31/10/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αύγουστος 2017)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Αυγούστου 2017.

«Ο άνθρωπος είναι το πιο παράλογο ον. Λατρεύει έναν αόρατο Θεό και καταστρέφει την ορατή Φύση, αγνοώντας πως αυτή η Φύση που καταστρέφει είναι ο ίδιος ο Θεός που λατρεύει». Hubert Reeves

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2017-22290632.jpg

Και αυτός ο Αύγουστος δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Χελωνο-ενημέρωση

Οχτώ τραυματισμένες χελώνες κατέφθασαν για περίθαλψη. Δυστυχώς, τρεις πέθαναν σύντομα μετά την άφιξή τους λόγω σοβαρών τραυμάτων.

Αφίξεις

Η «Σμαρώ» μια καρέτα με μήκος καβουκιού 70,5εκ. ήρθε από την κοντινή Κέα στις 3 Αυγούστου 2017. Υπέστη σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι το οποίο είχε σκόπιμα προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς η χελώνα πέθανε λίγες μέρες αργότερα ως αποτέλεσμα της σοβαρότητας του τραύματος στις 8 Αυγούστου.

Η «Μάουα» κατέφθασε από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς στις 9 Αυγούστου 2017 με κατάποση αγκιστριού. Το μήκος καβουκιού είναι 66,7εκ. και ζυγίζει 32,3 κιλά.

Μαζί με τη «Μάουα» ήρθε και η «Νέλλη» στις 9 Αυγούστου 2017 από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς με μήκος καβουκιού 67,3εκ. και βάρος 30,2 κιλά. Χωρίς να έχει εντοπιστεί κάποιο ορατό τραύμα, η χελώνα διαγνώστηκε με εντερική δυσλειτουργία.

Ο «Βασίλης», μια αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 81εκ. και βάρος 45 κιλά ήρθε στις 9 Αυγούστου 2017 από την Καλαμάτα. Δεν είχε κάποιο εμφανές τραύμα όμως η ιατρική εξέταση και οι ακτινογραφίες έδειξαν πως είχε πρόβλημα στην επίπλευση. Η αιτία άγνωστη, αλλά μπορεί να οφείλεται σε πνευμονική μόλυνση. Λαμβάνει αντιβιοτικά και ορό όμως αυτή τη στιγμή έχει ακόμη πρόβλημα ισορροπίας.

Η θηλυκή καρέτα «Ντόα» κατέφθασε από τη Σαλαμίνα στις 15 Αυγούστου 2017 με χτυπήματα από προπέλα στο καβούκι. Δυστυχώς τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά που δεν επιβίωσε στη σύντομη αυτή διαδρομή έως το Κέντρο Διάσωσης. Η χελώνα ήταν μεγάλη σε μέγεθος, με μήκος καβουκιού 78εκ. και βάρος 46,5 κιλά.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2017-panos_xray.jpg

Ο «Μύρα» μια αρσενική καρέτα ήρθε από τον Αμβρακικό Κόλπο στις 17 Αυγούστου 2017. Το μήκος καβουκιού του είναι 71,5 εκ. και ζυγίζει 43 κιλά. Είχε καταπιεί αγκίστρι (το οποίο αφαιρέθηκε χειρουργικά) και πετονιά για την οποία χορηγήθηκε με ειδικό φαρμακευτικό λάδι ώστε να αποβληθεί φυσικά από τον οργανισμό. Λόγω του χειρουργείου δεν έπρεπε να τραφεί για δυο εβδομάδες. Από τότε δεν ενδιαφέρεται για το φαγητό του κι έτσι θα τρέφεται με σωληνάκι. Η κατάποση πετονιάς διατρέχει πάντα κινδύνους διότι μπορεί να προκαλέσει εσωτερικό τραυματισμό.

Ο «Νίκος» κατέφθασε από την Πρέβεζα στις 18 Αυγούστου 2017 με νέα τραύματα. Είχε ένα επουλωμένο τραύμα στο κεφάλι, κομμένο μπροστινό πτερύγιο το οποίο έχει κι αυτό επουλωθεί, σημάδια στις μπροστινές πλάκες του κεφαλιού και προβλήματα επίπλευσης. Χορηγείται με αντιβιοτικά όμως δεν τρέφεται μόνος του, επομένως του δίδεται τροφή με σωληνάκι.

Ο «Τόνυ» ήρθε από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς στις 20 Αυγούστου 2017 με κατάποση αγκιστριών και πετονιάς. Η χελώνα διασώθηκε από την οργάνωση Wildlife Sense που τη βρήκε με πετονιά τυλιγμένη σφιχτά γύρω από το μπροστινό αριστερό πτερύγιο και λαιμό μαζί με κομμάτι από δίχτυ και πετονιά να εξέχει από το λαιμό το σώμα. Αφού δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από τη Wildlife Sense, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για περίθαλψη. Ακτινογραφίες έδειξαν δυο μικρά αγκίστρια τα οποία βρίσκονται πολύ βαθιά στο σώμα του για να αφαιρεθούν χειρουργικά. Τρέφεται με σωληνάκι και χορηγείται με ειδικό φαρμακευτικό λάδι ώστε να αποβληθούν φυσικά τα αγκίστρια και όση πετονιά έχει απομείνει στον οργανισμό του. Η χελώνα είναι αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 77εκ. και βάρος 57 κιλά. Ευχαριστούμε θερμά τη Wildlife Sense για τη βοήθεια και διάσωση της χελώνας καθώς και για τη συνεχόμενη συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2017-Naxos_17.jpg

Θάνατοι

Δυστυχώς, εκτός από τις τρεις χελώνες που αναφέρθηκαν παραπάνω, που κατέφθασαν και πέθαναν τον Αύγουστο, άλλες δυο χελώνες που περιθάλπονταν στο Κέντρο Διάσωσης πέθαναν λόγω σοβαρών τραυματισμών.

Η «Τζούλια» είχε φτάσει από τη Θεσσαλονίκη στις 23 Ιουνίου 2017 με χτύπημα στο κεφάλι

το οποίο είχε σκόπιμα προκληθεί από ανθρώπινο χέρι. Το μήκος καβουκιού της ήταν 45,5εκ. και το βάρος της 8,5 κιλά. Πέθανε στις 3 Αυγούστου 2017 λόγω του σοβαρού τραυματισμού.

Η «Μαρίνα» κατέφθασε στις 24 Ιουνίου 2017 από την Πρέβεζα και ήταν άλλη μια χελώνα με σκόπιμο χτύπημα στο κεφάλι. Το μήκος καβουκιού της ήταν 65,6εκ. και το βάρος της 30 κιλά. Δυστυχώς πέθανε στις 4 Αυγούστου 2017, αποτέλεσμα των σοβαρών τραυμάτων της.

Απελευθερώσεις

Ευτυχώς, είχαμε και ευχάριστα γεγονότα τον Αύγουστο. Αρκετές χελώνες που περιθάλπονταν στο Κέντρο Διάσωσης θεραπεύτηκαν πλήρως και επέστρεψαν στη θάλασσα.

Η «Λίλη», μια θηλυκή καρέτα ήρθε από τον Αγ. Κωνσταντίνο Ωρωπού στις 21 Ιανουαρίου 2017 με σκόπιμο χτύπημα στο κεφάλι. Ευτυχώς η υγεία της αποκαταστάθηκε και αφέθηκε στη θάλασσα στις 10 Αυγούστου 2017 από την παραλία Καταφυγή στην Αττική.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2017-adonis_release.jpg

Ο «Βισπάλα» μια αρσενική καρέτα από την Αγ. Μαρίνα στα Χανιά Κρήτης, έφθασε στις 5 Ιουνίου 2017 με κατάποση αγκιστριού. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά και αφού επανήλθε η υγεία της, απελευθερώθηκε στην Ανάβυσσο στις 11 Αυγούστου 2017.

Η «Υιακύνθη» που έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 26 Απριλίου 2017 από τη Βάρκιζα εξαντλημένη και με εντερική δυσλειτουργία, θεραπεύθηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στη θάλασσα από σκάφος στο Σαρωνικό στις 30 Αυγούστου 2017.

Γνωρίζατε ότι...

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι άγρια ζώα και αν τύχει και συναντήσετε κάποια ενώ κολυμπάτε ή ταξιδεύετε με σκάφος, μην τις ταΐσετε. Αυτή η ενέργεια έχει γίνει αρκετά διαδεδομένη στη Ζάκυνθο όπου οι ξεναγοί τουριστικών σκαφών πετούν τροφή στη θάλασσα για να τις προσελκύσουν. Εκτός του ότι η τροφή αυτή δεν ενδείκνυται για θαλάσσιες χελώνες, δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα. Συνήθως δεν έχουν επιθετική συμπεριφορά, όμως αν συνηθίσουν να δέχονται τροφή από ανθρώπους, θα πλησιάζουν όλο και περισσότερο τους κολυμβητές δημιουργώντας προβλήματα. Παρόλες τις απαγορεύσεις των αρχών στη Ζάκυνθο, η ενέργεια αυτή συνεχίζεται. Δυστυχώς, μια από τις πιο γνωστές χελώνες που σύχναζε σε συγκεκριμένη περιοχή της Ζακύνθου για 15 χρόνια, σκοτώθηκε από διερχόμενο σκάφος το οποίο πλησίασε για τροφή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το περιστατικό δείτε το άρθρο:

http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=935

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!