Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες οι χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα.
«Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή τους», γράφει η Jessica Van Damme, η οποία έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023. Περισσότερες από τις σημειώσεις της φαίνονται παρακάτω.
-
Η πλειοψηφία ήταν θαλάσσιες χελώνες Καρέττα (Caretta caretta), ενώ 3 ήταν νεαρές πρασινοχελώνες (Chelonia mydas). Οι λόγοι νοσηλείας των θαλάσσιων χελωνών που είδα περιλάμβαναν τραυματισμούς στο καβούκι από σύγκρουση με βάρκες, τραυματισμούς στο πτερύγιο από εμπλοκή σε δίχτυα, κατάποση πετονιάς ή αγκιστριού και -τα πιο συνηθισμένα- τραύματα στο κεφάλι.
-
Κάθε 3 μέρες βγάζαμε τις θαλάσσιες χελώνες από τις ατομικές τους δεξαμενές και καθαρίζαμε και τις χελώνες και τις δεξαμενές. Ο καθαρισμός είναι πολύ σημαντικός προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση φυκών, που μπορεί να τα προδιαθέσουν σε δερματικές λοιμώξεις. Στον ωκεανό, αυτή είναι η δουλειά των ψαριών και είναι ένα παράδειγμα συμβιωτικής σχέσης. Την ώρα που οι χελώνες είναι έξω από τις δεξαμενές, περιθάλπονται από την Ειρήνη (Υπεύθυνη δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης) και τον Μιχάλη (Bοηθός Περίθαλψης). Οι θεραπείες περιλαμβάνουν: καθαρισμό των πληγών, ενέσεις παυσίπονων και αντιβιοτικών και θεραπεία ορού για τους νεοαφιχθέντες ασθενείς ή αυτούς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
-
Η διάρκεια αποκατάστασης ποικίλλει μεταξύ των χελωνών και κυμαίνεται από αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες και ακόμη και χρόνια, ανάλογα με την έκταση των τραυματισμών. Πολλές ιστορίες έχουν καλό τέλος, όμως παρόλα αυτά, μερικές χελώνες δεν τα καταφέρνουν.
-
Η χελώνα «Chewtle» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 23 Σεπτεμβρίου με πετονιά να βγαίνει από την κλοάκη της. Μια εβδομάδα αργότερα τη βρήκαμε νεκρή στη δεξαμενή της. Ίσως είχε καταπιεί και κάποιον γάντζο που τρύπησε το έντερο.
-
Οι δύο Καρέττα με το όνομα «Μίλα» και «Ντόνκυ» έκαναν εντυπωσιακά γρήγορη ανάρρωση σε λιγότερο από 2 μήνες. Και οι δύο υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν τα αγκίστρια που είχαν καταπιεί.
- Από την άλλη η Λίλο, μια πράσινη θαλάσσια χελώνα που βρισκόταν στο Κέντρο για περισσότερα από 2 χρόνια, υπέφερε από τραύμα στο κεφάλι. Η Λίλο είναι η πρώτη θαλάσσια χελώνα που είχα την τύχη να δω να απελευθερώνεται. Η απελευθέρωσή της ήταν μια εξαιρετικά σημαντική μέρα για όσους είχαν δει τη μακρά διαδικασία αποκατάστασης της. Για να απελευθερωθεί μια θαλάσσια χελώνα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ελέγχει καλά την άνωσή της, ώστε να μπορεί να βουτάει και να τρέφεται κανονικά υποβρύχια, να ακουμπάει στον βυθό και να επιστρέφει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει. Πριν την απελευθέρωσή τους, οι θαλάσσιες χελώνες τοποθετούνται σε μεγαλύτερη δεξαμενή για τουλάχιστον 14 ημέρες, έτσι ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν αυτοί οι βασικοί παράγοντες.
- Μερικές θαλάσσιες χελώνες θα απελευθερωθούν ακόμα και αν έχουν χάσει κάποιο πτερύγιο, συνήθως από εμπλοκή σε παρατημένα διχρυα. H Ουρανία είναι μια νεαρή θαλάσσια χελώνα Καρέττα που της έλειπε το μπροστινό αριστερό πτερύγιο και επέστρεψε στη θάλασσα με επιτυχία!
Στο τέλος των σημειώσεων της, η Jessica συνόψισε τον χρόνο της ως εθελόντρια στο Κέντρο ως εξής: «Είχα μια τόσο ωραία εμπειρία στον ΑΡΧΕΛΩΝ και ένιωσα ότι η δουλειά και ο χρόνος μου εδώ εκτιμήθηκαν. Η ομάδα ήταν υπέροχη και ένιωθα ότι όλοι κάναμε πραγματικά τη διαφορά. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε το Κέντρο ή να εργαστείτε εθελοντικά εδώ, αν το επιτρέπει ο χρόνος».
Ένα θερμό ευχαριστώ στην Jessica και στους εθελοντές και υποστηρικτές του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών από όλους στον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Μάθετε περισσότερα για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας εδώ .
Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε
Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/09/2024
Μετρώντας τις φωλιές Καρέττα στη Ζάκυνθο- δουλειά στρατιάς μυρμηγκιών
Εδώ και πάνω από 41 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετράει κάθε χρόνο τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/09/2024
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στον Αμβρακικό για το 2024, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αφοσιωμένου έργου.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί φάρο ελπίδας για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών μέχρι την παρακολούθηση των χαρακτηριστικών των πληθυσμών τους και τις διαδρομές μετανάστευσης τους, το πρόγραμμα του Αμβρακικού, συμβάλλει στην επιβίωση αυτών των προστατευόμενων ζώων εδω και 20 χρόνια.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/09/2024
Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2024
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/09/2024
Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/08/2024
Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/08/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2024
Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο
Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2024
Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!
Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/07/2024
Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2024
Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα
Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2024
Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/06/2024
Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2024
30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών
Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.