Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες οι χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα.
«Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή τους», γράφει η Jessica Van Damme, η οποία έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023. Περισσότερες από τις σημειώσεις της φαίνονται παρακάτω.
-
Η πλειοψηφία ήταν θαλάσσιες χελώνες Καρέττα (Caretta caretta), ενώ 3 ήταν νεαρές πρασινοχελώνες (Chelonia mydas). Οι λόγοι νοσηλείας των θαλάσσιων χελωνών που είδα περιλάμβαναν τραυματισμούς στο καβούκι από σύγκρουση με βάρκες, τραυματισμούς στο πτερύγιο από εμπλοκή σε δίχτυα, κατάποση πετονιάς ή αγκιστριού και -τα πιο συνηθισμένα- τραύματα στο κεφάλι.
-
Κάθε 3 μέρες βγάζαμε τις θαλάσσιες χελώνες από τις ατομικές τους δεξαμενές και καθαρίζαμε και τις χελώνες και τις δεξαμενές. Ο καθαρισμός είναι πολύ σημαντικός προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση φυκών, που μπορεί να τα προδιαθέσουν σε δερματικές λοιμώξεις. Στον ωκεανό, αυτή είναι η δουλειά των ψαριών και είναι ένα παράδειγμα συμβιωτικής σχέσης. Την ώρα που οι χελώνες είναι έξω από τις δεξαμενές, περιθάλπονται από την Ειρήνη (Υπεύθυνη δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης) και τον Μιχάλη (Bοηθός Περίθαλψης). Οι θεραπείες περιλαμβάνουν: καθαρισμό των πληγών, ενέσεις παυσίπονων και αντιβιοτικών και θεραπεία ορού για τους νεοαφιχθέντες ασθενείς ή αυτούς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
-
Η διάρκεια αποκατάστασης ποικίλλει μεταξύ των χελωνών και κυμαίνεται από αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες και ακόμη και χρόνια, ανάλογα με την έκταση των τραυματισμών. Πολλές ιστορίες έχουν καλό τέλος, όμως παρόλα αυτά, μερικές χελώνες δεν τα καταφέρνουν.
-
Η χελώνα «Chewtle» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 23 Σεπτεμβρίου με πετονιά να βγαίνει από την κλοάκη της. Μια εβδομάδα αργότερα τη βρήκαμε νεκρή στη δεξαμενή της. Ίσως είχε καταπιεί και κάποιον γάντζο που τρύπησε το έντερο.
-
Οι δύο Καρέττα με το όνομα «Μίλα» και «Ντόνκυ» έκαναν εντυπωσιακά γρήγορη ανάρρωση σε λιγότερο από 2 μήνες. Και οι δύο υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν τα αγκίστρια που είχαν καταπιεί.
- Από την άλλη η Λίλο, μια πράσινη θαλάσσια χελώνα που βρισκόταν στο Κέντρο για περισσότερα από 2 χρόνια, υπέφερε από τραύμα στο κεφάλι. Η Λίλο είναι η πρώτη θαλάσσια χελώνα που είχα την τύχη να δω να απελευθερώνεται. Η απελευθέρωσή της ήταν μια εξαιρετικά σημαντική μέρα για όσους είχαν δει τη μακρά διαδικασία αποκατάστασης της. Για να απελευθερωθεί μια θαλάσσια χελώνα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ελέγχει καλά την άνωσή της, ώστε να μπορεί να βουτάει και να τρέφεται κανονικά υποβρύχια, να ακουμπάει στον βυθό και να επιστρέφει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει. Πριν την απελευθέρωσή τους, οι θαλάσσιες χελώνες τοποθετούνται σε μεγαλύτερη δεξαμενή για τουλάχιστον 14 ημέρες, έτσι ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν αυτοί οι βασικοί παράγοντες.
- Μερικές θαλάσσιες χελώνες θα απελευθερωθούν ακόμα και αν έχουν χάσει κάποιο πτερύγιο, συνήθως από εμπλοκή σε παρατημένα διχρυα. H Ουρανία είναι μια νεαρή θαλάσσια χελώνα Καρέττα που της έλειπε το μπροστινό αριστερό πτερύγιο και επέστρεψε στη θάλασσα με επιτυχία!
Στο τέλος των σημειώσεων της, η Jessica συνόψισε τον χρόνο της ως εθελόντρια στο Κέντρο ως εξής: «Είχα μια τόσο ωραία εμπειρία στον ΑΡΧΕΛΩΝ και ένιωσα ότι η δουλειά και ο χρόνος μου εδώ εκτιμήθηκαν. Η ομάδα ήταν υπέροχη και ένιωθα ότι όλοι κάναμε πραγματικά τη διαφορά. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε το Κέντρο ή να εργαστείτε εθελοντικά εδώ, αν το επιτρέπει ο χρόνος».
Ένα θερμό ευχαριστώ στην Jessica και στους εθελοντές και υποστηρικτές του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών από όλους στον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Μάθετε περισσότερα για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας εδώ .
Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε
Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.