Ψάχνοντας τις αρσενικές θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό κόλπο
Τα δεδομένα και οι γνώσεις που είναι διαθέσιμα για τις κινήσεις των αρσενικών θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο είναι ακόμα και σήμερα περιορισμένα. Αυτό το κενό επιχειρεί να καλύψει ο ΑΡΧΕΛΩΝ τα τελευταία χρόνια. Φέτος, η μικρή ομάδα εθελοντών με υπεύθυνο πεδίου τον Hugo Baron και μέλη τους Joyce Rapiteau , Leo Cormary , Holly Smith-Baedorf, Eleanor Goodsell κατάφερε να τοποθετήσει 5 δορυφορικούς πομπούς σε ενήλικες αρσενικές χελώνες που εντοπίστηκαν στον Αμβρακικό κόλπο. Με το καθημερινό σήμα που εκπέμπουν οι πομποί, μπορούμε να δούμε σε διαδικτυακό χάρτη τις κινήσεις των χελωνών και τους μεταναστευτικούς διαδρόμους που θα ακολουθήσουν από την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

«Οι πομποί τοποθετήθηκαν σε ενήλικα άτομα, με ελάχιστο μήκος ουράς τα 25 εκατοστά», λέει η Νικολέττα Σιδηροπούλου, θαλάσσια βιολόγος και υπεύθυνη του ΑΡΧΕΛΩΝ για τις δράσεις στον Αμβρακικό κόλπο. Στη διάρκεια του φετινού προγράμματος, έγιναν συνολικά 299 ολιγόλεπτες συλλήψεις θαλάσσιων χελωνών, με στόχο το μαρκάρισμα (τοποθέτηση ειδικού αναγνωριστικού σήματος) και την καταγραφή των χαρακτηριστικών των ζώων. «Τα αποτελέσματα της καθημερινής και πολύωρης εργασίας πεδίου των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι συναρπαστικά και θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της επιστημονικής γνώσης για τις κινήσεις και τη μετανάστευση των θαλασσίων χελωνών», συνεχίζει.

Τα ρηχά νερά του Αμβρακικού κόλπου, στη βορειοδυτική Ελλάδα, είναι ένα από τα σημαντικότερα τροφικά πεδία θαλασσίων χελωνών στην Ελλάδα. Το πολύτιμο αυτό οικοσύστημα, που περιλαμβάνει και υγροτόπους διεθνούς σημασίας, φιλοξενεί στο θαλάσσιο χώρο του όχι μόνο Καρέττα αλλά και Πράσινες χελώνες.
Οι πρώτες δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ και οι καταγραφές στην περιοχή άρχισαν το 2000 και συνεχίζονται ανελλιπώς έκτοτε. Στο πλαίσιο του έργου “Conservation of Marine Turtles in the Mediterranean Region” άρχισε το 2020 στον Αμβρακικό η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών για την παρακολούθηση αρσενικών χελωνών με, και συνεχίστηκε το 2021.
Μια από τις φετινές εκπλήξεις είναι ότι εντοπίστηκαν για τρίτη χρονιά 2 χελώνες, οι οποίες είχαν μαρκαριστεί στην Ιταλία. «Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει διεθνής και ευρωπαϊκή νομοθεσία και απαιτείται διακρατική συνεργασία στις προσπάθειες διατήρησης μεταναστευτικών ζώων, όπως είναι οι θαλάσσιες χελώνες» σχολιάζει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ που είναι υπεύθυνη για την συνολική υλοποίηση των δράσεων του έργου.

Η δράση τοποθέτησης δορυφορικών πομπών και μαρκαρίσματος ενήλικων αρσενικών ζώων αναμένεται να συνεχιστεί την άνοιξη του 2022. Το έργο “Conservation of Marine Turtles in the Mediterranean Region” χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα MAVA.
Χρειαζόμαστε βοήθεια στο Κέντρο Διάσωσης
Οι σποραδικές φωλιές της Καρέττα έχουν την σημασία τους
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2026
Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα
Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/07/2026
Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα
Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/07/2026
Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/07/2026
Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;
Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/06/2026
Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα
Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2026
ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη
Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/06/2026
H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας
Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής
Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/06/2026
«Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη
Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης
Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση
Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/06/2026
Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/06/2026
Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος
Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2026
Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση
Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.


