Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αύγουστος 2017)?
Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Αυγούστου 2017.
«Ο άνθρωπος είναι το πιο παράλογο ον. Λατρεύει έναν αόρατο Θεό και καταστρέφει την ορατή Φύση, αγνοώντας πως αυτή η Φύση που καταστρέφει είναι ο ίδιος ο Θεός που λατρεύει». Hubert Reeves
Και αυτός ο Αύγουστος δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
Χελωνο-ενημέρωση
Οχτώ τραυματισμένες χελώνες κατέφθασαν για περίθαλψη. Δυστυχώς, τρεις πέθαναν σύντομα μετά την άφιξή τους λόγω σοβαρών τραυμάτων.
Αφίξεις
Η «Σμαρώ» μια καρέτα με μήκος καβουκιού 70,5εκ. ήρθε από την κοντινή Κέα στις 3 Αυγούστου 2017. Υπέστη σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι το οποίο είχε σκόπιμα προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς η χελώνα πέθανε λίγες μέρες αργότερα ως αποτέλεσμα της σοβαρότητας του τραύματος στις 8 Αυγούστου.
Η «Μάουα» κατέφθασε από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς στις 9 Αυγούστου 2017 με κατάποση αγκιστριού. Το μήκος καβουκιού είναι 66,7εκ. και ζυγίζει 32,3 κιλά.
Μαζί με τη «Μάουα» ήρθε και η «Νέλλη» στις 9 Αυγούστου 2017 από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς με μήκος καβουκιού 67,3εκ. και βάρος 30,2 κιλά. Χωρίς να έχει εντοπιστεί κάποιο ορατό τραύμα, η χελώνα διαγνώστηκε με εντερική δυσλειτουργία.
Ο «Βασίλης», μια αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 81εκ. και βάρος 45 κιλά ήρθε στις 9 Αυγούστου 2017 από την Καλαμάτα. Δεν είχε κάποιο εμφανές τραύμα όμως η ιατρική εξέταση και οι ακτινογραφίες έδειξαν πως είχε πρόβλημα στην επίπλευση. Η αιτία άγνωστη, αλλά μπορεί να οφείλεται σε πνευμονική μόλυνση. Λαμβάνει αντιβιοτικά και ορό όμως αυτή τη στιγμή έχει ακόμη πρόβλημα ισορροπίας.
Η θηλυκή καρέτα «Ντόα» κατέφθασε από τη Σαλαμίνα στις 15 Αυγούστου 2017 με χτυπήματα από προπέλα στο καβούκι. Δυστυχώς τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά που δεν επιβίωσε στη σύντομη αυτή διαδρομή έως το Κέντρο Διάσωσης. Η χελώνα ήταν μεγάλη σε μέγεθος, με μήκος καβουκιού 78εκ. και βάρος 46,5 κιλά.
Ο «Μύρα» μια αρσενική καρέτα ήρθε από τον Αμβρακικό Κόλπο στις 17 Αυγούστου 2017. Το μήκος καβουκιού του είναι 71,5 εκ. και ζυγίζει 43 κιλά. Είχε καταπιεί αγκίστρι (το οποίο αφαιρέθηκε χειρουργικά) και πετονιά για την οποία χορηγήθηκε με ειδικό φαρμακευτικό λάδι ώστε να αποβληθεί φυσικά από τον οργανισμό. Λόγω του χειρουργείου δεν έπρεπε να τραφεί για δυο εβδομάδες. Από τότε δεν ενδιαφέρεται για το φαγητό του κι έτσι θα τρέφεται με σωληνάκι. Η κατάποση πετονιάς διατρέχει πάντα κινδύνους διότι μπορεί να προκαλέσει εσωτερικό τραυματισμό.
Ο «Νίκος» κατέφθασε από την Πρέβεζα στις 18 Αυγούστου 2017 με νέα τραύματα. Είχε ένα επουλωμένο τραύμα στο κεφάλι, κομμένο μπροστινό πτερύγιο το οποίο έχει κι αυτό επουλωθεί, σημάδια στις μπροστινές πλάκες του κεφαλιού και προβλήματα επίπλευσης. Χορηγείται με αντιβιοτικά όμως δεν τρέφεται μόνος του, επομένως του δίδεται τροφή με σωληνάκι.
Ο «Τόνυ» ήρθε από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς στις 20 Αυγούστου 2017 με κατάποση αγκιστριών και πετονιάς. Η χελώνα διασώθηκε από την οργάνωση Wildlife Sense που τη βρήκε με πετονιά τυλιγμένη σφιχτά γύρω από το μπροστινό αριστερό πτερύγιο και λαιμό μαζί με κομμάτι από δίχτυ και πετονιά να εξέχει από το λαιμό το σώμα. Αφού δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από τη Wildlife Sense, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για περίθαλψη. Ακτινογραφίες έδειξαν δυο μικρά αγκίστρια τα οποία βρίσκονται πολύ βαθιά στο σώμα του για να αφαιρεθούν χειρουργικά. Τρέφεται με σωληνάκι και χορηγείται με ειδικό φαρμακευτικό λάδι ώστε να αποβληθούν φυσικά τα αγκίστρια και όση πετονιά έχει απομείνει στον οργανισμό του. Η χελώνα είναι αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 77εκ. και βάρος 57 κιλά. Ευχαριστούμε θερμά τη Wildlife Sense για τη βοήθεια και διάσωση της χελώνας καθώς και για τη συνεχόμενη συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
Θάνατοι
Δυστυχώς, εκτός από τις τρεις χελώνες που αναφέρθηκαν παραπάνω, που κατέφθασαν και πέθαναν τον Αύγουστο, άλλες δυο χελώνες που περιθάλπονταν στο Κέντρο Διάσωσης πέθαναν λόγω σοβαρών τραυματισμών.
Η «Τζούλια» είχε φτάσει από τη Θεσσαλονίκη στις 23 Ιουνίου 2017 με χτύπημα στο κεφάλι
το οποίο είχε σκόπιμα προκληθεί από ανθρώπινο χέρι. Το μήκος καβουκιού της ήταν 45,5εκ. και το βάρος της 8,5 κιλά. Πέθανε στις 3 Αυγούστου 2017 λόγω του σοβαρού τραυματισμού.
Η «Μαρίνα» κατέφθασε στις 24 Ιουνίου 2017 από την Πρέβεζα και ήταν άλλη μια χελώνα με σκόπιμο χτύπημα στο κεφάλι. Το μήκος καβουκιού της ήταν 65,6εκ. και το βάρος της 30 κιλά. Δυστυχώς πέθανε στις 4 Αυγούστου 2017, αποτέλεσμα των σοβαρών τραυμάτων της.
Απελευθερώσεις
Ευτυχώς, είχαμε και ευχάριστα γεγονότα τον Αύγουστο. Αρκετές χελώνες που περιθάλπονταν στο Κέντρο Διάσωσης θεραπεύτηκαν πλήρως και επέστρεψαν στη θάλασσα.
Η «Λίλη», μια θηλυκή καρέτα ήρθε από τον Αγ. Κωνσταντίνο Ωρωπού στις 21 Ιανουαρίου 2017 με σκόπιμο χτύπημα στο κεφάλι. Ευτυχώς η υγεία της αποκαταστάθηκε και αφέθηκε στη θάλασσα στις 10 Αυγούστου 2017 από την παραλία Καταφυγή στην Αττική.
Ο «Βισπάλα» μια αρσενική καρέτα από την Αγ. Μαρίνα στα Χανιά Κρήτης, έφθασε στις 5 Ιουνίου 2017 με κατάποση αγκιστριού. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά και αφού επανήλθε η υγεία της, απελευθερώθηκε στην Ανάβυσσο στις 11 Αυγούστου 2017.
Η «Υιακύνθη» που έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 26 Απριλίου 2017 από τη Βάρκιζα εξαντλημένη και με εντερική δυσλειτουργία, θεραπεύθηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στη θάλασσα από σκάφος στο Σαρωνικό στις 30 Αυγούστου 2017.
Γνωρίζατε ότι...
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι άγρια ζώα και αν τύχει και συναντήσετε κάποια ενώ κολυμπάτε ή ταξιδεύετε με σκάφος, μην τις ταΐσετε. Αυτή η ενέργεια έχει γίνει αρκετά διαδεδομένη στη Ζάκυνθο όπου οι ξεναγοί τουριστικών σκαφών πετούν τροφή στη θάλασσα για να τις προσελκύσουν. Εκτός του ότι η τροφή αυτή δεν ενδείκνυται για θαλάσσιες χελώνες, δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα. Συνήθως δεν έχουν επιθετική συμπεριφορά, όμως αν συνηθίσουν να δέχονται τροφή από ανθρώπους, θα πλησιάζουν όλο και περισσότερο τους κολυμβητές δημιουργώντας προβλήματα. Παρόλες τις απαγορεύσεις των αρχών στη Ζάκυνθο, η ενέργεια αυτή συνεχίζεται. Δυστυχώς, μια από τις πιο γνωστές χελώνες που σύχναζε σε συγκεκριμένη περιοχή της Ζακύνθου για 15 χρόνια, σκοτώθηκε από διερχόμενο σκάφος το οποίο πλησίασε για τροφή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το περιστατικό δείτε το άρθρο:
http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=935
Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον Κόλπο του Λαγανά, στην Ζάκυνθο, κατά το 2017
Βράβευση ΑΡΧΕΛΩΝ για την συμβολή του στην Αειφόρο Τουριστική Ανάπτυξη του Ρεθύμνου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2024
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/09/2024
Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/08/2024
Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/08/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2024
Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο
Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2024
Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!
Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/07/2024
Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2024
Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα
Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2024
Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/06/2024
Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2024
30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών
Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/06/2024
Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!
Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2024
Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν
Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/05/2024
Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget
Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα