Που βρίσκονται τώρα? Ακολουθώντας τα ταξίδια εννέα Καρέττα στη Μεσόγειο
Το προηγούμενο καλοκαίρι στον Κυπαρισσιακό κόλπο η Ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ με τον Alan Rees τοποθέτησε δορυφορικούς πομπούς σε εννέα θηλυκές Καρέττα. Στις αρχές Φεβρουαρίου 2019, τέσσερις πομποί συνεχίζουν να δίνουν τις καθημερινές τοποθεσίες για τις χελώνες στις οποίες τοποθετήθηκαν.
Με βάση αυτές τα σήματα, φαίνεται ότι μία από τις 4 χελώνες, η «Πολύμνια», μετανάστευσε 1000 χλμ μέχρι την παράκτια ζώνη της Λιβύης και παραμένει εκεί. Η δεύτερη, η «Βέρα» μπήκε στην Αδριατική και έφτασε στα τρία τέταρτα της απόστασης μέχρι το βόρειο άκρο της, αρχικά παραμένοντας κοντά στην ακτή της Ιταλίας και μετά κινήθηκε μεσοπέλαγα και πιο κοντά στην Κροατία.


Οι τελευταίες δύο χελώνες, η «Θάλεια» και η «Θέτις» έφτασαν στην υφαλοκρηπίδα της Τυνησίας και παρέμειναν περιπλανώμενες ακολουθώντας αξιοσημείωτα όμοιες πορείες. Στην αρχή έμειναν μεσοπέλαγα μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας στην ανατολική Μεσόγειο, και μετά κινήθηκαν βορειοδυτικά περνώντας στη δυτική λεκάνη της Μεσογείου, όπου παρέμειναν βόρεια της Τυνησίας. Πρόσφατα, με την πτώση της θερμοκρασίας στη θάλασσα, επέστρεψαν στην ανατολική Μεσόγειο και βρίσκονται λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα νησιά Lampedusa και Linosa της Ιταλίας.


Δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε τι συνέβη με τους υπόλοιπους πομπούς ή τις χελώνες από τότε που σταμάτησαν να δίνουν σήμα. Με μία εξαίρεση: δυστυχώς, μία από τις χελώνες πιάστηκε κατά τύχη σε δίχτυα ψαρέματος, ανατολικά των νησιών Kerkennah στην Τυνησία και έχασε τη ζωή της. Ο ψαράς ήρθε σε επαφή με τον κατασκευαστή του πομπού στις ΗΠΑ, που επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Χάρη σε μία τοπική ομάδα της Τυνησίας μπορέσαμε να ξαναβρούμε τον πομπό και να τον πάρουμε στα χέρια μας κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού συνεδρίου για θαλάσσιες χελώνες, στην Κροατία! Ο πομπός θα ανακυκλωθεί ώστε να τοποθετηθεί σε άλλη χελώνα στη συνέχεια, το καλοκαίρι του 2019.
Σε δύο μήνες οι χελώνες θα αρχίσουν τη μετανάστευσή τους πίσω στις παραλίες ωοτοκίας για αναπαραγωγή. Ίσως μία ή περισσότερες από τις 4 αυτές χελώνες να καταγραφεί ότι μεταναστεύει ξανά το 2019 και έτσι να έχουμε παρακολουθήσει έναν πλήρη κύκλο αναπαραγωγής.
Το πρόγραμμα τοποθέτησης δορυφορικών πομπών του ΑΡΧΕΛΩΝ στοχεύει να διερευνήσει τις μεταναστεύσεις των θαλάσσιων χελωνών κατά την περίοδο της ωοτοκίας και την περίοδο μετά από την ωοτοκία και συγχρηματοδοτείται από το ίδρυμα MAVA στην Ελβετία. Οι χάρτες με τις μετακινήσεις τους φαίνονται στην ιστοσελίδα http://www.seaturtle.org/tracking/index.shtml?project_id=1299&dyn=1549474445. Τα σχόλια έγιναν από τον Alan Rees, μέλος της Επιστημονικής επιτροπής του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2018 με λίγα λόγια
Ένας σκύλος ανιχνευτής διαφορετικός από τους άλλους!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/10/2025
Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura
Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα
Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025
Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025
Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025
Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο
Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025
Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό
Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2025
Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!
Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2025
Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά
Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2025
Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία
Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

