15/11/2023

Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του φετινού καλοκαιριού και ο ρόλος τους

Κάθε χρόνο εκατοντάδες εθελοντές έρχονται από μακρινά και κοντινά μέρη στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ με ένα κοινό σκοπό, να προστατέψουν τις θαλάσσιες χελώνες. Θα πρέπει να εκπαιδευτούν στην καταγραφή και προστασία των φωλιών, στη συλλογή στοιχείων, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και να μάθουν να συμβιώνουν με άλλα άτομα διαφορετικής κουλτούρας και εθνικότητας, επικοινωνώντας καθημερινά στα Αγγλικά. Σε όλα αυτά τους βοηθούν και τους εκπαιδεύουν οι Υπεύθυνοι Πεδίου.

image.png

Όταν φτάσουν στην ερευνητική βάση του ΑΡΧΕΛΩΝ θα τους καλωσορίσει ο Υπεύθυνος Εθελοντών και κατασκήνωσης. Αφού στήσουν την σκηνή τους, θα συναντήσουν και τους άλλους υπευθύνους πεδίου και θα ξεκινήσει η εκπαίδευση τους. Τις επόμενες εβδομάδες τους περιμένει μια μοναδική εμπειρία. « Ως Υπεύθυνη εθελοντών και κατασκήνωσης, ασχολούμαι καθημερινά με την οργάνωση και τη σωστή λειτουργία της κατασκήνωσης όπως οι προμήθειες τροφίμων, το πρόγραμμα καθαριότητας και μαγειρέματος. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να ξέρω ότι όλοι οι εθελοντές είναι χαρούμενοι και νιώθουν άνετα να με προσεγγίσουν για το οτιδήποτε. Είμαι κάτι σαν τη μαμά της κατασκήνωσης, όμως συμμετέχω και στην καταγραφή των φωλιών και στην ενημέρωση του κοινού» λέει η Irene Pulido Anton Υπεύθυνη Εθελοντών και Κατασκήνωσης στο Πρόγραμμα του Κόλπου της Μεσσαράς.

Ποιοι άλλοι υπεύθυνοι πεδίου ήταν φέτος μαζί με την Irene στην Κρήτη; Η Amelie Weiler δούλεψε σαν Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης Κοινού στον Κόλπο της Μεσσαράς, ενώ η Audrey Busa, η Βασιλίνα Βραδέλη, ο David de Haan, η Lizzie Burows West και o Matthew Leveridge δούλεψαν ως Υπεύθυνοι στο Ρέθυμνο. Ο Matthew, που είχε την πρώτη του εμπειρία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ πέρσι ως εθελοντής στο Ρέθυμνο και φέτος επέστρεψε στο ίδιο μέρος ως Υπεύθυνος Ευαισθητοποίησης Κοινού, μας εξηγεί παρακάτω ποιες δράσεις ενημέρωσης γίνονται για τις οποίες ο ίδιος εκπαίδευσε και οργάνωσε τους εθελοντές.

WhatsApp Image 2023-11-14 at 13.49.04_533da551.jpg

«Διαθέτουμε τραπέζια ενημέρωσης που βρίσκονται στην παραλία ωοτοκίας για του λουόμενος. Οι επισκέπτες έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στις παραλίες και στις χελώνες, γι' αυτό είμαστε εκεί για να τους ενημερώσουμε. Ακόμα, κάνουμε παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία το βράδυ και έχουμε το Ενημερωτικό σταθμό του ΑΡΧΕΛΩΝ στην κέντρο της πόλης. Πολλές φορές συμμετέχουμε σε σχολικές δράσεις και εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας. Πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο!» και συμπληρώνει : «Ο δικός μου ρόλος ήταν η εκπαίδευση των εθελοντών και η εβδομαδιαία οργάνωση των καθηκόντων τους στον τομέα της ενημέρωσης του κοινού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί στο Ρέθυμνο έρχονται για τις διακοπές τους πολλοί άνθρωποι που δεν ξέρουν ότι υπάρχουν θαλάσσιες χελώνες εδώ. Βέβαια, συμμετείχα επίσης σε κάποιες βάρδιες καταγραφής και προστασίας των φωλιών και στα καθήκοντα της κατασκήνωσης».

Στα Χανιά εργάστηκαν σαν Υπεύθυνοι Πεδίου η Lucie Grosjean, η Gracie Rowe και ο Thomas Chazlnoel. Για την από κοινού εφαρμογή στα 3 προγράμματα της Κρήτης εργάστηκαν ως Συντονιστές ο Sam Finlayson και η Μελίνα Μιλιδάκη υπό την επίβλεψη του Γιώργου Βράμπα, Υπεύθυνου Προγραμμάτων Κρήτης και της Πέλλης Τσούση, Βοηθού Υπεύθυνου Προγραμμάτων Κρήτης.

Οι Υπεύθυνοι Καταγραφής και Προστασίας εκπαιδεύουν τους εθελοντές στην καταγραφή των φωλιών και την προστασία τους στις βραδινές και τις πρωινές βάρδιες που γίνονται καθημερινά κατά την περίοδο αναπαραγωγής και ωοτοκίας της χελώνας. Συμμετέχουν ανάλογα με τις ανάγκες και στα υπόλοιπα καθήκοντα.

Στον Κυπαρισσιακό κόλπο, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αναπαραγωγικός πληθυσμός της Καρέτα στη Μεσόγειο, η φετινή χρονιά ήταν πολύ απαιτητική. Οι Υπεύθυνοι Πεδίου στο Πρόγραμμα της Κυπαρισσίας ήταν οι: Sarah Kelliher, Leonie Marzecki, Άρης Τσίρογλου, Judith Hoste, Rachel Forster, Sam Brown και Δάφνη Νικήσανλη. «Παρά τις δυσκολίες, τα καταφέραμε, δεθήκαμε και δημιουργήσαμε τη δικιά μας μικρή οικογένεια», λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, ο Υπεύθυνος Προγραμμάτων δυτικής Πελοποννήσου. «Λόγω του μεγάλου αριθμού των φωλιών, εκτός από τους Υπεύθυνους πεδίου, χρειάστηκε και νέοι εθελοντές να αναλάβουν αρκετές ευθύνες και αρμοδιότητες. Ευχαριστούμε τον Μatheo Merle, Enora Bourgeois, Aurelie Chaput, Elisa d’ Allibert για όλη την σκληρή δουλειά!» προσθέτει.

Συνεχίζοντας στην Πελοπόννησο, μαζί με τον Αλέξανδρο Καραπλή, Υπεύθυνο Προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου εργάστηκαν ως Υπεύθυνοι Πεδίου στο Λακωνικό Κόλπο οι: Judith Glaser, Laura Suppan, Δέσποινα Παπαγεωργίου. Στην Κορώνη, Υπεύθυνοι Πεδίου ήταν η Noha Ratouit, η Tabea Morgenstern και ο Κώστας Κότσιρας. «Ήταν μια πολύ απαιτητική σεζόν, μιας και είχαμε πρωτόγνωρους αριθμούς φωλιών στα προγράμματα τις Νότιας Πελοποννήσου. Παρόλα αυτά χτίσαμε μια πολύ γερή ομάδα και φιλία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εθελοντές Mael Probst, Audrey Kieffer, Antonin Gillot, Elain Friob, Antony Couffrant, Sophie Laderriere, Martin Vanham και Justine Masselot, αλλά και τόσους άλλους εθελοντές που βοήθησαν τα προγράμματα και τους Υπεύθυνους Πεδίου μας», λέει ο Αλέξανδρος.

Και στη Ζάκυνθο το 2023 καταγράφηκαν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ αρκετές φωλιές, και η προστασία τους έγινε σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου του ΟΦΥΠΕΚΑ. Την ευθύνη για το πρόγραμμα είχαν ο Θάνος Μιχαηλίδης και η βοηθός του Άννα Μαρία Τυρά. Μαζί τους συνεργάστηκαν οι Υπεύθυνοι Πεδίου Tarrit Vincent, Tobias Juul Jakobsen, Marcia Abreau, Sarah Crosse, Tanya Narshi, Sarah Bala, Anita Szymanska, Lucie Fauchard. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους του Υπεύθυνους πεδίου για την προσφορά τους, και ιδιαίτερα την Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης Κοινού, τη Lucie, που σήκωσε το βάρος τόσων δράσεων ενημέρωσης με έναν μικρό αριθμό εθελοντών των οποίων οι επικοινωνιακές δεξιότητες αναδείχθηκαν στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού» λέει ο Θάνος.

Judith.jpg

Στο Πρόγραμμα το Αμβρακικού το 2023 Υπεύθυνη πεδίου ήταν η Zuzanna Gasienica Gewont που εκπαίδευσε τους εθελοντές στην ολιγόλεπτη σύλληψη και μέτρηση βιομετρικών στοιχείων των θαλάσσιων χελωνών. «Ευχαριστούμε και τους 37 αφοσιωμένους Υπεύθυνους Πεδίου, που συμμετείχαν στα φετινά Προγράμματα. Ξεκίνησαν και αυτοί, όπως και όλοι μας στον ΑΡΧΕΛΩΝ, ένα καλοκαίρι ως απλοί εθελοντές γνωρίζοντας λίγα πράγματα για τις χελώνες και την προστασία τους και θέλησαν να επιστρέψουν με ένα διαφορετικό ρόλο. Η συνεργασία μας φέτος άρχισε με ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο τον Απρίλιο και συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια το καλοκαιριού. Μας βοήθησαν ουσιαστικά και διασφάλισαν ένα πολύ καλό επίπεδο λειτουργίας των προγραμμάτων», λέει η Υπεύθυνη Ερευνητικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ, Αλίκη Παναγοπούλου.

Γίνε εθελοντής στον ΑΡΧΕΛΩΝ! Μάθε περισσότερα εδώ.

Μάθε περισσότερα για τους Υπεύθυνους Πεδίου και για τις ειδικές κατηγορίες εθελοντών εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!