14/12/2023

Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

Στην εκδήλωση για τα 40 Χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια και στους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία του και στήριξαν την περαιτέρω πορεία του. Δείτε παρακάτω το πρώτο μέρος της ομιλίας του.

DSC02797.jpg

Η ποιότητα και οι αξίες, τα σημαντικά στοιχεία που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα πορεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον Δημήτρη Μαργαριτούλη. Είναι ο άνθρωπος που έδωσε αξία στο θαύμα της ζωής που συντελείται με την ωοτοκία των χελωνών στις παραλίες της χώρας μας. Ο άνθρωπος που αντιλήφθηκε και αξιολόγησε την παρουσία τους και την ανάγκη για την προστασία τους. Έστησε με προσωπική του πρωτοβουλία και σθένος ένα πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας από το μηδέν, με μεθοδικότητα, εργατικότητα και επιμονή. Στηρίχτηκε πάντα σε επιστημονικά κριτήρια, πληροφορίες και διεθνή δικτύωση, χτίζοντας μια παράδοση που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια το Σύλλογο, χωρίς εκπτώσεις, και για την οποία είμαστε περήφανοι όλοι όσοι είμαστε μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ.

1982 Δ.Μ. κ Α.Κ-Μ Ζάκυνθος.jpg

Αλλά ακόμα πιο μεγάλη σημασία είχε η απόφασή του να ανοίξει το θέμα των θαλάσσιων χελωνών σε νέους ανθρώπους, τους οποίους προσκάλεσε ενεργά να φτιάξουν μαζί ένα όραμα. Μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία τους αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία. Πάντα δίπλα του και μαζί μας η Άννα Κρεμέζη- Μαργαριτούλη, συνοδοιπόρος του στη ζωή και στο Σύλλογο, που δημιούργησε το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τις εκδόσεις του Συλλόγου. Μαζί τους πολλοί σημαντικοί άνθρωποι θέλησαν να συστρατευθούν στον κοινό στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης.

Τι να θυμηθώ από τα πρώτα χρόνια…

Τον καθηγητή Οικολογίας στο ΑΠΘ Νίκο Μάργαρη και την μεγάλη ομάδα φοιτητών, ανάμεσά τους κι εμένα, που ο ίδιος ενέπνευσε για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από το χώρο της επιστήμης.

Τον οραματιστή Υπουργό Περιβάλλοντος και πολεοδόμο Αντώνη Τρίτση για το καθοριστικό πρώτο ενδιαφέρον της πολιτείας στο θέμα της Καρέττα και των σημαντικότερων παραλιών ωοτοκίας της. Στα χνάρια της προσέγγισής του πορεύτηκαν και επόμενοι Υπουργοί και, 15 χρόνια αργότερα, με την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των περιβαλλοντικών οργανώσεων Greenpeace, WWF Ελλάς, Ζακυνθινή Οικολογική Κίνηση και του ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς και την απειλή μποϋκοτάζ από τον διεθνή τουριστικό τομέα, έγινε δυνατή η ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου το 1999. Χρειάστηκαν ακόμη 18 χρόνια με πιέσεις από την Ευρώπη και την Ελλάδα για να χαρακτηριστεί σαν Περιοχή Προστασίας της Φύσης η παραλιακή ζώνη του Κυπαρισσιακού κόλπου, που σήμερα φιλοξενεί το μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της Καρέττα στη Μεσόγειο.

GER 91_GiorgosHronopoulos.JPG

Για την προστασία της Καρέττα έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα πολύ μεγάλο μέρος των διαθέσιμων νομικών και θεσμικών εργαλείων για την προστασία του Περιβάλλοντος. Σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξαν δημόσιοι λειτουργοί όπως ο Γιάννης Βουρνάς, σαν Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος, η Θεανώ Κελαϊδή σαν Διευθύντρια Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, και τα στελέχη του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Να θυμηθώ επίσης τον συνιδρυτή και «ψυχή» της WWF International Luc Hoffmann, που μαζί με τη Τζώρτζια Βαλαώρα πίστεψαν και αγκάλιασαν την πρόταση του ΑΡΧΕΛΩΝ για την αγορά της γης πίσω από την παραλία Σεκάνια στον Κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου. Η αγορά έγινε από το WWF Ελλάς, όταν αυτό ιδρύθηκε λίγα χρόνια αργότερα, κάνοντας έτσι ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Vounaki 1994 (15).JPG

Τη Λίλη Βενιζέλου, που διοχέτευσε την ορμή και τον ενθουσιασμό της αργότερα στην δημιουργία του MEDASSET, απλώνοντας το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σε διάφορες χώρες της Μεσογείου.

Τον Νίκο Λαλώτη, τον Νίκο Λυκούρεση, τον Σπύρο Πλέσσα, τον Διονύση Τσιλιμίγκρα, τον Σταμάτη Χονδρογιάννη, τον Στέλιο Πέττα, το Γιώργο Χρονόπουλο και όλους τους άλλους φίλους της Ζακυνθινής Οικολογικής Κίνησης. Η φιλία και η συμπαράστασή τους στις τριβές, συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που αντιμετωπίζαμε με ορισμένους παράγοντες στη Ζάκυνθο από το 1986 μέχρι το ‘90, ήταν καθοριστική. Εκείνη την περίοδο ο Νομάρχης Ζακύνθου Δημήτρης Σκαμνάκης, επίσης μας υπερασπίστηκε με σθένος.

Η ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου το 1999 συνοδεύτηκε από την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης του, που άρχισε να λειτουργεί το 2002, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ τότε, μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Μom, προσκλήθηκαν να έχουν από κοινού μία θέση στο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου. Υπηρετήσαμε τη θέση αυτή με συνέπεια για 20 χρόνια, ενώ παράλληλα με ίδιους πόρους φέρναμε σε πέρας το πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης της ωοτοκίας κάθε χρόνο. Κατ’ εξαίρεση μόνον, τα χρόνια της πανδημίας λάβαμε μικρή οικονομική ενίσχυση από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΝ για το πρόγραμμα της Ζακύνθου, ενώ τα δεδομένα και οι σχετικές αναφορές αποστέλλονταν ανελλιπώς στις αρμόδιες αρχές.

RESCUE CENTRE-SECOND-1994.jpg

Ας πάμε πίσω στην Αττική τώρα. Από τη δημιουργία του Συλλόγου και μετά, αρκετοί συμπολίτες μας κάθε χρόνο, επικοινωνούσαν μαζί μας ζητώντας οδηγίες και βοήθεια για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που συναντούσαν στις ακτές ή τη θάλασσα. Η ευκαιρία να κάνουμε κάτι γι’ αυτό εμφανίστηκε το 1994, οπότε δημιουργήθηκε το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, στην 3η μαρίνα Γλυφάδας. Είναι το πρώτο και μεγαλύτερο νοσοκομείο για τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες στη Μεσόγειο. Το Κέντρο Διάσωσης υλοποιήθηκε με την καθοριστική συνδρομή του τότε Δημάρχου Γλυφάδας, Θόδωρου Σπονδυλίδη, που μας παραχώρησε το χώρο για να στήσουμε τα γνωστά σε όλους παλιά βαγόνια του ΟΣΕ. Η στήριξη του Κέντρου Διάσωσης συνεχίστηκε από το Δήμο Γλυφάδας και τον σημερινό Δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου. Αυτή η πρότυπη μονάδα που τώρα πιά συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες παγκοσμίως, πολύ πρόσφατα, χάρη στη σχετική νομοθεσία που θεσπίστηκε με την πρωτοβουλία του Γιώργου Αμυρά ως Υφυπουργού Περιβάλλοντος, αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί ως ένα από τα πρώτα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών της Άγριας Πανίδας της χώρας μας.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ άρχισαν το 1985 σε σχολεία της Ζακύνθου, και απλώθηκαν ταξιδεύοντας με τις εκπαιδευτικές βαλίτσες παντού στην Ελλάδα. Χάρις στα παραπάνω, η Καρέττα έγινε το πρώτο άγριο ζώο που είναι γνωστό με το λατινικό όνομά του στην Ελλάδα, σύμβολο της άγριας ζωής που απειλείται με εξαφάνιση.

1992-(7), Φιλοξενία Μαθητών, από Βιοτόπους, Μουσ. Γουλανδρή Φ.Ι. -.JPG

Η επιτόπου ενημέρωση των τουριστών άρχισε από τη Ζάκυνθο το 1986 και συνεχίζεται από τότε με Σταθμούς ενημέρωσης και παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Όσο για το Κέντρο Διάσωσης, αυτό έγινε προορισμός επίσκεψης για χιλιάδες ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

“Το ότι έχουμε αντέξει στη φθορά του χρόνου αναμφίβολα οφείλεται στη σκληρή δουλειά, στην προσήλωση στο στόχο και τις αρχές μας, καθώς και στην επιμονή μας. Διοίκηση και συνεργάτες σηκώνουμε καθημερινά τα μανίκια για να λύσουμε τρέχοντα θέματα και αναπάντεχα προβλήματα, και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε για να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει” καταλήγει ο Θωμάς Αράπης.

1983-Συνάντηση για το καταστατικό του Συλλόγου (1983).jpg

Η εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στις 8 Νοεμβρίου 2023. Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα και τους ομιλητές εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/11/2024

    Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/11/2024

    Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!

    Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/11/2024

    Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα

    Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/11/2024

    Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

    Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    28/10/2024

    Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο

    Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2024

    Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή

    «Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/10/2024

    «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/10/2024

    Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;

    Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/10/2024

    Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!

    Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/10/2024

    Θέσεις Υπεύθυνων & Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/10/2024

    Προγράμματα Εθελοντισμού 2025: Σειρά σου να σώσεις τις θαλάσσιες χελώνες

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ανακοινώνει με χαρά τα Προγράμματα Εθελοντισμού για το 2025. Εάν είσαι παθιασμένος με τη προστασία του περιβάλλοντος και επιθυμείς να έχεις ένα θετικό αντίκτυπο, σε προσκαλούμε να γίνεις μέλος της αφοσιωμένης ομάδας εθελοντών μας.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/09/2024

    Γίνε η φωνή για τις θαλάσσιες χελώνες ως Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Έχεις πάθος για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και θέλεις να επηρεάσεις θετικά στην επιβίωσή τους? Γίνε μέλος στο πρόγραμμα Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλεις σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/09/2024

    Κοινό ΔΤ: Η απόφαση της ΕΕ για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάζει στο «στόχαστρο» ένα προστατευόμενο είδος, στέλνοντας λάθος μηνύματα!

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    27/09/2024

    Μεταμορφώνοντας το Ρέθυμνο: Ευκαιρίες αειφόρου τουρισμού με πρεσβευτή τη θαλάσσια χελώνα

    Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή εσόδων. Μπορεί να είναι καταλύτης για την περιβαλλοντική διαχείριση και φάρος βιώσιμων πρακτικών με πρεσβευτές τις θαλάσσιες χελώνες.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/09/2024

    Συμμαχία για την Άγρια Ζωή

    Έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα 

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!