20/12/2023

Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

Στην εκδήλωση για τα 40 Χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μίλησε για τις χελώνες αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που συνυπάρχουν καθημερινά και δημιουργούν τον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. Δείτε παρακάτω το δεύτερο μέρος της ομιλίας του.

DSC02789.jpg

Στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντάμε καθημερινά τις θαλάσσιες χελώνες…

 • Χελώνες που ωοτοκούν στις παραλίες του κόλπου Λαγανά, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τον Λακωνικό Κόλπο, την Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Μεσσαρά) αλλά και άλλες περιοχές στην Πελοπόννησο (Κοτύχι, Ρωμανός, Κορώνη, εκβολές Ευρώτα, ΝΑ Λακωνία). Με τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ εποπτεύονται από 75 έως 110 χιλιόμετρα ακτής κάθε καλοκαίρι και καταγράφονται μέχρι και 5.500 φωλιές. Στα προγράμματα διασφαλίζεται η φωλεοποίηση και ωοτοκία των ενηλίκων θηλυκών, η προστασία των φωλιών και η εκκόλαψη των νεοσσών μέχρι την είσοδό τους στη θάλασσα και διοργανώνονται δράσεις ευαισθητοποίησης.

 • Θαλάσσιες χελώνες που αναφέρονται σαν τραυματισμένες ή άρρωστες από το Δίκτυο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ που λειτουργεί σε 24ωρη βάση 365 ημέρες το χρόνο. Το Δίκτυο ενεργοποιείται επίσης σε περιπτώσεις εκβρασμού νεκρών ζώων, σε συνεργασία με τα λιμεναρχεία, αλιείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες και συλλόγους σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

 • Περίπου 1500 τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα από όλη την Ελλάδα έχουν τύχει περίθαλψης μέχρι σήμερα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής. Εκεί, ειδικευμένο προσωπικό και εκπαιδευμένοι εθελοντές παρέχουν φροντίδα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μετά την αποθεραπεία τους, οι θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν στη θάλασσα, στο φυσικό τους περιβάλλον.

 • Χελώνες που παρακολουθούμε στα μεταναστευτικά τους ταξίδια με δορυφορικούς πομπούς καθώς και στον Αμβρακικό Κόλπο, σημαντικό τροφικό πεδίο όπου παρακολουθούμε από τις αρχές του 2000, τις χελώνες που διαβιούν εκεί με μαρκάρισμα.

Untitled design (13).png

Εκτός όμως από τις πολλές χελώνες, στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι…

 • Περισσότεροι από 15.000 εθελοντές από όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει στις δράσεις μας αυτά τα 40 χρόνια. Περίπου 500 εθελοντές κάθε χρόνο.

 • Όλοι όσοι εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω στα εύκολα και τα δύσκολα, δηλαδή οι εργαζόμενοι, που αυτή τη στιγμή φθάνουν αισίως τους 20, και έχουν το κύριο βάρος της διαχείρισης και υλοποίησης των δράσεων. Σαράντα επιπλέον εποχιακοί συνεργάτες προστίθενται κάθε καλοκαίρι, ανεβάζοντας τον αριθμό των απασχολούμενων στους 60.

 • Όλα τα μέλη του Σωματείου, που στη Γενική Συνέλευση ελέγχουν και εκλέγουν τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με δημοκρατικές διαδικασίες.

 • Τα μέλη που χωρίς αμοιβή συνέβαλαν και συμβάλλουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, την Επιστημονική Επιτροπή και τις Ομάδες Εργασίας. Θα ήθελα να αναφέρω εδώ ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφαρμόζει ως αρχή το να μην είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οι εργαζόμενοι, όπως και το να μην αμείβονται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

DSC02656.jpg

 • Στον κόσμο μας θέλω να συμπεριλάβω τους δημόσιους φορείς που έχουν αρμοδιότητες για το θαλάσσιο περιβάλλον, την προστασία της φύσης, και τις προστατευόμενες περιοχές, ειδικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τις αρμόδιες Μονάδες Διαχείρισης στις περιοχές δράσης μας με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

 • Επίσης, να ξεχωρίσω το Λιμενικό Σώμα, αρμόδιο για την προστασία της ωοτοκίας στην ακτή και την επιτήρηση των μέτρων στη θάλασσα, με το οποίο έχουμε επίσης όλα αυτά τα χρόνια ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για τραυματισμένα ή νεκρά ζώα και για σποραδικές φωλιές.

 • Το δίκτυο Διάσωσης αλλά και η προσπάθεια καταγραφών σποραδικών φωλιών μας έφεραν κοντά σε ανθρώπους που νοιάζονται για το περιβάλλον και τα άγρια ζώα σε όλη την Ελλάδα και ευτυχήσαμε να συνεργαζόμαστε με τοπικές ομάδες όπως ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή στην ΝΑ Λακωνία, οι Ομάδες εθελοντών στη Μεσσαρά, τη Σητεία, την Κεφαλλονιά και άλλους πολλούς. Μαζί τους και με την ΑΝΙΜΑ καθώς και με άλλες οργανώσεις εργαστήκαμε για τη δημιουργία του Δικτύου Συνεργασίας Οργανώσεων που ασχολούνται με την περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα.

 • Στον κόσμο μας επίσης περιλαμβάνονται όλοι οι ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις, που βοήθησαν και βοηθούν το περιβαλλοντικό έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ με δωρεές, χορηγίες, συνεργασίες, όπως η ΤΕΜΕΣ, η ERGO, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η CMA CGM, η UNISEA, η TROFINKO, η PLANET, η HSBC και πολλές άλλες. Στον τουριστικό τομέα, η συνεργασία μας με την TUI, τον μεγαλύτερο tour operator στον κόσμο, που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990, συνεχίζεται. Φέτος αρχίσαμε με την TUI Care Foundation διαδικασία πιστοποίησης ξενοδοχείων φιλικών προς τις χελώνες στη βόρεια Κρήτη.

 • Επίσης, τις περίπου 300 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους ξενοδοχεία της Grecotel σε πολλές περιοχές, το Costa Navarino, το Domes Aulus στη Ζάκυνθο, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το περιβάλλον και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, βοηθούν το έργο μας και ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να συμμετέχουν στις δράσεις μας.

DSC02669.jpg

 • Στο σήμερα του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχουν οι περίπου 10,000 μαθητές και δάσκαλοι που λαμβάνουν κάθε χρόνο μέρος στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και επισκέπτονται ζωντανά ή διαδικτυακά το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και τον Περιβαλλοντικό Σταθμό Αγιαννάκη στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

 • Αλλά και όλοι οι παλαιότεροι εργαζόμενοι που συνεργάστηκαν μαζί μας δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και όλοι οι φίλοι και αρωγοί του Συλλόγου που τα 40 αυτά χρόνια στάθηκαν ενεργά δίπλα στους στόχους του με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

 • Τέλος, στον κόσμο μας συμπεριλαμβάνουμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών της χώρας μας, που έχουν μάθει για τις θαλάσσιες χελώνες στις περιοχές των διακοπών τους και μας βοηθούν με χίλιους δύο τρόπους όλα αυτά τα χρόνια, συχνά επιστρέφοντας οι ίδιοι ή τα παιδιά τους σαν εθελοντές στα προγράμματά μας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στις 8 Νοεμβρίου 2023.

Δείτε όλη την εκδήλωση εδώ

Διαβάστε το πρώτο μέρος της ομιλίας του Προέδρου εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!