11/10/2022

Η Tελευταία Eκσκαφή στον Κυπαρισσιακό Kόλπο

Η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό κόλπο ολοκλήρωσε με επιτυχία την παρακολούθηση και προστασία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας για το 2022. Πάνω από 3.700 φωλιές καταγράφηκαν σε 14,5 χλμ. παραλίας που επιτηρούνται καθημερινά από τους ερευνητές/εθελοντές του προγράμματος. «Δεχθήκαμε συνολικά 61 εθελοντές σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος», λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος Προγράμματος Κυπαρισσίας.

h-teleutaia-ekskafh-ston-kyparissiako-kolpo-kyp_volunteers_2.jpg

Οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν από τους έμπειρους υπεύθυνους πεδίου: Kira Schirrmacher (Συντονίστρια καταγραφών ), Sarah Kelliher, Lisa Combillet, Ambre Estrada, Rachel Forster, Leo Bontempi, Jacob Whelan (Υπεύθυνοι καταγραφών), Ελευθερία Ψυχομάνη (Υπεύθυνη δράσεων ευαισθητοποίησης), Αurore Lecompte (Συντονίστρια Κατασκήνωσης και Εθελοντών).

«Οι καθημερινές εργασίες κατανεμήθηκαν στην ομάδα, έτσι ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να δουν και να χειριστούν θαλάσσιες χελώνες, φωλιές ή χελωνάκια, καθώς και την ευκαιρία να μιλήσουν με τα άτομα που επισκέπτονταν την περιοχή», λέει η Ελευθερία Ψυχομάνη, Υπεύθυνη δράσεων ευαισθητοποίησης».

h-teleutaia-ekskafh-ston-kyparissiako-kolpo-kyp_volunteers_1.jpg

Πολλοί επισκέπτες στις παραλίες έκαναν ερωτήσεις, ιδιαίτερα στις εκσκαφές φωλιών, και έδειχναν την υποστήριξή τους στο έργο της ομάδας. Οι εκσκαφές γίνονται μετά την εκκόλαψη των φωλιών, προκειμένου να εξεταστεί το ποσοστό της επιτυχίας εκκόλαψης . Η τελευταία φωλιά εκσκάφθηκε τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου και η επιτυχία εκκόλαψης ήταν 75.5%, εντός του κανονικού εύρους (δείτε φωτογραφίες).

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί την αναπαραγωγή θαλάσσιων χελωνών και πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, κάθε χρόνο από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Η περιοχή φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα στη Μεσόγειο. Παρότι η Περιοχή Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου ιδρύθηκε το 2018, εξακολουθούν να υπάρχουν πιέσεις και απειλές για τους οικοτόπους και τα είδη που ζουν εκεί.

Οι εθελοντές κατέγραψαν επανειλημμένα ενόχληση της ωοτοκίας και των φωλιών σε πολλά σημεία της παραλίας. Η δυνατή μουσική, η ανθρώπινη παρουσία και οι ξαπλώστρες/ομπρέλες που παρέμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην παραλία ήταν ένδειξη ότι, οι τοπικές επιχειρήσεις καθώς και οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, δεν έδωσαν αρκετή προσοχή στα μέτρα προστασίας.

h-teleutaia-ekskafh-ston-kyparissiako-kolpo-kyp_volunteers_3.jpg

«Ο αριθμός των επίπλων παραλίας, τα επίπεδα φωτορύπανσης και θορύβου στο χωριό Καλό Νερό, καθώς και σε κάποια άλλα σημεία της παραλίας, ήταν τόσο υψηλά που οι φωλιές και οι νεοσσοί σε αυτή την τοποθεσία δεν θα είχαν επιβιώσει χωρίς το πρόγραμμα δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Είμαι ευγνώμων σε όλους όσους συμμετείχαν. Παρά τις δυσκολίες και τον μεγάλο φόρτο εργασίας, όλοι συνέχιζαν να εργάζονται. Όλοι νιώσαμε κουρασμένοι, αλλά τα καταφέραμε μαζί: καταγράψαμε και προστατέψαμε όλες τις φωλιές και τους νεοσσούς».

Το πρόγραμμα του Κυπαρισσιακού ολοκληρώθηκε, ο Ερευνητικός Σταθμός έκλεισε για το χειμώνα και τώρα ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες αναφορές. Ταυτόχρονα, στην Αθήνα προετοιμάζεται η πρόσκληση εθελοντών για την περίοδο ωοτοκίας 2023, που θα εμφανιστεί σύντομα στην ιστοσελίδα μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/06/2023

  Η ωοτοκία έχει αρχίσει! Μάθε τι μπορείς να κάνεις αν βρεις ίχνη ή φωλιά θαλάσσιας χελώνας στην παραλία

  Η περίοδος ωοτοκίας των χελωνών Καρέττα έχει ξεκινήσει. Οι φωλιές που γίνονται στις περιοχές που παρακολουθούνται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλες συνεργαζόμενες ομάδες ήδη καταγράφονται. Αν όμως βρεις ίχνη ή φωλιά σε άλλες παραλίες, μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ στην προσπάθεια καταγραφής και προστασίας των σποραδικών φωλιών. Μάθε γιατί είναι σημαντικό…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!