20/12/2023

Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

Στην εκδήλωση για τα 40 Χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μίλησε για τις χελώνες αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που συνυπάρχουν καθημερινά και δημιουργούν τον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. Δείτε παρακάτω το δεύτερο μέρος της ομιλίας του.

DSC02789.jpg

Στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντάμε καθημερινά τις θαλάσσιες χελώνες…

  • Χελώνες που ωοτοκούν στις παραλίες του κόλπου Λαγανά, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τον Λακωνικό Κόλπο, την Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Μεσσαρά) αλλά και άλλες περιοχές στην Πελοπόννησο (Κοτύχι, Ρωμανός, Κορώνη, εκβολές Ευρώτα, ΝΑ Λακωνία). Με τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ εποπτεύονται από 75 έως 110 χιλιόμετρα ακτής κάθε καλοκαίρι και καταγράφονται μέχρι και 5.500 φωλιές. Στα προγράμματα διασφαλίζεται η φωλεοποίηση και ωοτοκία των ενηλίκων θηλυκών, η προστασία των φωλιών και η εκκόλαψη των νεοσσών μέχρι την είσοδό τους στη θάλασσα και διοργανώνονται δράσεις ευαισθητοποίησης.

  • Θαλάσσιες χελώνες που αναφέρονται σαν τραυματισμένες ή άρρωστες από το Δίκτυο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ που λειτουργεί σε 24ωρη βάση 365 ημέρες το χρόνο. Το Δίκτυο ενεργοποιείται επίσης σε περιπτώσεις εκβρασμού νεκρών ζώων, σε συνεργασία με τα λιμεναρχεία, αλιείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες και συλλόγους σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

  • Περίπου 1500 τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα από όλη την Ελλάδα έχουν τύχει περίθαλψης μέχρι σήμερα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής. Εκεί, ειδικευμένο προσωπικό και εκπαιδευμένοι εθελοντές παρέχουν φροντίδα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μετά την αποθεραπεία τους, οι θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν στη θάλασσα, στο φυσικό τους περιβάλλον.

  • Χελώνες που παρακολουθούμε στα μεταναστευτικά τους ταξίδια με δορυφορικούς πομπούς καθώς και στον Αμβρακικό Κόλπο, σημαντικό τροφικό πεδίο όπου παρακολουθούμε από τις αρχές του 2000, τις χελώνες που διαβιούν εκεί με μαρκάρισμα.

Untitled design (13).png

Εκτός όμως από τις πολλές χελώνες, στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι…

  • Περισσότεροι από 15.000 εθελοντές από όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει στις δράσεις μας αυτά τα 40 χρόνια. Περίπου 500 εθελοντές κάθε χρόνο.

  • Όλοι όσοι εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω στα εύκολα και τα δύσκολα, δηλαδή οι εργαζόμενοι, που αυτή τη στιγμή φθάνουν αισίως τους 20, και έχουν το κύριο βάρος της διαχείρισης και υλοποίησης των δράσεων. Σαράντα επιπλέον εποχιακοί συνεργάτες προστίθενται κάθε καλοκαίρι, ανεβάζοντας τον αριθμό των απασχολούμενων στους 60.

  • Όλα τα μέλη του Σωματείου, που στη Γενική Συνέλευση ελέγχουν και εκλέγουν τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με δημοκρατικές διαδικασίες.

  • Τα μέλη που χωρίς αμοιβή συνέβαλαν και συμβάλλουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, την Επιστημονική Επιτροπή και τις Ομάδες Εργασίας. Θα ήθελα να αναφέρω εδώ ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφαρμόζει ως αρχή το να μην είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οι εργαζόμενοι, όπως και το να μην αμείβονται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

DSC02656.jpg

  • Στον κόσμο μας θέλω να συμπεριλάβω τους δημόσιους φορείς που έχουν αρμοδιότητες για το θαλάσσιο περιβάλλον, την προστασία της φύσης, και τις προστατευόμενες περιοχές, ειδικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τις αρμόδιες Μονάδες Διαχείρισης στις περιοχές δράσης μας με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

  • Επίσης, να ξεχωρίσω το Λιμενικό Σώμα, αρμόδιο για την προστασία της ωοτοκίας στην ακτή και την επιτήρηση των μέτρων στη θάλασσα, με το οποίο έχουμε επίσης όλα αυτά τα χρόνια ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για τραυματισμένα ή νεκρά ζώα και για σποραδικές φωλιές.

  • Το δίκτυο Διάσωσης αλλά και η προσπάθεια καταγραφών σποραδικών φωλιών μας έφεραν κοντά σε ανθρώπους που νοιάζονται για το περιβάλλον και τα άγρια ζώα σε όλη την Ελλάδα και ευτυχήσαμε να συνεργαζόμαστε με τοπικές ομάδες όπως ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή στην ΝΑ Λακωνία, οι Ομάδες εθελοντών στη Μεσσαρά, τη Σητεία, την Κεφαλλονιά και άλλους πολλούς. Μαζί τους και με την ΑΝΙΜΑ καθώς και με άλλες οργανώσεις εργαστήκαμε για τη δημιουργία του Δικτύου Συνεργασίας Οργανώσεων που ασχολούνται με την περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα.

  • Στον κόσμο μας επίσης περιλαμβάνονται όλοι οι ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις, που βοήθησαν και βοηθούν το περιβαλλοντικό έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ με δωρεές, χορηγίες, συνεργασίες, όπως η ΤΕΜΕΣ, η ERGO, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η CMA CGM, η UNISEA, η TROFINKO, η PLANET, η HSBC και πολλές άλλες. Στον τουριστικό τομέα, η συνεργασία μας με την TUI, τον μεγαλύτερο tour operator στον κόσμο, που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990, συνεχίζεται. Φέτος αρχίσαμε με την TUI Care Foundation διαδικασία πιστοποίησης ξενοδοχείων φιλικών προς τις χελώνες στη βόρεια Κρήτη.

  • Επίσης, τις περίπου 300 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους ξενοδοχεία της Grecotel σε πολλές περιοχές, το Costa Navarino, το Domes Aulus στη Ζάκυνθο, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το περιβάλλον και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, βοηθούν το έργο μας και ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να συμμετέχουν στις δράσεις μας.

DSC02669.jpg

  • Στο σήμερα του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχουν οι περίπου 10,000 μαθητές και δάσκαλοι που λαμβάνουν κάθε χρόνο μέρος στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και επισκέπτονται ζωντανά ή διαδικτυακά το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και τον Περιβαλλοντικό Σταθμό Αγιαννάκη στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

  • Αλλά και όλοι οι παλαιότεροι εργαζόμενοι που συνεργάστηκαν μαζί μας δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και όλοι οι φίλοι και αρωγοί του Συλλόγου που τα 40 αυτά χρόνια στάθηκαν ενεργά δίπλα στους στόχους του με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

  • Τέλος, στον κόσμο μας συμπεριλαμβάνουμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών της χώρας μας, που έχουν μάθει για τις θαλάσσιες χελώνες στις περιοχές των διακοπών τους και μας βοηθούν με χίλιους δύο τρόπους όλα αυτά τα χρόνια, συχνά επιστρέφοντας οι ίδιοι ή τα παιδιά τους σαν εθελοντές στα προγράμματά μας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στις 8 Νοεμβρίου 2023.

Δείτε όλη την εκδήλωση εδώ

Διαβάστε το πρώτο μέρος της ομιλίας του Προέδρου εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/04/2024

    «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/04/2024

    Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/04/2024

    Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2024

    «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/04/2024

    LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/04/2024

    Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/03/2024

    Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

    Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/03/2024

    Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

    Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2024

    Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

    Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2024

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/02/2024

    Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

    Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    27/02/2024

    Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

    Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/02/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

    Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/01/2024

    Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

    Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/01/2024

    Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

    Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!