21/12/2023

Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

Στην εκδήλωση για τα 40 Χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια αλλά και το μέλλον του ΑΡΧΕΛΩΝ. Δείτε παρακάτω τελικό μέρος της ομιλίας του.

Thomas Arapis, the president of ARCHELON, the sea turtle protection society of Greece on the 40 years anniversary event

 • Οι θαλάσσιες χελώνες ζουν στους ωκεανούς και τις θάλασσες του πλανήτη μας εδώ και 120 εκατομμύρια χρόνια. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε έναν αγώνα για την προστασία τους στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια. Ασήμαντα μικρός αριθμός το 40 μπροστά στα 120 εκατομμύρια, θα πει κάποιος. Αποκτά όμως μια αξία όταν αναλογιστούμε το διεθνή συναγερμό για τον κίνδυνο εξαφάνισης των θαλάσσιων χελωνών στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Και ίσως λίγο παραπάνω αξία δίνει το γεγονός ότι τα προγράμματα καταγραφής και προστασίας των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό συγκαταλέγονται στα μακροβιότερα παγκοσμίως! Τα όποια θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται στους πληθυσμούς της Καρέττα στη Μεσόγειο φαίνεται να δικαιώνουν σε κάποιο βαθμό την προσπάθειά μας.

20c0de07-025d-4c5a-947b-a9d62174b527.jpeg

Είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία;

 • Αν η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι κάτι που θέλουμε σαν κοινωνίες να βελτιώσουμε, νομίζω ναι, είμαστε χρήσιμοι. Για παράδειγμα, είμαστε χρήσιμοι στην Πολιτεία, που έχει υποχρέωση να μεριμνά για την προστασία της φύσης και τα προστατευόμενα είδη. Μία πλήρης οικονομική αποτίμηση του έργου της καταγραφής και προστασίας φωλιών που έχει προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ μέσα στα 40 χρόνια δράσης του θα υπολογιζόταν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Το σημαντικό αποτύπωμα της δουλειάς μας στην κοινωνία όμως, δεν είναι οικονομικό. Είναι τα χιλιάδες χελωνάκια που φτάνουν στη θάλασσα κάθε χρόνο, οι δεκάδες τραυματισμένες χελώνες που περιθάλπονται και απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, η βιωματική εμπειρία παιδιών και εθελοντών και η διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Untitled design (32).png

 • Αυτό που μπορεί να μας δώσει έμπνευση και δύναμη να συνεχίσουμε είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα της δράσης μας στις παραλίες ωοτοκίας, στις περιοχές διατροφής, και στο Κέντρο Διάσωσης. Είναι επίσης η ικανοποίηση των συνεργατών μας, η εμπειρία που αποκομίζουν κάθε μέρα που περνάει και η διάθεσή τους να συνεχίζουν να εργάζονται μαζί μας και να προσπαθούν για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Τα θετικά σχόλια που παίρνουμε από τους εθελοντές και τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με το ζητούμενο της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών, αλλά με ένα συνολικότερο και πολύ-επίπεδο θετικό αποτύπωμα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Λένε ότι είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία ζωής.

 • Εν τέλει, ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα μεγάλο σχολείο. Ένα σχολείο που εκπαιδεύει όχι μόνο σε θέματα καταγραφής και προστασίας των ζώων, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος της χώρας μας, αλλά και που δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αξιών, αντιλήψεων και πρακτικών για ένα καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη.

DSC_2775.JPG

Τι άραγε θα φέρει το αύριο για τον ΑΡΧΕΛΩΝ;

 • Ελπίζουμε ότι θα φέρει καλύτερη διαχείριση στις προστατευόμενες περιοχές. Ότι εκεί θα διασφαλιστούν οι λειτουργίες της φύσης και θα αποφευχθεί περαιτέρω οικοπεδοποίηση της παράκτιας ζώνης κοντά στις περιοχές ωοτοκίας. Ότι θα διαμορφωθούν κανονισμοί των ανθρώπινων δραστηριοτήτων γύρω και πάνω στις παραλίες που θα επιτρέψουν στη φύση να λειτουργεί, ενόψει μάλιστα και της κλιματικής αλλαγής. Θα θέλαμε να δούμε καλύτερη συνεννόηση μεταξύ αρμοδίων φορέων, καλύτερη επιτήρηση των μέτρων προστασίας, μεγαλύτερη προσπάθεια ανάπτυξης βιώσιμων πρακτικών στον τουρισμό και την αλιεία σε κάθε περιοχή δράσης μας. Θα θέλαμε να δούμε λιγότερα τραυματισμένα ζώα, λιγότερα πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα.

 • Σαν ΑΡΧΕΛΩΝ είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε σε όλα αυτά, καταγράφοντας χελώνες και φωλιές, περιθάλποντας τραυματισμένα ζώα, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους ανθρώπους για τα θέματα προστασίας τους. Δεν υπάρχει κάτι, εκτός από μας τους ίδιους, που να μας διαβεβαιώνει ότι οι δράσεις μας θα έχουν θετικό αποτέλεσμα στο μέλλον. Όμως συνεχίζουμε, δίνοντας μια ευκαιρία στον εαυτό μας και στους άλλους.

 • Αυτό που έχω ανάγκη να πω σε τελευταία ανάλυση, είναι ότι ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε. Το ότι αναλαμβάνουμε ένα μικρό έστω κομμάτι της συλλογικής ευθύνης για το περιβάλλον, για τη Μεσόγειο, είναι σημάδι συνειδητοποίησης, που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον κόσμο και τη θέση μας σ’ αυτόν. Αυτό δίνει νόημα στη ζωή μας.

Εύχομαι για όλους μας υγεία, ειρήνη και ευημερία στα επόμενα χρόνια.

Η εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στις 8 Νοεμβρίου 2023.

Διαβάστε επίσης

Το παρελθόν αξίζει αν γίνει φάρος για το μέλλον
Σαράντα χρόνια μετά – ο ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

Παρακολουθήστε σε βίντεο ολόκληρη την εκδήλωση εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!