31/10/2017

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αύγουστος 2017)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Αυγούστου 2017.

«Ο άνθρωπος είναι το πιο παράλογο ον. Λατρεύει έναν αόρατο Θεό και καταστρέφει την ορατή Φύση, αγνοώντας πως αυτή η Φύση που καταστρέφει είναι ο ίδιος ο Θεός που λατρεύει». Hubert Reeves

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2017-22290632.jpg

Και αυτός ο Αύγουστος δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Χελωνο-ενημέρωση

Οχτώ τραυματισμένες χελώνες κατέφθασαν για περίθαλψη. Δυστυχώς, τρεις πέθαναν σύντομα μετά την άφιξή τους λόγω σοβαρών τραυμάτων.

Αφίξεις

Η «Σμαρώ» μια καρέτα με μήκος καβουκιού 70,5εκ. ήρθε από την κοντινή Κέα στις 3 Αυγούστου 2017. Υπέστη σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι το οποίο είχε σκόπιμα προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς η χελώνα πέθανε λίγες μέρες αργότερα ως αποτέλεσμα της σοβαρότητας του τραύματος στις 8 Αυγούστου.

Η «Μάουα» κατέφθασε από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς στις 9 Αυγούστου 2017 με κατάποση αγκιστριού. Το μήκος καβουκιού είναι 66,7εκ. και ζυγίζει 32,3 κιλά.

Μαζί με τη «Μάουα» ήρθε και η «Νέλλη» στις 9 Αυγούστου 2017 από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς με μήκος καβουκιού 67,3εκ. και βάρος 30,2 κιλά. Χωρίς να έχει εντοπιστεί κάποιο ορατό τραύμα, η χελώνα διαγνώστηκε με εντερική δυσλειτουργία.

Ο «Βασίλης», μια αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 81εκ. και βάρος 45 κιλά ήρθε στις 9 Αυγούστου 2017 από την Καλαμάτα. Δεν είχε κάποιο εμφανές τραύμα όμως η ιατρική εξέταση και οι ακτινογραφίες έδειξαν πως είχε πρόβλημα στην επίπλευση. Η αιτία άγνωστη, αλλά μπορεί να οφείλεται σε πνευμονική μόλυνση. Λαμβάνει αντιβιοτικά και ορό όμως αυτή τη στιγμή έχει ακόμη πρόβλημα ισορροπίας.

Η θηλυκή καρέτα «Ντόα» κατέφθασε από τη Σαλαμίνα στις 15 Αυγούστου 2017 με χτυπήματα από προπέλα στο καβούκι. Δυστυχώς τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά που δεν επιβίωσε στη σύντομη αυτή διαδρομή έως το Κέντρο Διάσωσης. Η χελώνα ήταν μεγάλη σε μέγεθος, με μήκος καβουκιού 78εκ. και βάρος 46,5 κιλά.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2017-panos_xray.jpg

Ο «Μύρα» μια αρσενική καρέτα ήρθε από τον Αμβρακικό Κόλπο στις 17 Αυγούστου 2017. Το μήκος καβουκιού του είναι 71,5 εκ. και ζυγίζει 43 κιλά. Είχε καταπιεί αγκίστρι (το οποίο αφαιρέθηκε χειρουργικά) και πετονιά για την οποία χορηγήθηκε με ειδικό φαρμακευτικό λάδι ώστε να αποβληθεί φυσικά από τον οργανισμό. Λόγω του χειρουργείου δεν έπρεπε να τραφεί για δυο εβδομάδες. Από τότε δεν ενδιαφέρεται για το φαγητό του κι έτσι θα τρέφεται με σωληνάκι. Η κατάποση πετονιάς διατρέχει πάντα κινδύνους διότι μπορεί να προκαλέσει εσωτερικό τραυματισμό.

Ο «Νίκος» κατέφθασε από την Πρέβεζα στις 18 Αυγούστου 2017 με νέα τραύματα. Είχε ένα επουλωμένο τραύμα στο κεφάλι, κομμένο μπροστινό πτερύγιο το οποίο έχει κι αυτό επουλωθεί, σημάδια στις μπροστινές πλάκες του κεφαλιού και προβλήματα επίπλευσης. Χορηγείται με αντιβιοτικά όμως δεν τρέφεται μόνος του, επομένως του δίδεται τροφή με σωληνάκι.

Ο «Τόνυ» ήρθε από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς στις 20 Αυγούστου 2017 με κατάποση αγκιστριών και πετονιάς. Η χελώνα διασώθηκε από την οργάνωση Wildlife Sense που τη βρήκε με πετονιά τυλιγμένη σφιχτά γύρω από το μπροστινό αριστερό πτερύγιο και λαιμό μαζί με κομμάτι από δίχτυ και πετονιά να εξέχει από το λαιμό το σώμα. Αφού δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από τη Wildlife Sense, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για περίθαλψη. Ακτινογραφίες έδειξαν δυο μικρά αγκίστρια τα οποία βρίσκονται πολύ βαθιά στο σώμα του για να αφαιρεθούν χειρουργικά. Τρέφεται με σωληνάκι και χορηγείται με ειδικό φαρμακευτικό λάδι ώστε να αποβληθούν φυσικά τα αγκίστρια και όση πετονιά έχει απομείνει στον οργανισμό του. Η χελώνα είναι αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 77εκ. και βάρος 57 κιλά. Ευχαριστούμε θερμά τη Wildlife Sense για τη βοήθεια και διάσωση της χελώνας καθώς και για τη συνεχόμενη συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2017-Naxos_17.jpg

Θάνατοι

Δυστυχώς, εκτός από τις τρεις χελώνες που αναφέρθηκαν παραπάνω, που κατέφθασαν και πέθαναν τον Αύγουστο, άλλες δυο χελώνες που περιθάλπονταν στο Κέντρο Διάσωσης πέθαναν λόγω σοβαρών τραυματισμών.

Η «Τζούλια» είχε φτάσει από τη Θεσσαλονίκη στις 23 Ιουνίου 2017 με χτύπημα στο κεφάλι

το οποίο είχε σκόπιμα προκληθεί από ανθρώπινο χέρι. Το μήκος καβουκιού της ήταν 45,5εκ. και το βάρος της 8,5 κιλά. Πέθανε στις 3 Αυγούστου 2017 λόγω του σοβαρού τραυματισμού.

Η «Μαρίνα» κατέφθασε στις 24 Ιουνίου 2017 από την Πρέβεζα και ήταν άλλη μια χελώνα με σκόπιμο χτύπημα στο κεφάλι. Το μήκος καβουκιού της ήταν 65,6εκ. και το βάρος της 30 κιλά. Δυστυχώς πέθανε στις 4 Αυγούστου 2017, αποτέλεσμα των σοβαρών τραυμάτων της.

Απελευθερώσεις

Ευτυχώς, είχαμε και ευχάριστα γεγονότα τον Αύγουστο. Αρκετές χελώνες που περιθάλπονταν στο Κέντρο Διάσωσης θεραπεύτηκαν πλήρως και επέστρεψαν στη θάλασσα.

Η «Λίλη», μια θηλυκή καρέτα ήρθε από τον Αγ. Κωνσταντίνο Ωρωπού στις 21 Ιανουαρίου 2017 με σκόπιμο χτύπημα στο κεφάλι. Ευτυχώς η υγεία της αποκαταστάθηκε και αφέθηκε στη θάλασσα στις 10 Αυγούστου 2017 από την παραλία Καταφυγή στην Αττική.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-aygoustos-2017-adonis_release.jpg

Ο «Βισπάλα» μια αρσενική καρέτα από την Αγ. Μαρίνα στα Χανιά Κρήτης, έφθασε στις 5 Ιουνίου 2017 με κατάποση αγκιστριού. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά και αφού επανήλθε η υγεία της, απελευθερώθηκε στην Ανάβυσσο στις 11 Αυγούστου 2017.

Η «Υιακύνθη» που έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 26 Απριλίου 2017 από τη Βάρκιζα εξαντλημένη και με εντερική δυσλειτουργία, θεραπεύθηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στη θάλασσα από σκάφος στο Σαρωνικό στις 30 Αυγούστου 2017.

Γνωρίζατε ότι...

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι άγρια ζώα και αν τύχει και συναντήσετε κάποια ενώ κολυμπάτε ή ταξιδεύετε με σκάφος, μην τις ταΐσετε. Αυτή η ενέργεια έχει γίνει αρκετά διαδεδομένη στη Ζάκυνθο όπου οι ξεναγοί τουριστικών σκαφών πετούν τροφή στη θάλασσα για να τις προσελκύσουν. Εκτός του ότι η τροφή αυτή δεν ενδείκνυται για θαλάσσιες χελώνες, δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα. Συνήθως δεν έχουν επιθετική συμπεριφορά, όμως αν συνηθίσουν να δέχονται τροφή από ανθρώπους, θα πλησιάζουν όλο και περισσότερο τους κολυμβητές δημιουργώντας προβλήματα. Παρόλες τις απαγορεύσεις των αρχών στη Ζάκυνθο, η ενέργεια αυτή συνεχίζεται. Δυστυχώς, μια από τις πιο γνωστές χελώνες που σύχναζε σε συγκεκριμένη περιοχή της Ζακύνθου για 15 χρόνια, σκοτώθηκε από διερχόμενο σκάφος το οποίο πλησίασε για τροφή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το περιστατικό δείτε το άρθρο:

http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=935

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!