04/12/2023

Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες οι χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα.

«Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή τους», γράφει η Jessica Van Damme, η οποία έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023. Περισσότερες από τις σημειώσεις της φαίνονται παρακάτω.

1.png

  • Η πλειοψηφία ήταν θαλάσσιες χελώνες Καρέττα (Caretta caretta), ενώ 3 ήταν νεαρές πρασινοχελώνες (Chelonia mydas). Οι λόγοι νοσηλείας των θαλάσσιων χελωνών που είδα περιλάμβαναν τραυματισμούς στο καβούκι από σύγκρουση με βάρκες, τραυματισμούς στο πτερύγιο από εμπλοκή σε δίχτυα, κατάποση πετονιάς ή αγκιστριού και -τα πιο συνηθισμένα- τραύματα στο κεφάλι.

  • Κάθε 3 μέρες βγάζαμε τις θαλάσσιες χελώνες από τις ατομικές τους δεξαμενές και καθαρίζαμε και τις χελώνες και τις δεξαμενές. Ο καθαρισμός είναι πολύ σημαντικός προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση φυκών, που μπορεί να τα προδιαθέσουν σε δερματικές λοιμώξεις. Στον ωκεανό, αυτή είναι η δουλειά των ψαριών και είναι ένα παράδειγμα συμβιωτικής σχέσης. Την ώρα που οι χελώνες είναι έξω από τις δεξαμενές, περιθάλπονται από την Ειρήνη (Υπεύθυνη δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης) και τον Μιχάλη (Bοηθός Περίθαλψης). Οι θεραπείες περιλαμβάνουν: καθαρισμό των πληγών, ενέσεις παυσίπονων και αντιβιοτικών και θεραπεία ορού για τους νεοαφιχθέντες ασθενείς ή αυτούς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

2.png

  • Η διάρκεια αποκατάστασης ποικίλλει μεταξύ των χελωνών και κυμαίνεται από αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες και ακόμη και χρόνια, ανάλογα με την έκταση των τραυματισμών. Πολλές ιστορίες έχουν καλό τέλος, όμως παρόλα αυτά, μερικές χελώνες δεν τα καταφέρνουν.

  • Η χελώνα «Chewtle» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 23 Σεπτεμβρίου με πετονιά να βγαίνει από την κλοάκη της. Μια εβδομάδα αργότερα τη βρήκαμε νεκρή στη δεξαμενή της. Ίσως είχε καταπιεί και κάποιον γάντζο που τρύπησε το έντερο.

  • Οι δύο Καρέττα με το όνομα «Μίλα» και «Ντόνκυ» έκαναν εντυπωσιακά γρήγορη ανάρρωση σε λιγότερο από 2 μήνες. Και οι δύο υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν τα αγκίστρια που είχαν καταπιεί.

thumbnail_548656A4-9239-464E-A452-6B59A9C96F55_1_105_c.jpg

  • Από την άλλη η Λίλο, μια πράσινη θαλάσσια χελώνα που βρισκόταν στο Κέντρο για περισσότερα από 2 χρόνια, υπέφερε από τραύμα στο κεφάλι. Η Λίλο είναι η πρώτη θαλάσσια χελώνα που είχα την τύχη να δω να απελευθερώνεται. Η απελευθέρωσή της ήταν μια εξαιρετικά σημαντική μέρα για όσους είχαν δει τη μακρά διαδικασία αποκατάστασης της. Για να απελευθερωθεί μια θαλάσσια χελώνα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ελέγχει καλά την άνωσή της, ώστε να μπορεί να βουτάει και να τρέφεται κανονικά υποβρύχια, να ακουμπάει στον βυθό και να επιστρέφει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει. Πριν την απελευθέρωσή τους, οι θαλάσσιες χελώνες τοποθετούνται σε μεγαλύτερη δεξαμενή για τουλάχιστον 14 ημέρες, έτσι ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν αυτοί οι βασικοί παράγοντες.

4.png

  • Μερικές θαλάσσιες χελώνες θα απελευθερωθούν ακόμα και αν έχουν χάσει κάποιο πτερύγιο, συνήθως από εμπλοκή σε παρατημένα διχρυα. H Ουρανία είναι μια νεαρή θαλάσσια χελώνα Καρέττα που της έλειπε το μπροστινό αριστερό πτερύγιο και επέστρεψε στη θάλασσα με επιτυχία!

Στο τέλος των σημειώσεων της, η Jessica συνόψισε τον χρόνο της ως εθελόντρια στο Κέντρο ως εξής: «Είχα μια τόσο ωραία εμπειρία στον ΑΡΧΕΛΩΝ και ένιωσα ότι η δουλειά και ο χρόνος μου εδώ εκτιμήθηκαν. Η ομάδα ήταν υπέροχη και ένιωθα ότι όλοι κάναμε πραγματικά τη διαφορά. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε το Κέντρο ή να εργαστείτε εθελοντικά εδώ, αν το επιτρέπει ο χρόνος».

Ένα θερμό ευχαριστώ στην Jessica και στους εθελοντές και υποστηρικτές του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών από όλους στον ΑΡΧΕΛΩΝ!

Μάθετε περισσότερα για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας εδώ .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/06/2025

    Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο

    Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/06/2025

    Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!

    Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/06/2025

    Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό

    Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/05/2025

    Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!

    Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2025

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών

    Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/05/2025

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό

    Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/05/2025

    Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/05/2025

    Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/04/2025

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!

    Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/04/2025

    Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!

    Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/04/2025

    Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως

    Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2025

    Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/04/2025

    Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2025

    22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη

    Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/04/2025

    Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!

    Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!