«Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα»
«Η θαλάσσια χελώνα είναι ένα όχημα για την εκπαίδευση μας στην προστασία του περιβάλλοντος»: Με την εισαγωγή αυτή του Δημήτρη Δημόπουλου, Αντιπρόεδρου του ΑΡΧΕΛΩΝ, ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Η βραδιά στο κατάμεστο αμφιθέατρο ήταν γεμάτη στιγμές συγκίνησης, χαράς και έμπνευσης για τα παλιά και νέα μέλη του Συλλόγου, τους εθελοντές, φίλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων που έχουν συνεργαστεί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ υποστηρίζοντας τις δράσεις του όλα αυτά τα χρόνια.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Σύμβουλος για το Κλίμα και τη Θαλάσσια Πολιτική και πρώην Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της ΕΕ, Μαρία Δαμανάκη. Σε μια «από καρδιάς» εξομολόγηση, η κα. Δαμανάκη δήλωσε ότι δέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του ΑΡΧΕΛΩΝ για να μιλήσει στην εκδήλωση καθώς ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα. Εξήρε το έργο του Συλλόγου για τρεις κυρίως λόγους: α) Απαντά σε μια πραγματική ανάγκη και έχει εξαιρετική οργάνωση, β) κάνει δουλειά επί του πεδίου και υπάρχουν αποτελέσματα στις δράσεις του και γ) πλαισιώνεται από νέους ανθρώπους με «μάτια που λάμπουν και πάθος» και αυτό δίνει ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αναγεννηθεί από τα καμένα.
Στην ομιλία της με τίτλο «Μεσόγειος: Μπορούμε να τη σώσουμε;» η κα. Δαμανάκη έδωσε την αίσθηση του επείγοντος, τονίζοντας ότι ο χρόνος για να δράσουμε τελειώνει καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι αλλαγές και οι βλάβες στο οικοσύστημα να είναι ανεπίστρεπτες. Η πρώην επίτροπος στάθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της Μεσογείου, όπου σημειώνεται υπερθέρμανση ταχύτερη κατά 20% από τον παγκόσμιο μέσο όρο, όπως και υπεραλίευση, ρύπανση και ανεπαρκής προστασία. Αναφέρθηκε στις πρόσφατες προτάσεις που συζητήθηκαν διεθνώς για την απανθρακοποίηση, τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την τεράστια σημασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού κεφαλαίου στην εφαρμογή τους. Τόνισε την ανάγκη να είμαστε συγκεκριμένοι στις λύσεις που θα ακολουθήσουμε στην Ελλάδα, επιλέγοντας «λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις», καθώς οι περιοχές Natura και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός έχουν μείνει στα χαρτιά. Επεσήμανε ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση των λύσεων θα χρειαστεί να αυξηθεί σημαντικά και ότι οι νεότερες ηλικίες ανοίγουν ένα «παράθυρο ελπίδας» γιατί δείχνουν περισσότερο ενημερωμένες για θέματα περιβάλλοντος.
Με μια σύντομη αναδρομή στα 40 χρόνια δράσης του Συλλόγου, από τα πρώτα βήματα για την προστασία της Καρέττα μέχρι τις σύγχρονες επιτυχίες του, ο Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ Θωμάς Αράπης έδωσε το στίγμα της οργάνωσης. «Δεκαπέντε χιλιάδες εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν προσφέρει άπειρες ώρες εθελοντικής εργασίας μέσα σ’ αυτά τα 40 χρόνια, καταγράφοντας και προστατεύοντας φωλιές της Καρέττα σε 75-100 χιλιόμετρα παραλίας κάθε χρόνο. Έχουμε περιθάλψει πάνω από 1500 τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα στο Κέντρο Διάσωσης. Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν ευαισθητοποιηθεί και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στις παραλίες ωοτοκίας έχουν ενημερωθεί για την προστασία των χελωνών. Τα προγράμματα καταγραφής και προστασίας των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ συγκαταλέγονται στα μακροβιότερα παγκοσμίως και τα δεδομένα μας είναι διαθέσιμα στις αρμόδιες αρχές για το περιβάλλον. Τα όποια θετικά αποτελέσματα καταγράφονται στους πληθυσμούς της Καρέττα στη Μεσόγειο φαίνεται να δικαιώνουν την 40χρονη προσπάθεια μας, ενώ πολλά από τα προβλήματα συνεχίζονται», ανέφερε.
«Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα μεγάλο σχολείο που εκπαιδεύει όχι μόνο σε θέματα καταγραφής και προστασίας των ζώων, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος, αλλά δημιουργεί επίσης συνθήκες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αξιών, αντιλήψεων και πρακτικών για ένα καλύτερο- βιώσιμο- πλανήτη. Αν η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι κάτι που θέλουμε σαν κοινωνίες να βελτιώσουμε, νομίζω ναι, είμαστε χρήσιμοι», κατέληξε.
Την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κ.Κ Βαρθολομαίου για τη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ μετέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ τονίζοντας ότι «ο ΑΡΧΕΛΩΝ κινείται μεθοδικά και έξυπνα ώστε να ενθουσιάσει τα παιδιά που παίρνουν τη σκυτάλη», ενώ πρόσθεσε ότι η εμβέλεια του ΑΡΧΕΛΩΝ δεν εξαντλείται στην Ελλάδα αλλά επεκτείνεται στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.
«Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ο Σύλλογος της καρδιάς μου» ανέφερε μέσα σε κλίμα συγκίνησης από την πλευρά του, ο π. Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, που τόνισε ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι μόνο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, αλλά και για τη προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στην πρόσφατη καθιέρωση νομικού πλαισίου για τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων, με βάση την οποία η αδειοδότηση του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ολοκληρώθηκε μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, και στην οποία συνέβαλε ως υπουργός, ενώ έκρουσε το καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι είμαστε πλέον στο στάδιο της κλιματικής κρίσης, μετά από το οποίο, αν δεν δράσουμε έγκαιρα, έρχεται η κατάρρευση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επισήμανση του εκπρόσωπου της TUI στην Ελλάδα και Head of Operations του Rhodes Co-Lab, Ευάγγελου Γεωργίου, ο οποίος, στο σύντομο χαιρετισμό του, εξήρε τον επαγγελματισμό του ΑΡΧΕΛΩΝ λέγοντας ότι με βάση την εμπειρία των συναδέλφων του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεχωρίζει στην πρόοδο υλοποίησης πιλοτικών συνεργασιών με τον τομέα του τουρισμού για το περιβάλλον.
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Διευθυντής του Πράσινου Ταμείου και εθνικός εκπρόσωπος του Προγράμματος LIFE, Γιώργος Πρωτόπαπας, που αναφέρθηκε στη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ σε Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.
Ίσως το πιο συγκινητικό κομμάτι της εκδήλωσης ήταν ο διάλογος του ιδρυτή του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δημήτρη Μαργαριτούλη με την Άννα Καρατσώρη, νεώτερο στέλεχος της οργάνωσης. Ο κ. Μαργαριτούλης μας ταξίδεψε στο χρόνο με τις ιστορίες των ηρωικών πρώτων «χελωνάδων» κατά τη δεκαετία του 1980, που, χωρίς κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή, κατάφερνε να συντονίζει στον κόλπο του Λαγανά, τον Κυπαρισσιακό και τον Λακωνικό Κόλπο. Παράλληλα, η εμβέλεια του έργου του ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και του ίδιου είναι εμφανής σε όλο τον κόσμο, καθώς δώδεκα επώνυμοι «χελωνάδες» του εξωτερικού του έστειλαν συγχαρητήρια και θερμές ευχές για την επέτειο των 40 χρόνων.
Με θεατρικό δρώμενο τίμησαν την έναρξη της εκδήλωσης οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 22ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, μαζί με την Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ, που συνέθεσαν στη σκηνή ένα τεράστιο πανό για τα «40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ». Λίγο πριν την προβολή του βίντεο του τέλους της εκδήλωσης, το κοινό επιφύλαξε ένα μεγάλο χειροκρότημα στους εργαζόμενους του ΑΡΧΕΛΩΝ, που επέδειξαν την άριστη συνεργασία τους σχηματίζοντας επί σκηνής το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης «Μεσόγειος: Ευθύνη όλων μας».
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΡΧΕΛΩΝ!
Ευχαριστούμε θερμά για την αφιλοκερδή προσφορά τους τον σκηνοθέτη Λευτέρη Φυλακτό για την επιμέλεια των προβολών και τον Γιάννη Ρούσσο για την τεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης.
Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του φετινού καλοκαιριού και ο ρόλος τους
Ευκαιρία εργασίας: Βοηθός Λογιστή
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.