14/12/2023

Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

Στην εκδήλωση για τα 40 Χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια και στους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία του και στήριξαν την περαιτέρω πορεία του. Δείτε παρακάτω το πρώτο μέρος της ομιλίας του.

DSC02797.jpg

Η ποιότητα και οι αξίες, τα σημαντικά στοιχεία που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα πορεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον Δημήτρη Μαργαριτούλη. Είναι ο άνθρωπος που έδωσε αξία στο θαύμα της ζωής που συντελείται με την ωοτοκία των χελωνών στις παραλίες της χώρας μας. Ο άνθρωπος που αντιλήφθηκε και αξιολόγησε την παρουσία τους και την ανάγκη για την προστασία τους. Έστησε με προσωπική του πρωτοβουλία και σθένος ένα πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας από το μηδέν, με μεθοδικότητα, εργατικότητα και επιμονή. Στηρίχτηκε πάντα σε επιστημονικά κριτήρια, πληροφορίες και διεθνή δικτύωση, χτίζοντας μια παράδοση που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια το Σύλλογο, χωρίς εκπτώσεις, και για την οποία είμαστε περήφανοι όλοι όσοι είμαστε μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ.

1982 Δ.Μ. κ Α.Κ-Μ Ζάκυνθος.jpg

Αλλά ακόμα πιο μεγάλη σημασία είχε η απόφασή του να ανοίξει το θέμα των θαλάσσιων χελωνών σε νέους ανθρώπους, τους οποίους προσκάλεσε ενεργά να φτιάξουν μαζί ένα όραμα. Μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία τους αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία. Πάντα δίπλα του και μαζί μας η Άννα Κρεμέζη- Μαργαριτούλη, συνοδοιπόρος του στη ζωή και στο Σύλλογο, που δημιούργησε το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τις εκδόσεις του Συλλόγου. Μαζί τους πολλοί σημαντικοί άνθρωποι θέλησαν να συστρατευθούν στον κοινό στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης.

Τι να θυμηθώ από τα πρώτα χρόνια…

Τον καθηγητή Οικολογίας στο ΑΠΘ Νίκο Μάργαρη και την μεγάλη ομάδα φοιτητών, ανάμεσά τους κι εμένα, που ο ίδιος ενέπνευσε για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από το χώρο της επιστήμης.

Τον οραματιστή Υπουργό Περιβάλλοντος και πολεοδόμο Αντώνη Τρίτση για το καθοριστικό πρώτο ενδιαφέρον της πολιτείας στο θέμα της Καρέττα και των σημαντικότερων παραλιών ωοτοκίας της. Στα χνάρια της προσέγγισής του πορεύτηκαν και επόμενοι Υπουργοί και, 15 χρόνια αργότερα, με την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των περιβαλλοντικών οργανώσεων Greenpeace, WWF Ελλάς, Ζακυνθινή Οικολογική Κίνηση και του ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς και την απειλή μποϋκοτάζ από τον διεθνή τουριστικό τομέα, έγινε δυνατή η ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου το 1999. Χρειάστηκαν ακόμη 18 χρόνια με πιέσεις από την Ευρώπη και την Ελλάδα για να χαρακτηριστεί σαν Περιοχή Προστασίας της Φύσης η παραλιακή ζώνη του Κυπαρισσιακού κόλπου, που σήμερα φιλοξενεί το μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της Καρέττα στη Μεσόγειο.

GER 91_GiorgosHronopoulos.JPG

Για την προστασία της Καρέττα έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα πολύ μεγάλο μέρος των διαθέσιμων νομικών και θεσμικών εργαλείων για την προστασία του Περιβάλλοντος. Σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξαν δημόσιοι λειτουργοί όπως ο Γιάννης Βουρνάς, σαν Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος, η Θεανώ Κελαϊδή σαν Διευθύντρια Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, και τα στελέχη του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Να θυμηθώ επίσης τον συνιδρυτή και «ψυχή» της WWF International Luc Hoffmann, που μαζί με τη Τζώρτζια Βαλαώρα πίστεψαν και αγκάλιασαν την πρόταση του ΑΡΧΕΛΩΝ για την αγορά της γης πίσω από την παραλία Σεκάνια στον Κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου. Η αγορά έγινε από το WWF Ελλάς, όταν αυτό ιδρύθηκε λίγα χρόνια αργότερα, κάνοντας έτσι ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Vounaki 1994 (15).JPG

Τη Λίλη Βενιζέλου, που διοχέτευσε την ορμή και τον ενθουσιασμό της αργότερα στην δημιουργία του MEDASSET, απλώνοντας το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σε διάφορες χώρες της Μεσογείου.

Τον Νίκο Λαλώτη, τον Νίκο Λυκούρεση, τον Σπύρο Πλέσσα, τον Διονύση Τσιλιμίγκρα, τον Σταμάτη Χονδρογιάννη, τον Στέλιο Πέττα, το Γιώργο Χρονόπουλο και όλους τους άλλους φίλους της Ζακυνθινής Οικολογικής Κίνησης. Η φιλία και η συμπαράστασή τους στις τριβές, συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που αντιμετωπίζαμε με ορισμένους παράγοντες στη Ζάκυνθο από το 1986 μέχρι το ‘90, ήταν καθοριστική. Εκείνη την περίοδο ο Νομάρχης Ζακύνθου Δημήτρης Σκαμνάκης, επίσης μας υπερασπίστηκε με σθένος.

Η ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου το 1999 συνοδεύτηκε από την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης του, που άρχισε να λειτουργεί το 2002, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ τότε, μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Μom, προσκλήθηκαν να έχουν από κοινού μία θέση στο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου. Υπηρετήσαμε τη θέση αυτή με συνέπεια για 20 χρόνια, ενώ παράλληλα με ίδιους πόρους φέρναμε σε πέρας το πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης της ωοτοκίας κάθε χρόνο. Κατ’ εξαίρεση μόνον, τα χρόνια της πανδημίας λάβαμε μικρή οικονομική ενίσχυση από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΝ για το πρόγραμμα της Ζακύνθου, ενώ τα δεδομένα και οι σχετικές αναφορές αποστέλλονταν ανελλιπώς στις αρμόδιες αρχές.

RESCUE CENTRE-SECOND-1994.jpg

Ας πάμε πίσω στην Αττική τώρα. Από τη δημιουργία του Συλλόγου και μετά, αρκετοί συμπολίτες μας κάθε χρόνο, επικοινωνούσαν μαζί μας ζητώντας οδηγίες και βοήθεια για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που συναντούσαν στις ακτές ή τη θάλασσα. Η ευκαιρία να κάνουμε κάτι γι’ αυτό εμφανίστηκε το 1994, οπότε δημιουργήθηκε το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, στην 3η μαρίνα Γλυφάδας. Είναι το πρώτο και μεγαλύτερο νοσοκομείο για τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες στη Μεσόγειο. Το Κέντρο Διάσωσης υλοποιήθηκε με την καθοριστική συνδρομή του τότε Δημάρχου Γλυφάδας, Θόδωρου Σπονδυλίδη, που μας παραχώρησε το χώρο για να στήσουμε τα γνωστά σε όλους παλιά βαγόνια του ΟΣΕ. Η στήριξη του Κέντρου Διάσωσης συνεχίστηκε από το Δήμο Γλυφάδας και τον σημερινό Δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου. Αυτή η πρότυπη μονάδα που τώρα πιά συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες παγκοσμίως, πολύ πρόσφατα, χάρη στη σχετική νομοθεσία που θεσπίστηκε με την πρωτοβουλία του Γιώργου Αμυρά ως Υφυπουργού Περιβάλλοντος, αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί ως ένα από τα πρώτα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών της Άγριας Πανίδας της χώρας μας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ άρχισαν το 1985 σε σχολεία της Ζακύνθου, και απλώθηκαν ταξιδεύοντας με τις εκπαιδευτικές βαλίτσες παντού στην Ελλάδα. Χάρις στα παραπάνω, η Καρέττα έγινε το πρώτο άγριο ζώο που είναι γνωστό με το λατινικό όνομά του στην Ελλάδα, σύμβολο της άγριας ζωής που απειλείται με εξαφάνιση.

1992-(7), Φιλοξενία Μαθητών, από Βιοτόπους, Μουσ. Γουλανδρή Φ.Ι. -.JPG

Η επιτόπου ενημέρωση των τουριστών άρχισε από τη Ζάκυνθο το 1986 και συνεχίζεται από τότε με Σταθμούς ενημέρωσης και παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Όσο για το Κέντρο Διάσωσης, αυτό έγινε προορισμός επίσκεψης για χιλιάδες ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

“Το ότι έχουμε αντέξει στη φθορά του χρόνου αναμφίβολα οφείλεται στη σκληρή δουλειά, στην προσήλωση στο στόχο και τις αρχές μας, καθώς και στην επιμονή μας. Διοίκηση και συνεργάτες σηκώνουμε καθημερινά τα μανίκια για να λύσουμε τρέχοντα θέματα και αναπάντεχα προβλήματα, και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε για να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει” καταλήγει ο Θωμάς Αράπης.

1983-Συνάντηση για το καταστατικό του Συλλόγου (1983).jpg

Η εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στις 8 Νοεμβρίου 2023. Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα και τους ομιλητές εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!