26/02/2019

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2018 με λίγα λόγια

Στις 14 Φεβρουαρίου μέλη και συνεργάτες του ΑΡΧΕΛΩΝ μαζεύτηκαν στο φιλόξενο χώρο εκδηλώσεων των εκδόσεων Πατάκη για την παρουσίαση των προγραμμάτων του 2018.

Μαζί τους ήταν και φίλοι από άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και συνεργαζόμενους φορείς καθώς και εθελοντές που υποστηρίζουν τις δράσεις της διάσωσης, της περίθαλψης και της περιβαλλοντικής αγωγής αυτήν την χρονική περίοδο.

h-parousiash-twn-apotelesmatwn-tou-2018-me-liga-logia-pita2019_1.jpg

Παρουσιάστηκαν στοιχεία για την πορεία της αναπαραγωγικής περιόδου του 2018 στις παραλίες ωοτοκίας, που συλλέχθηκαν από 510 εθελοντές. Μάθαμε λοιπόν ότι περίπου 6000 φωλιές Καρέττα καταγράφηκαν στα 134 χλμ. παραλίας που παρακολούθησαν οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ. Σημαντικές παρέμειναν οι οχλήσεις στις περιοχές των προγραμμάτων, παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε στην απομάκρυνση των επίπλων θαλάσσης την νύχτα. Η κίνηση οχημάτων πάνω στις παραλίες ωοτοκίας δεν έχει σταματήσει να αποτελεί πρόβλημα και ο «πρωταθλητής» των προβλημάτων παραμένει η φωτορύπανση, δηλαδή η παρουσία τεχνητού φωτισμού στις παραλίες.

Στο Κέντρο Διάσωσης έγιναν 329 παρουσιάσεις του προγράμματος περιβαλλοντικής αγωγής για σχολεία. Τριάντα (30) χελώνες επέστρεψαν στη θάλασσα αποθεραπευμένες και 26 παραμένουν σε περίθαλψη. Το δίκτυο διάσωσης, την περίθαλψη και την περιβαλλοντική αγωγή στο Κέντρο Διάσωσης όλο το χρόνο υποστήριξαν 114 εθελοντές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε 5 ανθρώπους που είναι κάτοικοι Αττικής και μπόρεσαν να διαθέσουν πολύτιμο χρόνο, πέρα από τα καθήκοντα part time εθελοντών που ανέλαβαν.

h-parousiash-twn-apotelesmatwn-tou-2018-me-liga-logia-pita2019_2.jpg

Η κεντρική συζήτηση μεταξύ του Δημήτρη Μαργαριτούλη και του Θωμά Αράπη με θέμα τη σημασία του υψηλού αριθμού φωλιών Καρέττα το 2018 στη Μεσόγειο, κέντρισε το ενδιαφέρον των παριστάμενων. Μας είπαν ότι οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται στους αριθμούς των φωλιών της Καρέτα κάθε χρόνο αποδίδονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιδρούν στις θαλάσσιες περιοχές διαχείμασης και διατροφής. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία και άλλων χωρών, η Ελλάδα φιλοξενεί σχεδόν το 50% των φωλιών της Καρέττα στην Μεσόγειο κάθε χρόνο, που όμως κυρίως ξεχειμωνιάζουν στην Τυνησία ή στη Βόρεια Αδριατική. Η σύγκριση του αριθμού των φωλιών από το 1983 μέχρι σήμερα έδειξε ότι το 2018 δεν αποτελεί χρονιά ρεκόρ για τη Ζάκυνθο ή τον Κυπαρισσιακό κόλπο και δυστυχώς δεν δείχνει κάποια μεταβολή της πτωτικής τάσης στον αριθμό των φωλιών στην Κρήτη.

Μετά τα ενδιαφέροντα και συγκινητικά στιγμιότυπα που παρουσιάστηκαν, μάθαμε ότι για την επέτειο των 35 χρόνων του ΑΡΧΕΛΩΝ εκδόθηκε και κυκλοφορεί το παραμύθι «Μία ιστορία αγάπης στη Μεσόγειο». Στο τέλος κόπηκε η βασιλόπιττα και ο τυχερός ήταν ο κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Διευθυντής Λειτουργικού της GRECOTEL, φίλος του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ και πολλά χρόνια. Καλή Χρονιά!

Περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα του 2018 θα βρείτε εδώ:

https://www.archelon.gr/contents/proresults.php?mid=5&mid2=12

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!