Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα
Στην εκδήλωση για τα 40 Χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μίλησε για τις χελώνες αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που συνυπάρχουν καθημερινά και δημιουργούν τον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. Δείτε παρακάτω το δεύτερο μέρος της ομιλίας του.
Στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντάμε καθημερινά τις θαλάσσιες χελώνες…
-
Χελώνες που ωοτοκούν στις παραλίες του κόλπου Λαγανά, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τον Λακωνικό Κόλπο, την Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Μεσσαρά) αλλά και άλλες περιοχές στην Πελοπόννησο (Κοτύχι, Ρωμανός, Κορώνη, εκβολές Ευρώτα, ΝΑ Λακωνία). Με τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ εποπτεύονται από 75 έως 110 χιλιόμετρα ακτής κάθε καλοκαίρι και καταγράφονται μέχρι και 5.500 φωλιές. Στα προγράμματα διασφαλίζεται η φωλεοποίηση και ωοτοκία των ενηλίκων θηλυκών, η προστασία των φωλιών και η εκκόλαψη των νεοσσών μέχρι την είσοδό τους στη θάλασσα και διοργανώνονται δράσεις ευαισθητοποίησης.
-
Θαλάσσιες χελώνες που αναφέρονται σαν τραυματισμένες ή άρρωστες από το Δίκτυο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ που λειτουργεί σε 24ωρη βάση 365 ημέρες το χρόνο. Το Δίκτυο ενεργοποιείται επίσης σε περιπτώσεις εκβρασμού νεκρών ζώων, σε συνεργασία με τα λιμεναρχεία, αλιείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες και συλλόγους σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
-
Περίπου 1500 τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα από όλη την Ελλάδα έχουν τύχει περίθαλψης μέχρι σήμερα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής. Εκεί, ειδικευμένο προσωπικό και εκπαιδευμένοι εθελοντές παρέχουν φροντίδα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μετά την αποθεραπεία τους, οι θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν στη θάλασσα, στο φυσικό τους περιβάλλον.
-
Χελώνες που παρακολουθούμε στα μεταναστευτικά τους ταξίδια με δορυφορικούς πομπούς καθώς και στον Αμβρακικό Κόλπο, σημαντικό τροφικό πεδίο όπου παρακολουθούμε από τις αρχές του 2000, τις χελώνες που διαβιούν εκεί με μαρκάρισμα.
Εκτός όμως από τις πολλές χελώνες, στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι…
-
Περισσότεροι από 15.000 εθελοντές από όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει στις δράσεις μας αυτά τα 40 χρόνια. Περίπου 500 εθελοντές κάθε χρόνο.
-
Όλοι όσοι εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω στα εύκολα και τα δύσκολα, δηλαδή οι εργαζόμενοι, που αυτή τη στιγμή φθάνουν αισίως τους 20, και έχουν το κύριο βάρος της διαχείρισης και υλοποίησης των δράσεων. Σαράντα επιπλέον εποχιακοί συνεργάτες προστίθενται κάθε καλοκαίρι, ανεβάζοντας τον αριθμό των απασχολούμενων στους 60.
-
Όλα τα μέλη του Σωματείου, που στη Γενική Συνέλευση ελέγχουν και εκλέγουν τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με δημοκρατικές διαδικασίες.
-
Τα μέλη που χωρίς αμοιβή συνέβαλαν και συμβάλλουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, την Επιστημονική Επιτροπή και τις Ομάδες Εργασίας. Θα ήθελα να αναφέρω εδώ ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφαρμόζει ως αρχή το να μην είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οι εργαζόμενοι, όπως και το να μην αμείβονται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
-
Στον κόσμο μας θέλω να συμπεριλάβω τους δημόσιους φορείς που έχουν αρμοδιότητες για το θαλάσσιο περιβάλλον, την προστασία της φύσης, και τις προστατευόμενες περιοχές, ειδικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τις αρμόδιες Μονάδες Διαχείρισης στις περιοχές δράσης μας με τις οποίες συνεργαζόμαστε.
-
Επίσης, να ξεχωρίσω το Λιμενικό Σώμα, αρμόδιο για την προστασία της ωοτοκίας στην ακτή και την επιτήρηση των μέτρων στη θάλασσα, με το οποίο έχουμε επίσης όλα αυτά τα χρόνια ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για τραυματισμένα ή νεκρά ζώα και για σποραδικές φωλιές.
-
Το δίκτυο Διάσωσης αλλά και η προσπάθεια καταγραφών σποραδικών φωλιών μας έφεραν κοντά σε ανθρώπους που νοιάζονται για το περιβάλλον και τα άγρια ζώα σε όλη την Ελλάδα και ευτυχήσαμε να συνεργαζόμαστε με τοπικές ομάδες όπως ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή στην ΝΑ Λακωνία, οι Ομάδες εθελοντών στη Μεσσαρά, τη Σητεία, την Κεφαλλονιά και άλλους πολλούς. Μαζί τους και με την ΑΝΙΜΑ καθώς και με άλλες οργανώσεις εργαστήκαμε για τη δημιουργία του Δικτύου Συνεργασίας Οργανώσεων που ασχολούνται με την περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα.
-
Στον κόσμο μας επίσης περιλαμβάνονται όλοι οι ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις, που βοήθησαν και βοηθούν το περιβαλλοντικό έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ με δωρεές, χορηγίες, συνεργασίες, όπως η ΤΕΜΕΣ, η ERGO, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η CMA CGM, η UNISEA, η TROFINKO, η PLANET, η HSBC και πολλές άλλες. Στον τουριστικό τομέα, η συνεργασία μας με την TUI, τον μεγαλύτερο tour operator στον κόσμο, που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990, συνεχίζεται. Φέτος αρχίσαμε με την TUI Care Foundation διαδικασία πιστοποίησης ξενοδοχείων φιλικών προς τις χελώνες στη βόρεια Κρήτη.
-
Επίσης, τις περίπου 300 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους ξενοδοχεία της Grecotel σε πολλές περιοχές, το Costa Navarino, το Domes Aulus στη Ζάκυνθο, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το περιβάλλον και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, βοηθούν το έργο μας και ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να συμμετέχουν στις δράσεις μας.
-
Στο σήμερα του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχουν οι περίπου 10,000 μαθητές και δάσκαλοι που λαμβάνουν κάθε χρόνο μέρος στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και επισκέπτονται ζωντανά ή διαδικτυακά το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και τον Περιβαλλοντικό Σταθμό Αγιαννάκη στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
-
Αλλά και όλοι οι παλαιότεροι εργαζόμενοι που συνεργάστηκαν μαζί μας δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και όλοι οι φίλοι και αρωγοί του Συλλόγου που τα 40 αυτά χρόνια στάθηκαν ενεργά δίπλα στους στόχους του με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
-
Τέλος, στον κόσμο μας συμπεριλαμβάνουμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών της χώρας μας, που έχουν μάθει για τις θαλάσσιες χελώνες στις περιοχές των διακοπών τους και μας βοηθούν με χίλιους δύο τρόπους όλα αυτά τα χρόνια, συχνά επιστρέφοντας οι ίδιοι ή τα παιδιά τους σαν εθελοντές στα προγράμματά μας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος.
Η εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στις 8 Νοεμβρίου 2023.
Δείτε όλη την εκδήλωση εδώ
Διαβάστε το πρώτο μέρος της ομιλίας του Προέδρου εδώ
Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας
Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.