21/12/2023

Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

Στην εκδήλωση για τα 40 Χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια αλλά και το μέλλον του ΑΡΧΕΛΩΝ. Δείτε παρακάτω τελικό μέρος της ομιλίας του.

Thomas Arapis, the president of ARCHELON, the sea turtle protection society of Greece on the 40 years anniversary event

  • Οι θαλάσσιες χελώνες ζουν στους ωκεανούς και τις θάλασσες του πλανήτη μας εδώ και 120 εκατομμύρια χρόνια. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε έναν αγώνα για την προστασία τους στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια. Ασήμαντα μικρός αριθμός το 40 μπροστά στα 120 εκατομμύρια, θα πει κάποιος. Αποκτά όμως μια αξία όταν αναλογιστούμε το διεθνή συναγερμό για τον κίνδυνο εξαφάνισης των θαλάσσιων χελωνών στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Και ίσως λίγο παραπάνω αξία δίνει το γεγονός ότι τα προγράμματα καταγραφής και προστασίας των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό συγκαταλέγονται στα μακροβιότερα παγκοσμίως! Τα όποια θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται στους πληθυσμούς της Καρέττα στη Μεσόγειο φαίνεται να δικαιώνουν σε κάποιο βαθμό την προσπάθειά μας.

20c0de07-025d-4c5a-947b-a9d62174b527.jpeg

Είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία;

  • Αν η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι κάτι που θέλουμε σαν κοινωνίες να βελτιώσουμε, νομίζω ναι, είμαστε χρήσιμοι. Για παράδειγμα, είμαστε χρήσιμοι στην Πολιτεία, που έχει υποχρέωση να μεριμνά για την προστασία της φύσης και τα προστατευόμενα είδη. Μία πλήρης οικονομική αποτίμηση του έργου της καταγραφής και προστασίας φωλιών που έχει προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ μέσα στα 40 χρόνια δράσης του θα υπολογιζόταν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Το σημαντικό αποτύπωμα της δουλειάς μας στην κοινωνία όμως, δεν είναι οικονομικό. Είναι τα χιλιάδες χελωνάκια που φτάνουν στη θάλασσα κάθε χρόνο, οι δεκάδες τραυματισμένες χελώνες που περιθάλπονται και απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, η βιωματική εμπειρία παιδιών και εθελοντών και η διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Untitled design (32).png

  • Αυτό που μπορεί να μας δώσει έμπνευση και δύναμη να συνεχίσουμε είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα της δράσης μας στις παραλίες ωοτοκίας, στις περιοχές διατροφής, και στο Κέντρο Διάσωσης. Είναι επίσης η ικανοποίηση των συνεργατών μας, η εμπειρία που αποκομίζουν κάθε μέρα που περνάει και η διάθεσή τους να συνεχίζουν να εργάζονται μαζί μας και να προσπαθούν για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Τα θετικά σχόλια που παίρνουμε από τους εθελοντές και τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με το ζητούμενο της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών, αλλά με ένα συνολικότερο και πολύ-επίπεδο θετικό αποτύπωμα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Λένε ότι είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία ζωής.

  • Εν τέλει, ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα μεγάλο σχολείο. Ένα σχολείο που εκπαιδεύει όχι μόνο σε θέματα καταγραφής και προστασίας των ζώων, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος της χώρας μας, αλλά και που δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αξιών, αντιλήψεων και πρακτικών για ένα καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη.

DSC_2775.JPG

Τι άραγε θα φέρει το αύριο για τον ΑΡΧΕΛΩΝ;

  • Ελπίζουμε ότι θα φέρει καλύτερη διαχείριση στις προστατευόμενες περιοχές. Ότι εκεί θα διασφαλιστούν οι λειτουργίες της φύσης και θα αποφευχθεί περαιτέρω οικοπεδοποίηση της παράκτιας ζώνης κοντά στις περιοχές ωοτοκίας. Ότι θα διαμορφωθούν κανονισμοί των ανθρώπινων δραστηριοτήτων γύρω και πάνω στις παραλίες που θα επιτρέψουν στη φύση να λειτουργεί, ενόψει μάλιστα και της κλιματικής αλλαγής. Θα θέλαμε να δούμε καλύτερη συνεννόηση μεταξύ αρμοδίων φορέων, καλύτερη επιτήρηση των μέτρων προστασίας, μεγαλύτερη προσπάθεια ανάπτυξης βιώσιμων πρακτικών στον τουρισμό και την αλιεία σε κάθε περιοχή δράσης μας. Θα θέλαμε να δούμε λιγότερα τραυματισμένα ζώα, λιγότερα πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα.

  • Σαν ΑΡΧΕΛΩΝ είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε σε όλα αυτά, καταγράφοντας χελώνες και φωλιές, περιθάλποντας τραυματισμένα ζώα, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους ανθρώπους για τα θέματα προστασίας τους. Δεν υπάρχει κάτι, εκτός από μας τους ίδιους, που να μας διαβεβαιώνει ότι οι δράσεις μας θα έχουν θετικό αποτέλεσμα στο μέλλον. Όμως συνεχίζουμε, δίνοντας μια ευκαιρία στον εαυτό μας και στους άλλους.

  • Αυτό που έχω ανάγκη να πω σε τελευταία ανάλυση, είναι ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε. Το ότι αναλαμβάνουμε ένα μικρό έστω κομμάτι της συλλογικής ευθύνης για το περιβάλλον, για τη Μεσόγειο, είναι σημάδι συνειδητοποίησης, που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον κόσμο και τη θέση μας σ’ αυτόν. Αυτό δίνει νόημα στη ζωή μας.

Εύχομαι για όλους μας υγεία, ειρήνη και ευημερία στα επόμενα χρόνια.

Η εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στις 8 Νοεμβρίου 2023.

Διαβάστε επίσης

Το παρελθόν αξίζει αν γίνει φάρος για το μέλλον
Σαράντα χρόνια μετά – ο ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

Παρακολουθήστε σε βίντεο ολόκληρη την εκδήλωση εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2025

    Απαγόρευση θήρας στη Χίο: Ανάσα ζωής για το καμένο νησί

    Με τις καμένες εκτάσεις της Χίου να καπνίζουν ακόμη και την κυνηγετική περίοδο εντός των πυλών, 21 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, απευθύνουν επείγον αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Διεύθυνση Δασών Χίου για την άμεση καθολική απαγόρευση της θήρας σε όλο το νησί.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/08/2025

    Μια χελώνα φέρνει την ελπίδα μέσα στη νύχτα της φωτιάς

    Μετά από ένα 12ωρο γεμάτο φόβο και αβεβαιότητα, η οικογένεια βρέθηκε μάρτυρας ενός θαύματος της φύσης. «Ήταν κάτι που θύμισε τι είναι σημαντικό. Μέσα στην απόγνωσή μας, ήταν αυτό που μας έδωσε ελπίδα»

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/08/2025

    Μια αλυσίδα ζωής του ΑΡΧΕΛΩΝ με τη βοήθεια του Πράσινου Ταμείου

    Με επιμονή, υπομονή, φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή φροντίδα, η «Χιονούλα» πέρασε από την κρίσιμη φάση στην ανάρρωση.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/07/2025

    ΠΡΟΣΟΧΗ - Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες – δεν είναι κατοικίδια ζώα- Προστατέψτε τις από τις ανθρωπογενείς επιδράσεις

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ενημερώνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο ταΐσματος θαλάσσιων χελωνών από ανθρώπους σε παραθαλάσσιες περιοχές, λιμάνια και τουριστικά σημεία. Παρά τις καλές προθέσεις, αυτή η πρακτική προκαλεί σοβαρά προβλήματα για τις χελώνες και για τους ανθρώπους.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/07/2025

    Νέος Σταθμός Ενημέρωσης στην Κυπαρισσία για το έργο LIFE MareNatura

    Ο νέος Σταθμός βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και λειτουργεί καθημερινά από τις 18:30 έως τις 21:00

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/07/2025

    Δημόσιες Εκσκαφές Φωλιών Θαλάσσιας Χελώνας στην Κρήτη

    Οι εκσκαφές είναι ανοικτές για μεγάλους και παιδιά και γίνονται κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στις παραλίες ωοτοκίας του Ρεθύμνου, των Χανίων και του Κόλπου της Μεσσαράς.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/07/2025

    Δημόσιες Εκσκαφές Φωλιών Θαλάσσιας Χελώνας στην Πελοπόννησο

    Οι εκσκαφές είναι ανοικτές για μεγάλους και παιδιά και γίνονται κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο στις παραλίες ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου, του Ρωμανού, της Κορώνης και του Λακωνικού Κόλπου.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/07/2025

    Πιο νωρίς από ποτέ ξεκίνησε η περίοδος εκκόλαψης του 2025 – Τα πρώτα χελωνάκια στη θάλασσα!

    Η πρώτη εκκόλαψη φωλιάς έγινε στη δυτική Πελοπόννησο και ήταν η πιο πρώιμη στα 42 χρόνια καταγραφών και προστασίας που έχει συμπληρώσει ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2025

    Σημαντικές ανακοινώσεις στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Ζωογεωγραφίας και Οικολογίας της Ελλάδας και των γειτονικών Περιοχών (ICZEGAR)

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε δυναμικά στο συνέδριο με τρεις προφορικές παρουσιάσεις, οι οποίες ανέδειξαν σημαντικές πτυχές του ερευνητικού και διαχειριστικού έργου του στον τομέα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/07/2025

    Έλεγχοι στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία από εκπροσώπους της Σύμβασης της Βέρνης

    Οι εμπειρογνώμονες βρέθηκαν στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της εφαρμογής των Συστάσεων που έχει υιοθετήσει η Διαρκής Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης προς την χώρα μας σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/07/2025

    Επιστήμη των Πολιτών: Πώς έγινε πραγματικότητα η καταγραφή της Σποραδικής Ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο

    Για πάνω από 40 χρόνια, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν θεάσεις και ίχνη χελωνών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Χάρη στο ενδιαφέρον σας, έχουμε επιβεβαιώσει 577 μοναδικά γεγονότα ωοτοκίας εκτός των περιοχών που παρακολουθούμε συστηματικά!

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/07/2025

    Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών και τα γυρίσματα στην Κρήτη

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που βρέθηκαν να ωοτοκούν στην Κρήτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE MareNatura. Μάλιστα φέτος η ομάδα του Ντοκιμαντέρ του LIFE MareNatura μας συνόδευσε στο πεδίο!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/06/2025

    Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!

    Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2025

    Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/06/2025

    Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;

    ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!