17/09/2021

Ψάχνοντας τις αρσενικές θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό κόλπο

Τα δεδομένα και οι γνώσεις που είναι διαθέσιμα για τις κινήσεις των αρσενικών θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο είναι ακόμα και σήμερα περιορισμένα. Αυτό το κενό επιχειρεί να καλύψει ο ΑΡΧΕΛΩΝ τα τελευταία χρόνια. Φέτος, η μικρή ομάδα εθελοντών με υπεύθυνο πεδίου τον Hugo Baron και μέλη τους Joyce Rapiteau , Leo Cormary , Holly Smith-Baedorf, Eleanor Goodsell κατάφερε να τοποθετήσει 5 δορυφορικούς πομπούς σε ενήλικες αρσενικές χελώνες που εντοπίστηκαν στον Αμβρακικό κόλπο. Με το καθημερινό σήμα που εκπέμπουν οι πομποί, μπορούμε να δούμε σε διαδικτυακό χάρτη τις κινήσεις των χελωνών και τους μεταναστευτικούς διαδρόμους που θα ακολουθήσουν από την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

psaxnontas-tis-arsenikes-thalassies-xelwnes-ston-ambrakiko-kolpo-mava_amvrakikos_1.jpg

«Οι πομποί τοποθετήθηκαν σε ενήλικα άτομα, με ελάχιστο μήκος ουράς τα 25 εκατοστά», λέει η Νικολέττα Σιδηροπούλου, θαλάσσια βιολόγος και υπεύθυνη του ΑΡΧΕΛΩΝ για τις δράσεις στον Αμβρακικό κόλπο. Στη διάρκεια του φετινού προγράμματος, έγιναν συνολικά 299 ολιγόλεπτες συλλήψεις θαλάσσιων χελωνών, με στόχο το μαρκάρισμα (τοποθέτηση ειδικού αναγνωριστικού σήματος) και την καταγραφή των χαρακτηριστικών των ζώων. «Τα αποτελέσματα της καθημερινής και πολύωρης εργασίας πεδίου των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι συναρπαστικά και θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της επιστημονικής γνώσης για τις κινήσεις και τη μετανάστευση των θαλασσίων χελωνών», συνεχίζει.

psaxnontas-tis-arsenikes-thalassies-xelwnes-ston-ambrakiko-kolpo-mava_amvrakikos_2.jpg

Τα ρηχά νερά του Αμβρακικού κόλπου, στη βορειοδυτική Ελλάδα, είναι ένα από τα σημαντικότερα τροφικά πεδία θαλασσίων χελωνών στην Ελλάδα. Το πολύτιμο αυτό οικοσύστημα, που περιλαμβάνει και υγροτόπους διεθνούς σημασίας, φιλοξενεί στο θαλάσσιο χώρο του όχι μόνο Καρέττα αλλά και Πράσινες χελώνες.

Οι πρώτες δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ και οι καταγραφές στην περιοχή άρχισαν το 2000 και συνεχίζονται ανελλιπώς έκτοτε. Στο πλαίσιο του έργου “Conservation of Marine Turtles in the Mediterranean Region” άρχισε το 2020 στον Αμβρακικό η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών για την παρακολούθηση αρσενικών χελωνών με, και συνεχίστηκε το 2021.

Μια από τις φετινές εκπλήξεις είναι ότι εντοπίστηκαν για τρίτη χρονιά 2 χελώνες, οι οποίες είχαν μαρκαριστεί στην Ιταλία. «Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει διεθνής και ευρωπαϊκή νομοθεσία και απαιτείται διακρατική συνεργασία στις προσπάθειες διατήρησης μεταναστευτικών ζώων, όπως είναι οι θαλάσσιες χελώνες» σχολιάζει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ που είναι υπεύθυνη για την συνολική υλοποίηση των δράσεων του έργου.

psaxnontas-tis-arsenikes-thalassies-xelwnes-ston-ambrakiko-kolpo-mava_amvrakikos_3.jpg

Η δράση τοποθέτησης δορυφορικών πομπών και μαρκαρίσματος ενήλικων αρσενικών ζώων αναμένεται να συνεχιστεί την άνοιξη του 2022. Το έργο “Conservation of Marine Turtles in the Mediterranean Region” χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα MAVA.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/11/2023

  Τα αποτελέσματα του Παιδικού Διαγωνισμού Παραλίας 2023: Δείτε τα χελωνάκια που μας έκλεψαν την καρδιά!

  Οι μικροί φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ που συμμετείχαν στον Παιδικό Διαγωνισμό Παραλίας 2023 σχημάτισαν χελώνες από χαλίκια, άμμο, νερό, πετρούλες, ξυλαράκια, φύλλα και κοχύλια, διαδίδοντας το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις διάφορες παραλίες της Ελλάδας. Η χελωνίτσα της Αγγελικής (7 ετών) που αγναντεύει πάνω στον βράχο έκλεψε 694 καρδιές και αναδείχθηκε νικήτρια!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/11/2023

  Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του φετινού καλοκαιριού και ο ρόλος τους

  Ο Matthew από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Noha από την Γαλλία, ο David από την Ολλανδία, o Άρης από την Ελλάδα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι ως απλοί εθελοντές γνωρίζοντας λίγα πράγματα για τις χελώνες και την προστασία τους αλλά η εμπειρία τους τους έκανε να επιστρέψουν ως Υπεύθυνοι Πεδίου για να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες, εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας νέους εθελοντές.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/11/2023

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα φωτεινό τοπίο σε μια γκρίζα πραγματικότητα»

  Ο κ. Μαργαριτούλης μας ταξίδεψε στο χρόνο με τις ιστορίες των ηρωικών πρώτων «χελωνάδων» κατά τη δεκαετία του 1980, που, χωρίς κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή, κατάφερνε να συντονίζει στον κόλπο του Λαγανά, τον Κυπαρισσιακό και τον Λακωνικό Κόλπο.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/11/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Βοηθός Λογιστή

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη μερικής απασχόλησης για την υποστήριξη του Λογιστηρίου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!