12/12/2023

Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

Το τραύμα στο κεφάλι αντιπροσωπεύει τον πιο συχνό τύπο τραυματισμού στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αυτά τα τραύματα προκαλούνται από συγκρούσεις με σκάφη ή, συχνότερα, από σκόπιμα χτυπήματα στο κεφάλι από ανθρώπους. Η Jessica Van Damme, η οποία έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης για 6 εβδομάδες το 2023, μοιράζεται περισσότερες σημειώσεις για το τι έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς που προκαλούνται από ανθρώπους.

6.png

«Σοκαρίστηκα όταν άκουσα ότι αυτές οι πληγές προκαλούνται από ανθρώπους και σοκαρίστηκα ακόμη περισσότερο όταν είδα πόσο σοβαρά φαινόταν μερικές φορές τα τραύματα. Μερικοί από αυτούς τους τραυματισμούς στο κεφάλι έχουν ως αποτέλεσμα την έκθεση του εγκεφάλου», γράφει η Jessica. Ακολουθούν μερικές ακόμη σημειώσεις της:

 • Η αποκατάσταση των θαλάσσιων χελωνών που έχουν υποστεί τραύμα στο κεφάλι είναι συχνά μακρόχρονη καθώς χάνουν την ικανότητα να ελέγχουν την άνωσή τους, πιθανότατα λόγω νευρολογικής βλάβης που προκαλείται από το τραύμα. Αυτό σημαίνει ότι αντί να βλέπουμε αυτά τα ζώα να ξεκουράζονται και να κολυμπούν στον πάτο των δεξαμενών αποκατάστασης, τα βρίσκουμε πάντα στην επιφάνεια του νερού γιατί δεν μπορούν να βουτήξουν. Καθώς τα τραύματά τους επουλώνονται, ανακτούν την ικανότητα να ελέγχουν την άνωσή τους.

 • Οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες που υποφέρουν από τραύμα στο κεφάλι παρουσιάζουν αρχικά ανορεξία. Για να ανακτήσουν την όρεξή τους μπορεί να χρειαστούν μήνες.

5.png

 • Τις θαλάσσιες χελώνες που δεν τρώνε, προσπαθούμε να τις δελεάσουμε με τροφή δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Κρατάμε ένα κομμάτι ψαριού με μια λαβίδα από τη δεξαμενή τους και ελπίζουμε ότι θα τσιμπήσουν από το κομμάτι του ψαριού.

 • Για 5 εβδομάδες, η "Δαμασκηνιά" (Plum), η "Κερασιά" (Cherry) και η "Ραβιόλι" ήταν τρεις από τις θαλάσσιες χελώνες που είχαν τραφεί ελάχιστα -αν όχι καθόλου. Η "Ραβιόλι" είχε φτάσει στο Κέντρο το καλοκαίρι του 2022 και δεν είχε τραφεί σωστά σχεδόν για ένα χρόνο. Την τελευταία εβδομάδα της παραμονής μου, ξαφνικά άνοιξε η όρεξη και για τις τρεις τους!

 • Ένα συναίσθημα τεράστιας ανταμοιβής αναδύεται όταν μια χελώνα τρώει τελικά φαγητό, αφού έχουμε αφιερώσει τόσο πολύ χρόνο για να την ενθαρρύνουμε να το κάνει. Η υπομονή είναι το παν με τις θαλάσσιες χελώνες.

7.png

 • Το τραύμα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης στις χελώνες, μόνιμη ή παροδική. Ακόμα και σε περιπτώσεις με απώλεια όρασης, αν μια θαλάσσια χελώνα καταφέρνει να βρει τροφή στο νερό από μόνη της, τότε θα επιβιώσει στην άγρια φύση. Ωστόσο, η διάρκεια αποκατάστασης ποικίλλει μεταξύ των χελωνών και κυμαίνεται από αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες έως χρόνια ανάλογα με την έκταση των τραυματισμών.

 • Πολλές από τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες είναι σε θέση να αναρρώσουν πλήρως και αυτό δείχνει πόσο ανθεκτικές είναι ως είδος. Δείχνει επίσης τη φανταστική δουλειά που έγινε από την Ειρήνη, την Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης και τον Μιχάλη, τον Βοηθό Περίθαλψης.

8.png

Ευχαριστούμε τη Jessica που αφιέρωσε χρόνο για να μοιραστεί τις σημειώσεις της με όλους! Δείτε κι εσείς τις χελώνες που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης και υιοθετήστε μία από αυτές εδώ.

Γίνετε κι εσείς εθελοντές στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!