14/11/2023

«Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα»

«Η θαλάσσια χελώνα είναι ένα όχημα για την εκπαίδευση μας στην προστασία του περιβάλλοντος»: Με την εισαγωγή αυτή του Δημήτρη Δημόπουλου, Αντιπρόεδρου του ΑΡΧΕΛΩΝ, ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Η βραδιά στο κατάμεστο αμφιθέατρο ήταν γεμάτη στιγμές συγκίνησης, χαράς και έμπνευσης για τα παλιά και νέα μέλη του Συλλόγου, τους εθελοντές, φίλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων που έχουν συνεργαστεί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ υποστηρίζοντας τις δράσεις του όλα αυτά τα χρόνια.

DSC02579.JPG

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Σύμβουλος για το Κλίμα και τη Θαλάσσια Πολιτική και πρώην Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της ΕΕ, Μαρία Δαμανάκη. Σε μια «από καρδιάς» εξομολόγηση, η κα. Δαμανάκη δήλωσε ότι δέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του ΑΡΧΕΛΩΝ για να μιλήσει στην εκδήλωση καθώς ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα. Εξήρε το έργο του Συλλόγου για τρεις κυρίως λόγους: α) Απαντά σε μια πραγματική ανάγκη και έχει εξαιρετική οργάνωση, β) κάνει δουλειά επί του πεδίου και υπάρχουν αποτελέσματα στις δράσεις του και γ) πλαισιώνεται από νέους ανθρώπους με «μάτια που λάμπουν και πάθος» και αυτό δίνει ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αναγεννηθεί από τα καμένα.

DSC02773_1.JPG

Στην ομιλία της με τίτλο «Μεσόγειος: Μπορούμε να τη σώσουμε;» η κα. Δαμανάκη έδωσε την αίσθηση του επείγοντος, τονίζοντας ότι ο χρόνος για να δράσουμε τελειώνει καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι αλλαγές και οι βλάβες στο οικοσύστημα να είναι ανεπίστρεπτες. Η πρώην επίτροπος στάθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της Μεσογείου, όπου σημειώνεται υπερθέρμανση ταχύτερη κατά 20% από τον παγκόσμιο μέσο όρο, όπως και υπεραλίευση, ρύπανση και ανεπαρκής προστασία. Αναφέρθηκε στις πρόσφατες προτάσεις που συζητήθηκαν διεθνώς για την απανθρακοποίηση, τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την τεράστια σημασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού κεφαλαίου στην εφαρμογή τους. Τόνισε την ανάγκη να είμαστε συγκεκριμένοι στις λύσεις που θα ακολουθήσουμε στην Ελλάδα, επιλέγοντας «λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις», καθώς οι περιοχές Natura και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός έχουν μείνει στα χαρτιά. Επεσήμανε ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση των λύσεων θα χρειαστεί να αυξηθεί σημαντικά και ότι οι νεότερες ηλικίες ανοίγουν ένα «παράθυρο ελπίδας» γιατί δείχνουν περισσότερο ενημερωμένες για θέματα περιβάλλοντος.

Με μια σύντομη αναδρομή στα 40 χρόνια δράσης του Συλλόγου, από τα πρώτα βήματα για την προστασία της Καρέττα μέχρι τις σύγχρονες επιτυχίες του, ο Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ Θωμάς Αράπης έδωσε το στίγμα της οργάνωσης. «Δεκαπέντε χιλιάδες εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν προσφέρει άπειρες ώρες εθελοντικής εργασίας μέσα σ’ αυτά τα 40 χρόνια, καταγράφοντας και προστατεύοντας φωλιές της Καρέττα σε 75-100 χιλιόμετρα παραλίας κάθε χρόνο. Έχουμε περιθάλψει πάνω από 1500 τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα στο Κέντρο Διάσωσης. Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν ευαισθητοποιηθεί και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στις παραλίες ωοτοκίας έχουν ενημερωθεί για την προστασία των χελωνών. Τα προγράμματα καταγραφής και προστασίας των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ συγκαταλέγονται στα μακροβιότερα παγκοσμίως και τα δεδομένα μας είναι διαθέσιμα στις αρμόδιες αρχές για το περιβάλλον. Τα όποια θετικά αποτελέσματα καταγράφονται στους πληθυσμούς της Καρέττα στη Μεσόγειο φαίνεται να δικαιώνουν την 40χρονη προσπάθεια μας, ενώ πολλά από τα προβλήματα συνεχίζονται», ανέφερε.

DSC02789.jpg

«Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα μεγάλο σχολείο που εκπαιδεύει όχι μόνο σε θέματα καταγραφής και προστασίας των ζώων, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος, αλλά δημιουργεί επίσης συνθήκες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αξιών, αντιλήψεων και πρακτικών για ένα καλύτερο- βιώσιμο- πλανήτη. Αν η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι κάτι που θέλουμε σαν κοινωνίες να βελτιώσουμε, νομίζω ναι, είμαστε χρήσιμοι», κατέληξε.

Την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κ.Κ Βαρθολομαίου για τη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ μετέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ τονίζοντας ότι «ο ΑΡΧΕΛΩΝ κινείται μεθοδικά και έξυπνα ώστε να ενθουσιάσει τα παιδιά που παίρνουν τη σκυτάλη», ενώ πρόσθεσε ότι η εμβέλεια του ΑΡΧΕΛΩΝ δεν εξαντλείται στην Ελλάδα αλλά επεκτείνεται στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

DSC02721.jpg

«Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ο Σύλλογος της καρδιάς μου» ανέφερε μέσα σε κλίμα συγκίνησης από την πλευρά του, ο π. Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, που τόνισε ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι μόνο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, αλλά και για τη προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στην πρόσφατη καθιέρωση νομικού πλαισίου για τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων, με βάση την οποία η αδειοδότηση του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ολοκληρώθηκε μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, και στην οποία συνέβαλε ως υπουργός, ενώ έκρουσε το καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι είμαστε πλέον στο στάδιο της κλιματικής κρίσης, μετά από το οποίο, αν δεν δράσουμε έγκαιρα, έρχεται η κατάρρευση.

DSC02745.jpg

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επισήμανση του εκπρόσωπου της TUI στην Ελλάδα και Head of Operations του Rhodes Co-Lab, Ευάγγελου Γεωργίου, ο οποίος, στο σύντομο χαιρετισμό του, εξήρε τον επαγγελματισμό του ΑΡΧΕΛΩΝ λέγοντας ότι με βάση την εμπειρία των συναδέλφων του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεχωρίζει στην πρόοδο υλοποίησης πιλοτικών συνεργασιών με τον τομέα του τουρισμού για το περιβάλλον.

DSC02759.jpg

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Διευθυντής του Πράσινου Ταμείου και εθνικός εκπρόσωπος του Προγράμματος LIFE, Γιώργος Πρωτόπαπας, που αναφέρθηκε στη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ σε Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

DSC02764_1.JPG

Ίσως το πιο συγκινητικό κομμάτι της εκδήλωσης ήταν ο διάλογος του ιδρυτή του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δημήτρη Μαργαριτούλη με την Άννα Καρατσώρη, νεώτερο στέλεχος της οργάνωσης. Ο κ. Μαργαριτούλης μας ταξίδεψε στο χρόνο με τις ιστορίες των ηρωικών πρώτων «χελωνάδων» κατά τη δεκαετία του 1980, που, χωρίς κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή, κατάφερνε να συντονίζει στον κόλπο του Λαγανά, τον Κυπαρισσιακό και τον Λακωνικό Κόλπο. Παράλληλα, η εμβέλεια του έργου του ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και του ίδιου είναι εμφανής σε όλο τον κόσμο, καθώς δώδεκα επώνυμοι «χελωνάδες» του εξωτερικού του έστειλαν συγχαρητήρια και θερμές ευχές για την επέτειο των 40 χρόνων.

DSC02857.JPG

Με θεατρικό δρώμενο τίμησαν την έναρξη της εκδήλωσης οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 22ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, μαζί με την Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ, που συνέθεσαν στη σκηνή ένα τεράστιο πανό για τα «40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ». Λίγο πριν την προβολή του βίντεο του τέλους της εκδήλωσης, το κοινό επιφύλαξε ένα μεγάλο χειροκρότημα στους εργαζόμενους του ΑΡΧΕΛΩΝ, που επέδειξαν την άριστη συνεργασία τους σχηματίζοντας επί σκηνής το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης «Μεσόγειος: Ευθύνη όλων μας».

DSC_2775.JPG

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΡΧΕΛΩΝ!

Ευχαριστούμε θερμά για την αφιλοκερδή προσφορά τους τον σκηνοθέτη Λευτέρη Φυλακτό για την επιμέλεια των προβολών και τον Γιάννη Ρούσσο για την τεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/11/2023

  Τα αποτελέσματα του Παιδικού Διαγωνισμού Παραλίας 2023: Δείτε τα χελωνάκια που μας έκλεψαν την καρδιά!

  Οι μικροί φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ που συμμετείχαν στον Παιδικό Διαγωνισμό Παραλίας 2023 σχημάτισαν χελώνες από χαλίκια, άμμο, νερό, πετρούλες, ξυλαράκια, φύλλα και κοχύλια, διαδίδοντας το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις διάφορες παραλίες της Ελλάδας. Η χελωνίτσα της Αγγελικής (7 ετών) που αγναντεύει πάνω στον βράχο έκλεψε 694 καρδιές και αναδείχθηκε νικήτρια!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/11/2023

  Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του φετινού καλοκαιριού και ο ρόλος τους

  Ο Matthew από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Noha από την Γαλλία, ο David από την Ολλανδία, o Άρης από την Ελλάδα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι ως απλοί εθελοντές γνωρίζοντας λίγα πράγματα για τις χελώνες και την προστασία τους αλλά η εμπειρία τους τους έκανε να επιστρέψουν ως Υπεύθυνοι Πεδίου για να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες, εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας νέους εθελοντές.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/11/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Βοηθός Λογιστή

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη μερικής απασχόλησης για την υποστήριξη του Λογιστηρίου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!