05/08/2020

Πάνω από 3.500 φωλιές Καρέτα κατέγραψε ο ΑΡΧΕΛΩΝ φέτος στην Περιοχή Προστασίας της φύσης του Κυπαρισσιακού κόλπου, όμως η τύχη πολλών από αυτές θα κριθεί από τους ανθρώπους της περιοχής, στο στάδιο της εκκόλαψης

Έκκληση του ΑΡΧΕΛΩΝ να σβήνουν τα φώτα προς την παραλία μετά τις 11 το βράδυ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Τα πρώτα χελωνάκια του φετινού καλοκαιριού στον Κυπαρισσιακό κόλπο εκκολάφθηκαν ήδη και έφθασαν ασφαλή στη θάλασσα. Όμως στις τοποθεσίες Καλό Νερό, Βουνάκι, Βλασσάδα, Αγιαννάκης, Ελαία, Γιαννιτσοχώρι, Θολό, Νεοχώρι και παραλίας Αγ. Νικολάου υπάρχει αυξημένος ο κίνδυνος να βρεθούν χιλιάδες εκκολαπτόμενα χελωνάκια αποπροσανατολισμένα από τα ιδιωτικά και δημοτικά φώτα σε διάφορα σημεία, προειδοποιεί ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ.

panw-apo-3500-fwlies-kareta-kategrapse-o-arxelwn-fetos-sthn-perioxh-prostasias-ths-fyshs-tou-kyparissiakou-kolpou-omws-h-tyxh-pollwn-apo-autes-tha-krithei-apo-tous-anthrwpous-ths-perioxhs-sto-stadio-ths-ekkolapshs-kyp_sum_20_1.jpg

Στον Κυπαρισσιακό κόλπο ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψε μέχρι τώρα περισσότερες από 3.500 φωλιές Καρέτα και γίνεται προσπάθεια να προστατευτούν όσες από αυτές επηρεάζονται από τη φωτορύπανση με τη μέθοδο της «σκίασης». Όμως λόγω της πανδημίας χρειάστηκε να μειωθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων ερευνητών πεδίου και εθελοντών στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ενώ το φετινό καλοκαίρι σημειώνεται για ακόμη μία χρονιά αύξηση του αριθμού των φωλιών. Έτσι, πολλά από τα χελωνάκια που θα εκκολαφθούν από αυτές τις φωλιές θα μείνουν εκτεθειμένα στον έντονο τεχνητό φωτισμό της παραλίας. Εάν δεν σβήσουν τα φώτα που φέγγουν στις παραλίες μετά τις 11 το βράδυ, για πολλά χελωνάκια θα είναι ήδη αργά.

panw-apo-3500-fwlies-kareta-kategrapse-o-arxelwn-fetos-sthn-perioxh-prostasias-ths-fyshs-tou-kyparissiakou-kolpou-omws-h-tyxh-pollwn-apo-autes-tha-krithei-apo-tous-anthrwpous-ths-perioxhs-sto-stadio-ths-ekkolapshs-kyp_sum_20_2.jpg

Γιατί να κλείσουν τα φώτα το βράδυ; Ο Γιάννης Χαλκιάς, υπεύθυνος του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Δυτική Πελοπόννησο εξηγεί: «Η παράκτια ζώνη του Κυπαρισσιακού έχει δεχτεί σε πολλά σημεία ανθρώπινες επεμβάσεις δηλαδή οικισμούς, ξενοδοχεία, ταβέρνες, μπαρ, κλπ. και τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει αισθητή σε αρκετά σημεία η παρουσία των φώτων προς την παραλία ωοτοκίας. Τα χελωνάκια είναι «φωτοτακτικοί οργανισμοί», δηλαδή έλκονται από το φως. Συνήθως εκκολάπτονται το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες και κινούνται προς το νερό που καθρεφτίζει το φεγγάρι και τα αστέρια. Όμως, τα τεχνητά φώτα γύρω ή κοντά στις φωλιές αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια και τα στέλνουν σε αντίθετη κατεύθυνση από τη θάλασσα, κάτι που αποβαίνει μοιραίο στη μάχη για επιβίωση από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ζωής τους».

Για το λόγο αυτό ο ΑΡΧΕΛΩΝ κάνει έκκληση σε τοπικές αρχές κι επιχειρήσεις να χαμηλώσουν, να καλύψουν ή να σβήσουν τελείως τα φώτα τους προς στην παραλία μετά τις 11 το βράδυ στα σημεία Καλό Νερό, Βουνάκι, Βλασσάδα, Αγιαννάκης, Ελαία, Γιαννιτσοχώρι, Θολό, Νεοχώρι και παραλίας Αγ. Νικολάου, ώστε χιλιάδες νεοσσοί να μην χάσουν τον δρόμο τους και καταλήξουν νεκροί στις εγκαταστάσεις τους ή στον δρόμο, την επόμενη μέρα.

panw-apo-3500-fwlies-kareta-kategrapse-o-arxelwn-fetos-sthn-perioxh-prostasias-ths-fyshs-tou-kyparissiakou-kolpou-omws-h-tyxh-pollwn-apo-autes-tha-krithei-apo-tous-anthrwpous-ths-perioxhs-sto-stadio-ths-ekkolapshs-kyp_sum_20_3.jpg

Θυμίζουμε ότι υπάρχουν νομικές διατάξεις που υπαγορεύουν την «αποφυγή φωτορύπανσης και την εξασφάλιση πως δεν θα υπάρχει διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία ώστε να μην αποπροσανατολίζονται νεοσσοί» στις παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών όλης της χώρας (ΦΕΚ Β 2198_5-6-2020 ΚΥΑ παραχώρησης αιγιαλού 2020-2022, ΝΕΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ).

Είναι στα χέρια κατοίκων, επιχειρήσεων κι επισκεπτών να δώσουν οι ίδιοι φέτος την ευκαιρία στη φύση να βρει το δρόμο της, σβήνοντας τα φώτα. Το πρώτο ταξίδι ενός νεοσσού προς τη ζωή, τη θάλασσα, την επιβίωση, είναι συγκινητικό αλλά και ευάλωτο. Το σβήσιμο των φώτων είναι μία πρωτοβουλία που προάγει τις αξίες μας και την οικολογική μας συνείδηση. Κι αν τύχει και βρεθούμε μπροστά σε μια τέτοια συγκλονιστική στιγμή που τα χελωνάκια βγαίνουν από την άμμο, ας δράσουμε υπεύθυνα ειδοποιώντας το Λιμεναρχείο της περιοχής που έχει τις πληροφορίες να δράσει κατάλληλα, σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η βοήθεια σ’ ένα άγριο ζώο δεν είναι τόσο αυτονόητη στο χειρισμό της όσο πιστεύουμε πολλές φορές.

panw-apo-3500-fwlies-kareta-kategrapse-o-arxelwn-fetos-sthn-perioxh-prostasias-ths-fyshs-tou-kyparissiakou-kolpou-omws-h-tyxh-pollwn-apo-autes-tha-krithei-apo-tous-anthrwpous-ths-perioxhs-sto-stadio-ths-ekkolapshs-kyp_sum_20_4.jpg

Τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση εκκόλαψης φωλιάς:

Λιμενικός Σταθμός Κυπαρισσίας, 27610 22128

Λιμεναρχείο Κατακόλου, 26210 41206

Πληροφορίες:

Γιάννης Χαλκιάς, Υπεύθυνος Προγραμμάτων Δυτικής Πελοποννήσου ΑΡΧΕΛΩΝ, τηλ.: 6932285817, email: westpelop@archelon.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/10/2025

    Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!

    Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/10/2025

    Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura

    Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»

    Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/10/2025

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα

    Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/10/2025

    Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/10/2025

    Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

    Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/10/2025

    “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα

    11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/10/2025

    Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας

    Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/09/2025

    Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/09/2025

    Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/09/2025

    Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο

    Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/09/2025

    Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό

    Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2025

    Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!

    Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2025

    Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά

    Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2025

    Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία

    Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!