17/09/2021

Ψάχνοντας τις αρσενικές θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό κόλπο

Τα δεδομένα και οι γνώσεις που είναι διαθέσιμα για τις κινήσεις των αρσενικών θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο είναι ακόμα και σήμερα περιορισμένα. Αυτό το κενό επιχειρεί να καλύψει ο ΑΡΧΕΛΩΝ τα τελευταία χρόνια. Φέτος, η μικρή ομάδα εθελοντών με υπεύθυνο πεδίου τον Hugo Baron και μέλη τους Joyce Rapiteau , Leo Cormary , Holly Smith-Baedorf, Eleanor Goodsell κατάφερε να τοποθετήσει 5 δορυφορικούς πομπούς σε ενήλικες αρσενικές χελώνες που εντοπίστηκαν στον Αμβρακικό κόλπο. Με το καθημερινό σήμα που εκπέμπουν οι πομποί, μπορούμε να δούμε σε διαδικτυακό χάρτη τις κινήσεις των χελωνών και τους μεταναστευτικούς διαδρόμους που θα ακολουθήσουν από την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

psaxnontas-tis-arsenikes-thalassies-xelwnes-ston-ambrakiko-kolpo-mava_amvrakikos_1.jpg

«Οι πομποί τοποθετήθηκαν σε ενήλικα άτομα, με ελάχιστο μήκος ουράς τα 25 εκατοστά», λέει η Νικολέττα Σιδηροπούλου, θαλάσσια βιολόγος και υπεύθυνη του ΑΡΧΕΛΩΝ για τις δράσεις στον Αμβρακικό κόλπο. Στη διάρκεια του φετινού προγράμματος, έγιναν συνολικά 299 ολιγόλεπτες συλλήψεις θαλάσσιων χελωνών, με στόχο το μαρκάρισμα (τοποθέτηση ειδικού αναγνωριστικού σήματος) και την καταγραφή των χαρακτηριστικών των ζώων. «Τα αποτελέσματα της καθημερινής και πολύωρης εργασίας πεδίου των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι συναρπαστικά και θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της επιστημονικής γνώσης για τις κινήσεις και τη μετανάστευση των θαλασσίων χελωνών», συνεχίζει.

psaxnontas-tis-arsenikes-thalassies-xelwnes-ston-ambrakiko-kolpo-mava_amvrakikos_2.jpg

Τα ρηχά νερά του Αμβρακικού κόλπου, στη βορειοδυτική Ελλάδα, είναι ένα από τα σημαντικότερα τροφικά πεδία θαλασσίων χελωνών στην Ελλάδα. Το πολύτιμο αυτό οικοσύστημα, που περιλαμβάνει και υγροτόπους διεθνούς σημασίας, φιλοξενεί στο θαλάσσιο χώρο του όχι μόνο Καρέττα αλλά και Πράσινες χελώνες.

Οι πρώτες δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ και οι καταγραφές στην περιοχή άρχισαν το 2000 και συνεχίζονται ανελλιπώς έκτοτε. Στο πλαίσιο του έργου “Conservation of Marine Turtles in the Mediterranean Region” άρχισε το 2020 στον Αμβρακικό η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών για την παρακολούθηση αρσενικών χελωνών με, και συνεχίστηκε το 2021.

Μια από τις φετινές εκπλήξεις είναι ότι εντοπίστηκαν για τρίτη χρονιά 2 χελώνες, οι οποίες είχαν μαρκαριστεί στην Ιταλία. «Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει διεθνής και ευρωπαϊκή νομοθεσία και απαιτείται διακρατική συνεργασία στις προσπάθειες διατήρησης μεταναστευτικών ζώων, όπως είναι οι θαλάσσιες χελώνες» σχολιάζει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια Νομικών και Θεσμικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ που είναι υπεύθυνη για την συνολική υλοποίηση των δράσεων του έργου.

psaxnontas-tis-arsenikes-thalassies-xelwnes-ston-ambrakiko-kolpo-mava_amvrakikos_3.jpg

Η δράση τοποθέτησης δορυφορικών πομπών και μαρκαρίσματος ενήλικων αρσενικών ζώων αναμένεται να συνεχιστεί την άνοιξη του 2022. Το έργο “Conservation of Marine Turtles in the Mediterranean Region” χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα MAVA.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!