04/12/2023

Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες οι χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα.

«Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή τους», γράφει η Jessica Van Damme, η οποία έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023. Περισσότερες από τις σημειώσεις της φαίνονται παρακάτω.

1.png

 • Η πλειοψηφία ήταν θαλάσσιες χελώνες Καρέττα (Caretta caretta), ενώ 3 ήταν νεαρές πρασινοχελώνες (Chelonia mydas). Οι λόγοι νοσηλείας των θαλάσσιων χελωνών που είδα περιλάμβαναν τραυματισμούς στο καβούκι από σύγκρουση με βάρκες, τραυματισμούς στο πτερύγιο από εμπλοκή σε δίχτυα, κατάποση πετονιάς ή αγκιστριού και -τα πιο συνηθισμένα- τραύματα στο κεφάλι.

 • Κάθε 3 μέρες βγάζαμε τις θαλάσσιες χελώνες από τις ατομικές τους δεξαμενές και καθαρίζαμε και τις χελώνες και τις δεξαμενές. Ο καθαρισμός είναι πολύ σημαντικός προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση φυκών, που μπορεί να τα προδιαθέσουν σε δερματικές λοιμώξεις. Στον ωκεανό, αυτή είναι η δουλειά των ψαριών και είναι ένα παράδειγμα συμβιωτικής σχέσης. Την ώρα που οι χελώνες είναι έξω από τις δεξαμενές, περιθάλπονται από την Ειρήνη (Υπεύθυνη δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης) και τον Μιχάλη (Bοηθός Περίθαλψης). Οι θεραπείες περιλαμβάνουν: καθαρισμό των πληγών, ενέσεις παυσίπονων και αντιβιοτικών και θεραπεία ορού για τους νεοαφιχθέντες ασθενείς ή αυτούς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

2.png

 • Η διάρκεια αποκατάστασης ποικίλλει μεταξύ των χελωνών και κυμαίνεται από αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες και ακόμη και χρόνια, ανάλογα με την έκταση των τραυματισμών. Πολλές ιστορίες έχουν καλό τέλος, όμως παρόλα αυτά, μερικές χελώνες δεν τα καταφέρνουν.

 • Η χελώνα «Chewtle» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 23 Σεπτεμβρίου με πετονιά να βγαίνει από την κλοάκη της. Μια εβδομάδα αργότερα τη βρήκαμε νεκρή στη δεξαμενή της. Ίσως είχε καταπιεί και κάποιον γάντζο που τρύπησε το έντερο.

 • Οι δύο Καρέττα με το όνομα «Μίλα» και «Ντόνκυ» έκαναν εντυπωσιακά γρήγορη ανάρρωση σε λιγότερο από 2 μήνες. Και οι δύο υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν τα αγκίστρια που είχαν καταπιεί.

thumbnail_548656A4-9239-464E-A452-6B59A9C96F55_1_105_c.jpg

 • Από την άλλη η Λίλο, μια πράσινη θαλάσσια χελώνα που βρισκόταν στο Κέντρο για περισσότερα από 2 χρόνια, υπέφερε από τραύμα στο κεφάλι. Η Λίλο είναι η πρώτη θαλάσσια χελώνα που είχα την τύχη να δω να απελευθερώνεται. Η απελευθέρωσή της ήταν μια εξαιρετικά σημαντική μέρα για όσους είχαν δει τη μακρά διαδικασία αποκατάστασης της. Για να απελευθερωθεί μια θαλάσσια χελώνα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ελέγχει καλά την άνωσή της, ώστε να μπορεί να βουτάει και να τρέφεται κανονικά υποβρύχια, να ακουμπάει στον βυθό και να επιστρέφει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει. Πριν την απελευθέρωσή τους, οι θαλάσσιες χελώνες τοποθετούνται σε μεγαλύτερη δεξαμενή για τουλάχιστον 14 ημέρες, έτσι ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν αυτοί οι βασικοί παράγοντες.

4.png

 • Μερικές θαλάσσιες χελώνες θα απελευθερωθούν ακόμα και αν έχουν χάσει κάποιο πτερύγιο, συνήθως από εμπλοκή σε παρατημένα διχρυα. H Ουρανία είναι μια νεαρή θαλάσσια χελώνα Καρέττα που της έλειπε το μπροστινό αριστερό πτερύγιο και επέστρεψε στη θάλασσα με επιτυχία!

Στο τέλος των σημειώσεων της, η Jessica συνόψισε τον χρόνο της ως εθελόντρια στο Κέντρο ως εξής: «Είχα μια τόσο ωραία εμπειρία στον ΑΡΧΕΛΩΝ και ένιωσα ότι η δουλειά και ο χρόνος μου εδώ εκτιμήθηκαν. Η ομάδα ήταν υπέροχη και ένιωθα ότι όλοι κάναμε πραγματικά τη διαφορά. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε το Κέντρο ή να εργαστείτε εθελοντικά εδώ, αν το επιτρέπει ο χρόνος».

Ένα θερμό ευχαριστώ στην Jessica και στους εθελοντές και υποστηρικτές του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών από όλους στον ΑΡΧΕΛΩΝ!

Μάθετε περισσότερα για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας εδώ .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!