Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
15/02/2019

Που βρίσκονται τώρα? Ακολουθώντας τα ταξίδια εννέα Καρέττα στη Μεσόγειο

Το προηγούμενο καλοκαίρι στον Κυπαρισσιακό κόλπο η Ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ με τον Alan Rees τοποθέτησε δορυφορικούς πομπούς σε εννέα θηλυκές Καρέττα. Στις αρχές Φεβρουαρίου 2019, τέσσερις πομποί συνεχίζουν να δίνουν τις καθημερινές τοποθεσίες για τις χελώνες στις οποίες τοποθετήθηκαν.

Με βάση αυτές τα σήματα, φαίνεται ότι μία από τις 4 χελώνες, η «Πολύμνια», μετανάστευσε 1000 χλμ μέχρι την παράκτια ζώνη της Λιβύης και παραμένει εκεί. Η δεύτερη, η «Βέρα» μπήκε στην Αδριατική και έφτασε στα τρία τέταρτα της απόστασης μέχρι το βόρειο άκρο της, αρχικά παραμένοντας κοντά στην ακτή της Ιταλίας και μετά κινήθηκε μεσοπέλαγα και πιο κοντά στην Κροατία.

pou-briskontai-twra-akolouthwntas-ta-taksidia-ennea-karetta-sth-mesogeio-Turtletags_ALAN_REES_1.jpg

pou-briskontai-twra-akolouthwntas-ta-taksidia-ennea-karetta-sth-mesogeio-Turtletags_ALAN_REES_2.jpg

Οι τελευταίες δύο χελώνες, η «Θάλεια» και η «Θέτις» έφτασαν στην υφαλοκρηπίδα της Τυνησίας και παρέμειναν περιπλανώμενες ακολουθώντας αξιοσημείωτα όμοιες πορείες. Στην αρχή έμειναν μεσοπέλαγα μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας στην ανατολική Μεσόγειο, και μετά κινήθηκαν βορειοδυτικά περνώντας στη δυτική λεκάνη της Μεσογείου, όπου παρέμειναν βόρεια της Τυνησίας. Πρόσφατα, με την πτώση της θερμοκρασίας στη θάλασσα, επέστρεψαν στην ανατολική Μεσόγειο και βρίσκονται λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα νησιά Lampedusa και Linosa της Ιταλίας.

pou-briskontai-twra-akolouthwntas-ta-taksidia-ennea-karetta-sth-mesogeio-Turtletags_ALAN_REES_3.jpg

pou-briskontai-twra-akolouthwntas-ta-taksidia-ennea-karetta-sth-mesogeio-Turtletags_ALAN_REES_4.jpg

Δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε τι συνέβη με τους υπόλοιπους πομπούς ή τις χελώνες από τότε που σταμάτησαν να δίνουν σήμα. Με μία εξαίρεση: δυστυχώς, μία από τις χελώνες πιάστηκε κατά τύχη σε δίχτυα ψαρέματος, ανατολικά των νησιών Kerkennah στην Τυνησία και έχασε τη ζωή της. Ο ψαράς ήρθε σε επαφή με τον κατασκευαστή του πομπού στις ΗΠΑ, που επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Χάρη σε μία τοπική ομάδα της Τυνησίας μπορέσαμε να ξαναβρούμε τον πομπό και να τον πάρουμε στα χέρια μας κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού συνεδρίου για θαλάσσιες χελώνες, στην Κροατία! Ο πομπός θα ανακυκλωθεί ώστε να τοποθετηθεί σε άλλη χελώνα στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2019.

Σε δύο μήνες οι χελώνες θα αρχίσουν τη μετανάστευσή τους πίσω στις παραλίες ωοτοκίας για αναπαραγωγή. Ίσως μία ή περισσότερες από τις 4 αυτές χελώνες να καταγραφεί ότι μεταναστεύει ξανά το 2019 και έτσι να έχουμε παρακολουθήσει έναν πλήρη κύκλο αναπαραγωγής.

Το πρόγραμμα τοποθέτησης δορυφορικών πομπών του ΑΡΧΕΛΩΝ στοχεύει να διερευνήσει τις μεταναστεύσεις των θαλάσσιων χελωνών κατά την περίοδο της ωοτοκίας και την περίοδο μετά από την ωοτοκία και συγχρηματοδοτείται από το ίδρυμα MAVA στην Ελβετία. Οι χάρτες με τις μετακινήσεις τους φαίνονται στην ιστοσελίδα http://www.seaturtle.org/tracking/index.shtml?project_id=1299&dyn=1549474445. Τα σχόλια έγιναν από τον Alan Rees, μέλος της Επιστημονικής επιτροπής του ΑΡΧΕΛΩΝ.

pou-briskontai-twra-akolouthwntas-ta-taksidia-ennea-karetta-sth-mesogeio-MAVA_logos.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/02/2026

    Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/02/2026

    O ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο: Φύση, έρευνα, εθελοντισμός

    Το 2025 ήταν μια χρονιά-σταθμός: Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 1.253 φωλιές, ενώ 7 θηλυκές χελώνες εξοπλίστηκαν με δορυφορικούς πομπούς, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα από τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/01/2026

    Χελώνα που περιθάλψαμε πριν 10 χρόνια εντοπίστηκε στην Ισπανία!

    Ο «Καστέλλο» είναι μία αρσενική χελώνα Καρέττα που απελευθέρωθηκε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2015 και το 2025 βρέθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης της Ισπανίας.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/01/2026

    Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!

    Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/12/2025

    «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας

    Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2025

    Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου

    Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/12/2025

    Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου

    Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/12/2025

    Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025

    Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/12/2025

    Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου

    Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/12/2025

    Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/12/2025

    Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/12/2025

    Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους

    Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/11/2025

    Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις

    Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/11/2025

    Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/11/2025

    Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!