30/11/2023

Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου είναι μια ειδική κατηγορία εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ: πρόκειται έμπειρα και ικανά άτομα που επιλέγονται για να ηγηθούν των διαφορετικών δραστηριοτήτων κάθε προγράμματος πεδίου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών. Περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και την προστασία της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις παραλίες ωοτοκίας τους. Η συμμετοχή και στα προγράμματα είναι ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν εθελοντές από όλο τον κόσμο. Οι Υπεύθυνοι Πεδίου αναλαμβάνουν καθήκοντα και ευθύνες υλοποίησης των δραστηριοτήτων του προγράμματος και διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα της εργασίας των εθελοντών.

Γιατί να γίνω ή να επιστρέψω ως Υπεύθυνος;

Θα γίνεις μέλος μιας διεθνούς ομάδας με αποστολή να καταγράφει και να προστατεύει τις φωλιές και τα νεογέννητα χελωνάκια Καρέττα. Θα είσαι υπεύθυνος για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου στόχου του προγράμματος σε στενή συνεργασία με άλλους εθελοντές. Οι θέσεις των Υπεύθυνων Πεδίου παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας και ευθύνης σε έργα διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος και θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις βελτιωμένες επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Για να τα πετύχεις όλα αυτά, θα λάβεις την απαραίτητη καθοδήγηση και εκπαίδευση, η οποία βασίζεται στις συνεχώς εξελισσόμενες πρακτικές προγραμμάτων που τρέχουν για 40+ χρόνια.

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου δεν λαμβάνουν μισθό αλλά τους παρέχεται εκπαίδευση, διαμονή σε κατασκήνωση, βασικά έξοδα διατροφής, καθώς και ασφάλιση έναντι ατυχημάτων. Οι υποψήφιοι με προηγούμενη εμπειρία ως Υπεύθυνοι στον ΑΡΧΕΛΩΝ ή σε άλλα σχετικά προγράμματα θα δικαιούνται πρόσθετα οφέλη. Η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές.

Ποια είναι τα συγκεκριμένα καθήκοντα των Υπεύθυνων Πεδίου;

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου είναι υπεύθυνοι για την καθοδήγηση των ομάδων και τη διασφάλιση της σωστής υλοποίησης:

 • Δράσεων παρακολούθησης, καταγραφής και προστασίας της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των θαλάσσιων χελωνών (Υπεύθυνοι Καταγραφής και Προστασίας)
 • Δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και συγκέντρωσης κεφαλαίων (Υπεύθυνοι Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης)
 • Δράσεων για την καλή κατάσταση των Ερευνητικών Σταθμών του ΑΡΧΕΛΩΝ (Υπεύθυνοι Εθελοντών και Κατασκήνωσης)

Μαζί διαμορφώνουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των βαρδιών, εκπαιδεύουν εθελοντές και ενισχύουν τα κίνητρά τους. Διαχειρίζονται ζητήματα που προκύπτουν σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Προγραμμάτων.

Κάθε έργο προσλαμβάνει διαφορετικό αριθμό Υπεύθυνων Πεδίου και αναθέτει ευθύνες ανάλογα με τον αναμενόμενο φόρτο εργασίας σε διαφορετικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι συγκεκριμένες για την περιοχή.

Μπορείς να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για το τι κάνουν οι Υπεύθυνοι Καταγραφής και Προστασίας, οι Υπεύθυνοι Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης και οι Υπεύθυνοι Εθελοντών και Κατασκήνωσης και εάν αυτά ταιριάζουν με την εμπειρία και το ενδιαφέρον σου.

Field leader (2).png

Πώς μπορώ να γίνω Υπεύθυνος Πεδίου;

Θα πρέπει να είσαι άνω των 20 ετών, να έχεις άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (ΕΕ ή διεθνής), να γνωρίζεις άπταιστα αγγλικά και να είσαι έτοιμος να περάσεις από 3 έως 6 μήνες στην ύπαιθρο. Η προηγούμενη συμμετοχή σε προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί σοβαρό πλεονέκτημα.

Εάν ενδιαφέρεσαι, πρέπει να στείλεις email στο jobs@archelon.gr με:

• Συμπληρωμένη την Aίτηση συμμετοχής • Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα (400-900 λέξεις)

Η περίοδος αιτήσεων για το 2024 μόλις άνοιξε! Οι αιτήσεις που γίνονται νωρίτερα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας καθώς οι κενές θέσεις είναι περιορισμένες.

Η αρχική προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 11η Φεβρουαρίου 2024. Ωστόσο, οι αιτήσεις θα συνεχίσουν να εξετάζονται μετά από αυτήν την προθεσμία μέχρι να καλυφθούν όλες οι θέσεις. Σύντομες συνεντεύξεις θα ξεκινήσουν την 1η Φεβρουαρίου και θα συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι ομάδες.

Περισσότερες πληροφορίες για τους Υπεύθυνους Πεδίου εδώ Μάθετε ποιοι ήταν Υπεύθυνοι Πεδίου το 2023 εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!