04/02/2019

Η οικογένεια Κουλούρη με δυό γενιές «χελωνάδων» στη Ζάκυνθο

Ο Αντώνης, τακτικός «χελωνάς» από το 1982 μέχρι το 1990, μας έγραψε:

«Από μικρός αγαπούσα τα αυτοκίνητα. Το όνειρό μου ήταν να γίνω μηχανολόγος μηχανικός, να μάθω πως λειτουργούν και να τα βελτιώσω. Στα 17 μου ήξερα τα πάντα για τα μοντέλα της CITROEN, με αγαπημένο μου μοντέλο το 2CV. Μιάς και οι βαθμοί μου δεν με έφεραν στο Πολυτεχνείο, όπως θα ήθελα, βρέθηκα να σπουδάζω στο Βιολογικό Θεσσαλονίκης. Δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή αλλά η επιμονή μου να τελειώσω τη σχολή, με έφτασε στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και τα μεσογειακά οικοσυστήματα.

h-oikogeneia-koulourh-me-dyo-genies-xelwnadwn-sth-zakyntho-Koulouri_family_3.jpg

Κάπως έτσι, μπήκαν τα πρώτα ερεθίσματα για την αμφισβήτηση της εξέλιξης της τεχνολογίας. Στα 20 μου αγόρασα το πρώτο μου αντι-αυτοκίνητο 2CV και πήγα για πρώτη φορά εθελοντής στη Ζάκυνθο στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μαζί με τον Τέλη Κωτίτσα και το Νίκο Μεκέση ζήσαμε τα καλοκαίρια της δεκαετίας του ΄80 πρωτόγονα, ξέγνοιαστα, με αγάπη για τη φύση και τις χελώνες και με το όνειρο του θαλάσσιου πάρκου στο Λαγανά. Δουλέψαμε διαμένοντας στα Σεκάνια και τις υπόλοιπες παραλίες του κόλπου, καταγράφοντας τον πληθυσμό των θαλάσσιων χελωνών και προστατεύοντας φωλιές στις εργασίες πεδίου. Γνωριστήκαμε με πολλά παιδιά του προγράμματος, Έλληνες και ξένους εθελοντές ευαισθητοποιημένους διεθνώς στα περιβαλλοντικά. Θυμάμαι τον Μάκη Αράπη, τη Λίλη Κορναράκη, τον Άρη Λασκαράτο, το Γιώργο Μυλωνά, την Αλεξία Παπαγιάννη, το Γιώργο Χείρα, τη Στέλλα Δημητριάδου, την Πέτρα Γκαουσνάντερ, την Κάτια Στάχελ, την Άννα, τον Ράφ, την Καρολίν, τον Γιόχαν και πολλούς άλλους.

Οι περιπέτειές μας με τη βάρκα, τους ντόπιους, το 2CV, τις θαλάσσιες χελώνες, τους εθελοντές, ήταν τα παραμύθια που έλεγα στην κόρη μου Μαργαρίτα και το γιο μου Θεμιστοκλή για να κοιμηθούν το βράδυ σαν νανούρισμα. Κάθε βράδυ νανούρισμα, κάθε βράδυ νανούρισμα.»

Η Μαργαρίτα, η κόρη του μας έγραψε:

«Οι θαλάσσιες χελώνες ήταν κομμάτι της ζωή μας από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Από μικρή άκουγα από τον πατέρα μου ιστορίες για τη Ζάκυνθο και τις χελώνες που φάνταζαν συναρπαστικές και ξεχωριστές. Το πιο αγαπημένο μας παραμύθι ονομαζόταν «Η χελωνίτσα Caretta caretta και το παλιό Volkswagen», το οποίο περιγράφει με τον καλύτερο και πιο απλό τρόπο τι συμβαίνει στον κόλπο του Λαγανά. Η μητέρα μας, όντας δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, φρόντιζε και φροντίζει να ενημερώνει κάθε τάξη που αναλαμβάνει για τα υπέροχα αυτά ζώα και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το είδος τους.

h-oikogeneia-koulourh-me-dyo-genies-xelwnadwn-sth-zakyntho-Koulouri_family_1.jpg

Κανένα άλλο παιδάκι του κύκλου μας δεν είχε την ευκαιρία να αποκτήσει περιβαλλοντικές ανησυχίες και ευαισθησίες τόσο βιωματικά και άμεσα, ήμασταν πολύ τυχεροί. Μεγαλώνοντας μπορεί κανένας από τους δυο μας να μην ακολούθησε τη βιολογία ως σπουδή ή επάγγελμα, αλλά αυτό δεν αναιρεί απολύτως τίποτα.

Στα 21 μου αποφάσισα να κάνω ένα νέο βήμα προς την ανακάλυψη του κόσμου και του εαυτού μου. Το καλοκαίρι του 2018 ήμουν για πρώτη φορά εθελόντρια στο πρόγραμμα Ζακύνθου, εντελώς μόνη μου, χωρίς κάποιο γνωστό ή άλλη παρέα. Έζησα τρεις αξέχαστες βδομάδες, οι οποίες ήταν ίσως οι πιο γεμάτες της ζωής μου μέχρι τώρα, και συνειδητοποίησα πως ήταν πολύ λίγες για αυτή την εμπειρία. Ωστόσο, πήρα μια μικρή γεύση από κάθε δράση του προγράμματος, από την ενημέρωση του κοινού και την προστασία των παραλιών ωοτοκίας, μέχρι την γνωριμία με τις χελώνες στα μαγευτικά Σεκάνια.

h-oikogeneia-koulourh-me-dyo-genies-xelwnadwn-sth-zakyntho-Koulouri_family_4.jpg

Ό,τι και αν προσπαθήσω να περιγράψω με λέξεις για τα άτομα που γνώρισα και το τι κέρδισα σαν Μαργαρίτα θα είναι πολύ φτωχό και λίγο μπροστά σε αυτό που βίωσα. Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως η δουλειά των εθελοντών είναι μείζονος σημασίας τόσο για την προστασία της αναπαραγωγής κάθε καλοκαίρι όσο και για τη διατήρηση του είδους συνολικά. Όσο για μένα? Η κούραση, η ζέστη, το κρύο νερό στο μπάνιο είναι μηδαμινά μπροστά στο συναίσθημα που αποκτάς όταν δεις χελώνα να γεννά ή χελωνάκι να φτάνει ως το νερό. Γίνεσαι κομμάτι μίας διαδικασίας δημιουργίας που δεν θα μπορούσες ποτέ πριν να φανταστείς. Κερδίζεις πραγματικούς φίλους που μένουν στην άλλη άκρη του κόσμου και ανυπομονείς να έρθει το επόμενο καλοκαίρι για να τους ξαναβρείς στο γνωστό μέρος.

Είχα την ευκαιρία να βιώσω στ’ αλήθεια τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου πριν κοιμηθώ, και αυτό είναι κάτι απερίγραπτο.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!