05/01/2024

Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

Ιανουάριος

 • Ο Ιανουάριος βρήκε την ομάδα του Κέντρου Διάσωσης απασχολημένη με 6 αφίξεις τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών Καρέττα.

 • Στις 20 και 21 Ιανουαρίου, ο ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξένησε στον χώρο του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα, το 2o Workshop «Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα». Το έργο αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, που είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), και έχει ως όραμα να προωθήσει μια στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία ανάμεσα στις οργανώσεις και τους φορείς που ασχολούνται με την περίθαλψη των άγριων ζώων στην Ελλάδα. Εκεί με άλλες συμμαχικές οργανώσεις για την προστασία της άγριας ζωής συζητήσαμε για διάφορες κοινές ανησυχίες και παρακολουθήσαμε ενδιαφέρουσες ομιλίες με θέμα την ευζωία και την επανένταξη άγριων ζώων.

January .png

Φεβρουάριος

 • Πως κυλάει η ζωή σε ένα από τα Προγράμματα Προστασίας των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ; Καταφέραμε να πάρουμε μια γεύση από τη ζωή ενός εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο με την καινούργια ταινία μικρού μήκους της EyeQ Productions. Εσύ τι θα κάνεις φέτος το καλοκαίρι; Μήπως ήρθε η σειρά σου να σώσεις τις θαλάσσιες χελώνες; Δες την ταινία και μάθε περισσότερα για τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ!

 • Η θέληση για εξέλιξη και για γνώσεις στην περίθαλψη και φροντίδα των θαλάσσιων χελωνών αυξάνεται και αυτό οδήγησε σε ένα εργαστήριο που φιλοξένησε ο ΑΡΧΕΛΩΝ στις 11 και 12 Φεβρουαρίου για τις μεθόδους περίθαλψης των θαλάσσιων χελωνών. Η πρόσφατη ευκαιρία ήρθε με την συνδρομή των Wildlife Vets International, μίας μη κερδοσκοπικής Εταιρείας από τη Βρετανία, που από το 2019 υποστηρίζει τον ΑΡΧΕΛΩΝ με επιμορφωτικές επισκέψεις εξειδικευμένων επιστημόνων και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

 • Στις 20 Φεβρουαρίου βρεθήκαμε στο Ιmpact Hub Athens για τα αποτελέσματα των δράσεων του 2022! Μετά από δύο χρόνια διαδικτυακών παρουσιάσεων λόγω της πανδημίας, καταφέραμε να βρεθούμε από κοντά οι φίλοι και τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ.

February .png

Μάρτιος

Το Κέντρο Διάσωσης δέχθηκε τη χελώνα ΄Τορτελίνι’, άλλο ένα περιστατικό θαλάσσιας χελώνας με τραύμα στο καβούκι από σύγκρουση με προπέλα σκάφους.

Απρίλιος

Oι Υπεύθυνοι Πεδίου έτοιμοι για την καινούργια χελωνοσεζόν παρακολουθούν στις 25-28 Απριλίου διαδικτυακά το σεμινάριο εκπαίδευσης πριν την άφιξη τους στις παραλίες ωοτοκίας. Είσαι έμπειρος εθελοντής; Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας! Διάβασε περισσότερα εδώ!

Μάιος

 • 5 Μαΐου Αποχαιρετήσαμε τους Υπεύθυνους Προγραμμάτων και τους Υπεύθυνους Πεδίου για τις παραλίες ωοτοκίας!

 • Στις 25 Μαΐου το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν διαφορετικό από όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου γιατί υποδέχτηκε εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στη Γιορτή της Χελώνας 2023!

May .png

Ιούνιος

Στις 9 Ιουνίου η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα μέλη του Δικτύου συμφώνησαν σε έναν Κώδικα Δεοντολογίας ο οποίος θα διέπει τη λειτουργία τους, σε σχέση με την περίθαλψη, την ευζωία και την επανένταξη των άγριων ζώων που περιθάλπουν όπου και υπέγραψαν τις επόμενες μέρες. Αξίζει να θυμηθούμε την κατακλείδα της διευθύντριας του Συλλόγου “ΑΡΧΕΛΩΝ” Δάφνη Μαυρογιώργου για το δίκτυο των οργανώσεων.

«Το έργο ολοκληρώνεται, άλλα δεν σταματάει η συμμαχία μας εδώ. Οι οργανώσεις και οι φορείς που είναι μέλη του δικτύου θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον επόμενο διάστημα, γιατί υπάρχουν ακόμη θέματα τα οποία πρέπει να τα δουλέψουμε και να τα συζητήσουμε».

June.png

Ιούλιος

Στις 4 και 5 Ιουλίου οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι εταίροι, που είναι ΜΚΟ και οργανισμοί περιφερειακής εμβέλειας και εργάζονται για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών σε όλη τη Μεσόγειο αλληλοενημερώθηκαν και συμφώνησαν σε συγκεκριμένες δράσεις με στόχο για τη διατήρηση της εταιρικής σχέσης και των δραστηριοτήτων διατήρησης γύρω από τη Μεσόγειο.

Αύγουστος

 • Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο! Η τυχερή μαρκαρισμένη χελώνα, που είχε πρωτοπαρατηρηθεί στη Ζάκυνθο το 1986 και στην οποία δόθηκε το όνομα Γαία, καταγράφηκε ακόμη μία φορά από τους εκπαιδευμένους ερευνητές/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ να κάνει τη φωλιά της στην παραλία Σεκάνια της Ζακύνθου φέτος, επιβεβαιώνοντας έτσι, 37 ολόκληρα χρόνια αναπαραγωγική ζωής.

 • H European Commission έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο για να μάθει περισσότερα για τη διαήρηση των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο. Δες όλο το επεισόδιο εδω.

July, August .png

Σεπτέμβριος

 • Με την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς το Κέντρο Διάσωσης ξανά δέχθηκε τους λιλιπούτιους φίλους του στο Κέντρο Διάσωσης.

 • Μετά από 3 χρόνια περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης η πράσινη χελώνα Λίλο μεταφέρθηκε σε μία ήσυχη παραλία της Αττικής, όπου συγκινημένη η ομάδα τον αποχαιρέτησε και με γρήγορα πλατσουρίσματα επέστρεψε επιτέλους στη θάλασσα, στο σπίτι του! Δες το βίντεο από την απελευθέρωση του εδώ.

Οκτώβριος

Άλλη μια επιτυχημένη αναπαραγωγική περίοδος για τις θαλάσσιες χελώνες έφτασε στο τέλος της και οι Υπ. Προγραμμάτων, οι Υπ. Πεδίου και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μαζέψανε του ερευνητικούς σταθμούς από τις παραλίες ωοτοκίας και γύρισαν πίσω στο Κέντρο Διάσωσης.

Νοέμβριος

Στις 8 Νοεμβρίου ο ΑΡΧΕΛΩΝ γιόρτασε 40 χρόνια δράσης του Συλλόγου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα! Δες όλη την εκδήλωση εδώ και μάθε περισσότερα.

Δεκέμβριος

 • Ξεκίνησαν οι Διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης. Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις αποτελούν πλέον σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και δίνουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα. Μάθε περισσότερα.

 • Με ευχές από μεγάλους χελώναδες, φίλους, και υποστηρικτές τελειώνει το 2023. Ευχόμαστε το καινούργιο έτος να φέρει συμμαχίες ανάμεσα στις οργανώσεις, καλύτερη διαχείριση στις προστατευόμενες περιοχές και διάθεση για συνεισφορά.

Photo frames for website articles.png

Καλή χρονιά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!