20/12/2023

Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

Στην εκδήλωση για τα 40 Χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μίλησε για τις χελώνες αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που συνυπάρχουν καθημερινά και δημιουργούν τον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. Δείτε παρακάτω το δεύτερο μέρος της ομιλίας του.

DSC02789.jpg

Στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντάμε καθημερινά τις θαλάσσιες χελώνες…

 • Χελώνες που ωοτοκούν στις παραλίες του κόλπου Λαγανά, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τον Λακωνικό Κόλπο, την Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά, Μεσσαρά) αλλά και άλλες περιοχές στην Πελοπόννησο (Κοτύχι, Ρωμανός, Κορώνη, εκβολές Ευρώτα, ΝΑ Λακωνία). Με τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ εποπτεύονται από 75 έως 110 χιλιόμετρα ακτής κάθε καλοκαίρι και καταγράφονται μέχρι και 5.500 φωλιές. Στα προγράμματα διασφαλίζεται η φωλεοποίηση και ωοτοκία των ενηλίκων θηλυκών, η προστασία των φωλιών και η εκκόλαψη των νεοσσών μέχρι την είσοδό τους στη θάλασσα και διοργανώνονται δράσεις ευαισθητοποίησης.

 • Θαλάσσιες χελώνες που αναφέρονται σαν τραυματισμένες ή άρρωστες από το Δίκτυο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ που λειτουργεί σε 24ωρη βάση 365 ημέρες το χρόνο. Το Δίκτυο ενεργοποιείται επίσης σε περιπτώσεις εκβρασμού νεκρών ζώων, σε συνεργασία με τα λιμεναρχεία, αλιείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες και συλλόγους σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

 • Περίπου 1500 τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα από όλη την Ελλάδα έχουν τύχει περίθαλψης μέχρι σήμερα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής. Εκεί, ειδικευμένο προσωπικό και εκπαιδευμένοι εθελοντές παρέχουν φροντίδα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μετά την αποθεραπεία τους, οι θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν στη θάλασσα, στο φυσικό τους περιβάλλον.

 • Χελώνες που παρακολουθούμε στα μεταναστευτικά τους ταξίδια με δορυφορικούς πομπούς καθώς και στον Αμβρακικό Κόλπο, σημαντικό τροφικό πεδίο όπου παρακολουθούμε από τις αρχές του 2000, τις χελώνες που διαβιούν εκεί με μαρκάρισμα.

Untitled design (13).png

Εκτός όμως από τις πολλές χελώνες, στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι…

 • Περισσότεροι από 15.000 εθελοντές από όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει στις δράσεις μας αυτά τα 40 χρόνια. Περίπου 500 εθελοντές κάθε χρόνο.

 • Όλοι όσοι εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω στα εύκολα και τα δύσκολα, δηλαδή οι εργαζόμενοι, που αυτή τη στιγμή φθάνουν αισίως τους 20, και έχουν το κύριο βάρος της διαχείρισης και υλοποίησης των δράσεων. Σαράντα επιπλέον εποχιακοί συνεργάτες προστίθενται κάθε καλοκαίρι, ανεβάζοντας τον αριθμό των απασχολούμενων στους 60.

 • Όλα τα μέλη του Σωματείου, που στη Γενική Συνέλευση ελέγχουν και εκλέγουν τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με δημοκρατικές διαδικασίες.

 • Τα μέλη που χωρίς αμοιβή συνέβαλαν και συμβάλλουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, την Επιστημονική Επιτροπή και τις Ομάδες Εργασίας. Θα ήθελα να αναφέρω εδώ ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφαρμόζει ως αρχή το να μην είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οι εργαζόμενοι, όπως και το να μην αμείβονται τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

DSC02656.jpg

 • Στον κόσμο μας θέλω να συμπεριλάβω τους δημόσιους φορείς που έχουν αρμοδιότητες για το θαλάσσιο περιβάλλον, την προστασία της φύσης, και τις προστατευόμενες περιοχές, ειδικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τις αρμόδιες Μονάδες Διαχείρισης στις περιοχές δράσης μας με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

 • Επίσης, να ξεχωρίσω το Λιμενικό Σώμα, αρμόδιο για την προστασία της ωοτοκίας στην ακτή και την επιτήρηση των μέτρων στη θάλασσα, με το οποίο έχουμε επίσης όλα αυτά τα χρόνια ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για τραυματισμένα ή νεκρά ζώα και για σποραδικές φωλιές.

 • Το δίκτυο Διάσωσης αλλά και η προσπάθεια καταγραφών σποραδικών φωλιών μας έφεραν κοντά σε ανθρώπους που νοιάζονται για το περιβάλλον και τα άγρια ζώα σε όλη την Ελλάδα και ευτυχήσαμε να συνεργαζόμαστε με τοπικές ομάδες όπως ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή στην ΝΑ Λακωνία, οι Ομάδες εθελοντών στη Μεσσαρά, τη Σητεία, την Κεφαλλονιά και άλλους πολλούς. Μαζί τους και με την ΑΝΙΜΑ καθώς και με άλλες οργανώσεις εργαστήκαμε για τη δημιουργία του Δικτύου Συνεργασίας Οργανώσεων που ασχολούνται με την περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα.

 • Στον κόσμο μας επίσης περιλαμβάνονται όλοι οι ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις, που βοήθησαν και βοηθούν το περιβαλλοντικό έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ με δωρεές, χορηγίες, συνεργασίες, όπως η ΤΕΜΕΣ, η ERGO, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η CMA CGM, η UNISEA, η TROFINKO, η PLANET, η HSBC και πολλές άλλες. Στον τουριστικό τομέα, η συνεργασία μας με την TUI, τον μεγαλύτερο tour operator στον κόσμο, που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990, συνεχίζεται. Φέτος αρχίσαμε με την TUI Care Foundation διαδικασία πιστοποίησης ξενοδοχείων φιλικών προς τις χελώνες στη βόρεια Κρήτη.

 • Επίσης, τις περίπου 300 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους ξενοδοχεία της Grecotel σε πολλές περιοχές, το Costa Navarino, το Domes Aulus στη Ζάκυνθο, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το περιβάλλον και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, βοηθούν το έργο μας και ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να συμμετέχουν στις δράσεις μας.

DSC02669.jpg

 • Στο σήμερα του ΑΡΧΕΛΩΝ υπάρχουν οι περίπου 10,000 μαθητές και δάσκαλοι που λαμβάνουν κάθε χρόνο μέρος στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και επισκέπτονται ζωντανά ή διαδικτυακά το Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα και τον Περιβαλλοντικό Σταθμό Αγιαννάκη στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

 • Αλλά και όλοι οι παλαιότεροι εργαζόμενοι που συνεργάστηκαν μαζί μας δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και όλοι οι φίλοι και αρωγοί του Συλλόγου που τα 40 αυτά χρόνια στάθηκαν ενεργά δίπλα στους στόχους του με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

 • Τέλος, στον κόσμο μας συμπεριλαμβάνουμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών της χώρας μας, που έχουν μάθει για τις θαλάσσιες χελώνες στις περιοχές των διακοπών τους και μας βοηθούν με χίλιους δύο τρόπους όλα αυτά τα χρόνια, συχνά επιστρέφοντας οι ίδιοι ή τα παιδιά τους σαν εθελοντές στα προγράμματά μας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας προσπάθειας για την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στις 8 Νοεμβρίου 2023.

Δείτε όλη την εκδήλωση εδώ

Διαβάστε το πρώτο μέρος της ομιλίας του Προέδρου εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!