05/01/2024

Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

Ιανουάριος

  • Ο Ιανουάριος βρήκε την ομάδα του Κέντρου Διάσωσης απασχολημένη με 6 αφίξεις τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών Καρέττα.

  • Στις 20 και 21 Ιανουαρίου, ο ΑΡΧΕΛΩΝ φιλοξένησε στον χώρο του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα, το 2o Workshop «Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα». Το έργο αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, που είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), και έχει ως όραμα να προωθήσει μια στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία ανάμεσα στις οργανώσεις και τους φορείς που ασχολούνται με την περίθαλψη των άγριων ζώων στην Ελλάδα. Εκεί με άλλες συμμαχικές οργανώσεις για την προστασία της άγριας ζωής συζητήσαμε για διάφορες κοινές ανησυχίες και παρακολουθήσαμε ενδιαφέρουσες ομιλίες με θέμα την ευζωία και την επανένταξη άγριων ζώων.

January .png

Φεβρουάριος

  • Πως κυλάει η ζωή σε ένα από τα Προγράμματα Προστασίας των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ; Καταφέραμε να πάρουμε μια γεύση από τη ζωή ενός εθελοντή του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο με την καινούργια ταινία μικρού μήκους της EyeQ Productions. Εσύ τι θα κάνεις φέτος το καλοκαίρι; Μήπως ήρθε η σειρά σου να σώσεις τις θαλάσσιες χελώνες; Δες την ταινία και μάθε περισσότερα για τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ!

  • Η θέληση για εξέλιξη και για γνώσεις στην περίθαλψη και φροντίδα των θαλάσσιων χελωνών αυξάνεται και αυτό οδήγησε σε ένα εργαστήριο που φιλοξένησε ο ΑΡΧΕΛΩΝ στις 11 και 12 Φεβρουαρίου για τις μεθόδους περίθαλψης των θαλάσσιων χελωνών. Η πρόσφατη ευκαιρία ήρθε με την συνδρομή των Wildlife Vets International, μίας μη κερδοσκοπικής Εταιρείας από τη Βρετανία, που από το 2019 υποστηρίζει τον ΑΡΧΕΛΩΝ με επιμορφωτικές επισκέψεις εξειδικευμένων επιστημόνων και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

  • Στις 20 Φεβρουαρίου βρεθήκαμε στο Ιmpact Hub Athens για τα αποτελέσματα των δράσεων του 2022! Μετά από δύο χρόνια διαδικτυακών παρουσιάσεων λόγω της πανδημίας, καταφέραμε να βρεθούμε από κοντά οι φίλοι και τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ.

February .png

Μάρτιος

Το Κέντρο Διάσωσης δέχθηκε τη χελώνα ΄Τορτελίνι’, άλλο ένα περιστατικό θαλάσσιας χελώνας με τραύμα στο καβούκι από σύγκρουση με προπέλα σκάφους.

Απρίλιος

Oι Υπεύθυνοι Πεδίου έτοιμοι για την καινούργια χελωνοσεζόν παρακολουθούν στις 25-28 Απριλίου διαδικτυακά το σεμινάριο εκπαίδευσης πριν την άφιξη τους στις παραλίες ωοτοκίας. Είσαι έμπειρος εθελοντής; Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας! Διάβασε περισσότερα εδώ!

Μάιος

  • 5 Μαΐου Αποχαιρετήσαμε τους Υπεύθυνους Προγραμμάτων και τους Υπεύθυνους Πεδίου για τις παραλίες ωοτοκίας!

  • Στις 25 Μαΐου το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν διαφορετικό από όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου γιατί υποδέχτηκε εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στη Γιορτή της Χελώνας 2023!

May .png

Ιούνιος

Στις 9 Ιουνίου η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα μέλη του Δικτύου συμφώνησαν σε έναν Κώδικα Δεοντολογίας ο οποίος θα διέπει τη λειτουργία τους, σε σχέση με την περίθαλψη, την ευζωία και την επανένταξη των άγριων ζώων που περιθάλπουν όπου και υπέγραψαν τις επόμενες μέρες. Αξίζει να θυμηθούμε την κατακλείδα της διευθύντριας του Συλλόγου “ΑΡΧΕΛΩΝ” Δάφνη Μαυρογιώργου για το δίκτυο των οργανώσεων.

«Το έργο ολοκληρώνεται, άλλα δεν σταματάει η συμμαχία μας εδώ. Οι οργανώσεις και οι φορείς που είναι μέλη του δικτύου θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον επόμενο διάστημα, γιατί υπάρχουν ακόμη θέματα τα οποία πρέπει να τα δουλέψουμε και να τα συζητήσουμε».

June.png

Ιούλιος

Στις 4 και 5 Ιουλίου οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι εταίροι, που είναι ΜΚΟ και οργανισμοί περιφερειακής εμβέλειας και εργάζονται για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών σε όλη τη Μεσόγειο αλληλοενημερώθηκαν και συμφώνησαν σε συγκεκριμένες δράσεις με στόχο για τη διατήρηση της εταιρικής σχέσης και των δραστηριοτήτων διατήρησης γύρω από τη Μεσόγειο.

Αύγουστος

  • Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο! Η τυχερή μαρκαρισμένη χελώνα, που είχε πρωτοπαρατηρηθεί στη Ζάκυνθο το 1986 και στην οποία δόθηκε το όνομα Γαία, καταγράφηκε ακόμη μία φορά από τους εκπαιδευμένους ερευνητές/ εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ να κάνει τη φωλιά της στην παραλία Σεκάνια της Ζακύνθου φέτος, επιβεβαιώνοντας έτσι, 37 ολόκληρα χρόνια αναπαραγωγική ζωής.

  • H European Commission έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο για να μάθει περισσότερα για τη διαήρηση των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο. Δες όλο το επεισόδιο εδω.

July, August .png

Σεπτέμβριος

  • Με την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς το Κέντρο Διάσωσης ξανά δέχθηκε τους λιλιπούτιους φίλους του στο Κέντρο Διάσωσης.

  • Μετά από 3 χρόνια περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης η πράσινη χελώνα Λίλο μεταφέρθηκε σε μία ήσυχη παραλία της Αττικής, όπου συγκινημένη η ομάδα τον αποχαιρέτησε και με γρήγορα πλατσουρίσματα επέστρεψε επιτέλους στη θάλασσα, στο σπίτι του! Δες το βίντεο από την απελευθέρωση του εδώ.

Οκτώβριος

Άλλη μια επιτυχημένη αναπαραγωγική περίοδος για τις θαλάσσιες χελώνες έφτασε στο τέλος της και οι Υπ. Προγραμμάτων, οι Υπ. Πεδίου και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μαζέψανε του ερευνητικούς σταθμούς από τις παραλίες ωοτοκίας και γύρισαν πίσω στο Κέντρο Διάσωσης.

Νοέμβριος

Στις 8 Νοεμβρίου ο ΑΡΧΕΛΩΝ γιόρτασε 40 χρόνια δράσης του Συλλόγου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα! Δες όλη την εκδήλωση εδώ και μάθε περισσότερα.

Δεκέμβριος

  • Ξεκίνησαν οι Διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης. Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις αποτελούν πλέον σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και δίνουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα. Μάθε περισσότερα.

  • Με ευχές από μεγάλους χελώναδες, φίλους, και υποστηρικτές τελειώνει το 2023. Ευχόμαστε το καινούργιο έτος να φέρει συμμαχίες ανάμεσα στις οργανώσεις, καλύτερη διαχείριση στις προστατευόμενες περιοχές και διάθεση για συνεισφορά.

Photo frames for website articles.png

Καλή χρονιά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/04/2024

    «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/04/2024

    Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/04/2024

    Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2024

    «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

    Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/04/2024

    LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/04/2024

    Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/03/2024

    Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

    Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/03/2024

    Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

    Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2024

    Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

    Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2024

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/02/2024

    Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

    Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    27/02/2024

    Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

    Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/02/2024

    Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

    Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/01/2024

    Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

    Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/01/2024

    Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

    Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!