17/09/2021

Ψάχνοντας τις αρσενικές θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό κόλπο

Τα δεδομένα και οι γνώσεις που είναι διαθέσιμα για τις κινήσεις των αρσενικών θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο είναι ακόμα και σήμερα περιορισμένα. Αυτό το κενό επιχειρεί να καλύψει ο ΑΡΧΕΛΩΝ τα τελευταία χρόνια. Φέτος, η μικρή ομάδα εθελοντών με υπεύθυνο πεδίου τον Hugo Baron και μέλη τους Joyce Rapiteau , Leo Cormary , Holly Smith-Baedorf, Eleanor Goodsell κατάφερε να τοποθετήσει 5 δορυφορικούς πομπούς σε ενήλικες αρσενικές χελώνες που εντοπίστηκαν στον Αμβρακικό κόλπο. Με το καθημερινό σήμα που εκπέμπουν οι πομποί, μπορούμε να δούμε σε διαδικτυακό χάρτη τις κινήσεις των χελωνών και τους μεταναστευτικούς διαδρόμους που θα ακολουθήσουν από την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

psaxnontas-tis-arsenikes-thalassies-xelwnes-ston-ambrakiko-kolpo-mava_amvrakikos_1.jpg

«Οι πομποί τοποθετήθηκαν σε ενήλικα άτομα, με ελάχιστο μήκος ουράς τα 25 εκατοστά», λέει η Νικολέττα Σιδηροπούλου, θαλάσσια βιολόγος και υπεύθυνη του ΑΡΧΕΛΩΝ για τις δράσεις στον Αμβρακικό κόλπο. Στη διάρκεια του φετινού προγράμματος, έγιναν συνολικά 299 ολιγόλεπτες συλλήψεις θαλάσσιων χελωνών, με στόχο το μαρκάρισμα (τοποθέτηση ειδικού αναγνωριστικού σήματος) και την καταγραφή των χαρακτηριστικών των ζώων. «Τα αποτελέσματα της καθημερινής και πολύωρης εργασίας πεδίου των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι συναρπαστικά και θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της επιστημονικής γνώσης για τις κινήσεις και τη μετανάστευση των θαλασσίων χελωνών», συνεχίζει.

psaxnontas-tis-arsenikes-thalassies-xelwnes-ston-ambrakiko-kolpo-mava_amvrakikos_2.jpg

Τα ρηχά νερά του Αμβρακικού κόλπου, στη βορειοδυτική Ελλάδα, είναι ένα από τα σημαντικότερα τροφικά πεδία θαλασσίων χελωνών στην Ελλάδα. Το πολύτιμο αυτό οικοσύστημα, που περιλαμβάνει και υγροτόπους διεθνούς σημασίας, φιλοξενεί στο θαλάσσιο χώρο του όχι μόνο Καρέττα αλλά και Πράσινες χελώνες.

Οι πρώτες δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ και οι καταγραφές στην περιοχή άρχισαν το 2000 και συνεχίζονται ανελλιπώς έκτοτε. Στο πλαίσιο του έργου “Conservation of Marine Turtles in the Mediterranean Region” άρχισε το 2020 στον Αμβρακικό η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών για την παρακολούθηση αρσενικών χελωνών με, και συνεχίστηκε το 2021.

Μια από τις φετινές εκπλήξεις είναι ότι εντοπίστηκαν για τρίτη χρονιά 2 χελώνες, οι οποίες είχαν μαρκαριστεί στην Ιταλία. «Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει διεθνής και ευρωπαϊκή νομοθεσία και απαιτείται διακρατική συνεργασία στις προσπάθειες διατήρησης μεταναστευτικών ζώων, όπως είναι οι θαλάσσιες χελώνες» σχολιάζει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ που είναι υπεύθυνη για την συνολική υλοποίηση των δράσεων του έργου.

psaxnontas-tis-arsenikes-thalassies-xelwnes-ston-ambrakiko-kolpo-mava_amvrakikos_3.jpg

Η δράση τοποθέτησης δορυφορικών πομπών και μαρκαρίσματος ενήλικων αρσενικών ζώων αναμένεται να συνεχιστεί την άνοιξη του 2022. Το έργο “Conservation of Marine Turtles in the Mediterranean Region” χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα MAVA.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!