ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Ποιος είναι ο δρόμος για τη θάλασσα;

Σκεφτείτε τα μικρά χελωνάκια, μήκους 4,6 εκ και βάρους 20 γραμμαρίων, τα οποία μόλις βγήκαν από τη φωλιά τους και προσελκύστηκαν μοιραία από το τεχνητό φως. Έφτασαν στην επιφάνεια της φωλιάς τη νύχτα ή τα ξημερώματα, μετά από περίπου δύο μήνες επώασης. Η αντανάκλαση των άστρων και του φεγγαριού στο νερό ή η αντανάκλαση της αυγής θα έπρεπε να τα οδηγήσει στον προορισμό τους - τη θάλασσα.

Ποιος είναι ο δρόμος για τη θάλασσα;

Τα χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι τους τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, προκειμένου να διασχίσουν την παραλία όσο η άμμος βρίσκεται ακόμη σε άνετες για αυτά συνθήκες θερμοκρασίας. Στο σκοτάδι μπορούν επίσης να περάσουν απαρατήρητα από τα πουλιά και τους λοιπούς θηρευτές τους. Δυστυχώς, σε ορισμένες παραλίες, ένας σημαντικός αριθμός από τα χελωνάκια χάνουν την κατεύθυνση προς τη θάλασσα. Οδηγούμενα από ισχυρότερο φως που προέρχεται από τους δρόμους, τα εστιατόρια, τα μπαρ ή τα ξενοδοχεία, πηγαίνουν κατευθείαν στον χαμό τους.

Αντί για τα κύματα της θάλασσας, συναντούν την άσφαλτο όπου πεθαίνουν κάτω από τους τροχούς των αυτοκινήτων ή πέφτουν μέσα σε σχάρες ή τα αναχώματα. Μπορεί επίσης να μπλεχτούν σε θάμνους πίσω από την παραλία. Καθώς προσπαθούν να βρουν μάταια το δρόμο τους προς τη θάλασσα, χάνουν ζωτικό χρόνο και ενέργεια. Εκτεθειμένα στον λαμπερό ήλιο, θα πεθάνουν σε μερικές ώρες από αφυδάτωση.

Ποιος είναι ο δρόμος για τη θάλασσα;

Τεχνητά φώτα που φέγγουν στις παραλίες ωοτοκίας οδηγούν στον αποπροσανατολισμό των νεοσσών.

Για να μετριάσουν αυτό το πρόβλημα, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ αναλαμβάνουν δράση λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η εκκόλαψη μιας φωλιάς. Δημιουργούν σκίαση με φυσικό υλικό, συνήθως παλιές και νέες ψάθες παραλίας, έτσι ώστε τα τεχνητά φώτα να φέγγουν λιγότερο κοντά στη φωλιά. Η σκίαση δημιουργεί ένα μονοπάτι που οδηγεί στη θάλασσα, έτσι ώστε τα νεογέννητα να φτάνουν με ασφάλεια στο νερό. Περισσότερες από τις μισές φωλιές στο Ρέθυμνο, τα Χανιά, τη Μεσσαρά, τον Λακωνικό και την Κορώνη προστατεύονται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με σκίαση από τεχνητά φώτα κατά την περίοδο εκκόλαψης κάθε χρόνο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προστασία των φωλιών και τα αποτελέσματά της το 2020 σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Γιατί το κάνουμε αυτό; Στην παραλία, τα χελωνάκια πρέπει να ξεφύγουν από τους φυσικούς θηρευτές τους, τα πουλιά και τις αλεπούδες, για να φτάσουν στη θάλασσα. Μόλις βρεθούν στο νερό, τα χελωνάκια θηρεύονται από θαλασσοπούλια και ψάρια. Λίγα επιβιώνουν μέχρι, την αναπαραγωγική ηλικία τους, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από ένα στα 1.000 έως ένα στα 10.000.

Ποιος είναι ο δρόμος για τη θάλασσα;

Είναι αποδεδειγμένο ότι ο τουρισμός και η ανάπτυξη, αν αφεθούν χωρίς διαχείριση/ νομοθετικές ρυθμίσεις, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών. Θα υπάρχουν λιγότερα χελωνάκια που θα φτάνουν στη θάλασσα κάθε χρόνο και οι πιθανότητες να υπάρχουν ενήλικες θαλάσσιες χελώνες σε 15-20 χρόνια θα μειωθούν.

Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι τα πλαστικά θαλάσσια απορρίμματα επηρεάζουν την υγεία των θαλάσσιων χελωνών και ότι οι ενήλικες χελώνες είναι συχνά θύματα τυχαίας σύλληψης και θανάτωσης από αλιευτικά εργαλεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα (Caretta caretta) θεωρούνται από την IUCN ως Ευάλωτες σε παγκόσμιο επίπεδο και ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο θεωρείται ως Εξαρτώμενος από μέτρα προστασίας.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, είναι μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που προστατεύει τις φωλιές θαλάσσιων χελωνών και ευαισθητοποιεί το κοινό για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας από το 1984.

Ποιος είναι ο δρόμος για τη θάλασσα;Εάν συναντήσετε φωλιά που εκκολάπτεται ή χελωνάκια, επικοινωνήστε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο +30 6941 511 511 ή στείλτε email: recsue.archelon@gmail.com, για να λάβετε τις κατάλληλες / απαραίτητες οδηγίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε!

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται κοντά στις κύριες παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Μπορείτε να βρείτε εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στις ακόλουθες περιοχές:

Ζάκυνθος

Σταθμός ενημέρωσης στην πλ. Σολωμού (δίπλα στο σινεμά «Φώσκολος», τραπεζάκι ενημέρωσης στο Crystal Beach και στα καραβάκια NEFIS & TUI

Κυπαρισσιακός Κόλπος

Σταθμός ενημέρωσης στο Καλό Νερό

Λακωνικός Κόλπος

Σταθμός ενημέρωσης στην παραλία Μαυροβουνίου μπροστά από τις επιχειρήσεις Ocean Pub & Camping Meltemi

Ρέθυμνο

Σταθμός ενημέρωσης στο Ενετικό λιμάνι

Χανιά

Σταθμός ενημέρωσης στο λιμάνι της Παλιάς πόλης (απέναντι από το ΚΑΜ)

Κόλπος Μεσσαράς

Σταθμός ενημέρωσης στα Μάταλα (είσοδος του χωριού)


 

Ιστοσελίδα www.archelon.gr

Ακολουθείστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Instagram, YouTube

 

Navigation

Social Media