτωτικής τάσης στον αριθμό των φωλιών στην Κρήτη.

Μετά τα ενδιαφέροντα και συγκινητικά στιγμιότυπα που παρουσιάστηκαν, μάθαμε ότι για την επέτειο των 35 χρόνων του ΑΡΧΕΛΩΝ εκδόθηκε και κυκλοφορεί το παραμύθι «Μία ιστορία αγάπης στη Μεσόγειο». Στο τέλος κόπηκε η βασιλόπιττα και ο τυχερός ήταν ο κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Διευθυντής Λειτουργικού της GRECOTEL, φίλος του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ και πολλά χρόνια. Καλή Χρονιά!

Περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα του 2018 θα βρείτε εδώ:

https://www.archelon.gr/contents/proresults.php?mid=5&mid2=12

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!