Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε
Το τραύμα στο κεφάλι αντιπροσωπεύει τον πιο συχνό τύπο τραυματισμού στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Αυτά τα τραύματα προκαλούνται από συγκρούσεις με σκάφη ή, συχνότερα, από σκόπιμα χτυπήματα στο κεφάλι από ανθρώπους. Η Jessica Van Damme, η οποία έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης για 6 εβδομάδες το 2023, μοιράζεται περισσότερες σημειώσεις για το τι έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς που προκαλούνται από ανθρώπους.
«Σοκαρίστηκα όταν άκουσα ότι αυτές οι πληγές προκαλούνται από ανθρώπους και σοκαρίστηκα ακόμη περισσότερο όταν είδα πόσο σοβαρά φαινόταν μερικές φορές τα τραύματα. Μερικοί από αυτούς τους τραυματισμούς στο κεφάλι έχουν ως αποτέλεσμα την έκθεση του εγκεφάλου», γράφει η Jessica. Ακολουθούν μερικές ακόμη σημειώσεις της:
-
Η αποκατάσταση των θαλάσσιων χελωνών που έχουν υποστεί τραύμα στο κεφάλι είναι συχνά μακρόχρονη καθώς χάνουν την ικανότητα να ελέγχουν την άνωσή τους, πιθανότατα λόγω νευρολογικής βλάβης που προκαλείται από το τραύμα. Αυτό σημαίνει ότι αντί να βλέπουμε αυτά τα ζώα να ξεκουράζονται και να κολυμπούν στον πάτο των δεξαμενών αποκατάστασης, τα βρίσκουμε πάντα στην επιφάνεια του νερού γιατί δεν μπορούν να βουτήξουν. Καθώς τα τραύματά τους επουλώνονται, ανακτούν την ικανότητα να ελέγχουν την άνωσή τους.
-
Οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες που υποφέρουν από τραύμα στο κεφάλι παρουσιάζουν αρχικά ανορεξία. Για να ανακτήσουν την όρεξή τους μπορεί να χρειαστούν μήνες.
-
Τις θαλάσσιες χελώνες που δεν τρώνε, προσπαθούμε να τις δελεάσουμε με τροφή δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Κρατάμε ένα κομμάτι ψαριού με μια λαβίδα από τη δεξαμενή τους και ελπίζουμε ότι θα τσιμπήσουν από το κομμάτι του ψαριού.
-
Για 5 εβδομάδες, η "Δαμασκηνιά" (Plum), η "Κερασιά" (Cherry) και η "Ραβιόλι" ήταν τρεις από τις θαλάσσιες χελώνες που είχαν τραφεί ελάχιστα -αν όχι καθόλου. Η "Ραβιόλι" είχε φτάσει στο Κέντρο το καλοκαίρι του 2022 και δεν είχε τραφεί σωστά σχεδόν για ένα χρόνο. Την τελευταία εβδομάδα της παραμονής μου, ξαφνικά άνοιξε η όρεξη και για τις τρεις τους!
-
Ένα συναίσθημα τεράστιας ανταμοιβής αναδύεται όταν μια χελώνα τρώει τελικά φαγητό, αφού έχουμε αφιερώσει τόσο πολύ χρόνο για να την ενθαρρύνουμε να το κάνει. Η υπομονή είναι το παν με τις θαλάσσιες χελώνες.
-
Το τραύμα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης στις χελώνες, μόνιμη ή παροδική. Ακόμα και σε περιπτώσεις με απώλεια όρασης, αν μια θαλάσσια χελώνα καταφέρνει να βρει τροφή στο νερό από μόνη της, τότε θα επιβιώσει στην άγρια φύση. Ωστόσο, η διάρκεια αποκατάστασης ποικίλλει μεταξύ των χελωνών και κυμαίνεται από αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες έως χρόνια ανάλογα με την έκταση των τραυματισμών.
-
Πολλές από τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες είναι σε θέση να αναρρώσουν πλήρως και αυτό δείχνει πόσο ανθεκτικές είναι ως είδος. Δείχνει επίσης τη φανταστική δουλειά που έγινε από την Ειρήνη, την Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης και τον Μιχάλη, τον Βοηθό Περίθαλψης.
Ευχαριστούμε τη Jessica που αφιέρωσε χρόνο για να μοιραστεί τις σημειώσεις της με όλους! Δείτε κι εσείς τις χελώνες που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης και υιοθετήστε μία από αυτές εδώ.
Γίνετε κι εσείς εθελοντές στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ.
Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον
Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/07/2025
Έλεγχοι στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία από εκπροσώπους της Σύμβασης της Βέρνης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/07/2025
Επιστήμη των Πολιτών: Πώς έγινε πραγματικότητα η καταγραφή της Σποραδικής Ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο
Για πάνω από 40 χρόνια, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν θεάσεις και ίχνη χελωνών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Χάρη στο ενδιαφέρον σας, έχουμε επιβεβαιώσει 577 μοναδικά γεγονότα ωοτοκίας εκτός των περιοχών που παρακολουθούμε συστηματικά!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/07/2025
Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών και τα γυρίσματα στην Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που βρέθηκαν να ωοτοκούν στην Κρήτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE MareNatura. Μάλιστα φέτος η ομάδα του Ντοκιμαντέρ του LIFE MareNatura μας συνόδευσε στο πεδίο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/06/2025
Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!
Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!
Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/06/2025
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/06/2025
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2025
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!