11/10/2022

Η Tελευταία Eκσκαφή στον Κυπαρισσιακό Kόλπο

Η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Κυπαρισσιακό κόλπο ολοκλήρωσε με επιτυχία την παρακολούθηση και προστασία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας για το 2022. Πάνω από 3.700 φωλιές καταγράφηκαν σε 14,5 χλμ. παραλίας που επιτηρούνται καθημερινά από τους ερευνητές/εθελοντές του προγράμματος. «Δεχθήκαμε συνολικά 61 εθελοντές σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος», λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος Προγράμματος Κυπαρισσίας.

h-teleutaia-ekskafh-ston-kyparissiako-kolpo-kyp_volunteers_2.jpg

Οι εθελοντές εκπαιδεύτηκαν από τους έμπειρους υπεύθυνους πεδίου: Kira Schirrmacher (Συντονίστρια καταγραφών ), Sarah Kelliher, Lisa Combillet, Ambre Estrada, Rachel Forster, Leo Bontempi, Jacob Whelan (Υπεύθυνοι καταγραφών), Ελευθερία Ψυχομάνη (Υπεύθυνη δράσεων ευαισθητοποίησης), Αurore Lecompte (Συντονίστρια Κατασκήνωσης και Εθελοντών).

«Οι καθημερινές εργασίες κατανεμήθηκαν στην ομάδα, έτσι ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να δουν και να χειριστούν θαλάσσιες χελώνες, φωλιές ή χελωνάκια, καθώς και την ευκαιρία να μιλήσουν με τα άτομα που επισκέπτονταν την περιοχή», λέει η Ελευθερία Ψυχομάνη, Υπεύθυνη δράσεων ευαισθητοποίησης».

h-teleutaia-ekskafh-ston-kyparissiako-kolpo-kyp_volunteers_1.jpg

Πολλοί επισκέπτες στις παραλίες έκαναν ερωτήσεις, ιδιαίτερα στις εκσκαφές φωλιών, και έδειχναν την υποστήριξή τους στο έργο της ομάδας. Οι εκσκαφές γίνονται μετά την εκκόλαψη των φωλιών, προκειμένου να εξεταστεί το ποσοστό της επιτυχίας εκκόλαψης . Η τελευταία φωλιά εκσκάφθηκε τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου και η επιτυχία εκκόλαψης ήταν 75.5%, εντός του κανονικού εύρους (δείτε φωτογραφίες).

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί την αναπαραγωγή θαλάσσιων χελωνών και πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, κάθε χρόνο από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Η περιοχή φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα στη Μεσόγειο. Παρότι η Περιοχή Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου ιδρύθηκε το 2018, εξακολουθούν να υπάρχουν πιέσεις και απειλές για τους οικοτόπους και τα είδη που ζουν εκεί.

Οι εθελοντές κατέγραψαν επανειλημμένα ενόχληση της ωοτοκίας και των φωλιών σε πολλά σημεία της παραλίας. Η δυνατή μουσική, η ανθρώπινη παρουσία και οι ξαπλώστρες/ομπρέλες που παρέμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην παραλία ήταν ένδειξη ότι, οι τοπικές επιχειρήσεις καθώς και οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, δεν έδωσαν αρκετή προσοχή στα μέτρα προστασίας.

h-teleutaia-ekskafh-ston-kyparissiako-kolpo-kyp_volunteers_3.jpg

«Ο αριθμός των επίπλων παραλίας, τα επίπεδα φωτορύπανσης και θορύβου στο χωριό Καλό Νερό, καθώς και σε κάποια άλλα σημεία της παραλίας, ήταν τόσο υψηλά που οι φωλιές και οι νεοσσοί σε αυτή την τοποθεσία δεν θα είχαν επιβιώσει χωρίς το πρόγραμμα δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Είμαι ευγνώμων σε όλους όσους συμμετείχαν. Παρά τις δυσκολίες και τον μεγάλο φόρτο εργασίας, όλοι συνέχιζαν να εργάζονται. Όλοι νιώσαμε κουρασμένοι, αλλά τα καταφέραμε μαζί: καταγράψαμε και προστατέψαμε όλες τις φωλιές και τους νεοσσούς».

Το πρόγραμμα του Κυπαρισσιακού ολοκληρώθηκε, ο Ερευνητικός Σταθμός έκλεισε για το χειμώνα και τώρα ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες αναφορές. Ταυτόχρονα, στην Αθήνα προετοιμάζεται η πρόσκληση εθελοντών για την περίοδο ωοτοκίας 2023, που θα εμφανιστεί σύντομα στην ιστοσελίδα μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!