Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα
Στην εκδήλωση για τα 40 Χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μίλησε για τις χελώνες αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που συνυπάρχουν καθημερινά και δημιουργούν τον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. Δείτε παρακάτω το δεύτερο μέρος της ομιλίας του.
Στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντάμε καθημερινά τις θαλάσσιες χελώνες…
-
Χελώνες που ωοτοκούν στις παραλίες του κόλπου Λαγανά, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τον Λακωνικό Κόλπο, την Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Μεσσαρά) αλλά και άλλες περιοχές στην Πελοπόννησο (Κοτύχι, Ρωμανός, Κορώνη, εκβολές Ευρώτα, ΝΑ Λακωνία). Με τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ εποπτεύονται από 75 έως 110 χιλιόμετρα ακτής κάθε καλοκαίρι και καταγράφονται μέχρι και 5.500 φωλιές. Στα προγράμματα διασφαλίζεται η φωλεοποίηση και ωοτοκία των ενηλίκων θηλυκών, η προστασία των φωλιών και η εκκόλαψη των νεοσσών μέχρι την είσοδό τους στη θάλασσα και διοργανώνονται δράσεις ευαισθητοποίησης.
-
Θαλάσσιες χελώνες που αναφέρονται σαν τραυματισμένες ή άρρωστες από το Δίκτυο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ που λειτουργεί σε 24ωρη βάση 365 ημέρες το χρόνο. Το Δίκτυο ενεργοποιείται επίσης σε περιπτώσεις εκβρασμού νεκρών ζώων, σε συνεργασία με τα λιμεναρχεία, αλιείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες και συλλόγους σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
-
Περίπου 1500 τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα από όλη την Ελλάδα έχουν τύχει περίθαλψης μέχρι σήμερα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής. Εκεί, ειδικευμένο προσωπικό και εκπαιδευμένοι εθελοντές παρέχουν φροντίδα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μετά την αποθεραπεία τους, οι θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν στη θάλασσα, στο φυσικό τους περιβάλλον.
-
Χελώνες που παρακολουθούμε στα μεταναστευτικά τους ταξίδια με δορυφορικούς πομπούς καθώς και στον Αμβρακικό Κόλπο, σημαντικό τροφικό πεδίο όπου παρακολουθούμε από τις αρχές του 2000, τις χελώνες που διαβιούν εκεί με μαρκάρισμα.
Εκτός όμως από τις πολλές χελώνες, στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι…
-
Περισσότεροι από 15.000 εθελοντές από όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει στις δράσεις μας αυτά τα 40 χρόνια. Περίπου 500 εθελοντές κάθε χρόνο.
-
Όλοι όσοι εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω στα εύκολα και τα δύσκολα, δηλαδή οι εργαζόμενοι, που αυτή τη στιγμή φθάνουν αισίως τους 20, και έχουν το κύριο βάρος της διαχείρισης και υλοποίησης των δράσεων. Σαράντα επιπλέον εποχιακοί συνεργάτες προστίθενται κάθε καλοκαίρι, ανεβάζοντας τον αριθμό των απασχολούμενων στους 60.
-
Όλα τα μέλη του Σωματείου, που στη Γενική Συνέλευση ελέγχουν και εκλέγουν τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με δημοκρατικές διαδικασίες.
-
Τα μέλη που χωρίς αμοιβή συνέβαλαν και συμβάλλουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, την Επιστημονική Επιτροπή και τις Ομάδες Εργασίας. Θα ήθελα να αναφέρω εδώ ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφαρμόζει ως αρχή το να μην είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οι εργαζόμενοι, όπως και το να μην αμείβονται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
-
Στον κόσμο μας θέλω να συμπεριλάβω τους δημόσιους φορείς που έχουν αρμοδιότητες για το θαλάσσιο περιβάλλον, την προστασία της φύσης, και τις προστατευόμενες περιοχές, ειδικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τις αρμόδιες Μονάδες Διαχείρισης στις περιοχές δράσης μας με τις οποίες συνεργαζόμαστε.
-
Επίσης, να ξεχωρίσω το Λιμενικό Σώμα, αρμόδιο για την προστασία της ωοτοκίας στην ακτή και την επιτήρηση των μέτρων στη θάλασσα, με το οποίο έχουμε επίσης όλα αυτά τα χρόνια ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για τραυματισμένα ή νεκρά ζώα και για σποραδικές φωλιές.
-
Το δίκτυο Διάσωσης αλλά και η προσπάθεια καταγραφών σποραδικών φωλιών μας έφεραν κοντά σε ανθρώπους που νοιάζονται για το περιβάλλον και τα άγρια ζώα σε όλη την Ελλάδα και ευτυχήσαμε να συνεργαζόμαστε με τοπικές ομάδες όπως ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή στην ΝΑ Λακωνία, οι Ομάδες εθελοντών στη Μεσσαρά, τη Σητεία, την Κεφαλλονιά και άλλους πολλούς. Μαζί τους και με την ΑΝΙΜΑ καθώς και με άλλες οργανώσεις εργαστήκαμε για τη δημιουργία του Δικτύου Συνεργασίας Οργανώσεων που ασχολούνται με την περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα.
-
Στον κόσμο μας επίσης περιλαμβάνονται όλοι οι ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις, που βοήθησαν και βοηθούν το περιβαλλοντικό έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ με δωρεές, χορηγίες, συνεργασίες, όπως η ΤΕΜΕΣ, η ERGO, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η CMA CGM, η UNISEA, η TROFINKO, η PLANET, η HSBC και πολλές άλλες. Στον τουριστικό τομέα, η συνεργασία μας με την TUI, τον μεγαλύτερο tour operator στον κόσμο, που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990, συνεχίζεται. Φέτος αρχίσαμε με την TUI Care Foundation διαδικασία πιστοποίησης ξενοδοχείων φιλικών προς τις χελώνες στη βόρεια Κρήτη.
-
Επίσης, τις περίπου 300 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους ξενοδοχεία της Grecotel σε πολλές περιοχές, το Costa Navarino, το Domes Aulus στη Ζάκυνθο, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το περιβάλλον και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, βοηθούν το έργο μας και ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να συμμετέχουν στις δράσεις μας.
-
Στο σήμερα του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχουν οι περίπου 10,000 μαθητές και δάσκαλοι που λαμβάνουν κάθε χρόνο μέρος στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και επισκέπτονται ζωντανά ή διαδικτυακά το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και τον Περιβαλλοντικό Σταθμό Αγιαννάκη στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
-
Αλλά και όλοι οι παλαιότεροι εργαζόμενοι που συνεργάστηκαν μαζί μας δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και όλοι οι φίλοι και αρωγοί του Συλλόγου που τα 40 αυτά χρόνια στάθηκαν ενεργά δίπλα στους στόχους του με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
-
Τέλος, στον κόσμο μας συμπεριλαμβάνουμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών της χώρας μας, που έχουν μάθει για τις θαλάσσιες χελώνες στις περιοχές των διακοπών τους και μας βοηθούν με χίλιους δύο τρόπους όλα αυτά τα χρόνια, συχνά επιστρέφοντας οι ίδιοι ή τα παιδιά τους σαν εθελοντές στα προγράμματά μας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος.
Η εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στις 8 Νοεμβρίου 2023.
Δείτε όλη την εκδήλωση εδώ
Διαβάστε το πρώτο μέρος της ομιλίας του Προέδρου εδώ
Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας
Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.