Το Πράσινο Ταμείο συγχρηματοδότησε για πρώτη φορά φέτος το πρόγραμμα στη Ζάκυνθο
Οι περιορισμοί στις διεθνείς μετακινήσεις και τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού είχαν σαν συνέπεια την ακύρωση της συμμετοχής των περισσότερων εθελοντών στα καλοκαιρινά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ φέτος. Παρά την μεγάλη αυτή δυσκολία, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην καταγραφή και προστασία των φωλιών στη Ζάκυνθο οργανώνοντας διαφορετικά το πρόγραμμα και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους περιορισμούς. Φαινόταν όμως εξαρχής ότι η χρηματοδότηση της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ από ίδιους πόρους δεν ήταν πλέον δυνατή. Για το λόγο αυτό υποβάλαμε αίτηση χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΝ η οποία και εγκρίθηκε.

Έτσι η καταγραφή και προστασία φωλιών της Καρέτα στη Ζάκυνθο έγιναν από το μόνιμο και το εποχιακό επιστημονικό προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ που διέμενε στην Ελλάδα, σε καθημερινή συνεργασία με το προσωπικό φύλαξης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Μόλις τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό το επέτρεψαν, άρχισε και η συμμετοχή λίγων και έμπειρων εθελοντών κυρίως από Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία που έφθασαν στη Ζάκυνθο για να πλαισιώσουν την βασική επιστημονική ομάδα. «Συνολικά συμμετείχαν 35 εθελοντές μέχρι σήμερα. Κρατώντας χαμηλό τον αριθμό των ερευνητών/ εθελοντών στο πεδίο και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας καταφέραμε να κρατήσουμε τον κορωνοϊό μακριά από τους χελωνάδες», αναφέρει η Νικολέττα Σιδηροπούλου, θαλάσσια βιολόγος και Υπεύθυνη του προγράμματος Ζακύνθου του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ο Ερευνητικός Σταθμός του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο θα κλείσει σε δύο εβδομάδες, έχοντας επιτελέσει την αποστολή του και αυτό το καλοκαίρι. Πρόκειται για την 37η χρονιά που καταγράφονται τα δεδομένα ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα στη Ζάκυνθο, που αναδεικνύουν τον πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σαν ένα από τα πιο μακρόχρονα προγράμματα παρακολούθησης της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της Καρέτα παγκοσμίως.
Το Έργο «Καταγραφή & προστασία φωλιών της Caretta caretta στην Ζάκυνθο κατά την περίοδο αναπαραγωγής του 2020» που υλοποιεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ εντάσσεται στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2020», Άξονας Προτεραιότητας 4 - Λοιπές Δράσεις, με Προϋπολογισμό € 45.000 και Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο.

Η εργασία πεδίου στην παραλία της Πρέβεζας
Έτος της θαλάσσιας χελώνας φαίνεται ότι αναδεικνύεται το 2020. Ανέλπιστα μεγάλος αριθμός φωλιών φέτος της Καρέτα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/06/2026
Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα
Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2026
ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη
Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/06/2026
H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας
Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής
Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Αποχαιρετώντας τη Μόνα Χαλίλ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/06/2026
«Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη
Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης
Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2026
Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση
Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/06/2026
Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/06/2026
Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος
Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2026
Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση
Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/05/2026
Οκτώ ξενοδοχεία της Βόρειας Κρήτης πιστοποιούνται ως «turtle-friendly» από το TUI Care Foundation
Οι οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Κρήτης συγκαταλέγονται στις πρώτες επιχειρήσεις παγκοσμίως που έλαβαν τη νέα πιστοποίηση «turtle-friendly» του TUI Care Foundation, στο οποίο συνεργάστηκε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τη δέσμευσή τους στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού κλάδου και των δράσεων διατήρησης της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/05/2026
Οι ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν ξανά με 624 «Γαλάζιες Σημαίες»
Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, βρεθήκαμε στο Παλαιό Φάληρο για την επίσημη ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/05/2026
Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!
Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2026
Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό
Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.


