30/11/2023

Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου είναι μια ειδική κατηγορία εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ: πρόκειται έμπειρα και ικανά άτομα που επιλέγονται για να ηγηθούν των διαφορετικών δραστηριοτήτων κάθε προγράμματος πεδίου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Ελλάδα διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών. Περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και την προστασία της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις παραλίες ωοτοκίας τους. Η συμμετοχή και στα προγράμματα είναι ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν εθελοντές από όλο τον κόσμο. Οι Υπεύθυνοι Πεδίου αναλαμβάνουν καθήκοντα και ευθύνες υλοποίησης των δραστηριοτήτων του προγράμματος και διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα της εργασίας των εθελοντών.

Γιατί να γίνω ή να επιστρέψω ως Υπεύθυνος;

Θα γίνεις μέλος μιας διεθνούς ομάδας με αποστολή να καταγράφει και να προστατεύει τις φωλιές και τα νεογέννητα χελωνάκια Καρέττα. Θα είσαι υπεύθυνος για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου στόχου του προγράμματος σε στενή συνεργασία με άλλους εθελοντές. Οι θέσεις των Υπεύθυνων Πεδίου παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας και ευθύνης σε έργα διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος και θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις βελτιωμένες επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Για να τα πετύχεις όλα αυτά, θα λάβεις την απαραίτητη καθοδήγηση και εκπαίδευση, η οποία βασίζεται στις συνεχώς εξελισσόμενες πρακτικές προγραμμάτων που τρέχουν για 40+ χρόνια.

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου δεν λαμβάνουν μισθό αλλά τους παρέχεται εκπαίδευση, διαμονή σε κατασκήνωση, βασικά έξοδα διατροφής, καθώς και ασφάλιση έναντι ατυχημάτων. Οι υποψήφιοι με προηγούμενη εμπειρία ως Υπεύθυνοι στον ΑΡΧΕΛΩΝ ή σε άλλα σχετικά προγράμματα θα δικαιούνται πρόσθετα οφέλη. Η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές.

Ποια είναι τα συγκεκριμένα καθήκοντα των Υπεύθυνων Πεδίου;

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου είναι υπεύθυνοι για την καθοδήγηση των ομάδων και τη διασφάλιση της σωστής υλοποίησης:

 • Δράσεων παρακολούθησης, καταγραφής και προστασίας της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των θαλάσσιων χελωνών (Υπεύθυνοι Καταγραφής και Προστασίας)
 • Δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και συγκέντρωσης κεφαλαίων (Υπεύθυνοι Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης)
 • Δράσεων για την καλή κατάσταση των Ερευνητικών Σταθμών του ΑΡΧΕΛΩΝ (Υπεύθυνοι Εθελοντών και Κατασκήνωσης)

Μαζί διαμορφώνουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των βαρδιών, εκπαιδεύουν εθελοντές και ενισχύουν τα κίνητρά τους. Διαχειρίζονται ζητήματα που προκύπτουν σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Προγραμμάτων.

Κάθε έργο προσλαμβάνει διαφορετικό αριθμό Υπεύθυνων Πεδίου και αναθέτει ευθύνες ανάλογα με τον αναμενόμενο φόρτο εργασίας σε διαφορετικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι συγκεκριμένες για την περιοχή.

Μπορείς να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για το τι κάνουν οι Υπεύθυνοι Καταγραφής και Προστασίας, οι Υπεύθυνοι Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης και οι Υπεύθυνοι Εθελοντών και Κατασκήνωσης και εάν αυτά ταιριάζουν με την εμπειρία και το ενδιαφέρον σου.

Field leader (2).png

Πώς μπορώ να γίνω Υπεύθυνος Πεδίου;

Θα πρέπει να είσαι άνω των 20 ετών, να έχεις άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (ΕΕ ή διεθνής), να γνωρίζεις άπταιστα αγγλικά και να είσαι έτοιμος να περάσεις από 3 έως 6 μήνες στην ύπαιθρο. Η προηγούμενη συμμετοχή σε προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί σοβαρό πλεονέκτημα.

Εάν ενδιαφέρεσαι, πρέπει να στείλεις email στο jobs@archelon.gr με:

• Συμπληρωμένη την Aίτηση συμμετοχής • Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα (400-900 λέξεις)

Η περίοδος αιτήσεων για το 2024 μόλις άνοιξε! Οι αιτήσεις που γίνονται νωρίτερα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας καθώς οι κενές θέσεις είναι περιορισμένες.

Η αρχική προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 11η Φεβρουαρίου 2024. Ωστόσο, οι αιτήσεις θα συνεχίσουν να εξετάζονται μετά από αυτήν την προθεσμία μέχρι να καλυφθούν όλες οι θέσεις. Σύντομες συνεντεύξεις θα ξεκινήσουν την 1η Φεβρουαρίου και θα συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι ομάδες.

Περισσότερες πληροφορίες για τους Υπεύθυνους Πεδίου εδώ Μάθετε ποιοι ήταν Υπεύθυνοι Πεδίου το 2023 εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!