14/11/2023

«Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα»

«Η θαλάσσια χελώνα είναι ένα όχημα για την εκπαίδευση μας στην προστασία του περιβάλλοντος»: Με την εισαγωγή αυτή του Δημήτρη Δημόπουλου, Αντιπρόεδρου του ΑΡΧΕΛΩΝ, ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Η βραδιά στο κατάμεστο αμφιθέατρο ήταν γεμάτη στιγμές συγκίνησης, χαράς και έμπνευσης για τα παλιά και νέα μέλη του Συλλόγου, τους εθελοντές, φίλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων που έχουν συνεργαστεί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ υποστηρίζοντας τις δράσεις του όλα αυτά τα χρόνια.

DSC02579.JPG

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Σύμβουλος για το Κλίμα και τη Θαλάσσια Πολιτική και πρώην Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της ΕΕ, Μαρία Δαμανάκη. Σε μια «από καρδιάς» εξομολόγηση, η κα. Δαμανάκη δήλωσε ότι δέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του ΑΡΧΕΛΩΝ για να μιλήσει στην εκδήλωση καθώς ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα. Εξήρε το έργο του Συλλόγου για τρεις κυρίως λόγους: α) Απαντά σε μια πραγματική ανάγκη και έχει εξαιρετική οργάνωση, β) κάνει δουλειά επί του πεδίου και υπάρχουν αποτελέσματα στις δράσεις του και γ) πλαισιώνεται από νέους ανθρώπους με «μάτια που λάμπουν και πάθος» και αυτό δίνει ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αναγεννηθεί από τα καμένα.

DSC02773_1.JPG

Στην ομιλία της με τίτλο «Μεσόγειος: Μπορούμε να τη σώσουμε;» η κα. Δαμανάκη έδωσε την αίσθηση του επείγοντος, τονίζοντας ότι ο χρόνος για να δράσουμε τελειώνει καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι αλλαγές και οι βλάβες στο οικοσύστημα να είναι ανεπίστρεπτες. Η πρώην επίτροπος στάθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της Μεσογείου, όπου σημειώνεται υπερθέρμανση ταχύτερη κατά 20% από τον παγκόσμιο μέσο όρο, όπως και υπεραλίευση, ρύπανση και ανεπαρκής προστασία. Αναφέρθηκε στις πρόσφατες προτάσεις που συζητήθηκαν διεθνώς για την απανθρακοποίηση, τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την τεράστια σημασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού κεφαλαίου στην εφαρμογή τους. Τόνισε την ανάγκη να είμαστε συγκεκριμένοι στις λύσεις που θα ακολουθήσουμε στην Ελλάδα, επιλέγοντας «λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις», καθώς οι περιοχές Natura και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός έχουν μείνει στα χαρτιά. Επεσήμανε ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην υλοποίηση των λύσεων θα χρειαστεί να αυξηθεί σημαντικά και ότι οι νεότερες ηλικίες ανοίγουν ένα «παράθυρο ελπίδας» γιατί δείχνουν περισσότερο ενημερωμένες για θέματα περιβάλλοντος.

Με μια σύντομη αναδρομή στα 40 χρόνια δράσης του Συλλόγου, από τα πρώτα βήματα για την προστασία της Καρέττα μέχρι τις σύγχρονες επιτυχίες του, ο Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ Θωμάς Αράπης έδωσε το στίγμα της οργάνωσης. «Δεκαπέντε χιλιάδες εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν προσφέρει άπειρες ώρες εθελοντικής εργασίας μέσα σ’ αυτά τα 40 χρόνια, καταγράφοντας και προστατεύοντας φωλιές της Καρέττα σε 75-100 χιλιόμετρα παραλίας κάθε χρόνο. Έχουμε περιθάλψει πάνω από 1500 τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα στο Κέντρο Διάσωσης. Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν ευαισθητοποιηθεί και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στις παραλίες ωοτοκίας έχουν ενημερωθεί για την προστασία των χελωνών. Τα προγράμματα καταγραφής και προστασίας των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ συγκαταλέγονται στα μακροβιότερα παγκοσμίως και τα δεδομένα μας είναι διαθέσιμα στις αρμόδιες αρχές για το περιβάλλον. Τα όποια θετικά αποτελέσματα καταγράφονται στους πληθυσμούς της Καρέττα στη Μεσόγειο φαίνεται να δικαιώνουν την 40χρονη προσπάθεια μας, ενώ πολλά από τα προβλήματα συνεχίζονται», ανέφερε.

DSC02789.jpg

«Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα μεγάλο σχολείο που εκπαιδεύει όχι μόνο σε θέματα καταγραφής και προστασίας των ζώων, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος, αλλά δημιουργεί επίσης συνθήκες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αξιών, αντιλήψεων και πρακτικών για ένα καλύτερο- βιώσιμο- πλανήτη. Αν η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι κάτι που θέλουμε σαν κοινωνίες να βελτιώσουμε, νομίζω ναι, είμαστε χρήσιμοι», κατέληξε.

Την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κ.Κ Βαρθολομαίου για τη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ μετέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ τονίζοντας ότι «ο ΑΡΧΕΛΩΝ κινείται μεθοδικά και έξυπνα ώστε να ενθουσιάσει τα παιδιά που παίρνουν τη σκυτάλη», ενώ πρόσθεσε ότι η εμβέλεια του ΑΡΧΕΛΩΝ δεν εξαντλείται στην Ελλάδα αλλά επεκτείνεται στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

DSC02721.jpg

«Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ο Σύλλογος της καρδιάς μου» ανέφερε μέσα σε κλίμα συγκίνησης από την πλευρά του, ο π. Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, που τόνισε ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ δεν είναι μόνο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, αλλά και για τη προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στην πρόσφατη καθιέρωση νομικού πλαισίου για τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων, με βάση την οποία η αδειοδότηση του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ολοκληρώθηκε μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, και στην οποία συνέβαλε ως υπουργός, ενώ έκρουσε το καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι είμαστε πλέον στο στάδιο της κλιματικής κρίσης, μετά από το οποίο, αν δεν δράσουμε έγκαιρα, έρχεται η κατάρρευση.

DSC02745.jpg

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επισήμανση του εκπρόσωπου της TUI στην Ελλάδα και Head of Operations του Rhodes Co-Lab, Ευάγγελου Γεωργίου, ο οποίος, στο σύντομο χαιρετισμό του, εξήρε τον επαγγελματισμό του ΑΡΧΕΛΩΝ λέγοντας ότι με βάση την εμπειρία των συναδέλφων του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεχωρίζει στην πρόοδο υλοποίησης πιλοτικών συνεργασιών με τον τομέα του τουρισμού για το περιβάλλον.

DSC02759.jpg

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Διευθυντής του Πράσινου Ταμείου και εθνικός εκπρόσωπος του Προγράμματος LIFE, Γιώργος Πρωτόπαπας, που αναφέρθηκε στη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ σε Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

DSC02764_1.JPG

Ίσως το πιο συγκινητικό κομμάτι της εκδήλωσης ήταν ο διάλογος του ιδρυτή του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δημήτρη Μαργαριτούλη με την Άννα Καρατσώρη, νεώτερο στέλεχος της οργάνωσης. Ο κ. Μαργαριτούλης μας ταξίδεψε στο χρόνο με τις ιστορίες των ηρωικών πρώτων «χελωνάδων» κατά τη δεκαετία του 1980, που, χωρίς κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή, κατάφερνε να συντονίζει στον κόλπο του Λαγανά, τον Κυπαρισσιακό και τον Λακωνικό Κόλπο. Παράλληλα, η εμβέλεια του έργου του ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και του ίδιου είναι εμφανής σε όλο τον κόσμο, καθώς δώδεκα επώνυμοι «χελωνάδες» του εξωτερικού του έστειλαν συγχαρητήρια και θερμές ευχές για την επέτειο των 40 χρόνων.

DSC02857.JPG

Με θεατρικό δρώμενο τίμησαν την έναρξη της εκδήλωσης οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 22ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, μαζί με την Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ, που συνέθεσαν στη σκηνή ένα τεράστιο πανό για τα «40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ». Λίγο πριν την προβολή του βίντεο του τέλους της εκδήλωσης, το κοινό επιφύλαξε ένα μεγάλο χειροκρότημα στους εργαζόμενους του ΑΡΧΕΛΩΝ, που επέδειξαν την άριστη συνεργασία τους σχηματίζοντας επί σκηνής το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης «Μεσόγειος: Ευθύνη όλων μας».

DSC_2775.JPG

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΡΧΕΛΩΝ!

Ευχαριστούμε θερμά για την αφιλοκερδή προσφορά τους τον σκηνοθέτη Λευτέρη Φυλακτό για την επιμέλεια των προβολών και τον Γιάννη Ρούσσο για την τεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!