15/11/2023

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του φετινού καλοκαιριού και ο ρόλος τους

Κάθε χρόνο εκατοντάδες εθελοντές έρχονται από μακρινά και κοντινά μέρη στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ με ένα κοινό σκοπό, να προστατέψουν τις θαλάσσιες χελώνες. Θα πρέπει να εκπαιδευτούν στην καταγραφή και προστασία των φωλιών, στη συλλογή στοιχείων, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και να μάθουν να συμβιώνουν με άλλα άτομα διαφορετικής κουλτούρας και εθνικότητας, επικοινωνώντας καθημερινά στα Αγγλικά. Σε όλα αυτά τους βοηθούν και τους εκπαιδεύουν οι Υπεύθυνοι Πεδίου.

image.png

Όταν φτάσουν στην ερευνητική βάση του ΑΡΧΕΛΩΝ θα τους καλωσορίσει ο Υπεύθυνος Εθελοντών και κατασκήνωσης. Αφού στήσουν την σκηνή τους, θα συναντήσουν και τους άλλους υπευθύνους πεδίου και θα ξεκινήσει η εκπαίδευση τους. Τις επόμενες εβδομάδες τους περιμένει μια μοναδική εμπειρία. « Ως Υπεύθυνη εθελοντών και κατασκήνωσης, ασχολούμαι καθημερινά με την οργάνωση και τη σωστή λειτουργία της κατασκήνωσης όπως οι προμήθειες τροφίμων, το πρόγραμμα καθαριότητας και μαγειρέματος. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να ξέρω ότι όλοι οι εθελοντές είναι χαρούμενοι και νιώθουν άνετα να με προσεγγίσουν για το οτιδήποτε. Είμαι κάτι σαν τη μαμά της κατασκήνωσης, όμως συμμετέχω και στην καταγραφή των φωλιών και στην ενημέρωση του κοινού» λέει η Irene Pulido Anton Υπεύθυνη Εθελοντών και Κατασκήνωσης στο Πρόγραμμα του Κόλπου της Μεσσαράς.

Ποιοι άλλοι υπεύθυνοι πεδίου ήταν φέτος μαζί με την Irene στην Κρήτη; Η Amelie Weiler δούλεψε σαν Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης Κοινού στον Κόλπο της Μεσσαράς, ενώ η Audrey Busa, η Βασιλίνα Βραδέλη, ο David de Haan, η Lizzie Burows West και o Matthew Leveridge δούλεψαν ως Υπεύθυνοι στο Ρέθυμνο. Ο Matthew, που είχε την πρώτη του εμπειρία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ πέρσι ως εθελοντής στο Ρέθυμνο και φέτος επέστρεψε στο ίδιο μέρος ως Υπεύθυνος Ευαισθητοποίησης Κοινού, μας εξηγεί παρακάτω ποιες δράσεις ενημέρωσης γίνονται για τις οποίες ο ίδιος εκπαίδευσε και οργάνωσε τους εθελοντές.

WhatsApp Image 2023-11-14 at 13.49.04_533da551.jpg

«Διαθέτουμε τραπέζια ενημέρωσης που βρίσκονται στην παραλία ωοτοκίας για του λουόμενος. Οι επισκέπτες έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στις παραλίες και στις χελώνες, γι' αυτό είμαστε εκεί για να τους ενημερώσουμε. Ακόμα, κάνουμε παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία το βράδυ και έχουμε το Ενημερωτικό σταθμό του ΑΡΧΕΛΩΝ στην κέντρο της πόλης. Πολλές φορές συμμετέχουμε σε σχολικές δράσεις και εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας. Πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο!» και συμπληρώνει : «Ο δικός μου ρόλος ήταν η εκπαίδευση των εθελοντών και η εβδομαδιαία οργάνωση των καθηκόντων τους στον τομέα της ενημέρωσης του κοινού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί στο Ρέθυμνο έρχονται για τις διακοπές τους πολλοί άνθρωποι που δεν ξέρουν ότι υπάρχουν θαλάσσιες χελώνες εδώ. Βέβαια, συμμετείχα επίσης σε κάποιες βάρδιες καταγραφής και προστασίας των φωλιών και στα καθήκοντα της κατασκήνωσης».

Στα Χανιά εργάστηκαν σαν Υπεύθυνοι Πεδίου η Lucie Grosjean, η Gracie Rowe και ο Thomas Chazlnoel. Για την από κοινού εφαρμογή στα 3 προγράμματα της Κρήτης εργάστηκαν ως Συντονιστές ο Sam Finlayson και η Μελίνα Μιλιδάκη υπό την επίβλεψη του Γιώργου Βράμπα, Υπεύθυνου Προγραμμάτων Κρήτης και της Πέλλης Τσούση, Βοηθού Υπεύθυνου Προγραμμάτων Κρήτης.

Οι Υπεύθυνοι Καταγραφής και Προστασίας εκπαιδεύουν τους εθελοντές στην καταγραφή των φωλιών και την προστασία τους στις βραδινές και τις πρωινές βάρδιες που γίνονται καθημερινά κατά την περίοδο αναπαραγωγής και ωοτοκίας της χελώνας. Συμμετέχουν ανάλογα με τις ανάγκες και στα υπόλοιπα καθήκοντα.

Στον Κυπαρισσιακό κόλπο, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αναπαραγωγικός πληθυσμός της Καρέτα στη Μεσόγειο, η φετινή χρονιά ήταν πολύ απαιτητική. Οι Υπεύθυνοι Πεδίου στο Πρόγραμμα της Κυπαρισσίας ήταν οι: Sarah Kelliher, Leonie Marzecki, Άρης Τσίρογλου, Judith Hoste, Rachel Forster, Sam Brown και Δάφνη Νικήσανλη. «Παρά τις δυσκολίες, τα καταφέραμε, δεθήκαμε και δημιουργήσαμε τη δικιά μας μικρή οικογένεια», λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, ο Υπεύθυνος Προγραμμάτων δυτικής Πελοποννήσου. «Λόγω του μεγάλου αριθμού των φωλιών, εκτός από τους Υπεύθυνους πεδίου, χρειάστηκε και νέοι εθελοντές να αναλάβουν αρκετές ευθύνες και αρμοδιότητες. Ευχαριστούμε τον Μatheo Merle, Enora Bourgeois, Aurelie Chaput, Elisa d’ Allibert για όλη την σκληρή δουλειά!» προσθέτει.

Συνεχίζοντας στην Πελοπόννησο, μαζί με τον Αλέξανδρο Καραπλή, Υπεύθυνο Προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου εργάστηκαν ως Υπεύθυνοι Πεδίου στο Λακωνικό Κόλπο οι: Judith Glaser, Laura Suppan, Δέσποινα Παπαγεωργίου. Στην Κορώνη, Υπεύθυνοι Πεδίου ήταν η Noha Ratouit, η Tabea Morgenstern και ο Κώστας Κότσιρας. «Ήταν μια πολύ απαιτητική σεζόν, μιας και είχαμε πρωτόγνωρους αριθμούς φωλιών στα προγράμματα τις Νότιας Πελοποννήσου. Παρόλα αυτά χτίσαμε μια πολύ γερή ομάδα και φιλία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εθελοντές Mael Probst, Audrey Kieffer, Antonin Gillot, Elain Friob, Antony Couffrant, Sophie Laderriere, Martin Vanham και Justine Masselot, αλλά και τόσους άλλους εθελοντές που βοήθησαν τα προγράμματα και τους Υπεύθυνους Πεδίου μας», λέει ο Αλέξανδρος.

Και στη Ζάκυνθο το 2023 καταγράφηκαν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ αρκετές φωλιές, και η προστασία τους έγινε σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου του ΟΦΥΠΕΚΑ. Την ευθύνη για το πρόγραμμα είχαν ο Θάνος Μιχαηλίδης και η βοηθός του Άννα Μαρία Τυρά. Μαζί τους συνεργάστηκαν οι Υπεύθυνοι Πεδίου Tarrit Vincent, Tobias Juul Jakobsen, Marcia Abreau, Sarah Crosse, Tanya Narshi, Sarah Bala, Anita Szymanska, Lucie Fauchard. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους του Υπεύθυνους πεδίου για την προσφορά τους, και ιδιαίτερα την Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης Κοινού, τη Lucie, που σήκωσε το βάρος τόσων δράσεων ενημέρωσης με έναν μικρό αριθμό εθελοντών των οποίων οι επικοινωνιακές δεξιότητες αναδείχθηκαν στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού» λέει ο Θάνος.

Judith.jpg

Στο Πρόγραμμα το Αμβρακικού το 2023 Υπεύθυνη πεδίου ήταν η Zuzanna Gasienica Gewont που εκπαίδευσε τους εθελοντές στην ολιγόλεπτη σύλληψη και μέτρηση βιομετρικών στοιχείων των θαλάσσιων χελωνών. «Ευχαριστούμε και τους 37 αφοσιωμένους Υπεύθυνους Πεδίου, που συμμετείχαν στα φετινά Προγράμματα. Ξεκίνησαν και αυτοί, όπως και όλοι μας στον ΑΡΧΕΛΩΝ, ένα καλοκαίρι ως απλοί εθελοντές γνωρίζοντας λίγα πράγματα για τις χελώνες και την προστασία τους και θέλησαν να επιστρέψουν με ένα διαφορετικό ρόλο. Η συνεργασία μας φέτος άρχισε με ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο τον Απρίλιο και συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια το καλοκαιριού. Μας βοήθησαν ουσιαστικά και διασφάλισαν ένα πολύ καλό επίπεδο λειτουργίας των προγραμμάτων», λέει η Υπεύθυνη Ερευνητικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ, Αλίκη Παναγοπούλου.

Γίνε εθελοντής στον ΑΡΧΕΛΩΝ! Μάθε περισσότερα εδώ.

Μάθε περισσότερα για τους Υπεύθυνους Πεδίου και για τις ειδικές κατηγορίες εθελοντών εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/11/2023

  Τα αποτελέσματα του Παιδικού Διαγωνισμού Παραλίας 2023: Δείτε τα χελωνάκια που μας έκλεψαν την καρδιά!

  Οι μικροί φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ που συμμετείχαν στον Παιδικό Διαγωνισμό Παραλίας 2023 σχημάτισαν χελώνες από χαλίκια, άμμο, νερό, πετρούλες, ξυλαράκια, φύλλα και κοχύλια, διαδίδοντας το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις διάφορες παραλίες της Ελλάδας. Η χελωνίτσα της Αγγελικής (7 ετών) που αγναντεύει πάνω στον βράχο έκλεψε 694 καρδιές και αναδείχθηκε νικήτρια!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/11/2023

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα»

  Ο κ. Μαργαριτούλης μας ταξίδεψε στο χρόνο με τις ιστορίες των ηρωικών πρώτων «χελωνάδων» κατά τη δεκαετία του 1980, που, χωρίς κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή, κατάφερνε να συντονίζει στον κόλπο του Λαγανά, τον Κυπαρισσιακό και τον Λακωνικό Κόλπο.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/11/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Βοηθός Λογιστή

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη μερικής απασχόλησης για την υποστήριξη του Λογιστηρίου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!