06/08/2020

Η καραντίνα διευκόλυνε την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας αλλά δεν προκάλεσε αύξηση του αριθμού φωλιών

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο έφτασαν στον ΑΡΧΕΛΩΝ τα πρώτα ερωτήματα από διεθνείς οργανισμούς και παραγωγούς ντοκιμαντέρ για τη φύση. Την τελευταία εβδομάδα, πολλοί φίλοι ερευνητές και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ρωτούν για τη σχέση της καραντίνας με την επιτυχία της αναπαραγωγής της Καρέτα στις Ελληνικές παραλίες ωοτοκίας. Δίνουμε παρακάτω απαντήσεις στις 4 συχνότερες ερωτήσεις τους, βασιζόμενοι στα επιστημονικά δεδομένα που συλλέγει ο ΑΡΧΕΛΩΝ ανελλιπώς από το 1984.

h-karantina-dieukolyne-thn-wotokia-ths-thalassias-xelwnas-alla-den-prokalese-aykshsh-tou-arithmou-fwliwn-zak_sum_20_1.jpg

ΕΡ- Έχει παρατηρηθεί φέτος στο πεδίο κάτι ιδιαίτερο και ενδιαφέρον, κάτι μετρήσιμα διαφορετικό σε σχέση με την ωοτοκία της Καρέτα τα προηγούμενα χρόνια?

ΑΠ- Φέτος, οι ερευνητές και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν καταγράψει πάνω από 1700 φωλιές στη Ζάκυνθο, σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, και από αυτή την άποψη η φετινή είναι η 3η καλύτερη χρονιά από το 1984 που ο ΑΡΧΕΛΩΝ άρχισε να καταγράφει συστηματικά τις φωλιές. Οι μακροχρόνιες καταγραφές του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν κάνει σαφές ότι ο αριθμός των φωλιών αυξομειώνεται κάθε χρόνο στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους πληθυσμούς θαλασσίων χελωνών στον κόσμο.

Στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, φέτος ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψε πάνω από 3500 φωλιές στα 9.5 χλμ. παραλίας που αποτελούν τον πυρήνα του βιοτόπου, δηλ. από το Καλό Νερό μέχρι την εκβολή της Νέδα, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά από το 1984 και μετά. Αν και στην περιοχή αυτή επίσης σημειώνονται ετήσιες αυξομειώσεις, την τελευταία δεκαετία έχει αναγνωριστεί μια σημαντική αυξητική τάση στον αριθμό των φωλιών.

h-karantina-dieukolyne-thn-wotokia-ths-thalassias-xelwnas-alla-den-prokalese-aykshsh-tou-arithmou-fwliwn-zak_sum_20_2.jpg

ΕΡ- Μπορεί να αποδοθεί στην καραντίνα η παρατηρούμενη αύξηση στον αριθμό των φωλιών που καταγράφηκαν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε Ζάκυνθο και Κυπαρισσιακό Κόλπο;

ΑΠ- Ο αριθμός των φωλιών που καταγράφονται κάθε χρονιά σχετίζεται κυρίως με τον αριθμό των θηλυκών χελωνών που φτάνουν στην παραλία ωοτοκίας. Οι χελώνες που ωοτοκούν στην Ελλάδα διαβιούν στα πεδία διατροφής τους, που βρίσκονται κυρίως στον Κόλπο του Γκαμπές (Βόρεια Αφρική) και στη Βόρεια Αδριατική, και κάθε 2-3 χρόνια μεταναστεύουν στις περιοχές ωοτοκίας για να αφήσουν τα αυγά τους. Το αν και πότε μία θηλυκή χελώνα είναι έτοιμη να μεταναστεύσει από το διατροφικό της πεδίο προς την παραλία αναπαραγωγής της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο σημαντικότερος είναι η καλή διατροφή της, δηλαδή η αποθήκευση επαρκούς λίπους που θα τη βοηθήσει να αντέξει το μεγάλο ενεργειακό κόστος της μετανάστευσης και της αναπαραγωγής, που διαρκούν από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο.

Η καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα για τον COVID-19 εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο την άνοιξη του 2020, μία περίοδο που οι θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο είχαν ήδη αρχίσει την μετανάστευσή τους προς τις παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα και αλλού. Είναι επομένως απίθανο τα περιοριστικά μέτρα να οδήγησαν πιο πολλές χελώνες να πραγματοποιήσουν αυτή τη μετανάστευση καθώς δε θα μπορούσαν να αποκτήσουν ξαφνικά τα απαιτούμενα αποθέματα ενέργειας.

h-karantina-dieukolyne-thn-wotokia-ths-thalassias-xelwnas-alla-den-prokalese-aykshsh-tou-arithmou-fwliwn-zak_sum_20_3.jpg

ΕΡ- Δηλαδή δεν είχε καμία επίδραση η απουσία των ανθρώπων από τις παραλίες στην ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών?

Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις και οι παρατηρήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ όλα αυτά τα χρόνια έχουν δείξει ότι τα θηλυκά αποφεύγουν να βγουν στην ακτή όταν υπάρχουν φώτα, δυνατοί θόρυβοι ή ομπρέλες και ξαπλώστρες, και συνήθως αναζητούν κάποιο άλλο σημείο της παραλίας, με λιγότερες ενοχλήσεις. Για το λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί ειδικά μέτρα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Αν και το ποσοστό εφαρμογής των μέτρων αυτών είναι υψηλότερο στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, παραβάσεις της νομοθεσίας σημειώνονται συχνά.

Από αυτή την άποψη λοιπόν, οι συνθήκες για την ωοτοκία φέτος μέχρι το τέλος Ιουνίου ήταν ιδανικές γιατί υπήρχε σχεδόν μηδενική ενόχληση των χελωνών. Επομένως οι χελώνες που είχαν ήδη φτάσει στις περιοχές ωοτοκίας μπορούσαν να βγουν στην παραλία και να αφήσουν τα αυγά τους ανενόχλητα. Από τον Ιούλιο και μετά εμφανίστηκαν ομπρέλες και ξαπλώστρες σε συγκεκριμένα τμήματα των παραλιών ωοτοκίας σε όλες τις περιοχές που παρακολουθεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ, πράγμα που δυσχεραίνει σε κάποιο βαθμό την ωοτοκία.

Συμπερασματικά, η φετινή απουσία ανθρωπογενών ενοχλήσεων από τις παραλίες διευκόλυνε απλώς την ωοτοκία των χελωνών, χωρίς όμως να προκαλέσει αύξηση του αριθμού των φωλιών, όπως ισχυρίζονται κάποια δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο και δεν έχουν επιστημονική βάση.

ΕΡ- Αναμένετε ότι η χαμηλή τουριστική δραστηριότητα που υπάρχει από τον Ιούλιο και μετά θα ευνοήσει την εκκόλαψη υψηλότερου αριθμού νεοσσών φέτος?

h-karantina-dieukolyne-thn-wotokia-ths-thalassias-xelwnas-alla-den-prokalese-aykshsh-tou-arithmou-fwliwn-zak_sum_20_4.jpg

Όμως, μετά την εκκόλαψη των νεοσσών υπάρχει η διαδρομή τους μέχρι τη θάλασσα κι εκεί βρίσκεται ακόμη ένα πρόβλημα, η φωτορύπανση. Σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα υπάρχουν σημεία ή και ολόκληρες παραλίες στις οποίες καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από τους ερευνητές και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ να διασωθούν τα χελωνάκια που αποπροσανατολίζονται από τα φώτα. Η φετινή χαμηλή τουριστική δραστηριότητα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα μειωθούν τα φώτα στις παραλίες ωοτοκίας. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει ήδη απευθύνει έκκληση στους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες σε όλες τις περιοχές ωοτοκίας να χαμηλώνουν ή να σβήνουν τα φώτα μετά τις 11 το βράδυ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό αποτελεί για μας την πρόκληση και την ευκαιρία αυτού του καλοκαιριού με τον κορωνοϊό.

Πληροφορίες:

- Γιάννης Χαλκιάς , Υπεύθυνος Προγραμμάτων Δυτικής Πελοποννήσου ΑΡΧΕΛΩΝ, τηλ.: 6932285817, email: westpelop @ archelon . gr

- Νικολέτα Σιδηροπούλου, Υπεύθυνη Προγράμματος Ζακύνθου ΑΡΧΕΛΩΝ, τηλ.: 6982766371, email: zakynth@archelon.gr

Σημειώσεις προς συντάκτες:

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθεί και καταγράφει συστηματικά από το 1984 την αναπαραγωγική δραστηριότητα των θαλασσίων χελωνών Caretta caretta στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Αργότερα, ξεκίνησαν επίσης συστηματικές καταγραφές στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης και της νότιας Πελοποννήσου (Λακωνικός Κόλπος, Ρωμανός και Κορώνη). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας από τις πιο ολοκληρωμένες βάσεις δεδομένων για το είδος παγκοσμίως, κάτι το οποίο μας έχει βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την βιολογία και την οικολογία της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο.

Δείτε την πρόσφατη ανάρτησή μας στην επίσημη σελίδα facebook του ΑΡΧΕΛΩΝ με εκκόλαψη νεοσσών στην παραλία του Γέρακα στη Ζάκυνθο: https://www.facebook.com/archelon.gr/videos/1952374221563053/

Μπορείτε να απευθύνετε τυχόν απόψεις και παρατηρήσεις σας στο info @ archelon . gr

Δείτε τις επιστημονικές δημοσιεύσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ στην ιστοσελίδα μας https :// www . archelon . gr / eng / bibliography . php ? mid =5& mid 2=95

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!