12/12/2023

Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

Το τραύμα στο κεφάλι αντιπροσωπεύει τον πιο συχνό τύπο τραυματισμού στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αυτά τα τραύματα προκαλούνται από συγκρούσεις με σκάφη ή, συχνότερα, από σκόπιμα χτυπήματα στο κεφάλι από ανθρώπους. Η Jessica Van Damme, η οποία έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης για 6 εβδομάδες το 2023, μοιράζεται περισσότερες σημειώσεις για το τι έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς που προκαλούνται από ανθρώπους.

6.png

«Σοκαρίστηκα όταν άκουσα ότι αυτές οι πληγές προκαλούνται από ανθρώπους και σοκαρίστηκα ακόμη περισσότερο όταν είδα πόσο σοβαρά φαινόταν μερικές φορές τα τραύματα. Μερικοί από αυτούς τους τραυματισμούς στο κεφάλι έχουν ως αποτέλεσμα την έκθεση του εγκεφάλου», γράφει η Jessica. Ακολουθούν μερικές ακόμη σημειώσεις της:

 • Η αποκατάσταση των θαλάσσιων χελωνών που έχουν υποστεί τραύμα στο κεφάλι είναι συχνά μακρόχρονη καθώς χάνουν την ικανότητα να ελέγχουν την άνωσή τους, πιθανότατα λόγω νευρολογικής βλάβης που προκαλείται από το τραύμα. Αυτό σημαίνει ότι αντί να βλέπουμε αυτά τα ζώα να ξεκουράζονται και να κολυμπούν στον πάτο των δεξαμενών αποκατάστασης, τα βρίσκουμε πάντα στην επιφάνεια του νερού γιατί δεν μπορούν να βουτήξουν. Καθώς τα τραύματά τους επουλώνονται, ανακτούν την ικανότητα να ελέγχουν την άνωσή τους.

 • Οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες που υποφέρουν από τραύμα στο κεφάλι παρουσιάζουν αρχικά ανορεξία. Για να ανακτήσουν την όρεξή τους μπορεί να χρειαστούν μήνες.

5.png

 • Τις θαλάσσιες χελώνες που δεν τρώνε, προσπαθούμε να τις δελεάσουμε με τροφή δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Κρατάμε ένα κομμάτι ψαριού με μια λαβίδα από τη δεξαμενή τους και ελπίζουμε ότι θα τσιμπήσουν από το κομμάτι του ψαριού.

 • Για 5 εβδομάδες, η "Δαμασκηνιά" (Plum), η "Κερασιά" (Cherry) και η "Ραβιόλι" ήταν τρεις από τις θαλάσσιες χελώνες που είχαν τραφεί ελάχιστα -αν όχι καθόλου. Η "Ραβιόλι" είχε φτάσει στο Κέντρο το καλοκαίρι του 2022 και δεν είχε τραφεί σωστά σχεδόν για ένα χρόνο. Την τελευταία εβδομάδα της παραμονής μου, ξαφνικά άνοιξε η όρεξη και για τις τρεις τους!

 • Ένα συναίσθημα τεράστιας ανταμοιβής αναδύεται όταν μια χελώνα τρώει τελικά φαγητό, αφού έχουμε αφιερώσει τόσο πολύ χρόνο για να την ενθαρρύνουμε να το κάνει. Η υπομονή είναι το παν με τις θαλάσσιες χελώνες.

7.png

 • Το τραύμα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης στις χελώνες, μόνιμη ή παροδική. Ακόμα και σε περιπτώσεις με απώλεια όρασης, αν μια θαλάσσια χελώνα καταφέρνει να βρει τροφή στο νερό από μόνη της, τότε θα επιβιώσει στην άγρια φύση. Ωστόσο, η διάρκεια αποκατάστασης ποικίλλει μεταξύ των χελωνών και κυμαίνεται από αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες έως χρόνια ανάλογα με την έκταση των τραυματισμών.

 • Πολλές από τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες είναι σε θέση να αναρρώσουν πλήρως και αυτό δείχνει πόσο ανθεκτικές είναι ως είδος. Δείχνει επίσης τη φανταστική δουλειά που έγινε από την Ειρήνη, την Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης και τον Μιχάλη, τον Βοηθό Περίθαλψης.

8.png

Ευχαριστούμε τη Jessica που αφιέρωσε χρόνο για να μοιραστεί τις σημειώσεις της με όλους! Δείτε κι εσείς τις χελώνες που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης και υιοθετήστε μία από αυτές εδώ.

Γίνετε κι εσείς εθελοντές στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!