10/09/2020

Έτος της θαλάσσιας χελώνας φαίνεται ότι αναδεικνύεται το 2020. Ανέλπιστα μεγάλος αριθμός φωλιών φέτος της Καρέτα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο

Είναι το 2020 η χρονιά της Καρέτα; Οι φωλιές της προστατευόμενης θαλάσσιας χελώνας Καρέτα που καταγράφηκαν φέτος από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στα 75χλμ. των κύριων παραλιών ωοτοκίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6.500, αριθμό εντυπωσιακά μεγαλύτερο από τις 5.400 φωλιές που είχαν καταγραφεί πέρυσι στις ίδιες παραλίες Ανάλογη αύξηση υπήρξε και σε άλλες χώρες, κάτι το οποίο αποδίδεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν στη Μεσόγειο τα προηγούμενα χρόνια –και δεν έχει να κάνει με την καραντίνα και γενικότερα τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.

etos-ths-thalassias-xelwnas-fainetai-oti-anadeiknyetai-to-2020-anelpista-megalos-arithmos-fwliwn-fetos-ths-kareta-sthn-ellada-alla-kai-se-olh-th-mesogeio-dt_sept_1.jpg

Ο κορωνοϊός πάντως είχε ως αποτέλεσμα φέτος τη μεγάλη έλλειψη εθελοντών, κυρίως αυτών από το εξωτερικό που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν, ωστόσο o ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να αναπτύξει το πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας της αναπαραγωγής της Καρέτα σε 75 χλμ. παραλιών ωοτοκίας. Σε όλες τις περιοχές βοήθησαν αφοσιωμένοι εθελοντές, οι περισσότεροι διαμένοντες στην Ελλάδα, καθώς και το προσωπικό και μέλη του Συλλόγου, που, συγκροτώντας ολιγομελείς ομάδες έφεραν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή τους.

etos-ths-thalassias-xelwnas-fainetai-oti-anadeiknyetai-to-2020-anelpista-megalos-arithmos-fwliwn-fetos-ths-kareta-sthn-ellada-alla-kai-se-olh-th-mesogeio-dt_sept_2.jpg

Στα 75χλμ παραλίας προσμετρώνται οι παραλίες στον κόλπο Λαγανά, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, το νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου, η περιοχή της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, οι παραλίες του Ρωμανού Μεσσηνίας και του Λακωνικού κόλπου, και οι παραλίες του Ρεθύμνου, των Χανίων και του κόλπου Μεσσαράς στην Κρήτη.

Μέχρι σήμερα, στα 75 αυτά χιλιόμετρα παραλιών, έχουν καταγραφεί περίπου 6.500 φωλιές. Πρόκειται βέβαια για προκαταρκτικά στοιχεία, γιατί κατά την περίοδο που διανύουμε τώρα, της εκκόλαψης των νεοσσών, γίνεται ο έλεγχός τους ώστε να επιβεβαιωθεί ο τελικός αριθμός και να συγκριθεί με τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά, ακόμη και τα προκαταρτικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2020 είχαμε μια σημαντική αύξηση των φωλιών σε σχέση με το 2019, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε καταγράψει περί τις 5.400 φωλιές στις ίδιες παραλίες. Από επαφές μας με προγράμματα σε άλλες χώρες της Μεσογείου πληροφορηθήκαμε ότι παρόμοια αύξηση υπήρξε και στις άλλες χώρες, τα αίτια της οποίας πρέπει να αναζητηθούν στις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια στους βιοτόπους των θαλάσσιων χελωνών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

etos-ths-thalassias-xelwnas-fainetai-oti-anadeiknyetai-to-2020-anelpista-megalos-arithmos-fwliwn-fetos-ths-kareta-sthn-ellada-alla-kai-se-olh-th-mesogeio-dt_sept_3.jpg

Λιγότεροι από 100 ερευνητές/εθελοντές συμμετέχουν φέτος στην καταγραφή και προστασία των φωλιών και η προσπάθεια των ολιγομελών ομάδων του ΑΡΧΕΛΩΝ στο πεδίο συνεχίζεται. Πόσα άραγε χελωνάκια θα εκκολαφθούν φέτος; Αυτό θα διαπιστωθεί μετά την εκκόλαψη των φωλιών και τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων για τον αριθμό των νεοσσών που βγήκαν από τις φωλιές.

Όμως, όπως είναι γνωστό, δεν φθάνουν στη θάλασσα όλα τα χελωνάκια που εκκολάπτονται. Αυτά που θα βγουν απ’ τις φωλιές πρέπει να κάνουν μια δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή, όπου έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο διάφορους θηρευτές αλλά και τη φωτορύπανση που χαρακτηρίζει τις περισσότερες παραλίες ωοτοκίας. Στις παραλίες αυτές καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια από τους ερευνητές και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ να διασωθούν τα χελωνάκια που αποπροσανατολίζονται από τα φώτα.

etos-ths-thalassias-xelwnas-fainetai-oti-anadeiknyetai-to-2020-anelpista-megalos-arithmos-fwliwn-fetos-ths-kareta-sthn-ellada-alla-kai-se-olh-th-mesogeio-dt_sept_4.jpg

Ευχαριστούμε τους δεκάδες φίλους που επικοινωνούν μαζί μας για να βοηθήσουν χελωνάκια από σποραδικές φωλιές σε παραλίες του Αιγαίου, του Ιονίου και της λοιπής παράκτιας Ελλάδας. Καλό φθινόπωρο σε όλους!

Πληροφορίες για την προστασία φωλιών, τον εθελοντισμό και το πρόγραμμα υιοθεσιών του ΑΡΧΕΛΩΝ θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας www . archelon . gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2025

    Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/04/2025

    Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2025

    22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη

    Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/04/2025

    Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!

    Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/04/2025

    Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!

    Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/03/2025

    Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/03/2025

    Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές

    Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/03/2025

    Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί

    Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/03/2025

    Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/03/2025

    Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/03/2025

    Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/03/2025

    Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/02/2025

    Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους

    Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/02/2025

    Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/02/2025

    Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο

    Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!