Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αύγουστος 2017)?
Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Αυγούστου 2017.
«Ο άνθρωπος είναι το πιο παράλογο ον. Λατρεύει έναν αόρατο Θεό και καταστρέφει την ορατή Φύση, αγνοώντας πως αυτή η Φύση που καταστρέφει είναι ο ίδιος ο Θεός που λατρεύει». Hubert Reeves
Και αυτός ο Αύγουστος δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
Χελωνο-ενημέρωση
Οχτώ τραυματισμένες χελώνες κατέφθασαν για περίθαλψη. Δυστυχώς, τρεις πέθαναν σύντομα μετά την άφιξή τους λόγω σοβαρών τραυμάτων.
Αφίξεις
Η «Σμαρώ» μια καρέτα με μήκος καβουκιού 70,5εκ. ήρθε από την κοντινή Κέα στις 3 Αυγούστου 2017. Υπέστη σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι το οποίο είχε σκόπιμα προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς η χελώνα πέθανε λίγες μέρες αργότερα ως αποτέλεσμα της σοβαρότητας του τραύματος στις 8 Αυγούστου.
Η «Μάουα» κατέφθασε από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς στις 9 Αυγούστου 2017 με κατάποση αγκιστριού. Το μήκος καβουκιού είναι 66,7εκ. και ζυγίζει 32,3 κιλά.
Μαζί με τη «Μάουα» ήρθε και η «Νέλλη» στις 9 Αυγούστου 2017 από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς με μήκος καβουκιού 67,3εκ. και βάρος 30,2 κιλά. Χωρίς να έχει εντοπιστεί κάποιο ορατό τραύμα, η χελώνα διαγνώστηκε με εντερική δυσλειτουργία.
Ο «Βασίλης», μια αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 81εκ. και βάρος 45 κιλά ήρθε στις 9 Αυγούστου 2017 από την Καλαμάτα. Δεν είχε κάποιο εμφανές τραύμα όμως η ιατρική εξέταση και οι ακτινογραφίες έδειξαν πως είχε πρόβλημα στην επίπλευση. Η αιτία άγνωστη, αλλά μπορεί να οφείλεται σε πνευμονική μόλυνση. Λαμβάνει αντιβιοτικά και ορό όμως αυτή τη στιγμή έχει ακόμη πρόβλημα ισορροπίας.
Η θηλυκή καρέτα «Ντόα» κατέφθασε από τη Σαλαμίνα στις 15 Αυγούστου 2017 με χτυπήματα από προπέλα στο καβούκι. Δυστυχώς τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά που δεν επιβίωσε στη σύντομη αυτή διαδρομή έως το Κέντρο Διάσωσης. Η χελώνα ήταν μεγάλη σε μέγεθος, με μήκος καβουκιού 78εκ. και βάρος 46,5 κιλά.
Ο «Μύρα» μια αρσενική καρέτα ήρθε από τον Αμβρακικό Κόλπο στις 17 Αυγούστου 2017. Το μήκος καβουκιού του είναι 71,5 εκ. και ζυγίζει 43 κιλά. Είχε καταπιεί αγκίστρι (το οποίο αφαιρέθηκε χειρουργικά) και πετονιά για την οποία χορηγήθηκε με ειδικό φαρμακευτικό λάδι ώστε να αποβληθεί φυσικά από τον οργανισμό. Λόγω του χειρουργείου δεν έπρεπε να τραφεί για δυο εβδομάδες. Από τότε δεν ενδιαφέρεται για το φαγητό του κι έτσι θα τρέφεται με σωληνάκι. Η κατάποση πετονιάς διατρέχει πάντα κινδύνους διότι μπορεί να προκαλέσει εσωτερικό τραυματισμό.
Ο «Νίκος» κατέφθασε από την Πρέβεζα στις 18 Αυγούστου 2017 με νέα τραύματα. Είχε ένα επουλωμένο τραύμα στο κεφάλι, κομμένο μπροστινό πτερύγιο το οποίο έχει κι αυτό επουλωθεί, σημάδια στις μπροστινές πλάκες του κεφαλιού και προβλήματα επίπλευσης. Χορηγείται με αντιβιοτικά όμως δεν τρέφεται μόνος του, επομένως του δίδεται τροφή με σωληνάκι.
Ο «Τόνυ» ήρθε από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς στις 20 Αυγούστου 2017 με κατάποση αγκιστριών και πετονιάς. Η χελώνα διασώθηκε από την οργάνωση Wildlife Sense που τη βρήκε με πετονιά τυλιγμένη σφιχτά γύρω από το μπροστινό αριστερό πτερύγιο και λαιμό μαζί με κομμάτι από δίχτυ και πετονιά να εξέχει από το λαιμό το σώμα. Αφού δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από τη Wildlife Sense, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για περίθαλψη. Ακτινογραφίες έδειξαν δυο μικρά αγκίστρια τα οποία βρίσκονται πολύ βαθιά στο σώμα του για να αφαιρεθούν χειρουργικά. Τρέφεται με σωληνάκι και χορηγείται με ειδικό φαρμακευτικό λάδι ώστε να αποβληθούν φυσικά τα αγκίστρια και όση πετονιά έχει απομείνει στον οργανισμό του. Η χελώνα είναι αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 77εκ. και βάρος 57 κιλά. Ευχαριστούμε θερμά τη Wildlife Sense για τη βοήθεια και διάσωση της χελώνας καθώς και για τη συνεχόμενη συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
Θάνατοι
Δυστυχώς, εκτός από τις τρεις χελώνες που αναφέρθηκαν παραπάνω, που κατέφθασαν και πέθαναν τον Αύγουστο, άλλες δυο χελώνες που περιθάλπονταν στο Κέντρο Διάσωσης πέθαναν λόγω σοβαρών τραυματισμών.
Η «Τζούλια» είχε φτάσει από τη Θεσσαλονίκη στις 23 Ιουνίου 2017 με χτύπημα στο κεφάλι
το οποίο είχε σκόπιμα προκληθεί από ανθρώπινο χέρι. Το μήκος καβουκιού της ήταν 45,5εκ. και το βάρος της 8,5 κιλά. Πέθανε στις 3 Αυγούστου 2017 λόγω του σοβαρού τραυματισμού.
Η «Μαρίνα» κατέφθασε στις 24 Ιουνίου 2017 από την Πρέβεζα και ήταν άλλη μια χελώνα με σκόπιμο χτύπημα στο κεφάλι. Το μήκος καβουκιού της ήταν 65,6εκ. και το βάρος της 30 κιλά. Δυστυχώς πέθανε στις 4 Αυγούστου 2017, αποτέλεσμα των σοβαρών τραυμάτων της.
Απελευθερώσεις
Ευτυχώς, είχαμε και ευχάριστα γεγονότα τον Αύγουστο. Αρκετές χελώνες που περιθάλπονταν στο Κέντρο Διάσωσης θεραπεύτηκαν πλήρως και επέστρεψαν στη θάλασσα.
Η «Λίλη», μια θηλυκή καρέτα ήρθε από τον Αγ. Κωνσταντίνο Ωρωπού στις 21 Ιανουαρίου 2017 με σκόπιμο χτύπημα στο κεφάλι. Ευτυχώς η υγεία της αποκαταστάθηκε και αφέθηκε στη θάλασσα στις 10 Αυγούστου 2017 από την παραλία Καταφυγή στην Αττική.
Ο «Βισπάλα» μια αρσενική καρέτα από την Αγ. Μαρίνα στα Χανιά Κρήτης, έφθασε στις 5 Ιουνίου 2017 με κατάποση αγκιστριού. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά και αφού επανήλθε η υγεία της, απελευθερώθηκε στην Ανάβυσσο στις 11 Αυγούστου 2017.
Η «Υιακύνθη» που έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 26 Απριλίου 2017 από τη Βάρκιζα εξαντλημένη και με εντερική δυσλειτουργία, θεραπεύθηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στη θάλασσα από σκάφος στο Σαρωνικό στις 30 Αυγούστου 2017.
Γνωρίζατε ότι...
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι άγρια ζώα και αν τύχει και συναντήσετε κάποια ενώ κολυμπάτε ή ταξιδεύετε με σκάφος, μην τις ταΐσετε. Αυτή η ενέργεια έχει γίνει αρκετά διαδεδομένη στη Ζάκυνθο όπου οι ξεναγοί τουριστικών σκαφών πετούν τροφή στη θάλασσα για να τις προσελκύσουν. Εκτός του ότι η τροφή αυτή δεν ενδείκνυται για θαλάσσιες χελώνες, δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα. Συνήθως δεν έχουν επιθετική συμπεριφορά, όμως αν συνηθίσουν να δέχονται τροφή από ανθρώπους, θα πλησιάζουν όλο και περισσότερο τους κολυμβητές δημιουργώντας προβλήματα. Παρόλες τις απαγορεύσεις των αρχών στη Ζάκυνθο, η ενέργεια αυτή συνεχίζεται. Δυστυχώς, μια από τις πιο γνωστές χελώνες που σύχναζε σε συγκεκριμένη περιοχή της Ζακύνθου για 15 χρόνια, σκοτώθηκε από διερχόμενο σκάφος το οποίο πλησίασε για τροφή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το περιστατικό δείτε το άρθρο:
http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=935
Η προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον Κόλπο του Λαγανά, στην Ζάκυνθο, κατά το 2017
Βράβευση ΑΡΧΕΛΩΝ για την συμβολή του στην Αειφόρο Τουριστική Ανάπτυξη του Ρεθύμνου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.