15/12/2023

Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ:

ξένοι χελωνάδες.png

Συγχαρητήρια για την 40η επέτειο του ΑΡΧΕΛΩΝ. Χαίρομαι που συνεργάστηκα τόσα χρόνια μαζί σας (πάνω από 30). Όπως έγινε και με πολλές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ωφελήθηκα από την άψογη δουλειά σας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου επίσκεψη στις παραλίες της Ζακύνθου και την συγκίνηση που ένιωσα όταν είδα χελώνα να γεννάει. Εύχομαι σε όλους η γιορτή σας να έχει μεγάλη επιτυχία και ό,τι καλύτερο για τα επόμενα 40 χρόνια.

Eladio Fernandez-Galiano, π. Secretariat of Bern Convention, Council of Europe, Strasbourg, France

Συγχαρητήρια για την επέτειό σας και την τεράστια δουλειά που έχετε κάνει. Η μεγάλη αύξηση της ωοτοκίας της Καρέττα που παρατηρήσαμε στη δυτική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, σίγουρα σχετίζεται (το πιστεύω!) με τις δικές σας δράσεις προστασίας στην ανατολική Μεσόγειο όλα αυτά τα χρόνια!

Claude Miaud, PhD, Directeur, Centre d’Ecologie Fonctionnelle et Evolutive, France

Συγχαρητήρια ΑΡΧΕΛΩΝ! Για πολλά ακόμα χρόνια!!!

Dr Jesús TOMÁS, Unidad de Zoología Marina, Universitat de València, Spain

Τέσσερις δεκαετίες δουλειάς για την καλύτερη κατανόηση, προβολή και προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Τα πιο ειλικρινή μου συγχαρητήρια! Όπως ακριβώς η Ελλάδα ήταν κάποτε το φως για τον πολιτισμό της Μεσογείου, έτσι και ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το δικό μας πρότυπο στον τομέα της έρευνας και τηςπροστασίας στον οποίο είμαστε αφοσιωμένοι. Εκ μέρους της Ισπανικής Ερπετολογικής Εταιρείας αλλά και προσωπικά, σας εύχομαι θερμά συγχαρητήρια και κάθε επιτυχία στην 40η σας επέτειο.

Juan Antonio Camiñas, PhD, Asociación Herpetológica Española, Spain

Αν και πολύ θα ήθελα ένα ταξιδάκι στην Ελλάδα για να γιορτάσω μαζί σας, δεν θα τα καταφέρω. Πολλά-πολλά συγχαρητήρια! Τι μεγάλη επιτυχία!

Professor Annette C. Broderick Chair in Marine Conservation, Centre for Ecology and Conservation, University of Exeter, UK

Συγχαρητήρια για τα 40 χρόνια εξαιρετικής επιτυχίας! Σας επισκέφθηκα για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ακόμη σας απασχολούσαν “τραμπούκοι” στις παραλίες. Δυστυχώς, δεν μπορώ να έρθω στη γιορτή της 40ης επετείου σας. Έχω όμως σημειώσει την ημέρα στο ημερολόγιό μου. Στις 8 Νοεμβρίου λοιπόν θα τσουγκρίσουμε τα ποτήρια στη Χαβάη για να γιορτάσουμε μαζί σας τα πολλά επιτεύγματα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

Professor Brian Bowen, Hawaii Institute of Marine Biology, University of Hawaii, Kaneohe, Hawaii

Συγχαρητήρια γι’ αυτή την επέτειο και τις προσπάθειες προστασίας που καταβάλλετε εδώ και 40 χρόνια. Ελπίζω να συνεχίσετε!

Mohamed Nejmeddine Bradai, PhD, Director, Institute of Marine Resources, Sfax, Tunisia

Είναι υπέροχο που μαθαίνω για τα 40 χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ! Συγχαρητήρια και ό,τι καλύτερο για τη γιορτή σας.

Professor Kartik Shanker, Indian Institute of Science, Centre for Ecological Sciences, Bangalore, India

Συγχαρητήρια! Ο Σύλλογός σας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες! Nα περάσετε καλά στη γιορτή σας, το αξίζετε!

Jeanne A. Mortimer, PhD, Mahé, Seychelles

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! Πριν από μερικά χρόνια, αφού διάβασα το βιβλίο της Άννας “Να τι ήθελα να σου πω “ (με αφορμή την 30ή επέτειο του Συλλόγου), πείστηκα περισσότερο από ποτέ ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ πρέπει να λαμβάνει μόνιμη υποστήριξη από την ΕΕ, τον ΟΗΕ κ.ά. Θεωρώ πως μία αντιπροσωπεία από κάθε τέτοιο διεθνή οργανισμό θα έπρεπε να συμμετέχει, τουλάχιστον για ένα διήμερο κάθε χρόνο, στα προγράμματα πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ με τους εθελοντές. Δεν υπάρχει καλύτερος τόπος για να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί αποτελεσματικά η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων που είναι τόσο αναγκαία.

Dr Jack Frazier, Smithsonian Institution, Washington DC, USA

Τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη συνεισφορά σας στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και στην επιστήμη!

Professor Frank V. Paladino, President of The Leatherback Trust, Director of The Marine Conservation & Biology Center of Excellence, Purdue University, USA

Συγχαρητήρια ΑΡΧΕΛΩΝ (για τη 40η σας επέτειο)! Είμαι σίγουρη ότι πρόκειται για “δέσμευση ζωής”. Πραγματικά θαυμάζω τη δουλειά σας που διαρκεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα!

Neca Azevedo Marcovaldi, PhD, Diretora, Nacional Conservação e Pesquisa, Fundação Projeto Tamar, Brazil

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!