Συναντήσαμε ξανά την όμορφη νεράιδα «Έλλα» στο Καλό Νερό, στον κόλπο της Κυπαρισσίας
Σημαντικά στοιχεία για τον αναπαραγωγικό κύκλο της θαλάσσιας χελώνας και τη μεγάλη περιπέτεια της μετανάστευσης της σε μεγάλες αποστάσεις μέσα στη Μεσόγειο δίνει στη δημοσιότητα ο ΑΡΧΕΛΩΝ με αφορμή την επιστροφή της “Έλλα” στον Κυπαρισσιακό.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί αυτή τη θαλάσσια χελώνα Καρέττα να ταξιδεύει σε όλη τη Δυτική Μεσόγειο με δορυφορικό πομπό εδώ και δύο χρόνια. Το ότι είδαμε την “ Έλλα” να επιστρέφει με ασφάλεια στο Καλό Νερό, στον κόλπο της Κυπαρισσίας, όπου τοποθετήθηκε στο καβούκι της ο πομπός το 2019, είναι κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε. Είχαμε τη μεγάλη τύχη να παρατηρήσουμε αυτή τη χελώνα καθ' όλη τη μετανάστευσή της μεταξύ δύο αναπαραγωγικών περιόδων στη Μεσόγειο!
«Γνωρίζαμε ότι η “ Έλλα” κατευθυνόταν στον κόλπο της Κυπαρισσίας ήδη από τον Απρίλιο και εντοπίστηκε με τη βοήθεια drones κοντά στην παραλία ωοτοκίας κατά τη διάρκεια της περιόδου του ζευγαρώματος στις αρχές Ιουνίου», λέει η Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη του προγράμματος Πελοποννήσου του ΑΡΧΕΛΩΝ. Τελικά, οι εθελοντές παρατήρησαν την χελώνα να κάνει φωλιά στην παραλία Καλό Νερό τις πρώτες ώρες της 1ης Ιουλίου 2021 στην διάρκεια της νυχτερινής εποπτείας!
«Η χελώνα άφησε τα αυγά της μόλις λίγα μέτρα μακριά από το σημείο όπου την είδαμε να ωοτοκεί για τελευταία φορά και τοποθετήσαμε τον δορυφορικό πομπό, το 2019. Φαινόταν σε άριστη κατάσταση και ήταν πολύ ενεργητική όταν κάλυψε τη φωλιά της» αναφέρει η Γαλήνη.
Η“ Έλλα” είναι μία από τις πολύ λίγες χελώνες που έχουν παρακολουθηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μετανάστευσής τους μεταξύ δύο αναπαραγωγικών περιόδων, παγκοσμίως. Το 2019 ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψε ότι έκανε 3 φωλιές στον Κυπαρισσιακό και στη συνέχεια την παρακολούθησε να μεταναστεύει πάνω από 1700 χιλιόμετρα στην άκρη της λεκάνης της Δυτικής Μεσογείου, φτάνοντας στις ακτές της Γαλλίας και της Ισπανίας.
Φέτος είναι η 40η χρονιά που ο ΑΡΧΕΛΩΝ υλοποιεί νυχτερινές εποπτείες με μαρκάρισμα των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες του νότιου Κυπαρισσιακού και της Ζακύνθου. Οι νυχτερινές εποπτείες έχουν δώσει μέχρι σήμερα σημαντικές πληροφορίες για τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής των θαλάσσιων χελωνών, δηλαδή για πόσα χρόνια μπορεί να ωοτοκεί μια ενήλικη χελώνα. Οι δορυφορικοί πομποί σε συνδυασμό με τις νυχτερινές εποπτείες έδωσαν τη δυνατότητα να προσδιοριστεί η συχνότητα φωλεοποίησης στον Κυπαρισσιακό, δηλαδή, ο αριθμός των φωλιών που έγιναν από το ίδιο θηλυκό σε μία περίοδο. Και οι δύο αυτές παράμετροι είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του μεγέθους και των τάσεων του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών.
Μια νέα μετανάστευση πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα για την “ Έλλα”. Μπορείτε να την παρακολουθείτε από τον ιστότοπο του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Πως και αποκαλούμε την «‘Ελλα» όμορφη νεράιδα; Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την «‘Ελλα» και τις υπόλοιπες 11 θαλάσσιες χελώνες στις οποίες τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί το 2019 στην Κυπαρισσία στο άρθρο μας:
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση, και έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα μαρκαρίσματος θαλάσσιων χελωνών στο νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο από το 1982. Τα τελευταία χρόνια ο Κυπαρισσιακός κόλπος φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta c aretta) στη Μεσόγειο. Το παράκτιο οικοσύστημα του Κυπαρισσιακού αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 και έχει ανακηρυχθεί Περιοχή Προστασίας της Φύσης το 2018.
Η δραστηριότητα της δορυφορικής σήμανσης πραγματοποιήθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στη Φάση Ι του έργου «Διατήρηση θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου», χρηματοδοτούμενο από το ίδρυμα MAVA (2018-2019), στο οποίο συμμετέχουν 9 οργανισμοί από διάφορες χώρες της Μεσογείου.
Το χρονικό μιας κοινής προσπάθειας για τη διαφύλαξη των τελευταίων καταφυγίων βιοποικιλότητας της Ευρώπης
Τετράμηνη παράταση για το έργο Life Euroturtles με συγχρηματοδότηση από το ΥΠΕΝ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/11/2023
Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»
Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/11/2023
Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!
Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/11/2023
Τα αποτελέσματα του Παιδικού Διαγωνισμού Παραλίας 2023: Δείτε τα χελωνάκια που μας έκλεψαν την καρδιά!
Οι μικροί φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ που συμμετείχαν στον Παιδικό Διαγωνισμό Παραλίας 2023 σχημάτισαν χελώνες από χαλίκια, άμμο, νερό, πετρούλες, ξυλαράκια, φύλλα και κοχύλια, διαδίδοντας το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις διάφορες παραλίες της Ελλάδας. Η χελωνίτσα της Αγγελικής (7 ετών) που αγναντεύει πάνω στον βράχο έκλεψε 694 καρδιές και αναδείχθηκε νικήτρια!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/11/2023
Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του φετινού καλοκαιριού και ο ρόλος τους
Ο Matthew από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Noha από την Γαλλία, ο David από την Ολλανδία, o Άρης από την Ελλάδα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι ως απλοί εθελοντές γνωρίζοντας λίγα πράγματα για τις χελώνες και την προστασία τους αλλά η εμπειρία τους τους έκανε να επιστρέψουν ως Υπεύθυνοι Πεδίου για να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες, εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας νέους εθελοντές.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2023
«Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα»
Ο κ. Μαργαριτούλης μας ταξίδεψε στο χρόνο με τις ιστορίες των ηρωικών πρώτων «χελωνάδων» κατά τη δεκαετία του 1980, που, χωρίς κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή, κατάφερνε να συντονίζει στον κόλπο του Λαγανά, τον Κυπαρισσιακό και τον Λακωνικό Κόλπο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/11/2023
Ευκαιρία εργασίας: Βοηθός Λογιστή
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη μερικής απασχόλησης για την υποστήριξη του Λογιστηρίου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/09/2023
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;
Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/09/2023
Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/09/2023
Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!
Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2023
Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)
Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/08/2023
Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.